melange, to sam baš i ja primijetila.
Ni ja nemam pojma što to znači. Anyone so kind?
melange, to sam baš i ja primijetila.
Ni ja nemam pojma što to znači. Anyone so kind?
homologno - s vl. spolnim stanicama; heterologno - s doniranim spolnim stanicamaAngie75 prvotno napisa
evo ina33 je objasnila, ja sam saznala što to znači prije par dana jer sam prevodila zakon
Naravno da golem to radi namjerno. Ljudi ne razumiju i u nerazumijevanju čuju homologna - i možemo lako pretpostaviti koje misli imaju![]()
Onda svakako molim Karmen da u sljedećem tv ili radio dvoboju, kad on tako nešto izgovori, kaže "molim da radi slušatelja laika objasnimo da se kod riječi homologno radi o oplodnji s vlastitim spolnim stanicama"
ili tako nešto
jer ovo "homo" stvarno bode u uho
Ma moram napisati još nešto. Jutros na poslu razgovaram s kolegicom koja nam kuha kave, a išla je na mpo, i opet će ići. I komentiram ja ovaj novi zakon, a ona će "ma to je zato da pederi i lezbače ne mogu imati djecu" (tim riječima, ispričavam se). Ja zabezeknuta, zar je stvarno samo to pohvatala u cijeloj ovoj medijskoj akciji oko zakona, a svaki dan čita novine, dostavljaju nam ih na posao. I sve je se ovo direktno tiče!!!
Tek kad sam joj počela objašnjavati ovo sa zamrzavanjem js vs embrija, malo se zamislila.
Što je tek s ljudima kojih se mpo ne tiče :/
Kako sam i ja jednom napisala, da MM i ja nismo u ovoj priči, uzela bih Golema i ekipu zdravo za gotovo i vjerojatno se čudila zašto se ljudi toliko bune protiv zakona. A neki sam sam iščitavala jednu anketu - komentare raznih dobnih skupina zagrepčana na temu novog Zakona o MPO i interesantno da su mladi ljudi uglavnom podržavali isti i htjeli da je još konzervativniji, dok su svi umirovljenici rekli da je trebao biti liberalniji.
Bojim se da će i neki od tih "mladih" osjetiti na svojoj koži kakva je to nepravda..al nema pravila..ja nemam ništa protiv da su ljudi protiv toga ako su informirani...ali gotovo u pravilu nisu..zato smo mi tu da im informacije pružimo
![]()
isuse, ovo mi nikad ne bi palo na pamet :?Angie75 prvotno napisa
x, ali dobro je znati.vinko prvotno napisa
Blago vama. A nije mi ničim izazvano palo na pamet da to treba razjasnit..ina33 prvotno napisa
gotovo bih dala ruku u vatru da golemove izjave nisu lapsusi, nego vrlo perfidan način manipulacije - računa na ljudsku površnost i predrasude..
Bas je manipulator. I sve ovo stoji uz cinjenicu da ipak ima rupe u poznavanju problematike. Ali kako je vjest govornik, najcesce se izvuce. Ipak, bilo je par situacija kad se bas vidjelo da se pogubio.Blago vama. A nije mi ničim izazvano palo na pamet da to treba razjasnit.. Sad gotovo bih dala ruku u vatru da golemove izjave nisu lapsusi, nego vrlo perfidan način manipulacije - računa na ljudsku površnost i predrasude..
Inace, u suceljavanjima bi golema trebalo nakon svake recenice prekinuti i objasniti obicnom puku sto je pjesnik htio reci.
Kad sam čula za ta dva izraza homologno i heterologno i sama sam išla tražit što to točno znači tako da nije čudo da ljudi shvaćaju homologno = homoseksualci i heterologno = muškarac i žena...
Naravno oni su to dobro iskoristili!
Najgore mi kad ljudi koji nemaju pojma što je mpo se osjećaju prozvani komentirat o tome. Isto kao što ja sad mogu komentirat, a nikad se nisam srela s tim npr. za liječenje alkoholičara; ma sigurno ga žena izmaltretirala pa čovjek jadan počeo pit ko joj kriv nek ga sad trpi ili sam si je kriv treba ga zatvorit 3 mjeseca u praznu sobu i ne dat mu pit pa će se brzo izliječit...i naravno smatram da su oni koji piju isključivo samo muškarci... a sve to dok na drugoj strani žena moli i plače...pomozite mi, pijan je i mlati mene i djecu svaki dan...strašno!!!
Ma, ne znam na osnovu čega si takvi ljudi uopće daju pravo nešto komentirat o mpo!?
Mene uopće ne bode, možda jer izraze homo i hetero poznajem i koristim u neke druge svrheAngie75 prvotno napisa
![]()
Ali prestrašno mi je da ikoga bode...
Nije nama država u banani, nego kolektivna (ne)svijest.
U argumentaciji protiv zakona je posebno isto bitno isticati da je nametanje ovakvog skupog zakona u uvjetima hrvatskog zdravstva u kojem se svaku malo organizira humanitarna akcija za kupit najosnovniju opremu (krioprezervator Sv. Duh, lupa VV, bio je neki rotary event isto za VV itd.) posebno katastrofalno i izvan svake pameti - pritom posebno istaknuti razlike u zdravstvu Njem. i Italije.
potpisujem!ina33 prvotno napisa
medicinska struka kaze da je cost-benefit los: skuplja metoda koja daje losije rezultate (da mi je vidjeti i jedno uspjesno poduzece koje bi tako "unaprijedilo" svoje poslovanje)
... a rekla bih da zbog kolektivne (ne)svijesti i klizimo prema banana drzavi
Da, i naglasiti to da je vođenje računa o troškovima uvijek potrebno za uspješnu državu, a posebno je potrebno sada, u ovim vremenima, kad je racionalno upravljanje državnim sredstvima uvjet za preživljavanje, jer je neekonomsko upravljanje i dovelo do toga da smo sada dobili namete na plaće od 2 i 4% jer se sredstva na drugačiji način ne mogu iznaći, a ovdje se razbacujemo s eksperimentalnim tehnologijama u kojima bi kao Hrvatska bila predvodnik, uz bok jednoj klinici u Torontu. Kamo građane i građane Hrvatske i pacijente u Hrvatskoj vode takvi ljudi - u propast, najvećom brzinom!
Aha, a koliko vidim - prebacili su u šestu i gas, gasina33 prvotno napisa
![]()
Mislim da je posebno neodgovorno od vladajućih donošenje takvog zakona u ovim okolnostima štednje i potrebe za racionalnim ponašanjem i da to treba isticati.Pcelica Mara prvotno napisa
Ja sam neki dan pričala s kolegicom na poslu o zakonu i totalno je luda na sve to a nema veze s MPO. A s nama je sjedio i mali koji ima 20-tak godina i pitao me da mu nije jasn šta ne štima s tim zakonom kad se svi bune. Pitala sam ga da li želi da mu objasnim i rekao je da da. Objasnila sam mu sve po stavkama i rekao je da mu je sad sve puno jasnije i da je zakon stvarno u k...
Rekla sam mu da računam na njega kod potpisivanja peticijai kaže mali da nema problema.
Tako bi to eto trebalo ljudima objašnjavati jer ljudi stvarno nemaju pojima o čemu se tu radi.
Meni je čak i mama rekla da kaj se ja uzrujavam oko zakona kad smo mi vjenčani. naravno da sam joj objasnila zakaj se uzrujavam.
Ministru je bio i cilj da javnost misli da se sve vrti samo oko vjenčanja, pa sad ljudi imaju mišljenje da ako baš toliko želimo djete neka se vjenčamo![]()
![]()
![]()
Yep, sustavno nas se pokušava prikazati, ako ništa drugo, bar maloumnima..![]()
Da bar samo maloumnimaaenea prvotno napisa
Često i raskalašenim i promiskuitetnim (pa otud i neplodnim) ženama koje se ne žele vjenčati, ili ih pak njihovi jadni (plodni) muževi ne žele ženiti. Oholim ljudima koji ne žele usvojiti dijete, nego će radije ići na neku tamo nepotrebnu umjetnu oplodnju... i usput pobiti cijelu četu svojih nevinih zametaka... I na kraju dobiti dijete koje ni nije njihovo. Sorry, ali trebaš biti poprilično glup za ne shvatit neke stvari. A takvih u nas očito ne manjka, uživaju živjeti u svom neznanju i osuđivati sve oko sebe.
Katastrofa.
Ja bi najradije sad odmah ubacila u 20-tu brzinu i gas gas preko granice, što dalje od ove zemlje (ili da se radije teleportiram, kako ono trenutno stojimo s tim).
Ma baš samovih dana
Bar nečeg imamo u izobiljuPcelica Mara prvotno napisa
al kud baš toga..
![]()
zaboravila si i da ste gay undercover 8)Pcelica Mara prvotno napisa
Meni je jako žao da živim u zemlji u kojoj je abortus legalan, a zamrzavanje emb. ilegalno!Pcelica Mara prvotno napisa
Kad se gosp.ministar uhvatio toliko etike i morala, trebalo ga je pitati koliko je on kao ginekolog u svojoj praksi uradio abortusa?
Znam slučaj, poznanica jedna točnije, bivša kolegica s posla, uradila je abortus bez ikakvih problema, svake nedjelje su u crkvi, i ona i njena majka koja ju je odvela tome doktoru, jel ne do bog da je ona trudna, a nije udana..Nedavno kaže kasni mi..meni bilo drago, a ona nastavlja..:ali ja ću se ubiti ako je tako, pa tek sam se udala..
A ta ista majka, sada sigurno uz trač partiju podržava ovaj zakon i dozvoljava sebi za pravo govoriti o moralu.
Kako ne znamo koliko se ljudi nalazi u MPO, tako ni ne znamo koliko ovih slučajeva ima, a ima ih, nažalost..
Eto to mi je žao..
mmaslacak prvotno napisa
već smo pričali o tome...... da je naš doprinos i sigurno u tome da ljude oko sebe educiramo u tom smjeru, da im objasnimo što je embrij, što je jajna stanica, što se tijekom IVF-a/ICSI-a uopće radi pa predlažem da počneš sa svojom frendicom...![]()
Naši putevi su se razišli onda kada je učinila to što jeste, ja sam joj na fin način objasnila zašto je bolje za nju da ne čini to..sve smo rijeđe i rijeđe čule, tako da se više ni ne čujemo, al se sretnemo ponekad.![]()
Mislim da ce i abortusi brzo doci na red, vjerojatno Kaptol i Milanović već rade na tome
moja mama je danas imala raspravu sa jednim starijim parom koji isto misle kako se vode polimike oko "pedera i lezbi" vezano za ovaj zakon pa im je ona malo razjasnila, a mogu je zamisliti sigurno joj je tlak skocio na 200 kada je pocela
mmaslačak, i mene zna frustrirati što se nas osuđuje, dok postoje ljudi koji na ab gledaju kao na jedan od vidova kontracepcije. Ali, koliko god da nas boli, nemamo pravo generalizirati. Strašno teško sam podnijela što je moja bliska prijateljica u mom predzadnjem pokušaju ivf-a napravila ab. Imala je velikih problema, trebala me je uz sebe, a ja..nisam mogla. Stvarno nisam. Nisam je osuđivala, znam da joj je bilo jako teško..ali osjećala sam svemirsku nepravdu na vlastitim leđima i nisam imala dovoljno snage imati razumijevanja i biti uz nju. To sam joj i rekla, i dalje je puno volim, i dalje mi je prijateljica i u skladu sa vlastitim mogućnostima, uvijek ću dati sve od sebe da joj pomognem, isto kao i ona meni. I koliko god da se ponekad osjećali kao Kalimero i najradije bi i sami vikali: to je nepravda!, moramo biti svjesni da sigurno postoje ljudi oko nas, koji smatraju za situacije koje se nama dese da su nepravda iz njihove perspektive. Zato, glavu gore!![]()
Evo nešto što je istaknula Pčelica Mara, fakat prvi put o tome razmišljam i stvarno je totalno nelogično, posebno ova potreba da neplodnost moraju dijagnosticirati dva liječnika:
"Istakla bi i onaj dio o drugom mišljenju - ne bi li to trebao biti naš izbor, netko želi drugo mišljenje, netko vjeruje svom doktoru. A da ne govorim o omalovažavanju liječničke struke (koja eto nije sposobna dijagnosticirati, opet od svih bolesti, samo neplodnost)."