http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2009,7,12,,169305.jl
Ne znam koliko su ovi podaci vjerodostojni, ali mene hvata jeza od ovih crnih brojki.
http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2009,7,12,,169305.jl
Ne znam koliko su ovi podaci vjerodostojni, ali mene hvata jeza od ovih crnih brojki.
katastrofa...
ako je istinit primjer s početka članka, zbilja mi ništa nije jasno. kako je moguće da dijete za koje nitko ne pita čeka 6 godina u domu?
Mi ćemo to učiniti, i nikakav sud me neće spriječiti. Još malo. Sve bi si ih uzela doma. Ma sve.
Ovo je prežalosno, pa bih i za ovo rekla "kad srce kaže dijete, NE kaže Hrvatska"
Ovaj broj od 3886 nikako ne može biti točan odnosno aktualan.
Ne zaboravite da mnogi odustanu i NE opozovu molbe, a poslali su ih devedesetak, jer ostalih trideset centara (od navedenih 120) nisu centri nego podružnice, pa je i besmisleno na njih poslati molbe.
Neki u međuvremenu posvoje ili rode dijete, pa opet ne opozovu molbu.
Neki nažalost u međuvremenu i ostare, a starije dijete ne žele posvojiti, pa opet njihova molba ostane čamiti na hrpici.
Neki centri unatoč opozivu NE skinu molbu s hrpice (mi smo primili još 4-5 poziva u roku od godine dana, iako sam sve centre ODMAH obavijestila o posvojenju).
Mislim da brojke ipak nisu tako jako crne što se tiče posvojitelja, ali ne sporim da ih je svake godine sve više.
Ako gospođa Dorica Nikolić zna (a zna) da je situacija napr. u Splitu kritična onda bih je priupitala što je poduzela prema lokalnom CZSS odnosno upravi tamošnjeg Dječjeg doma? Svi samo sjede u svojim foteljicama i ubiru plodove vlastitog nerada.
"Jedan sudac s juga Dalmacije" ima ime i prezime kao i visoku plaću. Ima i nadređenu osobu.
Onaj gospićki međed od suca suspendiran je zbog "preglasnih" estradno-dnevno-političkih slučajeva, a ovaj "južni" valjda je samo sitna ribica koja se lagodno koprca u žabokrečini našeg pravnog sustava.
Čitajući članak hvatao me je sve veći pesimizam u vezi našeg uspjeha da posvojimo svoje dijete, ali me je tvoj post opet malo "podigao"...čokolada prvotno napisa
Znam da će biti puno posla kako bismo stigli do njega, znam da novinari trebaju prikazati brojke tako da priča izgleda što "jače", ne sumnjam da brojka parova koji su pozitivno procijenjeni jest tolika, ali vjerojatno popis ipak nije ažuriran i brojka je realno nešto manja.
I apsolutno se slažem s tobom, čokolada, ako nadležni vide ovakve nesrazmjere u radu pojedinih centara, zašto ne reagiraju i provjere tko koči proces i radi kontra dobrobiti djece na tom području? (retoričko pitanje)
Nažalost, to nije iznimka. Znam za mnoge slučajeve djece koja su iz rodilišta išla u dom, a posvojena su s 5 ili 6 godina. Već sam puno puta pisala o tome da je prije svega problem u Centrima koji previše oklijevaju s pokretanjem postupaka za oduzimanje roditeljstva, a onda na sudovima na kojima se takve parnice vuku godinama.pomikaki prvotno napisa
Slažem se s Čokoladom da se sve molbe mehanički zbrajaju, a prave evidencije o broju posvojitelja nema.
Sad kad je u jeku borba protiv nepravednog zakona o mpo, i kad vidim da ljudi pokusavaju nesto uciniti, i kad se pridruzuju ljudi koji nemaju problem s plodnoscu ali se solidariziraju, razmisljam da li mozemo nesto uciniti da se situacija s posvojenjima poboljsa.
S jedne strane skoro tri tisuce djece u domu, realno sigurno oko tisucu i vise posvojitelja, a među njima zid birokracije. Kako i na koji nacin bi mogli pridonijeti da se situacija poboljša? Na koji način utjecati da se provjerava tko radi svoj posao, a tko ne?
Jednostavno me duša boli kad se sjetim sve te djece koja žive u domu, bez ikoga ili čak ičega što bi mogli nazvati svojim?
ivanas, imaš jako pravo. Meni (koja istina nisam u MPO) se ovo čini kao još veća nepravda, koliko god da je nevjerojatna ova situacija s novim zakonom, ovo je ne nevjerojatno nego za redom otkaze svima koji tretiraju kao brojeve djecu koja provode život u institucijama.
Uostalom, ako naše (cenzura-da-ne-kažem-kakvo) pučanstvo ima tolike predrasude prema MPO, ovo je bar nešto što bi svatko s pola mozga trebao shvatiti.
Kad bi se tim predmetima zakonom odredilo rješavanje po hitnom postupku, onda bi se donošenje presuda ubrzalo uz isti broj sudaca. Uz kriterije kada se pokreće postupak za oduzimanje roditeljskih prava trebalo bi odrediti i kad se djetetu traži udomiteljski smještaj - i pridržavati se toga. Dijete nema što godinama raditi u domu.
Ali ne mogu stati iza komentara potencijalnih posvojitelja iz članka da su ljudi u centrima nezainteresirani i nestručni. Iako malo kontrole temeljem podataka o dužini boravka djece u privremenom smještaju ne bi škodilo. Što čokolada kaže, sudac ima ime i prezime, a imaju i djelatnici domova i centara.
Mislim da nije u redu paušalna izjava potencijalnih posvojitelja o tome da za posvojenje treba dati mito.To je uvreda svim posvojiteljima koji su do svoje djece došli bez ikakvih protuzakonitih radnji i djelatnicima CZSS koji su tu istu djecu zbrinuli bez ikakvih protuzakonitih radnji. Oni koji traže mito isto imaju ime i prezime, kao što ga ima spomenuta, već prokazana i procesuirana osoba. Da je od mene itko ikada tražio bilo kakvu vrstu mita tužila bih ga, bez obzira na svoju nezavidnu poziciju posvojitelja.
Pretpostavljam da samo saborski zastupnici mogu iznijeti prijedlog promjene, ili donosenja novog zakona. Mozemo li mi gradani i na koji nacin utjecati da se takav prijedlog napravi i donese. Zanima me kako bi konkretno mogli pridonijeti da se takav zakon donese.Kad bi se tim predmetima zakonom odredilo rješavanje po hitnom postupku, onda bi se donošenje presuda ubrzalo uz isti broj sudaca. Uz kriterije kada se pokreće postupak za oduzimanje roditeljskih prava trebalo bi odrediti i kad se djetetu traži udomiteljski smještaj - i pridržavati se toga. Dijete nema što godinama raditi u domu.
Mi kao građani možemo pisati nadležnom ministru/ministarstvu koje obično priprema prijedloge zakona.
Također možemo pisati saborskom odboru za koji nam se čini da bi bio nadležan, a može i na više njih, trebalo bi vidjeti koji se čime bavi (npr: Odbor za zakonodavstvo, Odbor za pravosuđe, Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb, Odbor za obitelj, mladež i šport).
Koliko se komentari primjedbe i prijedlozi građana uzimaju u obzir, to je već druga stvar.
Ja sam već više puta pisala u Ministarstvo i dobivala natrag kurtoazne odgovore.
Mozda kad bi se organizirala peticija podrske, ili nesto slicno, kad bi se prikljucile i neke javne osobe, udruge. Pojedinac sam rijetko kad moze ista uciniti, grupa moze puno vise.Mi kao građani možemo pisati nadležnom ministru/ministarstvu koje obično priprema prijedloge zakona.
Također možemo pisati saborskom odboru za koji nam se čini da bi bio nadležan, a može i na više njih, trebalo bi vidjeti koji se čime bavi (npr: Odbor za zakonodavstvo, Odbor za pravosuđe, Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb, Odbor za obitelj, mladež i šport).
Koliko se komentari primjedbe i prijedlozi građana uzimaju u obzir, to je već druga stvar.
To je dobra ideja, i svakako bi to trebalo učiniti, a imamo i nekoliko javnih osoba koje su usvojile dijete/djecu, i ako su voljne progovoriti u ime svih nas bile bi nam itekako dobro došle!!!!!!!!!!!!!!
Svakako, pokrenimo se i mi! :D
Za početak, padaju mi na pamet dvije saborske zastupnice SDP-a (Milanka Opačić i Marija Lugarić) za koje vjerujem da bi nas mogle podržati.
e pa bilo bi vrijeme da se nesto napravi,odlicna je ideja da se pokrenemo i pokušamo :D uz vas sam![]()
sima prvotno napisa
I ja sam uz vas svi za jednoga jedan za sve mi smo jedna velika obitelj nitko ne pita nas kako mi proživljavamo sve ovo i k tome njihove glupe zakone.
Evo dva nova članka u jutarnjem
http://danas.net.hr/drugi-mediji/pre...-majka/505325/
http://danas.net.hr/drugi-mediji/pre...-majka/505325/
Ne znam jesam li stavila dobro linkove, pa cu treci i po meni najsokantniji tekst zalijepiti.
PADA BROJ DJECE U DOMOVIMA
Ministarstvo odbija skrb za ugrožene zbog EU-a?
Autor: Kristina Turčin
Objavljeno: 16.01.2010
Prazni kreveti u domovima za odgoj djece, ali i kućama udomiteljskih obitelji, svjedoče o novoj socijalnoj politici
ZAGREB - Broj djece oduzete nasilnim i nemarnim roditeljima prošle se godine znatno smanjio, tako da je u nekim domovima njihov broj pao i sedamdeset posto. To nije posljedica većeg posvajanja nego želje da se udovolji zahtjevima iz Europe koja traži smanjenje broja djece u institucijama.
Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, Ministarstvo socijalne skrbi zatražilo je od centara za socijalnu skrb da djecu oduzmu roditeljima samo u najekstremnijim slučajevima.
Time smo došli do manjeg broja djece u domovima i uvjerili Europu da uspješno provodimo potrebnu reformu za koju smo od Svjetske banke uzeli kredit od 40 milijuna dolara.
Google oglasi
Natalitet za opravdanje
Međutim i dalje nema uspjeha u povećanju broja posvajanja, niti povećanju broja udomiteljskih obitelji, osobito u turističkim regijama.
Nadležni su stoga odlučili umjetno smanjiti broj djece u ustanovama tako da “preporuče” centrima za socijalnu skrb da što rjeđe djecu oduzimaju roditeljima.
- Iz Ministarstva nam je sugerirano da tri puta razmislimo prije izdvajanja djeteta iz biološke obitelji. Posljedica je da ostavljamo djecu s roditeljima, unatoč lošim uvjetima, mogućem nasilju i zanemarivanju sve dok, kako se kaže, voda ne dođe do grla. Zato je pao broj djece i u domovima i u udomiteljskim obiteljima - tvrdi naš sugovornik iz jednog centra za socijalnu skrb.
U Ministarstvu sve demantiraju. Tvrde da je smanjenje broja djece posljedica - demografije.
- Natalitet nam je loš, rađa se sve manje djece pa ih je logično sve manje i u domovima - tvrdi državna tajnica za socijalu Dorica Nikolić.
Brojke koje su nam dostavili ravnatelji domova i predstavnici udomiteljskih udruga prevelike su da bi se mogle pravdati natalitetom.
Blagost kriterija
Ravnatelji ustanova nisu htjeli potvrditi informaciju da je manji broj djece u domovima posljedica “blažih” kriterija centara za socijalnu skrb, ali zato svi redom ističu kako sada mnogo lakše rade i djeci pružaju kvalitetniju brigu.
Tek se pokoji od njih neslužbeno pita što je s djecom koja im nisu došla, a trebala su.
Smanjenje broja djece potvrđuju i u drugim domovima - dubrovačkoj “Maslini”, karlovačkom “Vladimiru Nazoru”, splitskom “Maestralu”.
Također i udomitelji bilježe pad broja smještene djece. -Sada imamo i udomiteljskih obitelji bez smještene djece - kažu u Forumu za kvalitetno udomiteljstvo djece.
Kelava: Kod nas postoji ‘lista čekanja’
U zagrebačkim domovima porastao broj zahtjeva za smještaj djece mlađe od 14 godina s poremećajima u ponašanju. Trenutno je ‘na čekanju’ 21 dijete, a ukupni su kapaciteti 19 djece, kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu. Djeca ostaju predugo u lošim biološkim obiteljima, izloženi nasilju i zanemarivanju pa i sami razvijaju razne oblike devijantnog ponašanja. Tek kada skupe dosje od 20-ak stranica, šalje ih se u dom, odnosno tzv. “male skupine”. To su oni mlađi od 14 godina, koji nisu kazneno odgovorni.
Ovo je upravo nevjerojatno! :shock:
Naježila sam se čitajući ovo, i jednostavno u ovom trenu nemogu suvislo prokomentirati![]()
Apro po ostalih izjava gore navedenih,zaključujemo da ima mogućnosti pozitivnog smjera jedino u situaciji, koja je malo izgledna a to je da imamo na našoj strani suprugu nekog sabornika,političara sa utjecajem,tada garant guranje dobrih odluka u saboru nebi prošlo nezapaženo ..ZATO DRAGE MOJE DAJTE SEU POTJERU,MOŽDA VAM JE TAKVA OSOBA POZNATA,Zna li netko može li se iz predpristupnih fondova nešto dogovoriti da se osnuju udruge potpore udomitelja i usvojitelja u većim gradovima,mislim kao potpora,savjetvališta a i razne terapije,mogle bi se održavati i dječje radionice,kreativnost itd..pa se sakupi opet neki novac za ulaganje,a plaće djelatnika -stručnjaka bi trebali osigurati iz fonda.molim konstruktivne ideje i tko zna gdjenam je kraj![]()
Morala sam se javiti da kažem da je ovo i više nego PRESTRAŠNO , OVO JE NEZAMISLIVO .
Drugim riječima KATASTROFA za nas a i za MALENE koji su bespomoćni u svemu ovome kao i mi. I to me :? i!!!!!!!!!
Strašno je, i, nažalost, vjerujem da je istinito. U mnogim institucijama se tzv. "prilagodbe europskom zakonodavstvu" rade metodom "preko koljena" i bez obzira na malog čovjeka, pa me uopće ne čudi da je tako i s dječicom koja su i prije toga bila na marginama društva. :/
![]()
ajme žalosti....
:shock:![]()
Gledam i ne vjerujem! :shock:
Ali nije za čudit se, u svjetlu uobičajenog davanja ponovnih šansi biološkim obiteljima da se poprave. Dok djeca rastu u neodgovarajućim uvjetima...