Evo nas na novom topicu.
Otišli smo dakle u zaraznu u dnevnu bolnicu, no pedijatrica nas je nakon pregleda poslala u Klaićevu na kirurgiju da prvo izbaci bilo koji problem vezan za njih.
Otišli smo tamo i nakon pregleda i konstatacije da najvjerojatnije nije ništa kirurški ipak nas je tip poslao na ultrazvuk.
Tamo nas je čekao šok. Nađeni su mu kamenci na oba bubrega.
Nalaz je:
Desni bubreg mjeri 73x35 mm, a iz kanalnog sustava se prikazuju hiperehogeni odjeci s akustičnom muklinom što upućuje na anorganske konkremente. Lijevi bubreg mjeri 79x43 mm, deformiranog je proširenog kanalnog sustava unutar kojeg su vidljivi brojni hiperehogeni odjeci s akustičnom muklinom uz suženje širine bubrežnog parenhima. Vidljivo je proširenje juksta vezikularnog dijela lijevog uretera, mokraćni mjehur bez patoloških intraluminalni odjeka.
Sutradan smo bili na razgovoru s urologom kirurgom dr. Bastićem (on mu je radio i meatotomiju s godinu dana).
Rekao nam je da je to vrlo rijetko, pogotovo za tu dob i da slijedeći tjedan mora u bolnicu na pretrage i detaljnu obradu, pa ćemo vidjeti što dalje. Može biti svašta i nije znao ništa reći, no koliko smo skužili sumnja na metabolički poremećaj. Ne zna još da li će trebati pod nož ali je vrlo vjerojatna i ta mogućnost. Naravno, odmah sam se išla interesirati i našla nešto o metaboličkoj nefropatiji. po onome što sam pročitala može biti i hiperoksalurija (povećano izlučivanje oksalata) i uratna nefropatija (povećano izlučivanje urata u mokraći).
Zanimljivo je to da je nalaz urina uredan.
A zanimljivo je i to tj. vrlo razočaravajuće, što je Sven sa nekih pola godine starosti popiškio jedan kamenac, ali su nas iz Klaićeve (nije bio dr. Bastić) poslali doma i da dođemo ako se ponovi. Da su mu tada napravili ultrazvuk otkrili bi ono što su tek sada i vjerojatno ne bi došlo do oštećenja lijevog bubrega.
Molim vas, ako netko zna bilo što o ovome, jer nama je ovo totalno šokirajuće saznanje a nemamo pojma što sve može slijediti, neka nam se javi. Posebno apeliram na martinovumamu pošto je to njena struka, da nam barem malo kaže o čemu se sve može raditi i koje su opcije. Znam da je to teško na osnovu samo ultrazvuka, ali bar nešto, a čim saznamo nešto više napisati ću.
Još jedna bitna stvar, još u rodilištu su mu radili ultrazvuk bubrega koji je tada bio uredan.
Eto, nakraju je naša pedijatrica dobro rekla da ćemo biti sretni ako je salmonela u pitanju. Tada me je malo zbunila, ali sada vidim da bi stvarno dobro prošli sa salmonelom.