riba26 prvotno napisa
Moj muž će danas nazvat HZZO ured ovdje u Šibeniku vezano za našu situaciju, ali zanima me vaša iskustva (ako itko ima ovako slićno)...
Uglavnom, meni isteće porodiljni za 2,5 mjeseca kad mi mali napuni 1 godinu, ali opet sam trudna i taman imam rodit isti tjedan kad mi mali napuni 1 godinu. Uglavnom, morat ću otvorit porodilni 28 dana prije termina, što znaći da će mi se skratit ovaj porodiljni. A moje pitanje je:
1) Kakve papire će HZZO trebat da se otvori novi porodiljni? isto što si nosila i za prethodni, znači: doznaku od doktora, ER-1 obrazac o plaćama (koji će biti na dijelu isplaćenih plaća prazan, jer si na roditeljskom dopustu), zdravstvenu iskaznicu, kopiju kartice tekućeg rauna
2) Hoće li gledat prosječnu plaća što sam dobivala prije prve trudnoće ili će gledat ovo što sam dobivala od HZZO zadnji 6 mjeseca (što je minimalac)? da, gledati će ti prosjek koji si imala prije prethodnog rodiljnog i dobit ćeš ono što si dobivala za rodijlni dopust - prvih 6 mjeseci i kod prvog djeteta.
3) Jel se išta može napravit za ovi 'izgubljeni' mjesec dana ovog prvog porodilnog (jer se drugi porodiljni mora otvorit mjesec dana prije termina, a to je taman mjesec dana prije nego što mi isteće prvi porodiljni)? mislim da ne. u stvarni, mislim da sve ovisi o tome po kojim propisima si otvarala roditeljski dopust za prvo dijete. možda ti omoguće korištenje naknadno do 8 godine prvog djeteta, ne znam. Moraš pitati.
Nadam se da vas nisam skroz zbunila... :/