Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 120

Thread: Bubrežni kamenci i tko zna šta još

Brunda's Avatar

Default Bubrežni kamenci i tko zna šta još

Evo nas na novom topicu.
    Otišli smo dakle u zaraznu u dnevnu bolnicu, no pedijatrica nas je nakon pregleda poslala u Klaićevu na kirurgiju da prvo izbaci bilo koji problem vezan za njih.
    Otišli smo tamo i nakon pregleda i konstatacije da najvjerojatnije nije ništa kirurški ipak nas je tip poslao na ultrazvuk.
    Tamo nas je čekao šok. Nađeni su mu kamenci na oba bubrega.
    Nalaz je:
    Desni bubreg mjeri 73x35 mm, a iz kanalnog sustava se prikazuju hiperehogeni odjeci s akustičnom muklinom što upućuje na anorganske konkremente. Lijevi bubreg mjeri 79x43 mm, deformiranog je proširenog kanalnog sustava unutar kojeg su vidljivi brojni hiperehogeni odjeci s akustičnom muklinom uz suženje širine bubrežnog parenhima. Vidljivo je proširenje juksta vezikularnog dijela lijevog uretera, mokraćni mjehur bez patoloških intraluminalni odjeka.
    Sutradan smo bili na razgovoru s urologom kirurgom dr. Bastićem (on mu je radio i meatotomiju s godinu dana).
    Rekao nam je da je to vrlo rijetko, pogotovo za tu dob i da slijedeći tjedan mora u bolnicu na pretrage i detaljnu obradu, pa ćemo vidjeti što dalje. Može biti svašta i nije znao ništa reći, no koliko smo skužili sumnja na metabolički poremećaj. Ne zna još da li će trebati pod nož ali je vrlo vjerojatna i ta mogućnost. Naravno, odmah sam se išla interesirati i našla nešto o metaboličkoj nefropatiji. po onome što sam pročitala može biti i hiperoksalurija (povećano izlučivanje oksalata) i uratna nefropatija (povećano izlučivanje urata u mokraći).
    Zanimljivo je to da je nalaz urina uredan.
    A zanimljivo je i to tj. vrlo razočaravajuće, što je Sven sa nekih pola godine starosti popiškio jedan kamenac, ali su nas iz Klaićeve (nije bio dr. Bastić) poslali doma i da dođemo ako se ponovi. Da su mu tada napravili ultrazvuk otkrili bi ono što su tek sada i vjerojatno ne bi došlo do oštećenja lijevog bubrega.
    Molim vas, ako netko zna bilo što o ovome, jer nama je ovo totalno šokirajuće saznanje a nemamo pojma što sve može slijediti, neka nam se javi. Posebno apeliram na martinovumamu pošto je to njena struka, da nam barem malo kaže o čemu se sve može raditi i koje su opcije. Znam da je to teško na osnovu samo ultrazvuka, ali bar nešto, a čim saznamo nešto više napisati ću.
    Još jedna bitna stvar, još u rodilištu su mu radili ultrazvuk bubrega koji je tada bio uredan.
    Eto, nakraju je naša pedijatrica dobro rekla da ćemo biti sretni ako je salmonela u pitanju. Tada me je malo zbunila, ali sada vidim da bi stvarno dobro prošli sa salmonelom.

Brunda, grozno... kako mrzim kad te doktori tako otpile, u stilu nije ništa, i onda ispadne "di ste vi do sad". Nisam neki stručnjak za to, jedino po tome što MM ima proširen jedan bubreg (sasvim normalno živi) pa sam tako nešto o tome doznala, sama ta promjena vjerojatno nije ništa strašno, ali treba pod hitno naći uzrok kamencima.
    Metaboličke greške mogu napraviti i cistinske kamence, ali ne znam da li oni ovako ostaju u bubrezima ili se izlučuju sitniji. Oni su mekani. Imaš li još onaj kamenac koji je izmokrio? Mislim da se na Ruđeru rade analize kamenaca.
    Što je meatotomija?

Brunda's Avatar

mamazika, on je izmokrio taj kamenac prije skoro dvije godine. Nemamo ga više. Nismo ga čuvali jer su nam rekli da su to najvjerojatnije žlijezde u i oko penisa izlučile loj pa se stvrdnuo i onda ga je popiškio. Tko bi od nas posumnjao nakon toga u išta drugo i išao tjerati to dalje. Taj kamenac je bio stvarno tvrd kao kamen.
    Koliko sam sad skužila Bastića, oni mogu otkriti sastav kamenca i bez da ga operiraju. Valjda kada otkriju uzrok znaju i sastav (ili barem pretpostavljaju) jer možda određene žlijezde zbog kojih se stvorio imaju karakteristične kamence. Ili ako je zbog zadržavanja soli, opet možda pretpostave sastav. Tako sam si ja nekako to protumačila.
    Meatotomija je proširivanje rupice na penisu.
    Sven ima blagu hipospadiju, pa nas možda (još se ne zna jer je minimalna) i zbog toga čeka još jedna operacija. Hipospadija je kada mu rupica nije na sredini penisa nego je malo pomaknuta prema dolje.

Ja cu ti samo poslati puno dobrih ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mora da se grozno osjecas i skroz te kuzim.

Brunda, nadam se da će sve biti ok. Puse

Prekopala sam svoje knjižurine (klinička kemija) ali nisam niš pametnija. Kod djece se spominje primarna oksalurija (oksalatni kamenci). A za kamence od kalcij fosfata spominje su razgranati i da ispunjaju cijelu čašicu bubrega.
    Sad vidim da na nalazu piše anorganski - znači nije cistin, ksantin i homocistin. A oksalat sam po sebi spada u organsku kemiju (ugljik, vodik, kisik) ali valjda ga zbog kalcija svrstavaju u anorganske.

Jesu li ti rekli otkud te temperature za vrijeme trajanja grčeva?

Brunda's Avatar

Za temperaturu nisu ništa rekli osim da se može pojaviti.
    Jedino za što je još Bastiću zapelo oko je to da je slabokrvan :?

Stvaranje eritrocita je vezano i za lučenje jednog hormona, eritropoietina, kojeg izlučuje jedan dio bubrega (ubij me ne znam koji). Uglavnom, kod pacijenata na dijalizi mora se davati umjetni eritropoietin inače imaju groznu anemiju. Možda mu je zato zapelo za oko. Kakvo mu je željezo, da li je zbog niskog željeza anemičan ili niste mogli popraviti anemiju s terapijom željezom?

Brunda's Avatar

On do sada nikada nije bio slabokrvan. Da li slabokrvnost može imati veze s tim što u zadnje vrijeme skoro ništa ne jede? Smršavio je skoro 1,5 kg.
    Što se tiče nalaza, hemoglobin mu je 109 (minimum je 138) g/L. Bastić je rekao da to nije jako nisko.
    I mamazika, hvala što mi u ovo gluho doba noći odgovaraš

Od manjka hrane ne padne tako brzo, ali 1.5 kg je ipak nekih 10% njegove težine, ako se ne varam. Ne znam. No kod infekcija često padne hemoglobin, to je Luki bio problem, nikako da uhvatimo duže zdravlje pa napravimo krvnu sliku. A opet kad je zdrav ne da mi ga se vodat po dotorima.
    Žao mi je da ti ne mogu više reći, ali eto...bit ćeš pametnija kad dobiješ prve nalaze. Idem sad ćorit, moji pilići se dižu prije 8.
    Nemoj se žalostiti, rješit ćete sve to kad se otkrije uzrok.

brunda, šaljem ti puse. žao mi je malog pilića.

ms. ivy's Avatar

siročić mali, držim fige da sve što brže i jednostavnije prođe!

Brunda's Avatar

Quote Originally Posted by mamazika
    Od manjka hrane ne padne tako brzo, ali 1.5 kg je ipak nekih 10% njegove težine, ako se ne varam.
    Nažalost, i više od 10%. Pao je na 11,5 kg. Zadnja 3 dana smo ga ipak malo uspjeli oporaviti, pa je sada na oko 12.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mogu vam samo poslati brdo vibri i veliku pusu ozdravilicu malom Svenu

~~~~~~~~~~~~~

za brzi oporavak!

Ajme koja je on mala mrvica... pa to je grozno...
    Jesu li bar prestali oni grčevi i temperature?

samaritanka's Avatar

Ah Brunda, žao mi vas je, a pogotovo. Ne znam da li ti je to neka utjeha, ali Karlo ima 11,5 kg, a rođen je 27.12.2002.
    Nego kako hraniš malenog i što pije?
    Na neke kamence možeš i prehranom utjecati.

Strašno, baš mi je žao da mu se tako nešto događa.
    Šaljem veeeeeliku pusu tvom malom čovjeku i želim vam da ovo što prije prođe!

Brunda's Avatar

Grčevi su se prorijedili, a temperature više nije imao. Danas na popodnevnom spavanju je opet imao grčeve, a prije toga prekjučer popodne. Uvijek se jave za vrijeme spavanja, bilo popodnevnog ili noćnog. Sva sreća jedino što prestanu 10-ak minuta nakon što mu dam čepić Lupoceta.

Quote Originally Posted by samaritanka
    Ah Brunda, žao mi vas je, a pogotovo. Ne znam da li ti je to neka utjeha, ali Karlo ima 11,5 kg, a rođen je 27.12.2002.
    Nego kako hraniš malenog i što pije?
    Na neke kamence možeš i prehranom utjecati.
    Čitala sam da se prehranom može utjecati, ali prvo se treba saznati uzrok i sastav kamenaca. Kod metaboličke nefropatije ima dvije različite vrste smetnji. Kod svake se primjenjuje drugačija prehrana. Tako da za sada nismo još ništa poduzimali. Dajemo mu što i inače, ali pošto ga sada oporavljamo kupujem mu i voćne kašice jer njih hoće jesti a voće niti u ludilu.
    Inače ne jede preslano, pije najviše vodu. Pošto je sada bio blago dehidriran, dajem mu da pije šta god poželi, a to je trenutno ice tea. Gazirano nikada nije pio, niti to želi piti.
    Mislim da kod nas nije toliko prehrana u pitanju, koliko je neki poremećaj u organizmu zbog kojeg se to događa. Zadnja dva tri dana je počeo nešto bolje jesti tako da je danas već imao 12 kg.
    Nadam se da ćemo sutra znati više. Danas me već cijeli dan frče u želucu od straha, ali moram biti nasmijana i o svemu pred njim pričati vedro i kao da idemo na neku zabavu da još i njega ne uspaničim.

Baš mi je žao što vas je to snašlo. Samo hrabro i mislite pozitivno

martinovamama's Avatar

Brunda,poslala sam ti pp.

Tea's Avatar

i mi smo se zabrinule, ugalavnom, saljemo mišiću veliku i želimo mu brz i lak oporavak, a mami puno, puno strpljenja i snage!!!!!!

samaritanka's Avatar

Konkretno u jelu i piću mislila sam unos mlijeka i mliječnih proizvoda.
    Jednom sam čula, iako ne mora biti tvoj slučaj da su kod jednog dječaka mliječni proizvodi (sir i slično) bez recimo rajčice tj. predstavnika povrća ili salata su uzrokovali stvaranje kamenaca.
    Koju mu vodu daješ, kupovnu ili onu iz pipe?

anchie76's Avatar

Jooj Brunda, ja ne mogu vjerovati s kakvim se vi sve bolestima borite Uzasno mi je zao....

No mora doci kraj ovim problemima kad tad - kazu da poslije kise dolazi sunce. Ja vam drzim fige da nakon ovog ne morate ici doktoru duuuugo, duuuugo.

Ljubi misa.

Brunda's Avatar

Cure, hvala na podršci.
    Što se tiče prehrane, jede dosta raznoliko, a vodu pije kako kada, nekada iz pipe, a nekada mu kupujemo Janu.

Danas smo potrošili cijelo jutro u Klaićevoj, da bi nas tek oko 10 (od 7.15 smo bili tamo) zaprimili u bolnicu, izvadili mu krv i uzeli urin. On je jadničak cijelo to vrijeme bio natašte. Nakon toga su nas poslali doma i rekli da sutra ujutro opet dođemo na vađenje krvi i da se dogovorimo za IVP. A mene sad jako zanima šta je IVP? To smo sve dogovarali sa glavnom sestrom na odjelu koja je bila u totalnoj gužvi tako da ju nisam uspjela pitati što je to.
    Što se tiče odnosa pojedinih doktora, ne želim previše komentirati, osim da se odnose prema pacijentima kao da smo zadnja stoka koja se ne zna niti potpisati. Baš me jedan razbijesnio. Uf! Sva sreća da je naš dobar.

Nemam vam nista pamentno za rec osim da se drzite. Saljem vam vibre da sve dobro prodje!!!

Brunda, zao mi je sto morate da prolazite kroz sve ovo...

IVP je intravenska pijelografija, radioloska metoda snimanja bubrega uz pomoc kontrasta (koji se ubrizgava u venu), kojom se najbolje uocavaju promene u izgledu i funkciji bubrega.

Da li je Svena gledao pedijatar - nefrolog ? Mislim da su nefrolozi strucniji od urologa sto se tice oboljenja bubrega...

Poslid's Avatar

Znam kako se osjećaš jer i ja imam puno posjeta doktorima u nogama. Znam da se pitaš Zašto baš meni? odnosno Zašto baš njemu? I znam da te nikako ne mogu utješiti. Mogu ti jedino slati svoje nabolje želje da brzo ozdravite i da se više nikad ne vrati.
    Puno pusa malom mišiću.

Brunda jako mi je žao kaj se Sven tak muči, miš mali. Šaljemo i mi vibre da sve prođe u redu i za što brži oporavak.

Brunda's Avatar

Quote Originally Posted by Lidija88
    IVP je intravenska pijelografija, radioloska metoda snimanja bubrega uz pomoc kontrasta (koji se ubrizgava u venu), kojom se najbolje uocavaju promene u izgledu i funkciji bubrega.

Da li je Svena gledao pedijatar - nefrolog ? Mislim da su nefrolozi strucniji od urologa sto se tice oboljenja bubrega...
    Hvala na pojašnjenju. Veliko hvala i martinovojmami koja mi puno pomaže savjetima

Danas smo bili na razgovoru sa nefrologicom. Oboje (urolog i nefrolog) će zajedno raditi pretrage, i oboje su mi se jako svidjeli. Barem sam nekako mirna što se doktora tiče jer imam osjećaj da je u dobrim rukama.

ms. ivy's Avatar

ljubi malenoga miša i izvještavaj nas!

Draga Brunda tek sam sad vidjela da je moj miš bolestan, tako sam se rastužila..Da vam barem mogu kako pomoći..
    Mislit ću stalno na vas i šaljem vam puno, puno poljubaca!!!
    Sigurna sam da će ovo uskoro biti samo jedna ružna epizoda..

MIJA 32's Avatar

Šaljem vibre da sve brzo prođe,a malom mišu puno snage i pusa da to sve izdrži

Fidji's Avatar

Šaljem dobre vibre,
    javljaj nam i dalje kako je Sven.
    Navijamo svi za njega, da nam brzo ozdravi.

wewa's Avatar

Brunda, nadam se da ce ovaj teski period biti sto je moguce prije iza vas.
    pusa velikom djecaku da sto prije ozdravi

Brunda's Avatar

Danas su mu samo vadili krv iz vene a sutra ide na IVP. Radit će mu RTG. Nalaze od jučerašnjeg vađenja krvi i urina nam nisu htjeli reći, nego sutra poslije IVP-a idemo na razgovor sa doktorom pa će nam on o tome. To mi je malo :/ jer smo vrlo nestrpljivi da nešto doznamo, ali eto, tako je to.

martinovamama's Avatar

Znam da si nestrpljiva ali čekaj još IVU pa će se dobiti cjeloviija slika o tome šta je.Mazi i pazi Svena i čuvaj sebe.Javi kako je bilo.

I ja šaljem puse hrabrilice.

joj sad sam vidjela.
    Jadan mali mis.
    Puse hrabrilice i od nas

samaritanka's Avatar

Brunda pa nemreš doći do kamenca da utvrdiš sastav, ali bi u svakom slučaju trebala odmah promjeniti nešto u ishrani i vodi, ili ?
    Jesi li ga ti samo dojila dok je bio mali i ispišao svoj prvi kamenac ili si ga več dohranjivala?

happy mummy's Avatar

vibrrrrrrr..........
    drzite se!

brunda, kako je prošlo? ja sam prije trudnoće tu pretragu radila. meni nije bilo ništa strašno, ali ne znam kako je to mali beban podnio.

martinovamama's Avatar

Brunda,javi se! Brinemo se!

A ja tek sad skuzila da se radi o Svenu! Po naslovu sam mislila da je netko od odraslih; prvi put cujem da tako malo dijete moze imati takvih problema!
    Puuuuuno mislimo na vas i saljemo najbolje moguce vibre!

Brunda's Avatar

Na kraju su mu danas radili MICU. Kroz kateter su mu napunili mjehur i onda RTG-om slikali dok je mjehur pun, dok piški i dok je prazan. Ima i refluks. Dr. na rengenu nije rekao koji stupanj ali je rekao da nije prejako. Zbog toga mu danas nisu mogli raditi IVP nego tek sutra. Prekosutra će ostati 24 sata da mu uzimaju mokraću radi metaboličkih pretraga, a onda još mora na cijentologiju bubrega na Rebro (valjda sam dobro napisala). Nakon IVP-a će mu opet vaditi krv i to je za sada sve što znam od pretraga. Popodne sam čekala 3 sata doktora da mi nešto kaže, ali nije htio tj. nije mi još mogao ništa reći dok ostale pretrage ne budu gotove. Pitala sam ga da li bi ovaj refluks mogao biti uzrok kamencima, a on je rekao da bi mogao biti i samo kockica u mozaiku
    Eto, to je sve što za sada znamo tako da smo i dalje u neizvjesnosti.

Brunda's Avatar

I još nešto. Nakon pretrage ga je bolilo dok je piškilo. Dr. kaže od katetera. Popodne i navečer se nije više žalio. tek na piškanju prije spavanja kad je počeo piškiti briznuo je u plač da ga boli i odmah zaustavio urin. Probao je još jednom ali ista stvar. Sad ne znam je li to od katetera, ali ako je zašto se nije žalio i popodne. Nakon pretrage je rekao da ga boli ali se normalno popiškio. Da li je moguće da mu se kamenac pomaknuo ili krenuo po mokraćovodu?!

Samaritanka, Sven je dojio samo mjesec i pol. Ali kako sam shvatila doktora najvjerojatnije nije u tome problem. Kod tako male djece je najčešće neki metabolički poremećaj tj. neka urođena greška. Pa mislim da je on ipak premali da bi mu zbog prehrane nastalo toliko kamenaca na oba bubrega.

jadro's Avatar

saljem veeeliki poljubac maaalom Svenu

andrea's Avatar

ajme, sad sam tek ovo pročitala

držimo fige da malom mišeku sve brzo prođe !

Quote Originally Posted by Brunda
    Da li je moguće da mu se kamenac pomaknuo ili krenuo po mokraćovodu?!
    Brunda, da se kamencic pokrenuo, Sven bi imao jake bolove u trbuhu, pre nego sto kamencic stigne do mokracne besike...

Zao mi je sto Sven mora da trpi ova ispitivanja, mogu misliti kako vam je

Page 1 of 3 123 LastLast