Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Jako rani govor

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Jako rani govor

Prije jedno mjesec dana su mediji objavili vijest o rođenju bebe u Rusiji koja je odmah po rođenju govorila. Više o tome ovdje: Newborn baby says, “Papa” claims Russian Doctor

To definitivno nije uobičajeno, ali izgleda da ima puno malaca koji započnu s govorom prije 4 mjeseca života. Negdje sa 4 mjeseca "odlaze" neki refleksi, ali i neke vještine tipične za tako male bebe i samo zato to posebno ističem.

Na YouTube-u se nađe ponešto snimki, ali su velikom većinom očite montaže ili "gličevi", ali znaju izgledati i sasvim impresivno:
    8 Week Talking Baby says, "Hello!"

Znatiželjan sam - ima li netko takva iskustva?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ja iskreno ne vjerujem da je to svjesna rijec, vec eto, spletom okolnosti ti zvukovi u nasem jeziku nesto znace.

L. je sa 5 mj. tako govorila mama.
    a nije.
    mislim je, ali nije
    isla je mamamamamamamamam, a to sto bi se ponekad zaustavila nakon dva puta pa je to ispalo mama, ne znaci da i je znacilo- mama.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, ali 5 mjeseci je nešto sasvim drugo.
    Možda netko uleti s takvim iskustvom kod naskroz male bebe. Neću se obeshrabriti.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim isto kao Leonisa. Ne vjerujem u svjesni govor novorođenčadi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Šteta. Mislim da im samo treba pružiti priliku.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Šteta. Mislim da im samo treba pružiti priliku.
    moja pokojna baba je tvrdila da sam joj ja sa nekih 6,7, tjedana na njan a-gu odgovorila sa a-gu...

mama je još živa i tvrdi isto

ako se moj slučaj uzme kao istinit i case study , na..o je onaj tko je rano progovorio

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

strucno - pocetak govora je onda kad se neki glasovi smisleno koriste, znaci ne samo da beba govori mama vec da je to s nekim smislom.
    ovo sto maria opisuje je normala, imitacija.
    meni je recimo skroz zanimljivo da bebe prvihmjeseci imaju repertuar svih glasova, cak i onih koje njihov maternji ezik nema - npr. nekih kompliciranih kineskih glasova, francusko r...ali ih necujenjem u okolini izgubi (mozak)

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To što ne vjerujem u rani govor, ne znači da ne vjerujem u ranu komunikaciju.
    Mislim da je novorođenčad i te kako sposobna komunicirati, no to je najčešće plačom.
    Većina mama npr. i te kako dobro raspoznaje prema plaču, da li je dijete gladno, umorno ili nezadovoljno.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Davore, što misliš pod pružanjem prilike?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Doslovno to: poslušati ih. Mislim da opći stav" tako mala djeca ne govore" unaprijed osuđuje njihove pokušaje na propast. To mora biti frustrirajuće.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Re: Jako rani govor

Znatiželjan sam - ima li netko takva iskustva?
    a može biti

al mali možda progovorio švedski pa se nismo razumjeli

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moj brat je sa 4,5 mjeseca "govorio" brrrrrrrrrrm za auto kad naiđe... Ali, ko se nije uvjerio ne vjeruje nam

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Doslovno to: poslušati ih. Mislim da opći stav" tako mala djeca ne govore" unaprijed osuđuje njihove pokušaje na propast. To mora biti frustrirajuće.
    ja vjerujem da komuniciraju s nama od prvog dana.

ali da ce mi sa mjesec dana reci mama volim te, sumnjam

isto tako mislim da vjesto kopiraju i oponasaju svoje okruzenje.

isto tako, oni govore, onako kako je napisala Flo, kineski, madjarski, francuski...
    komuniciraju s nama.

zeli mi nesto reci i to ce zvucati #$%$# i s vremenom ce se to pretvoriti u rijec koju koristi djetetova okolina.

to je moje misljenje.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo o cemu Davor govori je u skladu s onom teorijom koja je bila na Opri, da tako male bebe imaju jasne "rijeci" za hranjenje, obavljanje nužde itd. Tocno se sjecam da se i tamo spominjala ta neka granica od 4 mj, akodo tada ne prepoznamo taj govor beba i ne reagiramo na njih, on se gubi.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vjerojatno nesto slicno kao i da daju obavijest da im je sila na wc, pa se i to izgubi do odredene dobi.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Davore, mislim da precjenjujes znacaj verbalne komunikacije . i kod svog cetverogodisnjaka informacije koje smatram uistinu vaznima bolje "citam" iz govora tijela, mimike, neceg sto percipiram intuicijski, nego iz onoga sto govori (sto ne znaci da ga ne slusam ).

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

clanak koji sam procitala ne mogu suditi, ali filmic mogu objasniti na malo drugaciji nacin - djeca kopiraju pokrete odraslih, kako smjesak tako i pokrete usta. djecak u filmu je rekao samo HE (ispravite me ako nisam dobro cula, i to je moguce), a onda je krenuo plaziti jezik. logicno je, ako mu mama kaze HELLO, da ce on to pokusati ponoviti.

moj Lovro je sa 6tj na nasmijeseno lice odgovarao osmijehom, a sa 7tj je gugutao (ali to ne mogu nazvati verbalnom komunikacijom, prije neverbalnom).

a sto se tice ranog progovaranja, Lovro je u rodilistu jos rekao mama svaki put kad bi se plakao, to je zvucalo: MAAAMAAA, MAAAMAAA.... - ali, koliko god ja svoje dijete smatrala nadarenim (kako se navodi u clanku), ne vjerujem da je to s razumijevajem govorio, mislim da mu je to vise bio nacin placa (kao sto se Lorena u rodilistu plakala ko mala koza, svako dijete im asvoj nacin placa, a plac im je zapravo nacin komunikacije).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znači nisi mu dala priliku
    Fantastično mi je u što smo sve u stanju kao ljudi (barem deklarativno) vjerovati, a jednostavnu istinu da djeca s nama komuniciraju ignoriramo.

veselilo bi me kada bi me barem na pp kontaktirali roditelji s iskustvom jako ranog govora. Siguran sam da ih ima dosta.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa

a sto se tice ranog progovaranja, Lovro je u rodilistu jos rekao mama svaki put kad bi se plakao, to je zvucalo: MAAAMAAA, MAAAMAAA.... - ali,
    jel govorio MAAAMAAAAAA ili MAMMMMMMA?

razmišljm si jel dozivao tebe ili tvoju cicu

davore, tako i ja kad imam neke rokove smišljam topice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jednostavnu istinu da djeca s nama komuniciraju ignoriramo.
    a što ti je sad?
    pa rekli su ljudi da vjeruju u ranu komunikaciju, ali ne i govor kao takav

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jednostavnu istinu da djeca s nama komuniciraju ignoriramo.
    mozda ti ignoriras istinu da djeca puno efikasnije komuniciraju neverbalnim nego verbalnim nacinima, pa zato izvodis takve zakljucke :?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

davore zašto si tako isključiv? zar uistinu vjeruješ da je govor jedini vid komunikacije?
    ja potpuno i sigurno znam da novorođenčad komunicira i to vrlo složeno. i verbalno i neverbalno.
    ali ne hrvatskim/ engleskim/ ruskim jezikom. možda nekim prajezikom...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja luda baba cili život tvrdi kako je moja rodica (u koju je baba btw zaljubljena od rođenja) sa 6 mjeseci starosti sasvim jasno i razgovjetno kazala "otorinolaringologija". :shock:

šteta šta ti se moja baba ne može javit - imao bi šta čut po pitanju rane komunikacije i njenih fiks ideja o istoj kad je dotična rodica u pitanju.

da je baba rekla kako je rodica sa 6 miseci vikala "djte mi jest, crknit ću od gladi priko noći" to bi joj i povirovala. jer je baba svojoj ćeri zabranila da ditetu (svojoj unuci) od 3 miseca starosti daje po noći jest. dite triba znat da je noć, a majka se triba odmarat po noći.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    vjerojatno nesto slicno kao i da daju obavijest da im je sila na wc, pa se i to izgubi do odredene dobi.

kako si to samo diskretno ubacila

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Znači nisi mu dala priliku
    a kako mu dati priliku? ok, sada je kasno za njega(vec prica jor ima 18mj), al cu imati jos djece... pa ako imas neki savjet...otvorena sam za sve ideje.

ja sam odgovarala na njegov plac tako da sam mu dala jesti, nosila sam ga, pricala mu i pjevala. sto sam jos mogla napraviti?

i da odgovorim tweety - plac je bio MAAAMAAA (jel to znaci da je dozivao cicu ili mene :? ).

i jos uvijek sam pobornik ideje da djeca imaju vrlo izrazenu neverbalnu komunikaciju i da nisu do odredjene dobi sposobna za verbalno izrazavanje. ali, kako se i misljenje da je zemlja ravna ploca promijenilo, tako se mozda i ovo promijeni

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    davore zašto si tako isključiv?
    Pa mislim da nisam baš tako isključiv, jer čak i ove neverbalne znakove se velevažno ignorira dudama, pampersicama i mobilima. Bespelenaši tek od nedavno prolaze kao normalni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da odgovorim tweety - plac je bio MAAAMAAA (jel to znaci da je dozivao cicu ili mene :? ).
    mmmmm...to bi značilo da je dozivao tebe

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    mmmmm...to bi značilo da je dozivao tebe
    ...a za njega u to doba ti si bila jedna pokretna, topla, meka, mirisna i milozvucna cica , pa ti dode na isto

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoji razlika izmedju ignoriranja i zadovoljavanja na drugi nacin. i odakle ideja da sve potrebe trebaju biti zadovoljene odmah i sada? mislim da to nije ni zena u pecini uspjevala izvesti...jedna je stvar cuti potrebu, druga je zadovoljiti, treca ignorirati, a u zadovoljenju imamo jos raznih nijansi itd.
    definitivno za ovaj topik treba paziti na formulacije - govor, komunikacija, odgovor na komunikaciju itd.
    naravno da bebe komuniciraju s nama od rodjenja a i jos prije toga, sto cemo s njihovim porukama ovisi o mudrosti/vremenu/energiji koju imamo, ne znam zasto bi cilj roditelja bio da na sve zahtjeve promptno i adekvatno reagira - da je priroda tako htjela stvorila bi valjda neki stroj za odgoj djece?

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja jos uvijek cekam davora da objasni kako se to moze poticati rani govor?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja jos uvijek cekam davora da objasni kako se to moze poticati rani govor?
    jesi sigurna da to zelis, jer kad krenu ne staju

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meni se izvor čini pomalo upitan, ali valjda sam skeptična po prirodi. isto kao kad netko objavi da su ga oteli vanzemaljci, nisam sklona povjerovati.

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a mene zanima da li ti, davore, smatras da je ta beba usvojila govor slusajuci majku kroz trbuh ili da je to oduvijek bilo u njoj, naprosto tako?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ih, k'o da ja znam odgovore. Ovdje plovimo po otvorenom moru bez karte. Dakle, roditelji rano brbljavih klinaca mogu dobiti priliku međusobno razmijeniti iskustva, recimo preko pp-a. Obzirom da se spominju otmice vanzemaljaca - ne treba se čuditi zašto se ne hvale na sva usta okolo.
    Evo, hrana za mozak: zamisliti sebe kao roditelja klinca koji blebeće od rođenja ili koji tjedan kasnije - što dalje?

Pretpostavke:
    - biti pri ruci
    - potrebe klinca se ne zanemaruju i sve ih zadovoljava na zahtjev
    - igrati se "zrcala" s klincem: kakvu gestu napravi klinac takvu napravi i roditelj, recimo u vrijeme previjanja
    - igrati se obrnutog zrcala sa zvukom: napraviti zvučnu grimasu (aaaaa iiiii) i promatrati klinca, pa kad klinac promijeni grimasu oponašati ga ali zvučno (monkey see - monkey do)
    - cueing za obavljanje nužde

Možda to ide tako nekako, a možda ide i drukčije. Broji se kad beba progovori

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pretpostavke:
    - biti pri ruci
    - potrebe klinca se ne zanemaruju i sve ih zadovoljava na zahtjev
    - igrati se "zrcala" s klincem: kakvu gestu napravi klinac takvu napravi i roditelj, recimo u vrijeme previjanja
    - igrati se obrnutog zrcala sa zvukom: napraviti zvučnu grimasu (aaaaa iiiii) i promatrati klinca, pa kad klinac promijeni grimasu oponašati ga ali zvučno (monkey see - monkey do)
    - cueing za obavljanje nužde
    ja tebe i dalje ne kužim :/
    sve ovo, osim cueinga za nuždu, sam radila sa svojom djecom od samog rođenja, a i većina roditelja koje poznajem se tako ponašala

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

očito vjeruješ da ja nešto kužim

Pojma nemam kako do toga dolazi, ali obzirom da svi klinci dolaze na svijet s otprilike istim sposobnostima i refleksima, vjerojatno ipak postoji nešto pomoću čega se neki (za sada rijetki) od njih odluče svoje potrebe verbalizirati.

Kroz povijest i legende se provlače priče o djeci koja su po rođenju govorila i to se smatra čudom, recimo Siddhārtha Gautama (Buddha) se rodio u Lumbiniju u Nepalu i kažu da je govorio po rođenju (iako je takve navode jako teško provjeriti).

Gore spomenuti klinac u Rusiji nije kraljevskog porijekla kao Buddha i govori po rođenju. Pretpostavljam da je podjednako poseban kao sva druga djeca.

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja sam uvijek poticala svoju djecu da komuniciraju, bilo verbalno ili neverbalno, oduvijek osluskivala njihove potrebe, ali zaista nisam nikad u zivotu cula da tako mala beba govori tata, mama ili slicno....

T ce za 2 dana imati 4 mjeseca a komunicira odavnoooo....
    i puno "prica", valjda na mater
    i cesto na gu odgovara sa gu i svasta jos nesto
    al meni je to normala za 4mj djete....iako se ne sjecam sta je F radio u toj dobi...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Njojza prvotno napisa
    T ce za 2 dana imati 4 mjeseca a komunicira odavnoooo....
    i puno "prica", valjda na mater
    A-gu!
    Mislim da se to kvalificira.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Našao sam članak koji opisuje problematiku i popisuje neke radove na tu temu: http://babyparenting.about.com/od/ch...a/babytalk.htm

[code]After birth, and leaving the underwater world of the womb, an infant will begin to vocalize his or her communication. From birth until about 4 months of age, this communication consists mainly of reflexive crying to express feelings (Fitzpatrick, 2002). At this point, it is imperative to continue speaking with the baby. Mirroring sounds and early words, responding to her communication, and answering her cries are all ways to start an infant on the road to speech. Studies of babies’ interactions with their caregivers show that these interactions foster behaviors that contribute to their emerging identities (King and Park, 2003). At this stage, reacting to crying is extremely important. The best strategy at this level is understanding her cries and expressing the desired response. Showing interest and attending to the baby’s needs shows that the communication is working and builds the attachment and trust between child and caregiver.[/code]

Doduše ne spominje govor u tako ranoj dobi, ali definitivno potvrđuje oblike komunikacije.
    Eto, ako netko zna za kakvu bebu što neku poruku komunicira verbalno, nešto kao "hoću papat!", neka se ovdje pohvali. Očito su takve bebe jako rijetke.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo još malo štiva ovdje: http://www.ariyakaraba.co.cc/1_10_St...quisition.html

Ni tu ne spominje toliko rani govor

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajde davore, pa bebe su fascinantna stvorenja i bez 'ranog govora'

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moji su obojica poceli da me zovu sa oko 5 meseci.
    Novi je govorio MMMMMMMMMMMMaMMMMMMMMAAAAAAAAMMMMMMM ili tako nekako , a Izi kaze UAMAUAMAA i varijacije, ali uvek to govori kad me zove.
    Novi je posle bas brzo progovorio, i ja verujem da je to zato sto smo mu poticali govor ne zanemarujuci bilo kakav guk.

Izi sad sa skoro 10 meseci ima par znakova i par tih nekih gukova, ja to lepo kvalificiram kao pocetak govora, sta me briga

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ne bih ja buddhu uzimala za primjer, on je i prohodao nakon sto se rodio iz desnog boka, ustao se, napravio sedam koraka i rekao je "ovo je moj posljednji zivot".

ja znam da mi dijete na svom jeziku koji ja ne razumijem nesto govori, i isto tako sma spremna vjerovati da je moguce da slusanjem upije neke rijeci te da nakon rodenja kad cuje recimo tatin glas da moze glas povezati s rjecju tata, no cini mi se da bi vec recenica "tko, tata?" bila prekomplicirana. jer kako bi dijete u trbuhu usvojilo rijec tko? to je apstraktan pojam. nisam iskljuciva, voljela bih da mi netko objasni kako (ako) to smatra mogucim.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa mislim da apstrakcija dolazi ohohoj kasnije. Ipak. Prvi tjedni su - prvi tjedni.

Ono što mislim da je apsolutno svim klincima u toj dobi zajedničko je izražavanje potreba na primordijalni način, a samo vrlo rijetki kroz igru gestama i glasom postignu verbaliziranje tih svojih potreba, čime si znatno olakšaju frustraciju jer odmah dobiju traženu pažnju. (ideš kako to učeno zvuči )

tenshi, bio sam u Lumbiniju i prespavao u Bhairahawi; tamo je strahovito vruće, vlažno i jako grizu komarci. Tamo sam pratioca pitao nešto kao: "OK, ovdje se Siddhārtha Gautama rodio, a gdje se prosvijetlio?" jer tamo za nešto takvo nema šanse. Nekako mi je bilo puno vjerojatnije da je bebač rekao: "Uf, kako je ovdje vruće!". Iskopine su fora, ali nije mjesto na kojem bih se zadržavao.

thara avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

moj sin je sa otprilike dva mjeseca rekao mama, sad to ponavlja svaki put ako se odmah ne odazovem na njegov plač
    i kad ga nosi netko drugi a mene ne vidi, onda obavezno viče mama

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Upravo o tome je ovaj topic! Sigurno ima još netko.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo davore premda se cesto jako ne slazem s tvojim izjavama o americkoj hajci na adhd-ovce, necjepise i sl. u ovome se slazem s tobom i vjerujem da ima djece koja mogu govoriti odmah nakon rodjenja.
    davno sam se uvjerila u to da su razvojne tablice pisane totalno okvirno i da se vjerovatno malen broj djece uklapa u to, a buduci da imam dvoje djece vidim i koliko se djeca medju sobom razlikuju i s tim su skladu mi je potpuno prihvatljivo da neka djeca mogu govoriti i odmah nakon rodjenja.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I ja mislim da je moguće da djete odmah progovori nakon rođenja. Neka djeca brže razviju govor, druga su agilnija, motorički razvijenija -svi smo različiti i to je lijepo kod ljudi, ne trebamo se trpati u nikakve tablice...
    što se tiče mog malenog eto i on je progovorio dosta brzo prve riječi što je i nas iznenadilo -s 4 i pol mama, a pred par dana i tata (sad ima 5 i pol). Viče mama ako se odmah ne odazovem na njegov plač. Ako se igramo s njim točno se okrene prema mami ili tati kad se kaže di je mama, di je tata...

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moja mala je jako ali jako jako velika brbljavica.. stalno razgovara sa dudom, sa medekima, sa prstima.. sama sasobom...
    prije tjedan dana intenzivno sam joj u par navrata govorila MAMA.. i tako ponavljala po nekoliko puta u par dana..

I neki dan ničim izazvana on se prodere MUOMA...

ostala sam ..

e sad.. što je to bilo, ja ne znam... ali znam da oni imaju mozak kao spužve.. oni sve pamte i u to me nitko ne može razuvjeriti

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sjećam se da su meni kad je moj N bio beba govorili da sam luda jer kažem da beba mene zove...
    Onda je došla moja frendica na par dana i fakat da skužila da je tako.
    Bebač je doduše od rođenja govorio samo 2 "riječi" ali su uvijek značile isto.
    Dakle mama je bilo uvijek La, a kad je tražio cicu uvijek je bilo Le.
    Jednom ga je tata pokušao uspavati(40 dana stara beba) jer sam bila u kupaoni, pa je bilo vikanja, Laaaa, tad smo još mislili da on samo tako plače, onda sam ja stigla, ugledao me i samo rekao La uz duboli uzdah olakšanja
    Progovorio je dosta rano, sa 11 mjeseci je već znao reći "Doba dan" kad sretnemo susjede u liftu...Sa 14 bi teti u dućanu tražio "Molim kiflu"

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •