Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: klarina ideja za slikovnicu o smrzlicima

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno klarina ideja za slikovnicu o smrzlicima

Cure, ja mislim da je ovo stvarno super ideja koju je dala klara:

Priča jedne bebe koja je bila smrzlić, sa slikama? Recimo mama uzme dijete na krilo i priča mu kako je došlo na svijet. Kao slikovnica za klince, samo ne počinje s „bio/bila si mami u trbuhu“, nego embriji u laboratoriju. Bili su mali, mali, nisu se vidjeli bez mikroskopa, nisu imali ni ruke i noge još, samo nekoliko stanica. Nisu svi odjednom mogli u mamin trbuh pa su se mama, tata i doktori dogovorili da će neke zamrznuti da bi svi dobili šansu (to istaknuti). I mama i tata su se veselili da će imati puno djece, ali prva (dvojca recimo ?) nisu uspjeli narasti u bebe (tako to mora biti, i to istaknuti),pa su onda oni iz frižidera došli na red i jedan od njih je imao puno sreće i narastao u bebu i usrećio mamu i tatu...

I recimo na kraju dijete pita što je s drugima, mama kaže da samo neki embriji uspiju narasti u bebe, da tako to mora biti, ali da su zahvaljujući zamrzavanju svi dobili priliku.
    Dajte jos ideja o sadrzaju, tko zna iz kojeg ce kuta doci inspiracija!

Osim toga - ima li koja cura da zna lijepo crtati ? Bilo bi puno lakse kad bi se moglo nacrtati, s mozda jos pokojom slicicom iz stvarnog zivota, posebno embrija? Molim vas javite mi se ili pp ili pino111@gmail.com (moju privatnu email adresu znaju samo oni koji su se javili za email listu protivmpozakona at gmail.com, ako mi se javite, rado cu vam je dati)

Takodjer ako ima koja cura s iskustvom slaganja knjiga, ili uljepsavanja slika ili bilo kojom drugom vjestinom koja bi trebala za ovo, isto se javite da mozemo slozit listu ljudi koji bi mogli raditi na ovome. Stvarno je tako super ideja da ne bi smjela propasti zbog manjka tehnickog znanja ili zato sto bi samo jedan pojedinac morao sam to raditi.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Hocu jos samo reci da je to klara smislila u pet minuta - skidam kapu - meni ne bi palo na pamet ni u sto godina.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ideja je super, ali treba biti jako pažljiv da si ne učinimo medvjeđu uslugu. Bojim se da ne ispadne da i sami impliciramo da se iz svakog zametka može stvoriti život. Bravo klara!

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Bez brige, sadrzaj bi prvo prosao kroz jedan "focus group" tj. pokusne kunice koji ne znaju nista o tome.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: klarina ideja za slikovnicu o smrzlicima

Citiraj pino prvotno napisa
    ima li koja cura da zna lijepo crtati ?
    Pino, mozda mozete ovo iskoristiti:

http://kutak.forumotion.com/poviyen-...utati-t582.htm

Tu su vec uploadovane stranice slikovnice o MPO (konkretno ovde je rec o donaciji js) ali moze da se iskoristi tako sto ce ici drugaciji text.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo, ja mogu odraditi dizajnersko-tehnicki dio izrade slikovnice (s prijelomom i pripremom), ali crtanje mi bas ne lezi. Trebao bi se javiti neki ilustrator, sigurno i takvih ima ovdje. A i ne znam sto je s tiskom, tko bi to sponzorirao ili financirao, moze li se nesto dogovoriti?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Klara, super ideja. .
    nabla, super mi je ta slikovnica (donacija j.s.)

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa
    Ideja je super, ali treba biti jako pažljiv da si ne učinimo medvjeđu uslugu. Bojim se da ne ispadne da i sami impliciramo da se iz svakog zametka može stvoriti život. Bravo klara!
    Da, slažem se... treba bit pažljiv.

Ovako bi ja jednoga dana svom djetetu objasnila kako je došao na svijet:
    "Sve bebe na svijetu narastu iz posebnih sjemenki koje se posade u mamin trbuh. One tamo dođu kad se mama i tata vole. Svatko od njih ima svoju malu sjemenku i tek kad se one spoje, nastane ova posebna, o kojoj ti ja sada pričam. Kad su tvoji mama i tata bili mladi, jako su željeli imati bebu. Jako su se voljeli, ali u maminom trbuhu je stalno bila samo njena sjemenka. Zato su otišli liječniku da vidi zašto nema njihove male bebice. Liječnik je vidio da oni imaju sjemenke, ali se one u maminom trbuhu ne uspjevaju pronaći i pretvoriti u onu posebnu. Zato je morao izvaditi njihove sjemenke i pomoći im da se spoje. Mama i tata su jako željeli bebu i bili su presretni kada je liječnik u mami i tati našao puno sjemenki. Da ih je ostavio unutra, one nikad ne bi našle jedna drugu i mama i tata nikad ne bi imali tebe. Ali liječnik ih je izvadio i pomogao im da se spoje. Zatim je liječnik u maminu bušu vratio samo 1 sjemenku za bebu, jer da je vratio više tih posebnih sjemenki, bebe ne bi imale mjesta za rasti i nijedna se ne bi rodila.
    Ali mama i tata nisu htjeli druge sjemenke baciti, jer su i njih voljeli. Zato je liječnih sjemenke stavio u frižider da ostanu svježe i pričekaju da se njihov braco/seka rodi pa da i oni uđu u maminu bušu. Nekad se desi da neka sjemenka ne bude zdrava i iz ne može narasti beba. Tako je to i kod onih roditelja čije se sjemenke uspiju pronaći u maminom trbuhu; takva je jednostavno priroda. Ali roditelji se uvijek nadaju i svakoj sjemenci žele dati priliku da pokuša - a uspjeti može samo u maminom trbuhu. Jer iz trbuha dolaze SVA djeca."

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ideja je dobra, svakako bih izbacila riječ "frižider", možda ostala ovako kako je lisa napisala sa sjemenkama.... Iako imam mixed feelings jer se bojim nekog negativnog percepcijskog bumeranga.

Ako će se raditi update onih službenih materijala a la letak, ja bih tamo svakako stavila sliku morule - ono, pino, što si našla na onoj stranici ili što si dobila od žena - blastocistu - uz natpis, recimo "slika embrija zamrznutog 5 dana od oplodnje, u fazi od sto stanica, veličine zrnca pijeska"...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Umjesto frižidera možda wording "pohranjene" ili tako nešto, bez navođenja mjesta jer krioprezervator zvuči pre stručno, a frižider previše na Petirku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Htjedoh reći da bih fotku embrija o kojima se tu radi - tipa blastocista stavila u neku stručnu brošuricu a la letak.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bas lijepo, lisa 84!

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

možda ih je liječnik stavio na čuvanje dok se ne rodi...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da... recimo: "Liječnik ih je stavio na mjesto gdje se čuvaju takve sjemenke, na mjesto gdje imaju sve što im treba da mogu čekati svoju priliku."

Ne znam kako mi se sad to uklapa u tekst, al nije bitno... Treba promijeniti riječ "frižider" svakako.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Joj super ste mi cure, i super si ovo napisala, Lisa. (Tako je moj doktor isto objasnjavao, imao je cijeli spiel - kako drvo da moze izrasti mora imati dobro tlo i dobro sjeme - misleci na tome kako problem nepostizanja trudnoce moze biti zbog nekvalitetnih embrija ili zbog imunoloskih problema kod zene.)

Nabla, super slikovnica, bas mi je fora i prilagodjena djetetu.

Ina, to je dobra ideja, ako je moguce - da se letak malo preradi i stavi slika embrija (i rodin emblem).

Ja sam ovo odmah stavila na temu jer mi je ideja tako simpaticna, ali da, treba ideju doraditi. Prvo identificirati kome je ona zaista namijenjena, djeci ili kumicama s placa (karikiram). Onda, ja ne znam nista o slaganju knjiga, jel prvo idu idejna rjesenja a onda financijska, ili obrnuto.

Alyssa, a kako to izgleda s tehnicke strane? Ima li neki posebni broj stranica koji je lagano sloziti, ili neke druge parametre, velicinu slika, broj boja, ne znam sto vec?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prvo identificirati kome je ona zaista namijenjena, djeci ili kumicama s placa (karikiram).
    Ovo je ključno, meni je predivna ova pričica i sejvat ću je za A...

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Prvo identificirati kome je ona zaista namijenjena, djeci ili kumicama s placa (karikiram).
    Ovo je ključno, meni je predivna ova pričica i sejvat ću je za A...
    upravo to sam i ja htjela naglasiti i pitati. kome je slikovnica namijenjena i koji je njezin cilj uopce? edukacija djece? (da li nam je to u ovom trenutku toliko bitno?) ili edukacija sire javnosti? neke ciljane skupine ljudi?
    (ovo je ko bumerang, mrzila sam tu recenicu na faksu "definirajte ciljeve" )

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

inace, ideja za slikovnicu mi je super, lisa84 predivna prica

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Cure, pa zato imam vas za brainstorming!

Ajmo reci koji je povod, pa vi meni recite koji treba biti cilj: povod je to da je letak zastupnicima suhoparan izvor informacija namijenjen ajmo reci mozda malkice obrazovanijem dijelu stanovnistva. Ali po komentarima i forumima se vidi odredjena zatucanost i neinformiranost, kao i na topicu o predrasudama o MPO.

Moja ideja je bila napravit jos jedan letak ali mozda na jednom malo drugacijem nivou i s drugacijim fokusom (sto je to nemam jos pojma, skupljam informacije i to KOJE tocno stvari treba ispraviti u percepciji javnosti).

A onda je klara ovak u 5 minuta dosla s tom idejom, a meni se to tako svidjelo da sam odmah stavila temu bez nekog razmisljanja (jer bi i ja jednog dana htjela objasniti svojoj princezi kako je dosla na svijet). I vidite, u 2 sata se pojavilo jos ideja, linkova, javila se jedna cura za ilustracije , javila se Alyssa s tehnickim znanjem - ja sam amazed na znanje i sposobnosti koje imamo na ovom podforumu.

Znaci sad je pitanje - mozemo li na putem slikovnica ili stripa ili kakve pricice za djecu s ilustracijama promijeniti percepcije javnosti i koje bi tocno percepcije trebali mijenjati i kako? Na topicu o predrasudama cini mi se da je jedna od najvecih zamrzavanje=ubojstvo. To je ono s cime se trebamo boriti, barem po mom misljenju.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Idealno bi bilo napisati nešto poput Malog princa..knjigu za djecu namijenjenu odraslima

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cure, sori, al meni je mrak pao na oči kad sam vidjela ovu temu
    Odmah sam se zapitala - a što je s viškovima, s onim mrvicama koje su "višak" pa ne dospiju u maminu bušu ili tako nešto
    A klinci su pametni, pitat će svašta...
    Ne znam puno o tome, samo mi je sijevnulo kroz glavu. Možda ne znam o čemu pričam... samo sam htjela dati mišljenje neupućenog promatrača...

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja se nadam da viškovi ne postoje-ali iskreno

darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ifigenija, ako ne znaš onda slobodno pitaj pa ćemo ti vrlo rado objasniti, a nemoj tako bezveze lupati.

A možda bi bilo zgodno i da malo proučiš sama prije nego što izvališ tako nešto o viškovima. Na ovom pdf-u i na rodinoj web stranici ima puno o MPO-u. Npr. da li si pročitala http://www.roda.hr/_upload/dokumenti/MPOinfo.pdf a i da si samo malo prosurfala po ovom pdf-u bi shvatila da "viškova" u stvari nema ako se embriji zamrznu i vrate se nakon nekog vremena u maternicu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam čitala da je glavni moralni prigovor MPO u tome da ne završe uvijek svi embriji u maternici. A to je stvarno tužno...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali je tužno i ako neka maternica ostane bez embrija, a toliko ga želi

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Trudim se, zaista se jako trudim, uzeti u obzir i razmotriti svačije stajalište. Ako je dobro argumentirano, sklona sam i svoj stav modificirati. Jako me rastužuje da ljudi temeljem "čula/čuo sam negdje" su u stanju stvoriti stav. Čak neupućeni u to gdje su čuli, a kamoli u činjenice i pravo stanje stvari. I ono što sam zamijetila čitajući komentare ispod članaka objavljenih na internetu, mahom su ljudi koji se protive MPO, prvenstveno neupućeni u problematiku i ne žele biti upućeni, vrlo nepismeni, nekulturni, skloni vrijeđanju, nemaju argumente, izrazito agresivni i napadački nastrojeni.

darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    ...
    i da li nas želiš nešto pitati i saznati možda nešto drugačije ili si samo došla eto tako reći da si nešto čitala?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ne znam, hormoni ili što, ali meni Ifigenijin post uopće nije zvučao "izazivački"... Ustvari, ona je prvi "pokusni kunić" i ovakvi upiti su korisni i potrebni da slikovnica ne bi ispala kontraproduktivna.

Inače, Klara

Ne znam kako bi mene mogli iskoristiti, crtam... ali vjerujem da ima i boljih od mene , o izdavaštvu ne znam ništa... a voljela bi pomoći oko ove super ideje, pa eto... tu sam (i na listi od pino)

gupi51 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

I ja se slažem s Pčelicom Marom. Bolje da sad reagiramo na primjedbe nego kada priča ode u tisak. Inače super ideja, ali da, treba biti oprezan. Puno se tu potencijalnih zamki krije. Zato možda i bolje da se Ifigenija javila, zapravo ide nama u korist.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Potpisujem Pčelicu i mislim da Ifigenija baš bode u sridu naš kamen spoticanja.
    Jer neupućen narod se baš spotiče na te smrznute embrije koji možda neće biti iskorišteni.
    Mislim da bi nam dobro došao onaj statistički podatak koji smo spominjali - koliko se smrznutih embrija uništi. Jer toga ima, ali mislim da bi to bio tako malešan postotak i vjerujem da bi dao kvalitetan odgovor svima koji se pitaju kakva je sudbina smrzlića.
    Jer većina nas na ovom pdf-u ( mislim na podpomognutu) nije i ne bi ostavila smrzlića bez da se vrati po njega. Izuzetak su osobe koje su zdravstveno spriječene.

I slažem se - sa tom slikovnicom treba biti jako oprezan da se ne bi upotrijebila protiv nas.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni se ova ideja na prvu nije baš svidjela.
    Ne mogu objasniti zašto, možda zato što se radi o slikovnici, nekako...ne znam, ne mogu se izraziti.

Pročitat ću cijeli topic još jednom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam shvatila da je ifigenija mislila na one smrzlice po koje se zena ne vrati jer joj npr. uspije odmah sa dvojcekima pa vise ne zeli.

ima i toga mada je jako rijetko.

i meni se ideja svidja, mada treba biti oprezan upravo sa tim smrzlicima jer to svima najvise bode oci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, i mislim da slikovnica nebi trebala biti namijenjena djeci jer oni nisu nasa ciljna skupina trenutno. ne sumnjam da ce svaka mama na prekrasan nacin ispricati pricu vlastitom djetetu

trebala bi biti namjenjena senzibiliziranju javnosti

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ifigenija, ako neka žena prillikom stimulacije razvije veći broj jajnih stanica i one se oplode te bude preko 3 embrija ne vračaju se sve ženi jer to nikako ne bi bilo dobro za nju, ostali embriji se zamrzavaju ako je to moguće (ako ustanova ima mogućnost za to - od bolnica samo VV),
    da li će se žena ako ostane trudna vratiti po još odluka je na njoj i mužu, ako ima puno embrija pitanje da li će se vratiti po sve

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Ne znam, hormoni ili što, ali meni Ifigenijin post uopće nije zvučao "izazivački"... Ustvari, ona je prvi "pokusni kunić" i ovakvi upiti su korisni i potrebni da slikovnica ne bi ispala kontraproduktivna.
    Potpisujem. Ifigenija, u maternici žena u parovima koji ne trebaju MPO nastane više embrija nego što se implantiraju, a isti ti embriji (iste starosti) su oni koje spirala kao sredstvo kontracepcije sprječava da se implantiraju umaternicu. Većina smrznutih embrija, tzv. "smrzlića" kako ih kolokvijalno nazivamo, biva iskorištena, zato jer ne daje svaki embrij život, tj. većina ih nije spojiva sa životom, zato se niti ne implantiraju (bilo prirodno, bilo unutar IVF postupka) i zato je potrebno više embriotransfera da bi se postigla trudnoća. Evo našeg slučaja, od naših 19 embrija implantirao se samo jedan i to zadnji od tri odmrznuta embrija. Mislim da mali broj embrija ostaje pohranjen, tj. većina parova se odlučuju vratiti po svoje smrzliće jer zažele pokušati dobiti bracu ili seku za svoju bebu, ali ima i takvih slučajeva ako je par u prvom pokušaju imao višeplodnu trudnoću.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, tih 19 embrija dobiveno je iz 3 postpuka, u prvome 3, udrugome 9, u trećemu 7, sveukupno je bilo 6 embriotransfera. Od svih tih pokušaja realnu šansu da daju život tj. postignu trudnoću je imalo možda 5 embrija, svih 9 u drugome postupku su bili ocijenjeni izgledom kao oni koji imaju slabe šanse postići trudnoću, vjerojatno zato jer nije bio pogođen način oplodnje, a to se ne može unaprijed znati prije nego što se ta metoda pokuša, i stvarno se nije niti jedan implantirao.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To da je bilo 6 embriotransfera znači da su mi u prvom pokušaju transferirana 2 - ništa, pa je jedan zamrznut i kasnije odmrznut i transferiran - ništa, pa je u drugom pokušaju bilo transferirano 3 - pa ništa, 4 zamrznuta i kasnije odmrznuta i transferirana - pa ništa, pa u trećem pokušaju bilo transferirano 2 pa ništa, pa tri zamrznuto jer su se preostali prestali razvijati i stali su u fazi od 4 stanice. Ta tri naša zadnja embrija su kasnije odmrznuta i konačno je došlo do trudnoće i rodilo se dijete.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo, nasla sam link na intervju s Kniewaldima, tu se dobro vidi da se parovi gotovo uvijek vracaju po svoje "smrzlice":
    http://www.javno.com/home/hr-hrvatsk...u-smece_262938
    Lijepo kazu na kraju intervjua (kome se ne da sve citati) da su u 30 god. prakse imali samo jedan slucaj gdje je par odlucio unistiti embrije, i to kad su se rastajali. Da se radi statistika po drugim klinikama, vjerujem da situacija ne bi bila puno drukcija. Osobno ne znam nijednu zenu koja se nije vratila po embrije (ili tek kaze da ce se vratiti) nakon sto je rodila...

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

meni se ideja sviđa...

a da stvarno napišemo sve svoje priče, one uspješne i one neuspješne, tipa kao pismo svom djetetu npr vi svojoj rođenoj djeci da čitaju kad odrastu, i mi koje ćemo majke tek postati - tipa 4 - 5 kartica pa skupit u jednu kompilaciju i objavit ko knjigu :?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mene cekaju jos 2, naravno da se po njih vracam, samo ne znam hocemo li se prije morati vjencati . Apsurd je da smo to ionako kanili ove ili sljedece godine (kanimo doduse vec kojih 5-6 god. pa eto jos nismo). Ali ako to sad napravimo, ispast ce da nas je Milinovic prisilio .

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Alyssa prvotno napisa
    Ali ako to sad napravimo, ispast ce da nas je Milinovic prisilio .
    Zovite ga za kuma, neka iz prve ruke svjedoči da ste dovoljno odgovorni

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Alyssa prvotno napisa
    Evo, nasla sam link na intervju s Kniewaldima, tu se dobro vidi da se parovi gotovo uvijek vracaju po svoje "smrzlice":
    http://www.javno.com/home/hr-hrvatsk...u-smece_262938
    Lijepo kazu na kraju intervjua (kome se ne da sve citati) da su u 30 god. prakse imali samo jedan slucaj gdje je par odlucio unistiti embrije, i to kad su se rastajali. Da se radi statistika po drugim klinikama, vjerujem da situacija ne bi bila puno drukcija. Osobno ne znam nijednu zenu koja se nije vratila po embrije (ili tek kaze da ce se vratiti) nakon sto je rodila...
    Odličan je ovaj intervjus Kniewaldima!

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Ja sam čitala da je glavni moralni prigovor MPO u tome da ne završe uvijek svi embriji u maternici. A to je stvarno tužno...
    ja sam čitala da u radiju zive mali ljudi i da ih nepustaju vani ...strasno

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj laky prvotno napisa
    ja sam čitala da u radiju zive mali ljudi i da ih nepustaju vani ...strasno

Natalina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pohvaljujem ideju o slikovnici, ali mislim da se dijete ne treba uvoditi u priču. Slikovnica da, ali mislim da sve to treba ostati na stručnom objašnjenju i prikazati u slikicama js, spermijiće i kako sve to ide...
    Uvijek se mora misliti o tome; kome se želi nešto reći i što se želi reći!? i onda nači najbolji moguči način kako reći.

Definitivno to jest način na koji bi ja možda objasnila svom djetetu, ali dijete je otvoreno, ono sluša, upija i uči...za njeg je to nepoznato...
    ,a pitanje je kako bi sve to u svojoj glavi mogao prevest odrastao čovjek koji ima negativan stav o MPO i za kojeg se djeca zamrzavaju i ubijaju...može se pisati sjemenke su zametci, ali u njegovoj glavi zametci su djeca.

Tema se treba dobro razradit i razmislit na koji način to najbolje prikazati, ali nikako pričam priču djetetu koje je bilo zamrznuto.
    Sve napisano samo su sugestije u najboljoj namjeri jer treba dobro razmisli kako to izvest na najbolji mogući način.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •