Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: dojenje i IMURAN

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno dojenje i IMURAN

pozdrav
    pitam za prijateljicu koja je u rodilistu i zeljela bi dojiti, ali uzima IMURAN, dozu 50mg zbog Kronove bolesti. gastroenterolog joj je rekao da bi mogla dojiti, ali joj neonatolozi ne dopustaju.
    citala je iskustva na netu, ali ne zna da li itko u hrv ima slicno iskustvo te bi joj svaka domaca informacija dobro dosla...naravno sto prije...
    hvala svima

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

saska, na jednom američkom forumu sam pročitala da ako je mogla piti tijekom trudnoće, da se može i uz dojenje.

generički je azathioprine, pa daj potraži što kaže LLLI

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imuran je lijek koji se u trudnoći primjenjuje samo ako je neophodan za majku. Koliko ja znam nije to baš bezazlen lijek.

Moj suprug ga pije (ulcerozni colitis) i prije nego što ponovno odlučim biti trudna mora ga prestati piti, da bi se organizam očistio.

Preporučila bi dr. Vucelića na Rebru (najbolji gastroenterolog u Hrvatskoj) da ti se prijateljica s njim konzultira. Nakon njegovog odgovora zaista može biti mirna.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Možda se zaista može piti dok se doji, ali SVAKAKO bi se prije nego podojim dijete savjetovala sa stručnjacima.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa konzultirala ih je ali su dali oprečne informacije

gastroenterolog joj je rekao da bi mogla dojiti, ali joj neonatolozi ne dopustaju.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    pa konzultirala ih je ali su dali oprečne informacije

gastroenterolog joj je rekao da bi mogla dojiti, ali joj neonatolozi ne dopustaju.
    Da, da pročitala sam gore što su joj rekli neonatolozi, ali ja joj savjetovala profesora Vucelića.
    Kod profesora se ja konzultiram vezano za tbl. koje pije mm, a koje su sve samo ne bezopasne.
    Možda se zaista može dojiti :/

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ovisno o tome od čega boluje, možda ima neka zamjena za Imuran :/

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Re: dojenje i IMURAN

Citiraj saska7 prvotno napisa
    pozdrav
    pitam za prijateljicu koja je u rodilistu i zeljela bi dojiti, ali uzima IMURAN, dozu 50mg zbog Kronove bolesti. gastroenterolog joj je rekao da bi mogla dojiti, ali joj neonatolozi ne dopustaju.
    citala je iskustva na netu, ali ne zna da li itko u hrv ima slicno iskustvo te bi joj svaka domaca informacija dobro dosla...naravno sto prije...
    hvala svima
    saska,
    azatiopirin (Imuran) spada u skupinu imunosupresiva. engleski registar lijekova za njega navodi "discontinue breast-feeding".
    sto se tice primjene u trudnoci, hrvatski registar ga svrstava u grupu lijekova kod kojih postoje pouzdani dokazi stetnih ucinaka na plod, i tada se koristi samo u akutnim i hitnim stanjima.
    nadam se da sam ti pomogla

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

napisala sam odgovor prije par dana, ali kako sam ga pisala duže vrijeme uz prekide, ode odgovor u vjetar.
    Žao mi je što se prije nisam javila, ali sam nakon poroda dobila simptome svoje bolesti( proljeve) koji su me dosta umarali, a i doma imam još dva sina, pa mi je bilo teško naći vremena da vam se javim i zahvalim na trudu i odgovorima.
    uglavnom, još u trudnoći sam se sa gastroenterologom dogovarala oko dojenja i on je rekao da će napraviti da mogu dojiti te je na polovici trudnoće smanjio dozu imurana.
    na stranicama raznih stranih foruma o Crohnovoj bolesti prije poroda sam našla podatke o mamama koje su pile imuran i slobodno dojile bez posljedica.
    No, na našem zavodu za farmakologiju sam dobila informaciju da se uz niti jedan od mojih lijekova ne može dojiti-salofalk i imuran..

nakon poroda u subotu, odmah sam kontaktirala gastrića i rekao je da slobodno dojim.
    Čim sam prvi put dobila bebu ,pedijatrici sam rekla za lijekove i ona je rekla da je jedan od lijekova- salofalk siguran i da s njim mogu dojiti, ali sa imuranom ne mogu.
    Kako vjerujem svom gastriću, ja sam bebu nastavila stavljati na prsa, dok mi u nedjelju- prvi dan nakon poroda- nije došla pedijatrica i rekla da bi ona da rađe ne dojim dok se u ponedjeljak ne konzultira sa neonatalozima. U ponedjeljak je došla druga pedijatrica i rekla da mi ona preporuča da odustanem od dojenja, te je čak u karton zapisala da mi zaustave laktaciju.
    Tražila sam od nje da se čuje sa mojim gastrićem i da se skupa dogovore-rade u istoj bolnici. Tek navečer me je mlada neonatalogica pozvala na razgovor i lijepo smo popričale, kako bi i trebalo.
    Uglavnom, moja doza lijeka se u jako maloj (ili uopće ne) izlučuje u mlijeko. Nuspojave mogu biti preosjetljivost na infekcije ali tu nastupa majčino mlijeko koje štiti.
    zaključak je da štetnost lijeka naspram koristi od majčinog mlijeka ide u korist majčinog mlijeka.
    Neonatalogica je bila ugodno iznenađena što je mlijeko krenulo kako treba i što ga ima, te je baš bila sretna što sam odlučila dojiti.
    Jedino ćemo morati na odjel naonatalogije na kontrolu sa KKS-om nakon mjesec i pol.

Ja sam se nadala da ima neka naša domaća mama koja nažalost mora trošiti imuran , ali smije dojiti, da imam domaću potvrdu s obzirom na stav pedijatrice i zavoda.

Eto, htjela bih samo drugim mamama iz svog iskustva poručiti da uvijek potraže odgovor na više strana, da ne odustanu lako, jer da sam slušala pedijatricu ili zavod, sad ne bih dojila.
    Za svaki slučaj,još sam bila bacila i oko na stranicu koju je spominjao moj gastrić- pub med i dobila odgvor da mogu dojiti.
    Eto, dojenje je lijepo krenulo, maleni se zbuckao, jedino nas zadnjih par dana muči što je čini se, zaboravio dojiti, ali sad sam off topic

i još bih htjela reći da uz sve prednosti majčinog mlijeka, dodatni razlog mog inzistiranja na dojenju je bio da se moja bolest vjerojatno genetski prenosi, te da po nekim ispitivanjima dojena djeca imaju manje šanse da im se bolest aktivira.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bravo, bravo , bravo, ponosnamama!
    Drago mi je da si se doslovno izborila za vaše dojenje.

(I bravo za dobro informiranog gastroenterologa. Nakon tvog slučaja mamama sa "sumnjivom" trerapijom će biti lakše izboriti se za dojenje u tom rodilištu.)
    :D

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Postoji razlog zasto u specifikaciji lijeka stoji da je kontraindiciran tijekom dojenja i tako ce i ostati sve dok se znanstveno ne dokaze da je lijek potpuno siguran po zdavlje dojenčeta, a za takva istraživanja potrebne su godine i godine praćenja.. Da se pomnije koristio Pubmed, vidjelo bi se da velik broj istraživanja ne prati dojenčad tijekom godina, već donosi zaključak na temelju trenutnog stanja bebe. Dakle, velik broj studija NE prati njihov razvoj kroz godine i ne ukazuje da li je azatiopirin mogao utjecati na njihove organe i imunoloski sustav.
    Da se pomnije koristi Pubmed nasli bi se i članci koji kažu:
    ...Expert opinions differ regarding the use of azathioprine, ciclosporin, and methotrexate during lactation because of varying views on the potential for short-term and long-term adverse effects. Evidence regarding the transfer of leflunomide and biologic drugs into breast milk is insufficient; therefore, until more studies are conducted, the use of these drugs in breastfeeding mothers should be restricted. At present, many patients feel they have to choose between postpartum disease control and lactation. Extended studies of the transfer of antirheumatic drugs into breast milk and the resulting consequences are, therefore, urgently needed…

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •