Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: porodiljni 3 godine-što ako posodavac ne potpiše suglasnost

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno porodiljni 3 godine-što ako posodavac ne potpiše suglasnost

Prijateljica se našla u situaciji da želi s trećim djetetom koristiti porodiljni do 3 godine i poslodavac joj ne želi potpisati suglasnost.
    Što sad?
    Koja su joj prava?

/U HZZOu su joj rekli da je prvi takav slučaj/

Mingola avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nažalost mi se čini da će morati se vratiti na posao ili promijeniti poslodavca (šta je malo teže u današnje vrijeme)

Mingola avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

iz Rode:

"...Napominjemo da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje traži suglasnost poslodavca čak i kod nastavnog korištenja roditeljskog na rodiljni dopust, bez promjene u osobi korisnika. Budući da Zakon predviđa i mogućnost da poslodavac ne prihvati obavijest o namjeri korištenja prava za razdoblje od najviše 30 dana, ovim vas putem želimo upozoriti da je poželjno poslodavca obavijestiti čim ranije."

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I dalje ne razumijem...

Mingola avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ne, ni ja. mislim da sam se zabunila malo. a šta piše u zakonu o tome? je to njeno pravo ili ovisi samo o suglasnosti poslodavca?

magaly avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

malo mi je to čudno budući da poslodavac ne isplačuje naknadu ...

ja sam dva put bila na produzenom porodiljnom do tri godine i sve ok svaki put bilo

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mingola prvotno napisa
    iz Rode:

"...Napominjemo da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje traži suglasnost poslodavca čak i kod nastavnog korištenja roditeljskog na rodiljni dopust, bez promjene u osobi korisnika. Budući da Zakon predviđa i mogućnost da poslodavac ne prihvati obavijest o namjeri korištenja prava za razdoblje od najviše 30 dana, ovim vas putem želimo upozoriti da je poželjno poslodavca obavijestiti čim ranije."
    drugim riječima:

Poslodavac jedino može odbiti dati suglasnost, ali na najviše 30 dana.
    Odnosno, ja npr. tražim mirovanje od 1.9. a poslodavac kaže: "Ne pristajem za ovo razdoblje." ali mora mi omogućiti od 1.10.

Naime, u članku 47. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama stoji:

"Čl.47.
    (1) Zaposleni roditelj, koji je u tijeku korištenja prava iz ovoga Zakona namjerava mijenjati način korištenja tog prava, obvezan je najmanje 30 dana prije nastanka te promjene ili prije ponovnog uspostavljanja neiskorištenga priprdajućeg prava, pisano obavijestiti svog poslodavca o toj namjeri.

(2) Na pisanu obavijest iz stavka 1. ovog članka poslodavac je dužan izdati pisanu izjavu o svojoj suglasnosti o iskazanoj namjeri zaposlenog roditelja, s mogućnosću neprihvaćanja te namjere za razdoblje od najviše 30 dana po uvjetima utvrđenim propisima o radu. "

Također, iz odredbi Zakona o radu:

Mirovanje radnoga odnosa do tri godine djetetova života

Članak 70.

Nakon što je istekao rodiljni dopust jedan od roditelja djeteta ima pravo ne raditi dok dijete ne navrši tri godine života, za koje mu vrijeme prava i obveze iz radnog odnosa miruju, a pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu te pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje ostvaruje u skladu s propisima koji uređuju ta područja.

te iz istog Zakona o radu, kaznene odredbe:

Najteži prekršaji poslodavca

Članak 248.

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

......
    32. ako jednom od roditelja djeteta ne omogući da ne radi dok dijete ne navrši tri godine života, za koje vrijeme mu miruju prava i obveze iz radnog odnosa, te u svezi s radnim odnosom (članak 70.),
    .......

Drugim riječima,

poslodavac joj mora omogućiti korištenje ovog prava, može jedino odgoditi njegovu primjenu do najkasnije 30 dana (tražiti da radi tih 30 dana).
    U slučaju da joj sve to onemogući, ogriješit će se po dva zakona i u najmanju ruku platiti kaznu od 61.000 - 100.000 kuna, ako ga ona prijavi Državnom inspektorijatu.

Mingola avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala na pojašnjenju.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

da pitam - jel se to "mirovanje" mora koristiti (ukoliko se uopće koristi) u punom trajanju, odnosno do djetetove treće godine ili se može raditi o npr. godini dana (ili manje) mirovanja.
    Da izbanaliziram - bilo bi lijepo iduće ljeto provesti na moru s jednogodišnjom bebom.
    Malo manje banalno - možda dogodine najesen odem van države na par mjeseci, pola godine - da li za to mogu koristiti "mirovanje"?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •