-
stitnjaca, hipotireoza, hipertireoza i zacece/trudnoca
Kakva vi imate iskustva s tim? Meni je tsh bio 7,2. Pila sam euthyrox od 25. Nakon toga je tsh pao na 5,2. Onda sam pocela pit 5 dana od 50, a 2 dana od 25. Tada mi je pao tsh na 0,73. Smanjili su mi dozu na 5 dana od 25, a 2 dana od 50. Prije par dana mi je tsh bio samo 0,1. Sad sam ja prestala uopce pit makar mi doktorica nije bila bas za to. Ne znam koliko tsh utjece na zacece i opcenito na trudnocu i bebu. Hvala na odgovorima.
-
Ja sam zatrudnela "iz prve" s TSH oko 5 i povisenim antiTPO, tj. u trenutku kad sam dobila dijagnozu Hashimoto tireoditisa.
U trudnoci sam pocela s euthyroxom, i dosla do doze 75-100, a sad pijem 50.
Beba sve ok, imao je 4kg kad se rodio, puno trajanje trudnoce.
-
Meni tsh seta, to me najvise muci. Koliko cesto si vadila krv i jesi li bila pod dodatnom paznjom ginekologa?
-
vzst pretrazi malo forum, naci ces puno tema vezanih za tsh i zacece.
ovako laicki i ukratko: nije preporucljivo da prestanes piti euthyrox. nadji endokrinologa koji ce ti ustabiliti tsh (naci pravu dozu). lijecnici, za zacece preporucaju vrijednost tsh drzati oko 2.
zbog bebe je bolje uzimati euthyrox kako bi se ona normalno i zdravo mogla razvijati.
jedan od ginekologa koji gleda i endokrinolosku stranu je i dr. r. iz poliklinike vili.
-
I meni je setao, to je zbog upale stitnace koja je tada bila aktivna. Jos mi se nije bas smirilo.
Isla sam na kontrole kod endokrinologa otprilike jednom mesecno u trudnoci, a ponekad i cesce.
-
Lijek ti nije pametno prestati uzimati, kao što djevojke rekle što stručniji ljekar, da se nađe prava doza lijeka. Jesi vadila FT3 i FT4.
U nekim situacijama ( bila ) potrebno uzimati istovremeno lijekove za dizanje i spuštanje hormona npr. favistan i letrox. Napominjem da je ovaj prvi lijek na kojem se trudnoća ne preporučuje, ali on se svakako ne uzima predug period.
-
ft3 i ft4 nisam vadila. Nisam vadila ni antitijela. Ne znam sto da radim. Znam da u trudnoci moram pit euthyrox. Ja sam ga sad prestala pit da mi se digne tsh.
-
Letrox ima kumulativan efekat, a ne kao analgin trenutni, pa je iz tog razloga veoma bitno koja doza će tebi povećati tsh i držati ga na normali. U trudnoći su jako bitni i ft3 i ft4.
-
Vidit cu sta ce bit za 2 mjeseca, pa cu se po tome ravnat. Izludila sam se dok sam nasla di mi je tema. Premjestili su mi je, a nitko mi nije javio.
-
Malo me strah da me stitnjaca ne zezne za bebu, da budem morala jos dugo cekat.
-
vzst po mom laickom misljenju ti se sada igras i ako zelis trudnocu, prestani se igrati sto prije.
ako nemas povjerenja u svog trenutnog endokrinologa, pronadji drugoga, ali svakako odi endokrinologu i bavi se svojim problemom, jer tu nema mjesta za igranje.
nadam se da se neces naljutiti na ovaj moj malo "ostriji" ton, ali ja sam imala faze takvih igrica pa sam samo izgubila vrijeme. zato konce u svoje ruke i put pod noge do endokrinologa (ne cekati 2 mjeseca)
-
Ove doze je meni odredivala doktorica opce prakse jer je ona teta mog muza. Kod endokrinologa sam bila samo jednom. Ona mi je rekla da vec kad sam prestala pit, da vise ne pijem, pa cemo vidit za 2 mjeseca. Jednom u 2 mjeseca idem vadit krv i to je to.
-
pa onda brzo kod endokrinologa!
nemoj da se plasis za bebu, da bi bebi bilo nesto od tvoje hipotireoze trebalo bi da hipotireoza bude (skoro pa) potpuno nekontrolisana.
gde god da sam citala pisalo je da i najmanja doza euthyroxa (ili letroxa, svejedno) znatno smanjuje sve rizike koji su moguci u trudnoci bez nadomestka.
-
Znaci, ne moram imat hormone u granicama normale da bi se odlucila na trudnocu? Glavno da sam pod kontrolom doktora.
-
vzst nek zene ostaju trudne u razlicitim situacijama: i kada im hormoni divljaju (izvan svih granica su) i kada koriste kontracepcijske tablete, flastere, spirale, i kad imaju bakterije razne i sl.
nekim zenama je tesko ostvariti trudnocu unatoc svim idealnim uvjetima (i hormonskim i ostalim).
ono sto ti ja zelim reci - moras regulirati rad stitnjace ne samo zbog trudnoce nego i zbog svog normalnog funkcioniranja. mogu te poceti hvatati slabosti, znojenje, mogu ti se ruke poceti tresti, srce lupati pojacano.
moze se dogoditi da ti se beba nece moci normalno razvijati zbog tvog nepravilnog rada stitnjace.
sve to moze, ali i ne mora biti.
nagli pad vrijednosti tsh moze biti i zbog lose odredjenje doze euthyroxa. lijecnik opce medicine nije zamjena za endokrinologa. cudim se da se lijecnica uopce igrala ovakvim stvarima i odredjivala terapiju a da te nije poslala specijalisti.
zasto riskiras? zasto jednostavno ne odes endokrinologu i ne rijesis situaciju u svoju korist i u korist svoje buduce bebe?
-
I ja ti savetujem da sto pre odes kod endokrinologa, a da se ne plasis za trudnocu onda.
Nisu to prestrasni nalazi, pa ako odes odmah strucnjaku, sredicete to brzo.
-
Nervoza, nemir, tresem se, imam osjecaj da cu se srusit, slabo mi je, gusi me. Tako mi je danas otkad sam se digla.
-
A kad ides kod endokrinologa? 8)
-
Idem, kad me moja doktorica naruci. To nam je doktor u familiji, pa nas ona narucuje.
-
Jucer mi je bio tlak 80/50.
-
Nedijagnosticirana hipotireoza u trudnoći
Drage žene,
6 mjeseci nakon poroda ustanovljeno mi je da imam dugogodišnju hipotireozu, opis Hašimoto struma, autoimuna bolest štitnjače.
Nisam imala poooojma!!!
Zatrudnila iz prve, trudnoča savršena!?!?!?!
Ono što mene sada, nakon što sam sve ovo pročitala, brine je da li su moje dijete testirali na štitnjaču nakon poroda (mali sad ima 3 godine i inače je OK)?
Ja ću piti hormone do kraja života, ali dijete....
Štitnjača je u lošem stanju, ali punkcija je pokazala da nema opasnih tvorevina. Jako je prokrvljena i upučuje na dugogodišnji poremečaj.
Kako to da ja to nisam prije primjetila? Trudnoča super!?!
Imate li sličnih iskustava bila bih jako zahvalna!
Pusa!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma