Već se je pisalo o ovoj temi, ali ne mogu naći pa molim link ili vaša iskustva...
Naime, u javnim službama se nakon 3 mjeseca bolovanja dobiva financijska naknada, ukoliko se podnese zahtjev- kako se ta naknada zove i kakva su vaša iskustva?
Već se je pisalo o ovoj temi, ali ne mogu naći pa molim link ili vaša iskustva...
Naime, u javnim službama se nakon 3 mjeseca bolovanja dobiva financijska naknada, ukoliko se podnese zahtjev- kako se ta naknada zove i kakva su vaša iskustva?
Ja sam dobila. Samo sam računovotkinju/tajnicu podsjetila na to i ubrzo mi je sjelo na račun. Sav posao je ona napravila (zahtjev i to) tak da nemam pojma o proceduri.
http://nsz.hr/datoteke/TEMELJNI_KOLEKTIVNI_UGOVOR.pdf
Pozoves se na clanak 61. u dopisu kojim trazis pomoc za bolovanje duze od 90 dana...
Hvala! Kod nas je to kompliciranije, ali prolazi: prvo se šalje poštom službena molba pa tajništvo mora odobriti, šalje mi službeno odobrenje pa predaje računovodstvu zahtjev za isplatom...
kljucic prvotno napisa
Mene su u računovodstvu odbili riječima da trudnice nemaju pravo, no kad sam im objasnila da sam upoznata sa zakonom u kojem se ne diskriminira nikoga, a kamoli trudnice, odmah su se ispravili i zahvalili mi što sam ih podsjetila na to...Ostalo su oni obavili, uplata stigla nakon mjesec i nešto.
A kako sam čitala zakon, onda sam ih podjsetila i na jubilarnu nagradu na godine stažapa sam i to dobila.
KOd nas (državna služba) samo podneseš zahtjev u kadrovsku - zahtjev za isplatu pomoći radi bolovanja dužeg od 90 dana temelejm Kolektivnog ugovora.
S time da za vrijeme porodiljnog (redovnog) nemaš pravo na to, samo za vrijeme komplikacija.
To pravo se može koristiti 1X godišnje.
nije tema, ali da ne otvaram novuIndi prvotno napisa
ove godine sam napunila 10 god staža
kod ovog poslodavca sam nešto preko 1 godinu
radi se o javnoj službi
imam li od njega pravo tražiti jubilarnu nagradu ili to pravo imaju samo oni koji su kod istog poslodavca 10 (15,20.....) godina?
Nagradu za 10 god. dobila sam kad sam imala 10 god. kod istog posovdavca. Nije mi se gledalo da od prije imam već 5 god staža.
Nisam uz javnoj službi.
Usput naknadu za tri mj. bolovanja u trudnoći nisam dobila jer je poslodavac u ugovoru napisao da imam pravo ali da on na kraju odlučuje da li će odobrit. Dakle, komplikacije u trudnoći nije smatrao teškom bolešću pa mi nije isplaćeno. Naravno trudnoća nije bolest nego stanje. Ne krivim poslodavaca nego sindikat koji je to potpisao.
Ja radim u javnoj službi i za jubilarnu mi računaju samo godine provedene kod njih u kontinuitetu (nakon prve dvije godine sam imala jedan mali prekid od mjesec dana i te mi dvije godine ne broje kada dobivam jubilarnu).
Nije važno da si kod istog poslodavca određeni broj godina. Ako si u javnoj službi neprekidno određeni broj godina (makar i u 5 različitih škola ili bolnica ili ne znam kaj), imaš pravo na jubilarnu nagradu.aleksandra70vanja prvotno napisa
TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR
ZA SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE U JAVNIM SLUŽBAMA
STAŽ KOD ISTOG POSLODAVCA
Članak 47.
Kao staž kod istog poslodavca računa se neprekidni staž u javnim službama, bez obzira na promjenu poslodavca.
JUBILARNA NAGRADA
Članak 67.
1. Zaposleniku se isplaćuje jubilarna nagrada za rad pod uvjetima utvrđenim člankom 47.
ovoga Ugovora ukoliko navrši:
- 5 godina – u visini 1 osnovice iz stavka 2. ovoga članka,
- 10 godina – u visini 1,25 osnovice iz stavka 2. ovoga članka;
- 15 godina – u visini 1,50 osnovice iz stavka 2. ovoga članka;
- 20 godina – u visini 1,75 osnovice iz stavka 2. ovoga članka;
- 25 godina – u visini 2 osnovice iz stavka 2. ovoga članka;
- 30 godina – u visini 2,50 osnovice iz stavka 2. ovoga članka;
- 35 godina – u visini 3 osnovice iz stavka 2. ovoga članka;
- 40 godina – u visini 4 osnovice iz stavka 2. ovoga članka; i
- 45 godina – u visini 5 osnovica iz. stavka 2. ovoga članka.
2. O visini osnovice za isplatu jubilarnih nagrada Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat
će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna s time da ako
se dogovor ne postigne, osnovica za jubilarnu nagradu iznosi najmanje 1800,00 kuna neto.
3. Jubilarna nagrada isplaćuje se sljedećeg mjeseca nakon što zaposlenik ostvari pravo na
jubilarnu nagradu.
da li zaposleni u javnim službama moraju podnijeti zahtjev za jubilarnom nagradom, ili se ona isplačuje ˝po defaultu˝?
Ja imam 6 god. u javnim službama (2 poslodavca) i nisam ju dobila nakon 5 g.!
KOd nas se jubilarka isplaćuje automatski, znači - službenici ne moraju podnositi zahtjeve..
Ako nisi imala prekid između ta dva poslodavca (mislim da prekid ne bi smio biti duži od 8 dana), onda bi trebala dobiti jubilarnu za 5 godina. Nazovi vašu kadrovsku i svakako ih pitaj!
hvalaA imala sam kratki prekid, to je razlog...
s3ja prvotno napisa
Ako se ne varam, mislim da je bitno da si kod istog poslodavca određeni broj godina ili ako su se spajali pa razdvajali , ali također ovisi i o kolektivnom ugovoru. Najbolje provjeri u kadrovskoj/računovodstvu i itd, da budeš sigurna.
s3ja prvotno napisa
To bi tako svugdje trebalo biti, ako su zaposlenici u kadrovskoj ažurni.
Moji nisu i treba ih se podsjećati na temeljna prava koja nam pripadaju.
Kod jubilarnih treba i pripaziti da pravo na jubilarno potraživanje zastarijeva vrlo brzo.
novčana pomoć se zove a da li se ima pravo ima se sukladno kolektivnim ugovorima u javnim službama. Pokriva se 90 dana neprekinutog bolovanja.Baby prvotno napisa
podnmosi se zahtjev kadrovskoj službi uz predočenje eventualnih datuma početka trajanja bolovanja uz napomene kada su bila i isplaćuje ti se na tvoj tekući račun.
Ta stavka inače nije po zakonu, to je regulirano kolektivnim ugovorima pa mnogi tu mogućnost nemaju
radim u sustavu socijalne skrbi i koliko mi je poznato svi djelatnici na bolovanju duljem od 90 dana su dobili navedenu pomoć uvijet je samo da se uputi zahtjev kadrovskoj službi (odnosi se na sve vrste bolovanja)
Zaposlena u zdravstvu.
Jučer predala molbu za financijsku pomoć nakon 90 dana bolovanja (komplikacije u trudnoći).
Teta u kadrovskoj je jako lijepo to prihvatila i proslijedila računovodstvu, svi ostali u mojoj bolnici su se čudili ko picek glisti jer nikad prije nisu čuli za tu mogućnost.![]()
Sad samo čekam datum isplate i iznos, nek me iznenade.![]()
(btw, kolika je sad proračunska osnovica, da ipak malo eliminiram taj element iznenađenja ...?)
A sljeduje mi i jubilarka na jesen, o da da da, baš me zanima hoće to ići po defaultu ili ću ih morati potezati za rukav.
Čini mi se da je proračunska osnovica negdje oko 3300 kn.
Da, tak sam i ja nekak računala.
Nije loše, uopće.![]()
Kod mene se to zove solidarna potpora i dobije se za 90 dana neprekidnog bolovanja. Znači ne gleda se dijagnoza, šifra ili kako god to nazvati, tako da dobiju i oni koji su na komplikacijama i oni koji su na porodiljnom dopustu.
Kod mene se dobije solidarna i radi teže bolesti tebe ili člana tvoje obitelji a to je sad već neka druga stvar. Naša komisija određuje koliko je koja bolest "teška" pa zna biti svega i svačeg.
sve to štima...vezano za 90 dana bolovanja al se ne računa ako ti prelazi iz jedne u drugu godinu ...
ja sam imala 90 dana no medjutim ne u jednoj godini..krenula negdje sredinom rujna i bila na bolovanju do početka veljače
i da računaju se radni dani..
tako su oni meni to lijepo objasnili..
jer to stoji ili su me zeznuli..
Da, tako su i meni rekli, više od 90 neprekinutih dana u jednoj kalendarskoj godini.
Ako radiš u državnoj upravi, onda su te zeznuli.magaly prvotno napisa
Članak 54. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kaže da pravo na pomoć imaš u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana - jednom godišnje.
Nigdje ne piše da to bolovanje u cijelosti mora biti u jednoj kalendarskoj godini, već da to pravo možeš koristiti samo jednom godišnje!!
Naime, mi smo dobili uputu i tumačenje Zajedničke komisija za tumačenje i praćenje kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike prema kojem pravo na novčanu pomoć radi bolovanja dužeg od 90 dana imaš ako ti je navršio kontinuitet bolovanja od najmanje 91 dan bez obzira proteže li se iz godine u godinu. Važno je samo da ako je taj kontinuitet završio u npr. 2008. godini, a i ako si u toj godini ponovno na bolovanju 91 dan, ne može ponovno u toj godini ostvariti to pravo.
Dakle, uvjet za tu pomoć je samo taj da si na bolovanju kontinuirano minimalno 91 dan (i ne računaju se samo radni dani! )
Napiši zahtjev, predaj ga i traži rješenje. Ako ti odbiju, imaš pravo žalbe.
tek sad vidims3ja prvotno napisa
ovako, ja jesam u javnoj službi, ali sam puno bila kod "privatnika" odnosno zakupaca u zdravstvu
znači oni su privatnici koji od države dobivaju glavarinu, odn. opet novce dobivaju od HZZO-a
u čisto državnoj ustanovi sam tek 1.5 godinu, do tad sam radila kod raznih "zakupaca", ali nisam bila nikad kod "čistog" privatnika
Temeljnim kolektivnim ugovorom utvrđuju se prava i obveze iz rada i po osnovi rada službenika i namještenika u javnim službama na koje se primjenjuje Zakon o plaćama službenika u javnim službama.aleksandra70vanja prvotno napisa
Javne službe u smislu Zakona o plaćama službenika u javnim službama jesu: javne ustanove i druge pravne osobe kojima se sredstva za plaće osiguravaju u državnom proračunu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i javne ustanove kojima se sredstva za plaće osiguravaju iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
E sad, kud spadaju zakupci i koja je razlika između njih i "čistih privatnika", nemam pojma.
Prema ovome gore, ako se tvoja plaća isplaćuje iz državnog proračuna - tada jesi u javnoj službi!
jedna bitna stavka kod isplate pomoći za bolovanje je da ono nije prekidano.
kod mene je slučaj da su tri puta mijenjali šifru bolovanja, a između se desio vikend![]()
pravo ću ostvariti kad prođe tri mjeseca od zadnje šifre.
sad ih zvala..
i najednom moze..![]()
lani nije moglo..
nemreš vjerovat ..........![]()
Definitivno su te zeznulimagaly prvotno napisa
.
Ja sam otišla na porodiljni u studenom i dobila sam novac u ožujku, prijateljica je otišla u rujnu i dobila 2 isplate - jednu za 2008. i jednu za 2009. godinu.
Netko je spominjao i jubilarnu, ja sam dobila preklani, a MM lani, mislim da je bilo negdje oko 1700 kn (prosvjeta).
Mada ako je kriza... :/ , kada sam počela raditi tih godina ljudi nisu dobivali jubilarne jer nije bilo novca, mislim da je to sada regulirano Kolektivnim ali zaobišli su oni i puno "ozbiljnije" dokumente. Nažalost, kada te fula gotovo je, čekaš novi "jubilej" u nadi da će biti novca.
(Meni već 5 mjeseci kasne s isplatom 800 kn koje trebam dobiti jer sam bila mentor pripravniku za stručni ispit![]()
)
Eto vidiš!magaly prvotno napisa
Baš mi je drago!
Isplati se biti uporan...
Ovo ne vrijedi.LIMA prvotno napisa
Ako imaš neko pravo po zakonu ili Kolektivnom ne može te samo tako "fulati" i nikom ništ. Potraživanja iz radnog odnosa zastarjevaju tek za tri godine (prema Zakonu o radu). Dakle, ako na primjer ne ostvariš neko svoje pravo iz bilo kojeg razloga (nisi znao da možeš podnijeti zahtjev ili sl), taj zahtjev uvijek možeš podnijeti još u roku 3 godine!
to ćemo tek vidits3ja prvotno napisa
![]()
javim rezultate !
:D
eto moram reći da mi je sjela pomoć moje firme![]()
i da nije bilo Rode ne bih znala svoja prava..
hvala RODI :D![]()
Super, Magaly!![]()
Koliko je prošlo od tvoje molbe do uplate?
u ponedjeljak predala...u petak dobila :DLady Grey prvotno napisa
Mrak! :D