Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 77

Tema: Moj, Tvoj i naš novac

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Moj, Tvoj i naš novac

Kako baratate s novcem u partnerskim zajednicama? Imate li svatko svoje novce? Ili je novac na "hrpici"?
    Znate li u svakom trenutku koliko Vaš partner ima na računu? (i obrnuto). Ili mu uopće ne znate pin (kao ja)?
    Odobravate li tajni "crni fond"?

A što je s troškovima? Opravdavate li svoje "osobne" troškove partneru?

Mi smo nedavno prisustvovali nama urnebesnom razgovoru naših poznanika:
    "Dragi dužan si mi 70kn za bebine pelene"
    "OK, prebacit ću ti na tekući".
    Jesmo se nasmijali, no činjenica je da je to par koji je zajedno preko 20god. i jedni su od sretnijih brakova.
    Dok se puno drugih parova koje vidim stalno kači oko novaca - tko je koliko potrošio, zašto, gdje..

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mi imamo oduvijek zajedničku "kasu",
    zapravo nakon plaće stavljamo sve novce na hrpu, mm uzme koliko mislim da će mu trebat a ostalo je kod mene ;
    pošto sam ja ta koja plaća račune, ide u nabavku (prehrana..) a o nekim većim troškovima bilo mojim ili muževih se dogovaramo...

a crni fodnd, :/
    ima svaki svoj, ja znam za njegov a on zna za moj pa i noje tako "crni"....

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ajme tek sad vidim kolko grešaka ima u mome postu, :shock:

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sve je naše.

drukčije ne umem

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eh...

Svatko ima svoj novac, ali ga smatramo zajedničkim
    Npr., MM mi često uvali svoj Maestro da dignem s bankomata ako je moj račun u gorem stanju od njegovog-dakle, znam mu PIN. On moj ne zna, samo mu je jednom trebao. On plaća račune net-bankingom, pa je njegov račun uglavnom oslobođen od dizanja gotovine-ja plaćam nabavke.
    ALI- on je taj koji vječito propitkuje koliko imam novaca na računu, dok ja njega to nikad ne pitam. Opravdava se time da mora znati jer uvijek imamo neki izvanredni trošak, pa da zna s čime možemo računati do sljedeće plaće. OK.

Crni fond? :shock: Otkud?

Što se tiče osobnih troškova i njihovih opravdavanja, baš sam se danas sjetila onog trika (mislim čak da je tvoj, icy ) o "poklonima" uz nešto kupljeno-no, na kraju sam ipak priznala istinu.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Npr., MM mi često uvali svoj Maestro da dignem s bankomata ako je moj račun u gorem stanju od njegovog-dakle, znam mu PIN. On moj ne zna, samo mu je jednom trebao.
    kod mene su sve kartice od banaka,
    mm ju je samo podigao u banci kad je otvarao račun....
    (to je iz razloga da ne dođe u napast plaćati karticom, jer on sam veli da to nije za njega - kad plaća karticom uopće ne razmišlja o tome jel platio 100,00 ili 1.000,00kn, )

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mi imamo moj i njegov. ja imam karticu njegovog racuna tu u hr i onda nekad s njom kupujem stvari za djecu. s njegovim novcima uvijek kupujem ono sto stvarno treba, a s mojim si dajem oduska ponekad.

nemam pojma koliko on ima para u svojoj banci, niti on zna koliko ja imam para (osim ako mu ne kukam da nemam za racune, pa mi on kaze da uzmem s njegovog ).

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi imamo zajednički račun, nemamo crne fondove ne lažemo se o cijenama (doduše nismo neki potrošači).

I u kući mojih roditelja je ovako pa valjda zato ni ne mogu zamisliti da bi bilo drukčije. Doduše kad bi jedan član kućanstva bio neumjeren u potrošnji sigurno bi trebalo primijeniti druge načine gospodarenja kućnim budžetom.

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

To je naš novac. Imamo punomoći i kartice za sve naše račune, znamo PIN-ove, zajedno štedimo, dižemo s računa ovisno o tome tko ima više ili čiji bankomat je bliže, dogovaramo se za veće izdatke... kako je
    krumpirić lijepo rekla: drukčije ne umem. A ni On.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Svako ima svoje novce. Ali se opet svi zajednički troše
    Nit ga pitam koliko je zaradio, nit on mene. Bitno je da se svi troškovi podmire. Ako kome šta preostane za lični "crni fond", dobro jest. Ako ne, opet dobro. Sve dok se nije u minusu
    On nema karticu, ja imam tri On barata jednom od njih i (naravno) zna PIN, da može podići novce kad ja nisam tu (a često nisam).
    Redovno me "izvjesti" kad podigne novac (iako to banka revnosno obavlja sms-om )

Ne pravdam se nikome za svoje novce. Ako mislim da nešto treba, kupim. Koliko god da košta. Važi i obratno. Nikad nisam lagala (dobro, "zaobilazila istinu" ) oko cijene nečega. Mrzi me lagati, jer onda moram pamtiti a u krajnjoj liniji, cijena se uvijek može vrlo lako provjeriti, ako je nekome stalo da je dozna

Valjda sam s godinama postala teška na novčaniku (da ne kažem škrta), posebno na sebe. Pa se desi da začujem "kupi si ženo, otkad nisi sebi nešto kupila"

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    sve je naše.

drukčije ne umem
    Isto ovako i kod nas... oduvijek...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Što se tiče osobnih troškova i njihovih opravdavanja, baš sam se danas sjetila onog trika (mislim čak da je tvoj, icy ) o "poklonima" uz nešto kupljeno-no, na kraju sam ipak priznala istinu.
    Je, definitivno zvuči kao nešto što bih ja rekla

Ja sam po pitanju novaca šlampava, čovjek bi rekao da mi to nije struka. Nikad ne znam točno koliko imam na računu, koliko sam potrošila mjesečno, koliko sam nešto platila. Na kredite, režije i osiguranja imam trajni nalog pa niti to ne pratim.
    MM zna pin jer je moj Maestro uglavnom kod njega jer on obavlja dnevne kupovine. Ja njegov ne znam.

Gotovinu nemam nikad sa sobom jer ju pogubim, a i ne treba mi - ne pijem, pušim, imam pretplatu na novine, mrzim kafenisanje ako nije nužda... Obično uvijek žicam muža da mi da nešto ako baš idem nekamo bez njega na što on umire od smijeha.
    Shopping mi je oduvijek opsesija, no sad nemam vremena ni živaca za hodati po dućanima. Osim toga, s L je nemoguće biti u dućanu cipela bez da on sruši pola izloga.

U principu kad gledam, ja ispade šparna žena

Crni fond imam, to je nešto što mi je ostalo od maminih i bakinih savjeta. Moto moje bake je da ako te muž poznaje od vrata nadolje, ne treba te skroz poznavati od vrata nagore

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Baka je zakon!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Svatko ima svoj račun, ali MM ima punomoć za moj i ja za njegov račun. U principu svatko troši s svojeg računa, a ako nešto trebam s muževog, naknadno mu kažem da sam digla novce ili nešto platila, tek toliko da se ne iznenadi.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imamo svako svoj račun na koji nam stiže plaća, ali je sav novac zajednički. Nema moje-tvoje. Ne znam njegov pin niti on moj jer mi ne treba. Ako sam u minusu, onda mi MM uplati na račun.
    Ne trebam se opravdavati šta sam kupila niti koliko je koštalo, a o svim većim investicijama se dogovaramo.

A šta to znači 'crni fond'?
    Jel to neki tajni račun za koji partner ne zna da postoji ili je to zajednička štednja?

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nisam pažljivo čitala. Ipak je to tajni račun.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Računi su javni, tajna je koverta (čarapa, maramica, novčanik ...)
    Mada, kod nas se zna gdje "tajna" svakog od nas stoji. Nikad mi nije palo na pamet (a ni njemu) zaviriti i vidjeti koliko i čega tu ima. To je lični novac i služi za vrlo ličnu potrošnju.
    Iako se obično potroši za poklon onom drugom

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa
    A šta to znači 'crni fond'?
    Jel to neki tajni račun za koji partner ne zna da postoji ili je to zajednička štednja?

za mm-a i mene crni fond je novac koji nam npr ostane na kraju mjeseca (a sljedeća je plaća već sjela..) svi računi plaćeni, sve kupljeno...znači da nam je "ostao višak" pa mi to onda stavljamo na knjižicu u banku il pod madrac.... :D

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ah da,
    i taj novac ne diramo osim ako imamo neke izvanredne troškove...

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Imamo svako svoj račun na koji nam stiže plaća, ali je sav novac zajednički. Nema moje-tvoje. Ne znam njegov pin niti on moj jer mi ne treba. Ako sam u minusu, onda mi MM uplati na račun.
    Ne trebam se opravdavati šta sam kupila niti koliko je koštalo, a o svim većim investicijama se dogovaramo.
    Isto ovako. I unaprijed smo podijelili troskove tako da se zna da kredit auto placa on, uz spizu i gorivo, npr., kredit stan placam ja uz odjecu i kucanske potrepstine (dm i slicno)... I jednom mjesecno prelijevamo s racuna na racun, ovisno o stanjima. Ja ne bih mogla drugacije funkcionirati, npr. da ja ne znam koliko on zaradi, a on koliko ja. Mi smo to stavili na papir, znamo koliki nam je prihod a koliki rashodi i u skladu s tim planiramo.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Moj, Tvoj i naš novac

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Imate li svatko svoje novce?

Znate li u svakom trenutku koliko Vaš partner ima na računu?

Ili mu uopće ne znate pin (kao ja)?

Odobravate li tajni "crni fond"?

A što je s troškovima? Opravdavate li svoje "osobne" troškove partneru?
    1. imamo svatko svoje novce jer svatko i zarađuje svoju plaću/mirovinu. ali novci su kad stignu u kuću zajednički i tako se i troše (iako ja povremeno natuknem kako je moje moje, a njegovo je zajedničko. samo šta mi ta izjava ostane nekako u zraku )

2. mm nema blage veze niti kolika mi je plaća, a kamoli koliko imam ili nemam na računu. ja znam kolika je njemu mirovina. a ono šta zaradi "na crno" nemam blage veze koliko je. bitno da se u kući ima za preživit.

3. mm-ov pin znam jer je njegova kartica kod mene. on ne zna koji mu je pin nedavno me pitao kad mu mislim dat karticu, a mene odmah steglo oko srca. pa sam objasnila da se u mom novčaniku moja i njegova kartica tako dobro slažu da bi bio smrtni grijeh razdvojit ih. i tako su i dalje zajedno. šteta samo što je kod mene kartica na koju mu sjeda crkavica, a kod njega ona od mirovine

4. naravno da odobravam. samo šta mm ima tajni crni fond. kod mene je uvik propuh u takvom fondu.

5. ne opravdavam mu nikakve troškove. za režije i hranu zna da moram izdvojit, a šta u međuvremenu kupim sebi - to je moj gušt. nije da odem i kupim 5 pari cipela ili nešto bijesno, ali sitna zadovoljstva su samo moja i ne vidim razloga da mu se opravdavam jesam li kupila grudnjak/gačice ili cipele. uostalom za cipele uvik i žicam njega (makar da pokrije trošak koji takva kupnja napravi na kartici).

meni osobno je nenormalno (a imala sam prilike to čut na vlastite uši) kad žena kupi gačice i zove muža kazat mu kako je potrošila x kuna za gačice. da ja tako idem kazat mm-u mislio bi da sam totalno poludila. a ovo je bilo u stilu ne da se pohvali kako je nešto dobro kupila nego da mu se opravda prije dolaska kući di je potrošila niti 20 kuna.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovako slično je i kod nas, jedino mi si ipak međusobno prijavljujemo štetu...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

E jesi.. slabic.

Nas dvoje imamo svaki svoj racun i relativno odvojen novac (s obzirom na dva kontinenta i tako to), ali znamo tko na sto trosi, a i koliko. Tamo cemo, najvjerojatnije, imati njegov, moj i zajednicki. Sto ce gdje ici, tko zna. Prvo, ionako, moram naci posao.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

MM placa racune preko interneta sa svoje place, ostatak digne, stavi u kuvertu iz koje cupamo kad nam treba. Obavjestimo se kad je zaliha pri kraju...
    Dok sam ja radila bilo je isto osim sto su moji novci sluzili za ducan i sve za klinca.

Ja imam stednju, koja nam inace sluzi za more, svaki mj. mi skidaju s racuna, mogu dignut kad hocu, on ne pita kolko ima dok nije neka kriza tj. kad nam hitno treba par tisuca. Pa ja dignem, a on vrati kad moze.
    Ne opravdavam mu se za potroseno, samo se ponekad pohvalim kako sam nesto jeftino kupila.

Znamo pinove kartica jer ponekad dizemo jedno drugom s bankomata.

Imamo i stednju u kovanicama koju odredimo za sta ce bit kad se kasica napuni.

Isto tako je on, kad je prestao pusit, stavljao novce sastrane za nesto sto si je on htio kupit. Sad to vise ne radi jer nam ionako manjka, posto smo na jednoj placi.

Sve u svemu, tajni racuni, fondovi i sl. su meni bezveze, mi raspolazemo s nasim novcem, znamo kolko nam treba da prezivimo, vidimo kolko imamo i tak si planiramo. Jednostavno!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ovako on ima plaću, a ja primanja za dijete za dopust, i dječji.
    Kad dobije plaću uglavnom na bankomatu sam prva ja , i onda fino zbrojim koliko smo taj mjesec dobili i onda to upišem u svoju knjižicu gjde vodim evideciju za svaki mejsec koliko su nam režije i šta još treba platit. i onda sve poplaćam odemo u trgovinu i ono što ostane trudimo se što manje potrošit. znači pin znam, kartica se šeće kad nekom treba, često dignem gotovine pa ćapamo iz ormarića malo po malo.
    jedini razlog zbog kojeg se možemo malo pokačit je crni fond, jer svaki mjesec bi terbalo nešto ostat i onda odjednom paf paf simo tamo ode u 3 dana 1000 kuna i ne ostane ništa i onda a di su novci :shock: . a ja fino sve zapisano , za veće troškove a ostalo pridodam "potrošeno u dućanu". evo i ovaj mejsec je konačno trebao ostat crni fond i iskrsne godišnji.
    ali opet kad gledam nije tako loše jer ipak nismo na kraju mjseca u minusu na pozitivnoj smo nuli ponekad i u plusu, kredita nemamo, neke rate sitno se otplaćuju, na godišnji odemo s plaćom od tog mjeseca ne ulazimo u minus zbog toga is l. tako da nije loše kako bi moglo bit.
    ustvari minusa ni nemamo, čim je dobio karticu u novoj banci zatvroili smo minus jer banke daju prevelike minuse navučeš se, prvi put si u plusu a sve ostalo imaš minus koji je triput veći od tvoje plaće :/ !!!

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svatko ima svoj novac, ja sam nekad znala njegov pin, ali sam zaboravila, a i on tako moj.

On plaća režije, ja svoj kredit i sitnice koje trebaju za kuću (i on isto, prema potrebi) i obično sam ja od koje se posuđuje novac na kraju mjeseca ako mu usfali (što je, srećom, rijetko u zadnje vrijeme i ne znači da je spiskao lovu na gluposti jer dio troškova nam čine i štednje i osiguranja i čarapa). Samo da napomenem da on ima skoro duplo veću plaću od mene pa tako i većina troškova za kuću ide iz njegovog fonda, a ja sam šparna pa mi uvijek ostane ako treba nešto keša.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi imamo sve zajedničko. Ja vodim računa o financijama i plaćam nekad račune s mog nekad s njegovog računa, kak mi dođe. O svim većim troškovima se dogovaramo i navika mi je da kad idem u šoping uvijek mužu velim koliko sam potrošila. Ne da se opravdavam nego da ga informiram da se ne čudi ko picek glisti ako vidi da je manje stanje na računu
    Nikakvi crni fond nemam i uopće ne kužim svrhu tog fonda. Da ga trošim na gluposti a da mm za to ne zna?

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Od samog početka su nam svi zarađeni novci zajednički, kako je netko već rekao - sve drugu mi je nezamislivo.

I kod mojih roditelja je bilo isto tako da on, jadan, nije imao mogućnost izbora!

On, u principu, dobije za "džeparac" a ja brinem o svemu ostalom vezanom uz financije!

Svi zadovoljni! On nije rastrošan pa mu je to ok, a ja sam kontrol frik pa i meni moj položaj čuvarice novaca paše!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    Svako ima svoje novce. Ali se opet svi zajednički troše
    Nit ga pitam koliko je zaradio, nit on mene. Bitno je da se svi troškovi podmire. Ako kome šta preostane za lični "crni fond", dobro jest. Ako ne, opet dobro. Sve dok se nije u minusu
    On nema karticu, ja imam tri On barata jednom od njih i (naravno) zna PIN, da može podići novce kad ja nisam tu (a često nisam).
    Redovno me "izvjesti" kad podigne novac (iako to banka revnosno obavlja sms-om )

Ne pravdam se nikome za svoje novce. Ako mislim da nešto treba, kupim. Koliko god da košta. Važi i obratno. Nikad nisam lagala (dobro, "zaobilazila istinu" ) oko cijene nečega. Mrzi me lagati, jer onda moram pamtiti a u krajnjoj liniji, cijena se uvijek može vrlo lako provjeriti, ako je nekome stalo da je dozna

Valjda sam s godinama postala teška na novčaniku (da ne kažem škrta), posebno na sebe. Pa se desi da začujem "kupi si ženo, otkad nisi sebi nešto kupila"
    Slično ovako....

Ima ipak jedna razlika: telebanking je na moje ime, pa se većina režija podmiruje na taj način. S druge strane, s računa mm-a podmiruje se auto (registracija, održavanje, gorivo u 90% slučajeva...), dječja prometala i pribor (bicikli, role, skateovi, kacige) nabavljanje repromaterjiala i namještaja i sl. Ja kupujem knjige i cd-ove (uglavnom edukativni softveri za djecu, dugo nisam ništa drugo kupila).

S njegovog računa češće punimo crni fond, jer kod mene zbog režija puno ne ostane. A crni fond (mali novčarski fond) je jedino na što imamo unakrsnu punomoć. Na tekuće račune nemamo jer nam do sad nije trebalo - on ima punomoć za svoju mamu i brine o njenim financijama, a dječji računi i dječja stambena štednja su u mojoj nadležnosti.

Uvijek znamo gdje ima i ako slučajno kome fali. Dogovaramo se o svemu (tu mislim na veće investicije tipa adaptacije stana, kupovina većih stvari i sl.) a za sitnije mi ne pada na pamet da postavljam pitanja, kao ni njemu. Za odjeću i cipele moram muža odvlačiti sa sobom ili mu kupovati napamet (taj bi hodao u 15 godina staroj jakni dok se ne bi raspala), a sebi i djeci najčešće kupujem krpe na placu (jer mi je blizu, a dućani daleko - jednostavno sam lijena ići do centra grada), a kad me uhvati shopping manija, odem na Hrelić 1-2 puta godišnje pa s guštom potrošim 50-70 kn !

U 10 godina nije se dogodilo da netko postavi pitanje "di je lova?" ni u situacijama kad ima, ni u situacijama (npr. porodiljni) kad smo imali puno manje i krpali iz crnog fonda. To je stvar povjerenja. Tako funkcioniramo i inače, ne samo kad su financije u pitanju.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svi su nam racuni zajednicki, imamo punomoci na sve racune. s time da sam ja menadzer kucnog budzeta pa onda ocekujem i znati kada je sto potroseno, cisto organizacije radi. mi viskova nemamo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Hobita prvotno napisa
    To je naš novac. Imamo punomoći i kartice za sve naše račune, znamo PIN-ove, zajedno štedimo, dižemo s računa ovisno o tome tko ima više ili čiji bankomat je bliže, dogovaramo se za veće izdatke... kako je
    krumpirić lijepo rekla: drukčije ne umem. A ni On.
    X

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ponekad mi nešto zataji, ali ozna sve dozna

ne moram ni objašnjavati da sam ja šefica financija, ne zato jer sam zmaj, već zato jer je on lijen .

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi smo skrtoliki a i stalno nesto ekstra radimo pa nikad ne trosimo vise nego smo zaradili... samim tim nemamo nikakvih problema...
    Ja imam punomoci za njegove racune, on za moje nema... jer imam paket za e-zabu pa im ovako placamo samo jedan paket a koristimo na svim racunima net banking...

S vremena na vrijeme kad se nakupi viska nesto ulozimo, inace stoji na racunu i ceka... ja vise kupujem nego on (jer njemu "nikad nista ne treba" pa makar mu se u par tjedana potrgaju zadnje 2-3 hlace) pa moram tu intervenirati i tjerati ga da si ide nesto kupiti...

Sve u svemu ne tajimo si nista, novci su nasi...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svaki ima svoju plaću koje kad sjednu na račun postaju zajedničke.
    Sa svojom plaćom MM plaća račune, veće izdatke, a ja sa svojom plaćom kupujem hranu i sve ostalo sitno. Kad meni ponestane, prebacim se na mužev izvor. Imam punomoć na njegov račun, trenutno nemam plaću (jer mi radni odnos miruje) pa trošimo samo "njegovu" lovu.

A ovo dužan si mi za pelene, to mi je totalni apsurd, ili npr. plaćanje kave i sl., plaća onaj koji ima.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas je slično ovako:

Citiraj enchi prvotno napisa
    Od samog početka su nam svi zarađeni novci zajednički, kako je netko već rekao - sve drugu mi je nezamislivo.

I kod mojih roditelja je bilo isto tako da on, jadan, nije imao mogućnost izbora!

On, u principu, dobije za "džeparac" a ja brinem o svemu ostalom vezanom uz financije!

Svi zadovoljni! On nije rastrošan pa mu je to ok, a ja sam kontrol frik pa i meni moj položaj čuvarice novaca paše!
    To se odnosi na "redovne" prihode.
    MM ima i "vanredne" prihode kojima pokriva svoj "džeparac", kojima popunjavamo fond za skijanje npr., koji se troši usput... Taj dio je van moje kontrole pa mi nekad ide na živce.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Imamo svatko svoj racun, ali novci su zajednicki. Njegova placa ionako cijela ide a kredit, a sto ostane parsto kuna to se ne trudimo dizati, da ima za jednu ratu kredita u slucaju da placa kasni i sl.

Dnevnice i moja zarada stoje u kuci i iz toga uzimamo kako kome treba, placamo racune i sl. O svim većim izdacima se dogovaramo.

Iako svatko ima svoj racun, uvijek pitamo koliko mi imamo na racunima na kraju mjeseca.

Ne tajim nista sto kupim, niti on. To nam je nezamislivo. Nemamo crne fondove, imamo stednju koja je zajednicki crni fond posto imamo veliki kredit pa moramo paziti da imamo uvijek za par rata unaprijed u slucaju potrebe.

Ne bih mogla zamisliti da kazem muzu da mi uplati 70 kuna jer sam kupila pelene. Oni mogu biti sretni u braku jer su oboje takvi i to im pase, aliako nemozes dijeliti novac, kako onda dijelis neke vaznije i intimnije stvari.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Svatko ima svoj racun na koji sjeda placa, ali novci su zajednicki. Racune i kredite placamo zajednicki, novac dizemo s bankomata kako tko ima i ciji je bankomat blizi...

Nemamo crni fond, ni zajednicki ni osobni...

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Svatko ima svoj racun na koji sjeda placa, ali novci su zajednicki. Racune i kredite placamo zajednicki, novac dizemo s bankomata kako tko ima i ciji je bankomat blizi...
    Ovako i mi.

Crni fond imam samo ja. Ako nemam nekih stotinjak eura sa strane, osjećam se ko gola.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Svatko ima svoj racun ali novci su zajednicki, ja znam kolika mu je placa dali uzima bonuse, a i on zna za mene. Znamo medjusobno pinove na kartice. Svatko moze da su kupi sto mu je volja, nista ne krijemo jednog od drugog. Crni fond nemamo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Ako nemam nekih stotinjak eura sa strane, osjećam se ko gola.
    X

Jako dobar opis! Našla sam se u ovome!

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kod nas ne postoji moj ili tvoj novac, samo "novac na mom računu" i "novac na tvom računu"...
    možda se nešto promijeni kad ja počnem radit, zasad sam studentica pa sam pola na njegovoj, pola na roditeljskoj grbači...

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Čemu vam služi crni fond i koliki bi on morao biti?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Buffer za preživjeti minimum 3-6 mjeseci ako tko ostane bez posla (npr. mm i ja smo u istoj firmi i ako se kaj dogodi, svi smo u banani) dok se ne nađe novi izvor prihoda.

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Imamo svaki svoj račun, ali ne gledamo na to kao na "moje i tvoje novce". Stanarinu i račune plaćam ja sa svog računa internet bankarstvom jer je njemu to lijeno. Špeceraj uglavnom podmiruje on, ali nekad znam i ja.

Crni fond kao takav nemamo, ali kod mene na računu uvijek ima cca 2,000 kuna viška što mi je ostajalo malo-pomalo od plaće nakon što bih platila stanarinu i režije pa se nakupilo. To ne diram ako baš ne moram. Nemam pojma koliko on ima novaca na računu, iako mogu u svakom trenutku uzet njegovu karticu ili token od internet bankarstva pa pogledat, ali me ne zanima.

Nisam baš sklona nekim impulzivnim kupovinama, ali mi se dogodi da tu i tamo nešto kupim, češće djetetu nego sebi. Nezamislivo mi je da se za takve stvari moram pravdati mužu ili da ih nedajbože skrivam od njega. Isto vrijedi i za njega. Nekad znam malo jamrat kad si impulzivno kupi neku glupost, tipa miša za 700 kuna, ali zapravo me to ne smeta. Jamram tek tako reda radi

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    [Ako nemam nekih stotinjak eura sa strane, osjećam se ko gola.
    ja sam se ufurala u zadnje vrijeme da sam nudist.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Ja sam kronični pesimist tako da imam svoj "crni" fond za ne daj Bože situacije. To nije naša zajednička štednja već baš novac koji stoji sa strane. Bez toga se ne osjećam ugodno i to je nešto što imam od svoje 15.god (naravno tada s manjim iznosom).

Cilj nam je bio da naša štednja pokriva trošak Podobnika i 6mj. mog ne-rada - tako da imam mogućnosti ostati na eventualnom drugom porodijskom godinu dana

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

MM je dosta kak bi se reklo šparna ( škrta ) osoba pa on vodi sve financije ( tj. zapisuje po papirićima ) a to znači i da me zahebava ak misli da sam kupila nešto što je u drugom dućanu ( 500 km dalje ) jeftinije pol Kn , a majke mi, taj čovjek zna sve akcije u gradu Zagrebu :shock: . Inače, za gluposti tipa cigarete, kava, novine imamo svak svoj đeparac i to onda trošimo kak nas volja bez opravdavanja na što je otišla lova. Ja nemam crni fond, ali se iskreno nadam da ga ima MM . I da, novci su nam zajednički ali ih svatko drži na svom računu s tim da je moja kartica u večini slučaja kod muža jer ja iz principa više nejdem u velike shopinge ( draže mi je da ja njega maltretiram ).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Eh...

Npr., MM mi često uvali svoj Maestro da dignem s bankomata ako je moj račun u gorem stanju od njegovog-dakle, znam mu PIN. On moj ne zna, samo mu je jednom trebao. On plaća račune net-bankingom, pa je njegov račun uglavnom oslobođen od dizanja gotovine-ja plaćam nabavke.
    ALI- on je taj koji vječito propitkuje koliko imam novaca na računu, dok ja njega to nikad ne pitam. Opravdava se time da mora znati jer uvijek imamo neki izvanredni trošak, pa da zna s čime možemo računati do sljedeće plaće. OK.

.
    Ovako i kod mene, slično, samo što MM oduvijek zna moj PIN i nosi moje kartice kad mu trebaju, a ja njegove ne jer me ne zanimau.
    Imam crni (ali bijedni ) fond jer je MM takav financijski inspektor...... kakva Porezna uprava, kakav USKOK, taj svaku lipu triput prevrne, a već smo na drugom topicu raspravili što je muškom mozgu sve skupo.
    Dakle, naše babe nisu bile glupe!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tekuci su nam racuni potpuno transparentni, nasi tokeni stoje u ladici i znamo im pinove oboje.
    Koliko tko ima u novcaniku znamo otprilike makar me dragi ponekad zna iznenaditi pa izvuci koju novcanicu kada ja mislim da smo svorc

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I ja i MM smo užasni ekonomisti-nikad ne znamo na kraju mjeseca koliko smo na šta potrošili, niti se trudimo sve to upratiti. Novac nam je zajednički, s tim da ja uvijek žicam od njega i za neke svoje ''prohtjeve'' ( koji su,uzgred budi rečeno, skromni ). S njegovim novcem plaćamo račune,vrtić,kredit...sve ... jer sa mojih otprilike 1500 KN ,kad preračunam iz KM, a koje dobivam dok sam na porodiljnom , ne bismo mogli NIŠTA!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •