baš mi je žao
držimo fige da što prije ozdravi![]()
baš mi je žao
držimo fige da što prije ozdravi![]()
Brunda,refluks je isto urođen.Ova pretraga na Rebru da nije scintigrafija?Radi se sa radioaktivnim tvarima koje se daju u venu a onda se prati izlučivanje putem bubrega a služi da se procjeni funkcioniranje bubregaOva bol kod mokrenja koju spominješ mislim da je zbog katetera jer je on ipak strano tijelo koje može iziritirati mokraćnu cijev pa ona odreagira oteklinom a njega to onda boli dok mokri.Drži se i ljubi Svena.
Brunda, jeste li ti ili TM imali u obitelji sličnih problema s kamencima? Naime ako je neki genetski defekt, i ako se prenosi recesivnim genima, trebaju 2 gena tj od oba roditelja da bi se bolest izrazila u punom opsegu. Ali kod velikog dijela takvih promjena i osobe koje nose samo jedan gen imaju lagani poremećaj. Ne znam za to s kamencima, ali recimo moglo bi se očekivati da su postojali preci s takvim poremećajem u nešto kasnijoj (recimo ranoj odrasloj) dobi.
Ono na Rebru je scintigrafija bubrega. Radi se s izotopom (ništa ne boli osim injekcije) i onda se slika zračenje izotopa. Odmah se proračuna postotak funkcije bubrega.
Ipak je vjerojatno bol bila od katetera jer se danas ne žali. Danas su mu konačno radili IVP. Jadničak je bio do iza 13 sati natašte. Sutra još moramo jednom slikati da bi IVP bio gotov. Danas smo probali dogovoriti s glavnom sestrom da mu za onu pretragu sa skupljanjem urina 24 sata mi doma skupimo urin jer bi u bolnici ipak morao biti sa kateterom i zavezan za krevet, a posjete dozvoljavaju samo od 12-18 sati. Sestra je ok i rekla je da mora pitati doktora ali da ako ćemo biti pouzdani i ako smo s njim 24 sata da misli da je bolje tako nego da jadan tamo doživljava traume. Još je napomenula da to nitko do sada nije niti tražio a kamoli napravio :šok nad šokovima:
A ja što više razmišljam to sam sigurnija da ću na tome inzistirati jer ne vidim niti jedan jedini razlog zbog čega bi dozvolila da mi se dijete toliko pati. Pogotovo zato što nema pelene (ni dnevnu ni noćnu), nezgode mu se više ne događaju uopće, a tamo bi mu stavili kateter samo zato da ne moraju pored njega dežurati kada mu je sila na WC. Pa ako slučajno (ali ne vidim zašto nebi) i ne uspijemo prvi dan možemo drugi sakupiti jer ionako ćemo vjerojatn morat čekati koji dan za dinamičku cijentologiju bubrega na Rebru. Tako da ni u tom slučaju nećemo ništa izgubiti na vremenu jer dio te mokraće ionako ide na Rebro.
E da, opet su mu vadili krv zbog nekog sindroma. Nisam uspjela pročitati o kojem se sindromu radi osim da počinje na H ili T (valjda). Krv mu je vađena na biokemijskom odjelu :?
Zna li netko što bi to moglo biti?
Sad sam tek vidjela ostale postove. Da, scintografija![]()
Koliko znamo nitko u obitelji nije imao problema s bubrezima osim što moja mama ima 2 uretera iz desnog bubrega i kamen u njemu, a operirala je i žučni kamenac, a MM je izvadio prije nekih 10-ak godina jednu žlijezdu slinovnicu zbog kamenaca (ako to uopće ima veze s ovim). Moja tata i brat imaju pjesak.
Očito da postoji nasljedna sklonost kamencima i sa strane tvoje obitelji i sa strane tvog muža a mamazika ti je rekla ostalo.Super za skupljanje urina!Koji sindrom je u pitanju,nemam pojma.Pogledat ću pa javim.
Fanconijev sindrom je bolest nasljedna ili stečena gdje postoji poremećaj transporta aminokiselina,glukoze i fosfata.Dokazuje se postojanjem abnormalne funkcije bubrega gdje se aminokiselie,glukoza i fosfat izlučuju van iz organizma.Ne čini mi se da je to u pitanju,Sven mi se ne uklapa u kliničku sliku( prati je zastoj rasta i loše opće stanje djeteta kroz duže vrijeme).
Hartnupova bolest je bolest gdje postoji poremećaj apsorpcije aminokiselina.Dijete ne raste,prisutna je mentalna retardacija,glavobolja i osip po koži na mjestima gdje je izložena sunčevoj svjetlosti.Liječi se odgovarajućom prehranom.
Brunda, na nalazu urina, koliki mu je pH?
Mislim da će ti puno moći reći nakon analize 24 satnog urina - ako se nađu prevelike količine nekih elemenata ili spojeva (kalcij, fosfat, urat). Zato pažljivo skupljaj i neka ti daju točne upute što i koliko dijete mora jesti i piti dok skupljaš urin.
Brunda jel ste vi porijeklom više s mora ili sa sjevera Hrvatske?
Od koje životne dobi je tvoj mali u vrtiću?
Koje si mu adaptirano mlijeko davala kad si prestala dojiti i zašto si prestala?
Da li si mu davala fluor tablete, željezo, vitamin D ili slično kad je bio mala beba? Ako jesi kad si počela?
Brunda, svakako insistiraj da kuci skupljate mokracu !
To nije nista komplikovano pogotovo ako je Sven bez pelena. Morate samo imati odgovarajuce posude/flase u kojima cete skupljati urin i to je sve. Pratite samo uputstva lekara.
Da li je neko u tvojoj ili muzevljevoj familiji bolovao od bubrega ili bubrezne slabosti ili bio na dijalizi ?
UZV može biti od koristi za određivanje da li su kamenci organskog ili anorganskog porijekla.Ono što je najčešće je njihova kombinacija tj.u podlozi može biti pojačano izlučivanje neke aminokiseline i zbog refluksa tj.povrata mokraće,aminokiselinese duže zadržavaju i talože a na nijh se mogu taložiti anorganske tvari.24-satnim urinom će se vidjeti da li se nešto pojačano izlučuje što znači da se ta tvar ne apsorbira onako kao treba.
puno pusa malom svenu i njegovoj mami. i ja bih svakako inzistirala na skupljanju urina kod kuće. da je neka komplicirana stvar u igri ne bih se pravila pametna i bila doma, ali zašto dijete mučiti bez veze?!
što više čitam sva ova objašnjenja od pametnih mama roda sve više strahujem za moga bemba. ja sam naime imala refluks i pijesak kao mala. operirala refluks. s mamine strane totalna katastrofa što se tiče bubrega, ali malo svjetlija muževa strana. sve se mislim da bemba odvedem na uzv bubrega....
Bože, tek sad sam slučajno otvorila ovaj topic, nije mi po naslovu uopće palo napamet da bi se moglo raditi o malom djetetu....
Draga Brunda, ne mogu ti pomoći nažalost nikakvim savjetom, ali puno mislim na vas i šaljem puno dobrih vibri. Držite se!
danas smo konačno došli do doktora, ali ne njegovog koji ga vodi nego do tipa koji mu je otkrio kamence na UZV i koji mu je bio danas na RTG-u. Uglavnom, ipak nema refluks, to su bili kamenci koje je tip koji mu je radio MICU previdio po nalazima :hmm: Dr. nam je pokazao slike sa RTG-a, stvarno ima puno kamenja u oba bubrega, desni je malo oštećen, a lijevi više i teže je prohodan. kanal mu je proširen. Trebat će na operaciju![]()
Rekao je da je najvjerojatnije metabolički poremećaj, ali da će uz terapiju i pravilnu prehranu moći normalno živjeti. Bio je vrlo optimističan ili je bar tako djelovao pa je i nas malo podigao bez obzira na saznanje o operaciji.
Nalaze od jučerašnje pretrage krvi za taj sindrom ne znamo, kao niti da li ćemo moći skupljati urin doma, pošto je naš dr. danas slobodan, ali sestra je rekla da bi i njima i nama a pogotovo Svenu to bila najbolja opcija, pa će se založiti kod dr.-a. čak je rekla da pošto je ona samo sestra ne može dati zeleno svjetlo ali da je gotovo sigurna da će ovaj odobriti. U ponedjeljak mu još moraju vaditi krv koju će zajedno sa dijelom urina (od ova 24 sata) slati na Rebro.
:gulp:martinovamama prvotno napisa
što se tiče rasta, on dosta sporo napreduje u visinu. Visok je 90 cm što znači da nije neki dugajlija sa 2,5 godine. Opće stanje mu je dobro, mentalna retardacija-daleko od toga, dapače izrazito bistar. Od onog svraba koji je imao, svako toliko mu se pojavi koji sitan prištić koji ga svrbi na trbuhu i na leđima.
Ne znam, svi nalazi su u bolnici a ništa nam nisu vezano uz njih htjeli reći niti nam ih pokazati.mamazika prvotno napisa
Porijeklom smo od svuda, ali moji su odrasli u Zg, a od mm-a tata je iz Tuzle a mama zagorka.samaritanka prvotno napisa
Sven ide od 1. rođendana u jaslice. prestala dojiti na prvom skoku u razvoju tj. malo poslije iz čistog neznanja, jeo je prvo Comformil a onda (kršitelj koda). Pio je samo D vitamin.
joj bruna, srećo, pa šta se to dešava?
bit će sve dobro, drži se.
mislimo na miša i tebe.
drzim fige da ova ruzna prica bude sto je prije moguce iza vas.
ljubim malog-velikog djecaka i hrabru mamu.
p.s. jel postoji mogucnost da to bude laserska operacija?
Sad me ovaj ph urina muči. Mislim da je bio 7,26 nečega ali se više ne sjećam na kojem nalazu sam to uspjela pročitati. Da li je to bilo na nalazu urina ili nekom od krvi (ako se uopće gleda ph iz krvi).
Piatli smo za lasersko odstranjivanje danas, ali je rekao da baš mora na operaciju.
o srećica mala![]()
grozno je što mora na operaciju, ali ipak je najbitnije da to riješite i da dobijete upute kako dalje bez problema, tako da mu ne utječe na kvalitetu života.
u kojoj ste bolnici, hoćeš li moći biti s njim?
Brunda, evo link sa normalnim vrijednostima pH:
http://blcwebcafe.org/urinaryph.asp
cini se da je 7,26 normalna vrijednost.
bar jedna dobra vijest.
isuse, brunda, tek sad vidim...
nemam vam ništa pametno za reći, totalno sam šokirana, samo vam šaljem puno pusa i držim fige da sve dobro prođe
Brunda,drži se!Imaš pp.
Ph krvi se gleda, ali u principu kod drugih stanja (smetnje disanja, dijabetes, povraćanja) i za to se krv vadi na poseban način. Za urin je ovo ok. Pitala sam jer se neke soli jače talože u bubregu kod patološkog pH.
Koliko si mu dugo davala vitamin D i kad si počela s davanjem? Da li si prestala kad si krenula s adaptiranim?
D vitamin je dobivao prvu i drugu zimu po 4 kapi.
ne znam nista o tome, i ne mogu pomoci nikakvim savjetom ni iskustvom,
saljem vam svima puuuuuuno pozitivnih vibriiii, a malom decku sa lijepim ocima puuuuno poljubaca![]()
drz'te se
velika pusa hrabrom Svenku medenku![]()
Upravo smo pregrmili prilično jak napadaj![]()
Srce mi se drapa kada ga gledam kako se muči, previja i neutješno plače.
Ne znam, nitko se ne uzbuđuje oko tih svakodnevnih napadaja i davanja čepića, ali dokle može ovako? Koliko svaki taj napadaj može utjecati na sveukupno stanje? Zbog čega dolazi do tih napadaja?
Joj, glava mi se raspada od ovog svega, a kako je tek njemu...
brunda daju li mu nešto za ublažavanje bolova osim lupoceta?
meni je bilo strašno gledati janka dok je imao grčeve od salmonele ali mu u bolnici nisu ništa htjeli dati.
a svena ovo boli puuno gore nego kod salmonele.
mišić mali tako pati i još ti nisi cijelo vrijeme uz njega. naš je vili bio u bolnici zbog refluksa i sada s godinu dana je bolesno vezan uz nas pa si mislim, nedaj bože da mora u bolnicu i da ne mogu biti uz njega cijelo vrijeme on bi sav uvenuo od tuge i plača jer mu se još ništa ne može objasniti.
obzirom da nema neku terapiju bilo bi dobro da su ga mogli pustiti kući za vikend, ovako vam preostaje da skupite snage i izgurate ovaj vikend a u ponedjeljak ćete valjda imati sve nalaze i razgovarati s liječnikom i znati što i kako dalje. meni je neznanje strašno, pogotovo kada smatraju da ti treba reći što manje.
a kada saznate kako dalje onda će biti mrvu lakše.
puse svenu
On se samo vodi u bolnici. On je za sada cijelo vrijeme sa nama doma a na pretrage idemo svakodnevno u bolnicu. Isto je strašno vezan za mene, pogotovo u zadnje vrijeme i sve me strah kako će to izgledati ako/kada će ostati u bolnici. Srce će nam svima prepući.
ajme, brunda, sva se ježim...drži se...![]()
puse mišeku![]()
Znam da te ovo neće utješiti, ali mnogi ljudi s kamencima (uključujući žene koje su rodile) tvrde da je to najgora bol koja postoji. Nije mi jasno da mu nisu dali neki spazmolitik za to, ne znam što je sad na tržištu, osobito u dječjim dozama pa ti ništa ne mogu savjetovati. Najbolje da što prije obavite operaciju jer ako su kamenci tako veliki i nisu od nekog mekšeg materijala da se mogu razbiti ultrazvukom, nema druge pomoći. I ne daj se otjerati od njega ako vidiš da si mu potrebna. Probala sam jučer pronaći gdje je točno izašlo to o boravku roditelja u bolnici ali nisam uspjela. Ako netko može naći, najbolje ponesi sa sobom i gurni im pod nos ako normalne molbe ne pomognu.
http://www.hzzo-net.hr/upravno_vijece/20050504/3.htm
PRAVILNIK
O IZMJENI I DOPUNI PRAVILNIKA O PRAVIMA, UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA IZ OSNOVNOGA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA
...
U članku 46. Pravilnika iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:
"Iznimno, osigurana osoba – jedan od roditelja djeteta do navršenih 5 godina života i koje se nalazi na bolničkom liječenju u zdravstvenoj ustanovi za liječenje djece oboljele od akutnih bolesti, ostvaruje pravo na dnevni smještaj uz dijete u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se dijete liječi na osnovi iste uputnice kojom je dijete upućeno na bolničko liječenje."
Brunda, imaš i ovdje:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1644
Ljubi Svena i vibriram da mu brzo bude bolje.
Šaljemo Svenu puse ozdravilice i puno ~~~~~~~ da što prije ozdravi!![]()
Evo jedan tekst na njemačkom o prehrani i piću ciljano i općenito bez obzira o kojim se kamencima radi:
Zanimljivo mi je ovo za sokove.Was sollte bei der Ernährung beachtet werden?
Die Ernährung spielt wahrscheinlich eine sehr große Rolle bei der Entstehung eines Nierensteines. Um das Risiko einer Neubildung zu verringern und damit auch das Risiko einer Niereninsuffizienz möglichst gering zu halten, sollten in Bezug auf Getränke und bestimmte Nährstoffe einige Dinge beachtet werden, die im folgenden aufgeführt sind. Eine konsequente Umsetzung aller Punkte kann das Rezidivrisiko von ca. 50% auf 5% senken!
Die hier gegebenen Empfehlungen sind nur als allgemeine Richtlinien zu verstehen, die im Hinblick auf das individuelle Krankheitsbild zu modifizieren sind!
Die Menge und Auswahl der Getränke:
Jeden Tag sollten etwa drei Liter Flüssigkeit getrunken werden. Wichtig ist es auch, diese Trinkmenge gleichmäßig über den Tag zu verteilen. Das Aufstellen eines „Trinkplanes“ kann dabei sehr hilfreich sein. Bei besonderen Bedingungen, wie z.B. heißem Klima, Sport, Fieber oder Durchfall muss die Trinkmenge noch weiter erhöht werden, um die Verluste (Schweiß bzw. mangelnde Aufnahme) auszugleichen. Befinden sich noch Steine im Körper oder sind sie eingeklemmt, sollte die Trinkmenge dem Durst angepasst werden. Zu hohe Flüssigkeitszufuhr kann die Wirkung haben, dass der hydrostatische Druck, der entsteht, weil der Harn nicht ablaufen kann, die Schmerzen verstärkt.
Wenn die Flüssigkeitszufuhr wegen einer eingeschränkten Nierenfunktion sehr niedrig gehalten werden muss, ist die Höchstgrenze mit dem behandelnden Arzt abzusprechen werden. Hier ist es besonders darauf zu achten, die Flüssigkeit so gleichmäßig wie möglich über den Tag zu verteilen.
Geeignete Getränke sind beispielsweise Nieren- und Blasentees, Früchtetees, mineralstoffarme Mineralwässer, Apfelsaft (-schorle) und (abgekochtes) Leitungswasser.
Kaffee und schwarzer Tee enthalten in geringen Mengen Oxalsäure, der Genuss von 2-3 Tassen pro Tag ist allerdings unbedenklich.
Ungeeignete Getränke sind zum Beispiel Kakao, Cola(-getränke) und alle alkoholhaltigen Getränke.
Eiweiß
Eine zu hohe Eiweißzufuhr hat folgende Auswirkungen:
Senkung des Harn pH-Wertes
Steigerung der Kalziumausscheidung
Steigerung der Oxalatausscheidung
Steigerung der Harnsäureausscheidung
Senkung der Zitratausscheidung (wegen vermehrter Säurebelastung)
Demzufolge sollte besonders der Verzehr von tierischem Eiweiß eingeschränkt und eine lacto-vegetabile Kost angestrebt werden.
Kohlenhydrate
Einfache Kohlenhydrate (Zucker) können nach den Erkenntnissen einiger Studien zu einer kurzfristig verstärkten Ausscheidung von Kalzium führen. Deshalb sollten Zucker und Süßigkeiten sparsam verzehrt werden.
Vitamin D
Eine zu hohe Zufuhr an Vitamin D oder auch eine Überempfindlichkeit kann zu einer erhöhten Aufnahme von Kalzium im Darm und damit auch zu einer erhöhten Kalziumausscheidung im Urin führen. Da mit der normalen Ernährung eine Überdosierung sehr unwahrscheinlich ist, sollte man lediglich auf Vitamin D Supplemente und Nahrungsmittel, denen besonders viel Vitamin D zugesetzt wurde, verzichten.
Kalzium
Entgegen früherer Meinungen, wonach kalziumreiche Lebensmittel von Nierensteinpatienten strengstens gemieden werden sollten, zeigen neuere Studien, dass Aufnahme von Kalzium das Nierensteinrisiko senken kann!
Eine Kalziumsupplementation sollte auf jeden Fall mit dem Hausarzt diskutiert werden! Gute natürliche Kalziumquellen sind Milch und Milchprodukte sowie Grünkohl und Brokkoli.
Schon im Verdauungstrakt bildet das Kalzium mit der Oxalsäure eine feste Verbindung, die vom Körper nicht aufgenommen werden kann und so über den Darm ausgeschieden wird. Fehlt das Kalzium, kann die Oxalsäure nicht gebunden werden. Sie wird vom Körper aufgenommen und muss schließlich über die Niere ausgeschieden werden.
Bei kalziumarmer Kost droht auf Dauer außerdem die Gefahr der Osteoporose, da der Körper bei Kalziummangel auf die Reserven im Knochen zurückgreift. Das Kalzium kann aber nur bei gemeinsamer Aufnahme mit der Nahrung eine Bindung mit der Oxalsäure eingehen! Falls Supplemente genommen werden müssen, sollten diese direkt zum Essen eingenommen werden, sonst können sie ihre Wirkung (Bindung der Oxalsäure) nicht entfalten. Gerade bei einer hohen Kalziumaufnahme ist auf eine ausreichende Flüssigkeitszufuhr zu achten!
Magnesium
Magnesium kann die Bildung von Kalziumoxalatsteinen hemmen, da die Zitratausscheidung angeregt und die Oxalatabsorption gehemmt wird. Aus diesen Gründen sollten magnesiumreiche Lebensmittel (z.B. Vollkornprodukte, Gemüse wie Artischocken, grüne Bohnen, Grünkohl, Kohlrabi und Kartoffeln, Obst wie Brombeeren, Himbeeren, Papaya, Passionsfrucht und Sanddorn,...) bevorzugt werden.
Natrium (Kochsalz)
Zu viel Natrium steigert die Kalziumausscheidung mit dem Urin, wodurch die Bildung von Kalziumoxalatsteinen begünstigt werden kann. Mit Salz sollte deshalb sparsam umgegangen werden. Weiterhin ist aber auf ausreichende Trinkmengen zu achten. Durch den geringeren Verzehr von Salz sinkt meistens auch das Durstgefühl.
Kalium
Kaliumreiche Lebensmittel wie Kartoffeln, Bananen, Bohnen und Trockenfrüchte fördern die Wasserausscheidung und helfen so, den Harn zu verdünnen!
Oxalsäure
Oxalsäure ist in den meisten Fällen an der Steinbildung beteiligt und sollte deshalb so gut wie möglich vermieden werden, besonders wenn bereits Erkrankungen wie z.B. Morbus Crohn, chronische Pankreatitis mit Fettstühlen (Steatorrhö) oder Dünndarmresektionen bestehen, bei denen die Aufnahme von Oxalsäure gesteigert ist. Gleichzeitig muss eine hohe Kalziumzufuhr angestrebt werden (siehe Unterpunkt Kalzium). Falls sich trotz der Verminderung der Aufnahme des Oxalats und der gesteigerten Kalziumzufuhr die Oxalsäureausscheidung mit dem Urin nicht senken lässt, sollte man ebenfalls die Nahrungsmittel, die Oxalsäurevorstufen enthalten (Glycin, Vitamin C, Xylit) nicht übermäßig verzehren. Bei einer (genetischen) Veranlagung zur Bildung von Nierensteinen sollten Vitamin C-Supplemente grundsätzlich nur unter Absprache mit dem Arzt eingenommen werden.
Oxalsäure findet sich besonders in Lebensmitteln wie z.B.:
Getränke Schwarz-, Eistee, Kaffee (in kleineren Mengen unbedenklich), Schokoladen- und Kakaogetränke
Gemüse: Bohnen, Mangold, Spinat, Rotkohl, Sellerie, rote Bete, Sauerampfer, Aubergine, Artischocke
Früchte: Rhabarber, Stachelbeeren, Himbeeren, Erdbeeren, Brombeeren
Sonstiges: Schokolade (Kakaoprodukte), Xylit, Ovomaltine, Weizenkleie
Purine
Purine sind Zellkernbestandteile der Nahrung, die sich besonders in tierischen Produkten wie Fleisch, Innereien, Sardinen, Heringen, Makrelen und der Haut von Fisch und Geflügel finden. Sie werden im Körper zu Harnsäure verstoffwechselt und dann über die Niere ausgeschieden, was sowohl das Risiko für harnsäure- als auch für kalziumoxalathaltige Nierensteine erhöht.
Zitrat
Zitrat hemmt die Bildung von Nierensteinen. Eine Erhöhung der Zitratausscheidung durch vermehrte Zitrataufnahme sollte angestrebt werden.
Eine proteinreiche oder stark salzhaltige Ernährung wirkt sich negativ auf die Zitratausscheidung aus (siehe auch Unterpunkt Eiweiß). Gute Zitratquellen sind z.B. Zitronen, Orangen, Grapefruits oder auch Kuhmilch. Allgemein sollte zu jedem Essen Gemüse und zum Dessert Obst verzehrt werden (Ausnahme: die besonders oxalsäurehaltigen Sorten).
Ballaststoffe
Oxalsäurearme Ballaststoffträger sollten reichlich verzehrt werden (z.B. Vollkornerzeugnisse, Hülsenfrüchte).
Nierensteine sind bei Patienten mit Übergewicht besonders häufig. Falls eine Gewichtsabnahme angestrebt wird, sollte das Übergewicht langsam abgebaut werden. Eine zu schnelle Gewichtsabnahme lässt die Harnsäureausscheidung ansteigen, was sich wieder negativ auf das Nierensteinrisiko auswirkt!
Insgesamt sollte der Nierensteinpatient sich also an der ausgewogenen, lacto-vegetabil orientierten Mischkost orientieren. Besonders geeignete Lebensmittel sind z.B. Obst, Gemüse, Milch und Milchprodukte, Eier, Kartoffeln, Reis, Nudeln und Brot. Sparsam umgehen sollte man dagegen mit Meeresfrüchten, Fleischextrakten, Innereien, Fleisch und Fleischwaren.
Die besten Ergebnisse werden erzielt, wenn gleichzeitig und konsequent:
der Fleischkonsum niedrig gehalten wird
der Salzkonsum eingeschränkt wird
die Flüssigkeitszufuhr auf einem hohen Niveau bleibt.
Ne razumijem ni riječi njemačkog, a niti netko u mojoj blizini![]()
Pusa Svenu i mami
Čitam što vam se događa pa nisam izdržala i pitala sam sestru koja radi u Klaićevoj i rekla mi je da je dr. Bastić odličan, ako te to može barem malo umiriti.
A što se tiče skupljanja urina kroz 24 sata ona se skroz iznenadila na priču da bi trebao imati kateter. Sister kaže da je to vrlo česta pretraga ali na njezinom odjelu nikad ne stavljaju kateter niti vežu klince koji poput Svena više nemaju pelenu
samaritanka draga, i mene interesira što si napisala (uostalom kao i sve što ti napišeš), a ni ja ne znam riječi njemačkog iako sam godinama išla do trudnoće s bembom po nekoliko puta godišnje tamo-sramotni smajli da sramotniji biti ne može. ajde nam samo ukratko napiši o čemu se govori.pusa.
Kada sam nazvala sestru da mi kaže što je doktor odlučio za uzimanje 24-satnog urina rekla je da moramo doći sutra u 7.30 na odjel na konzultacije sa gl. sestrom i doktorom radi daljnjih pretraga. Iskreno se nadam da to znači da ćemo moći to obaviti sami jer u suprotnom ne znam kako ću se radi toga odvojiti od Svena. A u želucu mi je cijeli dan totalno podrhtavanje zbog toga. Ne znam samo kako ću onda prije operacije![]()
Puno puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da vas puste da to obavite doma ako već ne možeš s njim.
![]()
Na žalost, sutra mora ostati 24 sata u bolnici![]()
bastić kaže da je to vrlo precizno uzimanje urina i da mora biti s kateterom.
U četvrtak smo na statičnoj scintigrafiji, a u ponedjeljak na dinamičkoj na Rebru.
I još je rekao da je nalaz IVP loš i da ima puno kamenaca (kao što smo i vidjeli), ali da još ne zna ni sam da li će na operaciju ili će ih razbijati. Vidjeti će nakon svih nalaza :/
Svenu
Pusa za hrabrost
Bit će to sve ok
To sve već bolje zvuči, osim ovih 24 sata u bolnici. Nadam se da će shvatiti da je njima lakše s jednom nevidljivom mamom kraj kreveta nego s djetetom koje plače cijelo vrijeme. Al onda moraš fakat sjediti i šutiti i pustiti ih da rade svoje. Mislim da onda ne bi trebali previše zvocat.
Držim fige za razbijanje. Ja sam shvatila da je to po jedan veliki kamen u svakom bubregu, ovo je ipak bolje. Iako možeš očekivati da će mu to raditi u općoj anesteziji da se ne bi micao.