Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: roditeljski dopust - godišnji odmor - roditeljski dopust

Datum pristupanja
    May 2005

Početno roditeljski dopust - godišnji odmor - roditeljski dopust

Trenutacno se nalazim na roditeljskom dopustu do prve godine s trecim djetetom. Buduci da bih isla na godisnji odmor nakon 8. rujna (kada će mi malena navrsiti godinu dana), zanima me da li je moguce vratiti se na rodiljni dopust ukoliko mi se nesto zakomplicira. Sto i kada sve trebam od papirologije napraviti (poslodavac, HZZO)? Zao mi je ako je vec na ovakvo pitanje bilo odgovora, ali nisam se snasla pa molim da mi netko pomogne za ovaj moj konkretan slucaj. Hvala i pozdrav svima.

p.s. da li uopce mogu ici na godisnji odmor ako ove godine nisam radila?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni su bili rekli da nemam pravo na godišnji, ako u protekloj godini nisam radila barem 6 mjeseci. u zakonu piše da se takvo što ne odnosi na porodiljni, vojsku i sl. odn. da se to ne tretira kao prekid r.staža i da je dovoljno da radiš barem 1 dan da imaš pravo na godišnji. ne znam za ovo da li se možeš vratiti na porodiljni ponovno... nekako sumnjam kad ga prekineš, ali možda ima načina...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pravo na godišnji odmor imaš, jer rodiljni dopust se ne računa u prekid staža (kao i niti bolovanje, služenje vojnog roka i sl.). Ovaj uvjet od prethodnih 6 mjeseci rada odnosi se isključivo na novozaposlene i one zaposlenike koji su imali prekid u radu (pogledati radnu knjižicu: od prethodnog do sadašnjeg zaposlenja ne smije biti prekid veći od 8 dana).

Što se tiče tvojeg pitanja, imaš pravo na g.o. za ovu godinu te s te strane imaš pravo tražiti prekid u korištenju prava na roditeljski dopust. Ako taj prekid traje manje od 30 dana, te nakon toga nastavljaš koritšenje roditlejskog dopusta, neće biti novog izračuna roditeljske naknade.

I to je to.
    Za sve ostale podatke, potrebnu dokumentaiju posjeti svoj područni ured HZZO-a.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mamma san, ja nisam imala nikakav prekid radnog staža i nisam bila novozaposlena, imala sam skoro tri godine staža. kako sam pročitala zakon i pitala našu pravnicu, izričito mi je rekla da sam trebala raditi barem 6 mjeseci. čak je pitala tajnicu našeg sindikata i ona je odgovorila to isto. iako u zakonu naravno piše da se porodiljni ne računa kao prekid staža...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bamsic prvotno napisa
    mamma san, ja nisam imala nikakav prekid radnog staža i nisam bila novozaposlena, imala sam skoro tri godine staža. kako sam pročitala zakon i pitala našu pravnicu, izričito mi je rekla da sam trebala raditi barem 6 mjeseci. čak je pitala tajnicu našeg sindikata i ona je odgovorila to isto. iako u zakonu naravno piše da se porodiljni ne računa kao prekid staža...
    Bamsic, napisala sam ti što je po zakonu.

Ako tvoja pravnica drugačije tumači zakon imaš pravo tražiti nečije tuđe tumačenje. Tajnica vašeg sindikata nije njihov pravnik. Traži sindikalnog pravnika.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znam,znam, jasno mi je. tako sam si i ja protumačila zakon kad sam pročitala. to je bilo prije godinu dana, tako da više nema smislila, ali sam odgovarala na nečiji post. možda je to bila sindikalna pravnica, a ne tajnica (ne sjećam se više) ali je konačan odgovor bio da nemam pravo na go, iako nisam jel bila novozaposlena niti imala prekid staža. a kao državna firma...
    mah

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •