Drage forumašice,
moja djevojčica od 6 i pol godina ispričala mi je da su cure u vrtiću masirale tetu. To mi nije bilo toliko čudno, mislila sam da se dogodilo slučajno. No, nakon što je neko vrijeme izostala iz vrtića, jučer je krenula opet, i danas mi je ispričala da su ponovno masirale tetu, tj. teta je u jednom trenutku rekla: "Ajmo, cure, koja će me masirati?",
i one su onda dizale ruke... Tako je nekoliko curica masiralo tetu.
Isto tako, i drugu tetu su ranije masirale. To je, čini se, sada postala njihova redovita aktivnost.
Kao prvo, zanima me mislite li da si ove tete previše dopuštaju. Zar vrtić nije, ili bi barem trebao biti, odgojno-obrazovna ustanova?
Koji odgojni ili obrazovni cilj se ovime ispunjava?
Meni se čini da ta aktivnost nije na dobrobit djece, niti je primjerena u vrtiću. To bi se vrijeme sigurno moglo bolje iskoristiti.
Što je još zanimljivije, par djevojčica za vrijeme masaže izgovara neku čudno pjesmicu, ide otprilike ovako:
"Tri noža u leđa, tri noža u leđa,
pauk ti mrsi kosu, pauk ti mrsi kosu.
Krv ti curi po leđima(...),
Zmije ti (...)"
Prvi put je navodno teta pitala: "Otkud vam to?", jedna od djevojčica je odvratila: "Neću ti reć'", i ostalo je na tome.
Poslije toga odgajateljica više to pitanje nije postavljala, i djevojčice tu pjesmicu redovito ponavljaju dok masiraju tetu, a masiraju i jedna drugu, i dok ih teta ne gleda.
Moje drugo pitanje je - smije li odgajatelj dopustiti ponavljanje ovakvog teksta, ili treba djecu usmjeriti u konstruktivniju aktivnost,
te ponuditi primjerene dječje pjesmice? Inače ne primjećujem da uče pjesmice, niti da usvajaju dječje igre. Pjesmice i igre radili su prošle godine dok je na zamjeni bila druga odgojiteljica, i tada su za par mjeseci naučili više nego u protekle dvije godine sa svojim stalnim tetama,
a odlaskom te odgajateljice stvari su se vratile na staro.
Spremam se na razgovor u vrtić, pa bi me zanimali argumenti za i protiv. Čini mi se da se ovim krše i dječja prava, a ostvaruje se aktivnost koja nije u planu i programu rada.