Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Jaki proljev - više neznam šta ću

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Jaki proljev - više neznam šta ću

Naslov sve govori poluluda smo. Jučer ujutro smo ostavili svekrvu u zaraznoj (proljev vjerojatno viroza u kombinaciji sa upalom bubrega) a Roko od prekjučer ima takav grozan proljev, kaka svakih 20-ak minuta od jučer popodne ima i temperaturu. Bili kod doktorice rekla je da je to virus i nek ga samo napajam čim više, navečer je klonuo i nije mogao hodat pa smo odjurili u deset navečer na zaraznu. Doktor reko da je blago dehidrirao, dao upute za dijetu (više se ne daje rigorozna) i kaže da nek pokušamo sve da ne dehidrira. Uzeli su stolicu u utorak ćemo znat da nije slučajno salmonela.
    On i dalje kaka svaki čas uspjevam ga nekak naljevat, al nikak mu nemrem ugurat ORS (rehidracijsku il kak se već zove već sam na pol luda) pljuje van nikak, danas je nešto uspio i pojest, al su se već u stolici počeli pojavljivat mali tragovi krvi (vjerojatno su već crijeva iziritirana). A imamo i problem sa snižavanjem temperature jer sirup povrača, doktorice mi je preporučila da mu otopim eferalgan neće ga nikak okusit ni u čaju ni u vodi, a kad stavim čepić vrišti od bolova. Totalno sam izvansebe kaj je najgore nemam internet doma pa skočim negde pogledat sam da mi bude malo lakše. Nemam pojma kaj bude bojim se da nebumo prošli bez infuzije. Kaj je najgore i MM je pobro virus pa i on umire jedino se ja još držim al neznam dokle.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja znam da imaš u apoteci kupiti 10 malih bočica neke tekućine ili sirupa baš za povraćanje a zove se nekako pro life ili slično, sigurno neka cura zna koja će čitati, al pitaj njih u apoteci. znam za njih jer mi je frendica rekla da su za proljev fenomenalne i nisu nešto skupe budući da ima tih desetak bočica u pakiranju i ne moraš ih odmah sve popiti a ide po jedna bočica dnevno. raspitaj se u apoteci svakako a posebno mogu to djeca piti. to mi je jedino ostalo u sječanju za proljev od ljekova,

a iz vlastitog iskustva, ja sam imala salmonelu i morala sam piti coca-colu u neograničenim količinama, jesti banane, piti čaj, juhu al onu koja gore ima u kantunu onog kokota (pjevca) mislim da je to podravkina juha u srebrnom pakiranju u vrečicama i grickati dvopek- TO SVE TI JE ZAKON kod salmonele.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ProLife je probiotik koji se koristi za obnavljanje crijevne flore nakon korištenja antibiotika i kada osoba ima slab imunitet - nisam čula da pomaže kod proljeva i povraćanja, ali sigurno ne može škoditi. Roko_mama, vibram da prođete bez infuzije... ~~~~~~~~~~~~~

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pokušaj mu izmješat ors sa nekim sokom koji inače voli, npr od banane ili jabuke, prvo stavi malu količinu ors-a pa onda postupno povečavaj. Nudi mu jesti ono što inače voli, osim masne i začinjene hrane i sirovog voča i povrča. Moja kad je imala takav grozan proljev, a i povračala, izmiksala bi joj mrkvicu, krumpir i malo pilećih prsi sve skupa bi joj malo jače posolila i umutila juhicu, jedino tako bi pojela bar koji zalogaj. Izmiksano joj je bilo lakše gutat jer joj je grlo bilo iziritirano od povračanja, a i bilo je lakše za probavit takvu hranu. Od lijekova za snižavanje temperature smo koristili čepiće, isto uz vrištanje, ali što mogu kad bi mi Lupocet povratila. Možda da mu probaš dat Panadol baby sirup od jagode, jaaako je ukusan!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
    ProLife je probiotik koji se koristi za obnavljanje crijevne flore..........nisam čula da pomaže kod proljeva i povraćanja,
    Pomaže baš zato jer obnavlja crijevnu floru.
    Roko-mama, imaš i linex kapsule koje se razmute s čajem, odlične su nama su puno pomogle.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

pa cure, šta ste vi kakve medicinke????

imate takvu retoriku ako da ste sad iz dežurstva! , ili to govori iskustvo iz vas? 8)

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Tea prvotno napisa
    retoriku ako da ste
    ma htjela sam reći: kao da ste...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I mi iz iskustva znamo da je prolife=probiotik,biološki regulator crijevne mikroflore,laktobacili,vitamini B6 B2 B1 B12,glukooligosaharid.Dodatak prehrani koji sadrži tvari koje potiću uspostavu fiziološke ravnoteže bakterijske flore probavnog sustava.Upravo prepisano sa kutije koju držimo u frizideru.Pakiranje je od 10 bočica=45kn.Mi smo koristili 1/2 bočice dnevno,za proljev koji to nije ustvari bio no to je već neka druga tema,a ostatak čuvamo,koliko sam čula popriličan broj pedijatasa ga prepisuje a i ukusan je.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Paracetamol možeš podvaliti u soku/čaju ili s čim ga već nalijevaš. Ako hoće, super ti je blagi čaj od šipka. Za nadoknaditi sol probaj ponuditi bobi štapiće ili neku sličnu nemasnu slanu grickalicu.
    Navodno je jedna od magičnih kombinacija za crijevne viroze izmućkana Cola i bobi štapići. Nisam probala a ni klinci nisu nikad imali tako drastičan proljev da bi dala Colu (inače ne vole ništa gazirano).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo sad smo se MM i ja vratili od svekrve iz bolnice i rekli su nam da ima salmonelu znači 99,99% da ju ima i Roko.
    Probali smo mu davat Prolife no pljuje ga i nikak ga nemremo uvalit, sve kaj ima imalo drugačiji okus pljuje.
    Pitala sam sestru u bolnici kaj da radim i rekla da i mali ima proljev isto je preporučila da mu dajemo colu i dala nam je pismenu uputu za dijetu u utorak ću najbolje znat dal ima salomenuli ili ne. Isto nam je preporučila da dođemo s njim na infuziju u dnevnu bolnicu, al ja sam rekla da smo bili na hitnoj kod njih i da je doktor reko da za sad nema potrebe pa je rekla nek mu samo dajemo kolu. Cure molim vas da sad ne tražim po drugim postovima jer koristim šogoričin internet da napišete pravila ponašanja kod salmonele što se tiče higijene i ostalo.
    Kaj se Rokovog stanja tiče i dalje ima dosta proljev, a noćas je jednom povraćo, dosta je dobre volje jedino kaj je jako propao.
    Unaprijed zahvalujem.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kod proljeva MM i ja uvijek pijemo colu ali bi bilo dobro da pustiš naka malo ishlapi ali ne znam koliko je Roko star.Dakle opet provjeren recept,kod nas vrijedi zaista.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imaš inače i onaj **** sok od mrkve sa ORS-om, i mrkva zatvara, ne znam doduše hoćeš li mu to uspjeti dati kad sve odbija :/

lidac2004

Početno

meni je doktorica rekla da je kod proljeva dobra cola light,ne obicna,vec bas light.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Roko mama, ista situacija i kod nas: prvo 4 dana temperatura preko 40, a onda proljevi sa dosta krvi. Doduše, kod Orke ih nije bilo tako puno - maksimalno 5 dnevno.
    Ja sam sumnjala na campylobactery, jer sam se isto tako ponašala i ja prije nekoliko godina kad sam je pokupila u piletini.
    Čudno mi je da vam u zaraznoj nisu uzeli bris rektuma - nalazi su gotovi sljedeći dan, a rade ga na salmonelu i nešto sa š... (šegela?)
    Za campylo treba 5 dana. (iz uzorka stolice)
    Iako doktori često nude colu, meni je to malo... onako... Pa poznato je da je cola diuretik i da dodatno potiče izlučivanje tekućine.
    Orka 5 dana nije ništa jela, ali smo joj uspijevali davati dovoljno tekućine tako da ni malo nije dehidrirala. Rehidromix je stvarno odvratan i ja sam ga miješala u čaj sa šećerom. Ali to su tako neznatne količine da ne mogu ni reći kako ga je pila.
    U svakom slučaju, ako Roko stvarno ne bude htio piti, odvedi ga u dnevnu bolnicu na nekoliko sati infuzije - zamoli što dužu cjevčicu i stalak da bude što pokretniji i da se može igrati.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cola treba biti hladna i promućkana - tako da iz nje izađu mjehurići. isto tako - ako ima grčeve - treba mu dati i nešto protiv grčeva. manje će povraćati.

ja sam morala jesti onu odurnu rižu, ali kad mi je bilo bolje - jela sam mrkvu, rižu i bijelo pileće meso skuhano u slanoj vodi. to mi je pomoglo da dođem k sebi.

da nije bilo cole, ja bih vjerojatno završila u zaraznoj. ne mogu piti onaj odvratni čaj.

ah, da... doktorica (na zamjeni) mi je rekla da mogu jesti sve što je nemasno, dijetno, itd. - i onda mi se stanje jako pogoršalo. kad se vratio moj doktor - poludio je kad je čuo što mi je rekla.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ah, da... doktorica (na zamjeni) mi je rekla da mogu jesti sve što je nemasno, dijetno, itd. - i onda mi se stanje jako pogoršalo. kad se vratio moj doktor - poludio je kad je čuo što mi je rekla.
    Sorciere, jesi imala salmonelu?

Btw. zna li itko što je to u Coli što je zdravo, nikako mi ne ide u glavu zašto se smije pit?
    Kad sam bila mala dundo mi je imao salmonelu i sječam se kad je rekao da može pit Colu u neograničenim količinama, ja sam to onda shvatila kao Cola je otrov (mamina i tatina priča), pa će potamanit salmonelu .

lidac2004

Početno

iskreno,nemam pojma sta ima u coli da ju preporucuju za proljev ali znam da je meni pomogla (i ne samo meni)...

znam osobu koja je imala takav proljev da uopce nije silazila sa wc-a i nista joj nije pomagalo dok joj doktorica nije rekla za colu i to joj je jedino pomoglo...e,sad,svako zna sta je najbolje za njega...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma nije da ja osporavam učinke Cole, nego me zanima što je to što djeluje dobro, šećer sigurno nije, kofein je diuretik i inače se ne bi smio uzimat za vrijeme trajanja proljeva, CO2 isto nema nikakav učinak, što onda ....???

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, imala sam salmonelu... 3 tjedna na bolovanju. bila bih manje - ali me ta doktorica zeznula .

imala sam stravične grčeve (osjećaj da mi se želudac stisne kao ona loptica hopsica - i onda sve izbaci van). mislim da sam pila nekakav eulaxin...

kad su grčevi stali - ostao je samo proljev i iscrpljenost. danima sam se hranila dvopekom, onom juhicom, i colom. ne znam zašto je dobra, ali mi to uopće nije važno . pomogla je.

btw - salmonelu sam dobila od mljevenog mesa koje sam kupila u samoposluzi. kao - pakirano taj dan! ja napravila faširane šnicle, i završila sa salmonelom. godinama se nisam usudila sama kupiti mljeveno meso...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Apricot neznam zakaj nam doktor nije uzeo bris rektuma, valjda je mislio da je samo virus, pa je stolicu uzeo onak reda radi.
    Sutra MM i ja idemo na razgovor sa svekrvinom doktoricom pa bumo čuli kaj nam je radit i koji je daljnji postupak, i koje pretrage još treba napravit, a u utorak su gotovi i Rokovi nalazi od stolice.
    Roko je mrvicu bolje danas je do sad imao "samo" 6 stolica, još se malo bori s temperaturom, al mu je sad siročeku izbacio i herpes na rubu usnice.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo zbog sumnje na salmonelu (iako nije imao proljev) nosili dvije različite stolice u Klaićevu na mikrobiološke pretrage i jednu stolicu i otisak s analnog otvora u zaraznu na parazitsku obradu. U Klaićevu smo odnijeli u srijedu i četvrtak, a u zaraznu u četvrtak. I jedni i drugi nalazi će sutra biti gotovi.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Apropos cole, nama ju je doktor isto savjetovao u kombinaciji s bobi štapićima (kaže on da tako Amerikanci liječe proljev!). Navodno ako preko noći ostavite komadić špeka u čaši cole, do jutra ga neće biti. Nisam sama probala, ali tako sam čula
    Jučer je O imao jako jako mekanu stolicu, davala sam mu samo colu, štapiće i dvopek. Jadan je tako pregladnio za ručak da je jedva dočekao nešto što po mom mišljenju i nije baš ukusno - riža i naribana mrkvica, skroz raskuhana u dosta slanoj vodi a dodala sam i malo pileće juhe. Uglavnom, O je nešto pojeo, ali je Franu bilo toliko fino, na moje totalno čuđenje, da sam morala obećat kako ću to opet uskoro skuhati.
    Pomažu i zelene banane.
    Dala sam mu da poliže malo kuhinjske soli, ali mislim da ga idući put neću uspjeti nagovoriti.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Danas digli nalaz rezultati su:
    Salmonella Enteritidis i
    Campylobacter jejuni

Rekli su nam da se s nalazom javimo svojoj pedijatrici, no kak ona radi tek sutra popodne ja sam zvala u suuprotnu smjenu i doktorica mi je rekla da može čekat do sutra da nije to niš hitno jer se salmonela ne liječi ničim a za campylobacteriju da se liječi antibiotikom no da ak je njemu sad bolje ne treba.
    Cure plis ako neko zna nekaj o tome pišite. Posebno za campilobacteri jer sam za nju prvi put čula iz Apricotinog posta, pa molim i Apricot da mi napišeš kakva je to bakterija i kak se liječi obzirom vidim da si ju imala.
    Još me zbunilo kaj je pedijatrica rekla da se salmonela ničim ne liječi a na nalazu mi kod salmonele piše:
    S amoksicilin S kloramfenikol S ko-trimoksazol a dolje piše da S= osjetljiv, I= umjereno osjetljiv, R= neosjetljiv,
    a kod Campylobacteri S azitromicin R ciprofloksacin

znači da bi po tome bi ipak se to moglo riješit i antibiotikom
    Zahvaljujem unaprijed

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za kampilobakter ne znam, to nas je mimoišlo srećom

za salmonelu-za svaku bakteriju koju izoliraju iz nekog uzorka oni u labosu naprave antibiogram ali to ne znači da se mora i dati terapija antibiotikom

salmoneloza se liječi antibiotikom jedino kod sumnje da je došlo do bakterijemije, prelaska bakterije u krv i tada se daje intravenozno. u uobičajenim salmonelozama se ne daje ništa jer se ona iz organizma izbacuje stolicom, što je osoba mlađe dulje treba da se izbaci (barem nam tako prodali u ZZJZ), obično stolice budu negativne nakon 3 tjedna

samo dobro obrisati spuštalo vode u wc-u, kvaku i pipu u kupaonu nakon što se dijete pokaka (nekakvom dezinfekcijskom tekućinom) a ruke često prati ali ne dezinficirati
    eh da, vjerojatno će tražiti da svi ukućanu donesu stolicu u zzjz

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •