-
Njemacka praksa
pronasao sam jako zanimljivu njemacku studiju o "state of the art" reprodukcijske medicine i usporedbi s praksom u njemackoj. cijeli dokument se nalazi na http://groups.google.com/group/gradj...o-zakona/files. preveo sam jedan mali odlomak koji govori o zamrzavanju (word document na istom mjestu, s podacima o autorima), a kopirat cu ga i ovdje, buduci da zakonodavac cesto laze na tu temu:
---------------------------------------------------------------------------
1.2. Metode izvantjelesne oplodnje u Njemačkoj
IVF metoda se od 1978 koristi za liječenje neplodnosti. Procjenjuje se da je od tada rođeno oko 3 milijuna djece uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje (stanje 2006).
[opis metode, IVF, ICSI, TESE – to znamo, pa ne prevodim]
Ljudske gamete (spermiji i jajne stanice) mogu se pohranjivati zamrzavanjem (kriokonzervacija). Neoplođene jajne stanice su jako osjetljive na kriokonzervaciju, što rezultira niskom stopom preživljavanja nakon odmrzavanja. Međutim, moguće je i zamrzavanje i odmrzavanje jajnih stanica u početnom stanju oplodnje (njem. «Vorkernstadium»; «impregnirane jajne stanice» ili «jajne stanice u 2 Pronukleus stadiju»), što se u Njemačkoj rutinski provodi. Ako je nakon punkcije i izvantjelesne oplodnje oplođeno više jajnih stanica nego što je predviđeno za jedan transfer, mogu se prekobrojne oplođene stanice u početnom stanju oplodnje kriokonzervirati. Prosječni postotak preživljavanja kriokonzerviranih jajnih stanica u početnom stanju oplodnje je između 50% i 90%. Prednost zamrzavanja prekobrojnih jajnih stanica sastoji se u tomu da nije potrebna nova hormonalna stimulacija i punkcija jajnika, kao niti primjena vremenski i financijski zahtjevne ICSI metode, da bi se proveo ponovljeni embriotransfer. Postupak kriokonzervacije prekobrojnih ljudskih embrija je u većini evropskih zemalja prvi izbor. Pohranjivanje ljudskih preimplatacijskih embrija zamrzavanjem može se provesti na bilo kojem razvojnom stupnju (sve do blastociste).
-------------------------------------------------------------------
ja bas nemam puno vremena za prijevod i ne znam kako cu dalje, ako se netko zeli pridruziti, samo naprijed
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma