Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: broj poroda...

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno broj poroda...

potaknuta nekim nedavnim promjenama i razgovorima sa određenim ljudima, zapitala sam se kakav je "status" nas majki koje imamo jedno dijete, a drugo je umrlo (u mojem slučaju u 25 tjednu trudnoće) - inducirani porod zbog malformacije/izostanka razvoja velikog mozga...
    odnosno, broji li nam se to dijete kao drugo ili ne? nemam smrtovnicu jer su takve bile okolnosti pod kojima je sve izvedeno, ali imam nalaz sa patologije koji potvrđuje dijagnozu zbog koje je i induciran porod. i porod se zaista dogodio...

pitam zbog nekog eventualnog sljedećeg djeteta ili djece - hoće li to onda biti treće dijete, pa sukladno tome imam neka proširena prava?? ili...

ukoliko odgovor bude pozitivan, koje radnje trebam ja poduzeti?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nazalost ne broji se
    Dapace, ta nebuloza ide i dalje jer se ne broje porodi nego broj trenutno zive djece kod prijave novorodjenceta.
    Bio je slucaj i tu na forumu, forumasica Tea, rodila je trece dijete a njena kcerkica je umrla par mjeseci prije poroda (u 4 godini zivota) i nisu joj novorodjence vodili kao trece dijete nego kao drugo (za onu naknadu sto daje grad Zagreb)

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

hm, imam slučaj iz bliže okoline gdje je žena rodila dijete u 39. tjednu, rođeno je mrtvo, nakon toga je rodila i dvoje zdrave djece, kod kojih se posljednje računalo kao 3. i imala je pravo na tri godine dopusta, kao i na drugačiej koeficjente u obračunavanju plaće...
    zato i pitam...

ako ja što saznam drugačije, naravno, javim!
    hvala za brzi odgovor!

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Poznanici je prvo dijete umrlo čim se rodilo, drugo i treće su zdrave curice. Kad je rodila drugu curicu imala je pravo ostati tri godine na porodiljnom.
    Zar se ne broje trudnoće? Mislim, jasno mi je ovo za naknadu, ali pravo na porodiljni od tri godine - nije li to vezano uz broj trudnoća?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama

2. Roditeljski dopust
    .................
    Članak 14.
    (1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj po isteku rodiljnog dopusta iz članka 12. ovoga Zakona ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 6 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od:
    – 6 mjeseci, za prvo i drugo rođeno dijete,
    – 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete.
    (3) Pravo na roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u pravilu koriste oba roditelja iz stavka 1. ovoga članka, u jednakom trajanju od 3 ili 15 mjeseci, a mogu ga koristiti pojedinačno, obostrano istodobno ili naizmjenično, sukladno osobnom dogovoru i pod uvjetom da pravo na roditeljski dopust prema članku 13. stavku 4. ovoga Zakona ne koristi samo jedan od roditelja.
    (4) Ako djetetov otac koristi pravo na roditeljski dopust u trajanju od najmanje tri mjeseca, roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca.
    (5) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj može koristiti roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u cijelosti ili u njegovim dijelovima.
    (6) Za slučaj da zaposleni ili samozaposleni roditelj roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka koristi u dijelovima može ga koristiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 30 dana.
    (7) U broj rođene djece iz stavka 2. ovoga članka uračunavaju se i mrtvorođena djeca te umrla djeca majke i posvojena djeca.

Eh...sad. Gdje se podrazumijeva inducirani porod umrle bebe, odnosno da li je to mrtvorođeno dijete...ne znam.

Moje mišljenje: ako se prijevremenim porodom smatra svaki porod nakon 27 tjedna trudnoće, onda bi se i inducirani porod umrle bebe nakon 27 tjedna trudnoće mogao brojati pod "mrtvorođeno dijete".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •