Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 78 od 78

Tema: Prvi porod bez epiziotomije - postoji li to uopće?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj luna82 prvotno napisa
    Pčelica Mara, svaka čast na tako brzom porodu! U kojem rodilištu si rodila? Je li ti primalja pomagala da imaš polagani izgon, ili je bio brz? I zapravo mi nije jasno gdje se nalaze noge u takvom položaju, na držačima, ili na krevetu/stolu? Baš sam zbunjena.
    Rodila sam u dubrovačkom rodilištu. Primalja je bila upoznata s mojim planom poroda (znači, NE intervencijama bez potrebe) i govorila mi je da tiskam dok mi traje trud (ne one priče o tiskanju 10 ili koliko već sekundi). Tako sam i činila, između trudova odmarala i pričala, pila vodu, slikavala se (bio je i MM). Tako da je izgon išao polako, bez natezanja na silu a opet je završio brzo i uspješno, samo što ja nisam popucala.

A krevet - u taj poluležeći-polusjedeći položaj se dođe podizanjem naslona kreveta (kao npr. ako navečer čitaš u krevetu i nasloniš kušin na uzglavlje). Donji dio kreveta se odvoji, i ustvari to tada izgleda kao fotelja, ali s malo većim dijelom gdje se sjedi tako da tu možeš staviti noge (presavinute u koljenu).
    A jesam ga opisala, a? Nadam se da ti je barem malo jasnije U svakom slučaju, meni je tako bilo skroz OK,iako i nemam s čime usporediti.
    Trudove sam prehodala u hodniku (ili stala pod tušem), tako da nisam ni bila u predrađaoni, a ležala sam samo dva truda na boku u rađaoni (kako bi se još otvorila). I to ležanje mi je ustvari bilo najteže, baš mi nije godilo (ni doma, gdje sam čim je počelo hodala, tuširala se, hodala...).
    Ako imaš priliku (na tečaju ili sl.) posjetiti rađaonu gdje ćeš roditi svakako to učini (i pogledaj krevet ).
    I najvažnije - ne brini se i idi roditi svoju srećicu puna pozitivne energije jer te (kako god prođe) čeka najljepše iskustvo u životu - na kraju ćeš grlit i ljubit svoje maleno

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ja se prijavljujem za prvi porod bez epi. SD, predrađaona, položaj ležeći, ali mi je dr držao glavu i gornji dio tijela gore (kao da je uzglavlje podignuto), a pod guzu su mi stavili neki preokrenuti metalni lavorčić :/ . Niti danas ne znam zašto. Babica mi je vrlo malo masirala međicu s uljem, tek toliko prije samog izlaska glavice, a izgon nije bio forsiran od strane osoblja, ali je išao brzo sam po sebi. Inače, nisam naglašavala da neću epi (iako načelno nisam htjela), a u jednom trenutku me tako žarilo dolje, da sam rekla da me zarežu jer me u tom trenutku baš nekako bilo strah groznog pucanja. Sva sreća nisu me poslušali, bebica se rodila (3350/49), a ja za 5 minuta bila skroz fit. Imala sam jedino manji hematom na sluznici koji me peckao par dana iza poroda. Nadam se da niti drugi puta neću biti manje sreće. :D

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Također prvi porod,bez epi.
    Velika beba-4 kg,prirodan porod na stolčiću.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja bih svima preporučila porod na stolčiću. Puno je lakše nego u ležećem položaju,prije je gotovo...Ja sam stavila noge na stolčić i sama ih držala

anadana

Početno

Bok svima!

Ja sam prvi put rodila na Svetom Duhu pred 2,5 godine i to bez epiziotomije. Naime dolazim odozvana i mogu vam reći da vani epiziotomija nije praksa već 20ak godina. Radi se samo u slučajevima kada je beba jako velika (za bebe ispod 3.7 kg se ne treba raditi) ili kad je loš položaj. U Hrvatskoj je epiziotomija praksa jer se pacijentica ne poštuje i da si babice skrate vrijeme poroda.
    Ja sam se tijekom cijele trudnoće bojala epiziotomije i zato je moj suprug bio na mom porodu da im ne bi dozvolio to nepotrebno unakaživanje.
    Moja beba je bila mala 2,4kg i 45cm ali je svejedno porod bio ubitačan trajao je 12 sati. U rađaoni sam bila 4 sata i beba se odmah spustila ali toliko sam bila izmorena trudovima koji su bili pakleno bolni (vrištala sam iz petnih žila svih 4 sata i nisam niti jedanput uspjela tiskati) pa mi je glava stajala na ulazu svih 4 sata. Nisam popucala i sestra se već bez da me pita pripremala na rezanje i ja sam striktno rekla da neću i moj muž također. To joj se nije svidjelo ali me počela masirati uljem i kad sam došla na rubu snage stisnula sam 2 puta i beba je izašla.
    Zaključak je da je to tvoje tijelo i da ti nitko ne smije napraviti zahvat bez tvoje dozvole.
    Mogu reći da te u Petrovoj neće poslušati tamo su grozni. Sveti Duh je po tome "najbolji" makar sam ja jedina od svih prvorotkinja na odjelu babinja bila nerezana...
    Inače druga beba mi stiže za 2 mjeseca i opet se bojim epiziotomije ali neću se dati!!!

Pozdrav svima :D [/b]

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i ja se prijavljujem..

1. porod, beba 3650, 54 dug, bez epi..

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Evo da i ja prijavim - prvi porod, bez epi i bez pucanja, beba 3110/50. Doduse, rodila sam u Austriji, i provela par sati u kadi (htjela sam i rodit u vodi, ali kako sam se bacale na sve strane od bolova babica nije mogla pratit bebine otkucaje srca pa sam na kraju ipak svoju malenu docekala na stolcicu). Ali kad sam prije poroda pitala babicu da li rezu, onako me je cudno pogledala, kao sta ti pada na pamet, i rekla Neeeee, samo ako je bas potrebno, da ne bi doslo do velikog pucanja, al da je to u rijetkim rijetkim situacijama! Tako da izgleda da je samo kod nas to praksa. Da, i prije izgona mi je masirala medjicu vrucim uljem (nisam ja to tada ni znala, samo sam osjetila nesto jako toplo i ugodno dolje, tek mi je muz kasnije rekao da me je masirala).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam rodila na stolčiću, nisu me rezali, ali sam pukla skroz do guzice. Pukla sam površinski i drugi dan sam bez problema sjedila, samo kaj sam cijelo vrijeme morala jesti juhe i kašastu hranu zbog stolice.
    Nije bilo tiskanja na brzinu nego je od potpunog otvaranja do izgona prošlo 4 sata od čega prvih sat i pol nisam smjela tiskati, a drugih dva i pol sam tiskala.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

meni je bio prvi porod, bez epiziotomije. mislim jer sam prebrzo rodila, usla u radaonu u 1 i 10 a rodila u 1 i 30 !!! i kad su vidili kako sve brzo krenulo, trcali su okolo po stvari, pa sam vidila da nekakve skare izvadili, a ja vicem neee bez epiziotomije a na kraju se pretpostavilo da su bile za pupcanu vrpcu ..uglavnom, popucala sam povrsinski, 3 sava, odmah sam mogla normalno sjedit bez problema. ja sam mjesec dana prije porod masirala medicu svaki dan 5-10 min s maslinovim uljem. polozaj u koji sam rodila je bio lezeci. mislim da je stvar u elasticnost koze, jer neke je imaju a druge nemaju..ja nisam ni strije na trbuhu dobila. i mogu vam reci da me vise bilo strah od same epiziotomije nego od poroda!!!

marmelada avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

bez epi! tako da jos jedan za varaždinsko rodilište!
    pukla iznutra 2 šava drugi dan vec sjedila, treci dan sjedila turski i raspala nokte na nogama! falilo mi to u trudnoci
    3430g, 50 cm

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja nisam bila te sreće, al evo da prijavim da je moja cimerica u rodilištu rodila i prvo i drugo dijete prirodno bez epi i bez pucanja.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja sam rodila u 5.mj. bez rezanja i pucanja u vinogradskoj koju bih svima preporučila. Čim su me stavili u box sesra mi je rekla da će probati poroditi bez da me režu a i imala sam sreće jer mi je sin imao 2780 g pa ga nije bilo "teško" roditi ! I još jedom sve pohvale cijelom osoblju vinogradske, svi su stvarno ljubazni i profesionalni !

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Prijavljujem još jedan porod bez rezanja. :D
    Prvo dijete, 4650 g, splitsko rodilište. babice nisu mogle vjerovat da nisam nigdi popucala. sidila čim sam rodila bez problema. :D

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

prvi porod bez epi, bez i jednog sava- beba 4,030 g
    drugi porod bez epi, bez i jednog sava - beba 3,800 g

:D

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja obadva poroda bez epi, bez šivanja... rodilište Sv. Duh.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joj kako mi je drago kad vidim da je i to moguće... i ja bi takav porod, kad bi znala da me neće rezati rađala bi svake godine po jedno

Ja čekam svoj prvi porod i u totalnom sam strahu od epiziotomije, to mi je najveća povreda ženskog tijela i dostojanstva koju mogu pri porodu napraviti... naravno ukoliko baš ne postoji OPRAVDANI razlog za izvršenje iste...

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Tončica007 prvotno napisa
    Joj kako mi je drago kad vidim da je i to moguće... i ja bi takav porod, kad bi znala da me neće rezati rađala bi svake godine po jedno

Ja čekam svoj prvi porod i u totalnom sam strahu od epiziotomije, to mi je najveća povreda ženskog tijela i dostojanstva koju mogu pri porodu napraviti... naravno ukoliko baš ne postoji OPRAVDANI razlog za izvršenje iste...
    Moguće je, moguće, a posebno u položajima na stolčiću, klečeći i slično.
    Neka muž pazi na tebe, bitno je da te ne forsiraju i sve će biti u redu

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja rodila bez rezanja i bez pucanja prvi put. i to nakon 9 sati na dripu. radjala u vinogradskoj ekipa bila super na celu s dr. bilandzijom. masirale su me, smirivale i sve je proslo bez ijednog sava

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nije prvi porod (iako i taj je bio bez epi), ali javljam se za utjehu mamama "velikih" beba.
    Bez epiziotomije rodila bebana od 4400 g.
    Dakle, veličina ipak nije važna

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Bez epiziotomije rodila bebana od 4400 g.
    Dakle, veličina ipak nije važna
    Joj :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
    kako mi je drago to pročitati, da ima i takvih slučajeva... i jabi tako jer će i moj beban biti bucan, sad smo 35+5 a on 3300 procijenjen a epiziotomija mi je tako mrska da se to riječima ne može opisati... kako si rađala? Stolčić, kada ili...?

Lambi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

evo i ja bez epi :D samo 5 šavova iz nutra bolnica sd ,prvi porod beba 2870-49

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Tončica007 prvotno napisa
    kako si rađala? Stolčić, kada ili...?
    Krevet
    Onaj kojemu se pri izgonu odvoji dno, a ja sam bila u nekom polusjedećem položaju. Meni je tako oba puta bilo sasvim ok, doduše, nemam s čim usporediti. Prvi put sam, također bez epi rodila bebu od 3800 g.
    Inače, imam dosta elastičnu kožu, nijednu striju iz dvije trudnoće - tako da to zasigurno igra veliku ulogu.

Sretno

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

i ja sam prvi bez epi i ijednog šava u Merkuru
    babica nije ništa masirala ili ja nisam primjetila , rodila sam nakon tri bolna truda u rađaoni, svi bolovi u predrađaoni do tada su bili izdržljivi. možda zato jer sam stajala. na zadnjem trudu mi je doktorica zalegla na trbuh, ali nije bilo neugodno, a očito je u mom slučaju bilo korisno beba 3500 grama, 50 cm
    kad mi je babica rekla da ne treba šivanje rekla sam začuđeno "zezate se". hahaha

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

SD, 11/2007, prvi porod.
    Rađam sina 4.400g, naravno babica nema pojma da je beba krupnija, liječnik nije procjenio težinu, iako je dr. koji je kontrolirao trudnoću naveo da je beba krupnija.
    Babica želi da rodim bez epiziotomije.
    Porod se približio kraju i osjećam da je vrijeme za krajnji izgon. Babica gleda i odgovara da još nije vrijeme i odlazi do žene koja rađa u susjednoj rađaonici. Vičem MMu da je to sigurno to i neka ju dovede natrag. On ju dovodi natrag i ona i dalje smatra da to nije to.
    U tim porođajnim bolovima vičem na nju da osjećam da je i ona je tad napokon napravila epi i dijete je samo "iskočilo"... Epi je bio ogroman...
    Sin sada ima poteškoća i usporen razvoj zbog krvarenja u mozgu nastalog prilikom poroda.
    Dakle, iako babica nije željela raditi epi, očito ima slučajeva kad je on potreban, jer očito nisam dovoljno elastična (opseg glavice 36cm).
    I dala bi sad sve na svijetu da me poslušala prvi put kad sam rekla da sam u finalnom izgonu i napravila odmah epi kolika god je potrebna. Jer epi je zarasla....

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

evo, i moj porod je bio bez epi... doduše drugi, ali se "broji" kao prvi jer sam prvi put rodila carskim...
    dakle, drugi put prvorotka, bez epi, bebač 52 cm i 3400 g

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

prijavljujem se!
    u varaždinskom rodilištu nakon 6 sati mojih nevaljalih trudova + još 13 sati nevaljalih trudoova na dripu (bloody koma broj).
    ja sam malo po malo i na sitno tiskala kada sam osjetila nagon.
    0 šavova!
    Posljednje uređivanje od the enchantress : 06.02.2010. at 19:11

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

eeeeee vidiš... kakav je to filing? mene je fakat pritiskalo na crijevo i bilo mi je koma tako da sam bila sva u nekom grču... kako tiskati na sitno?
    vjerujem da je u tome sva bit, jer dok te liječnik i babica navigaju, oni to ubrzavaju i tiskaš "na silu"... zato i dolazi do pucanja

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ne bi bilo loše da pročitate članke ili na forumu o masaži međice par tjedana prije poroda-PUNO POMAŽE, a i ako te sestra dodatno masira na porodu onda stvarno imaš šansu izbjeći epi.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •