Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: menga - kada objasnjavati?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno menga - kada objasnjavati?

Ne znam da li sam stavila na dobro mjesto... ali svaćate što pitam.
    Skrivam se ko kriminalac svaki put kad imam mengu, pravim se luda kad me Daniel pita što ti je to za uloške i tampone, jer se bojim da se ne šokira kad skuži da mami svakih mjesec dana curi krv. Znam da su im u vrtiću još prošle godine objašnjavali začeće i trudnoću, ali ne znam da li je bilo govora o mengi. Vjerojatno ne.
    Da imam žensko dijete ne bi se toliko dvoumila, nekako bi objasnila preko bebe u trbuhu i tako, ali kako s muškima? Daniel je prošao 6 godina.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e baš si me pogodila, ja sam baš jučer zari (25 mjeseci) objašnjavala mengu
    ajde, ne baš sam proces, za to je premala, ali pitala me zašto ne mogu s njom u kadu, i ja rekoh "imam mengu!", na što će ona "vidi! vidi!"
    i tako je lijepo pogledala, i cijelu večer trčala po stanu derući se "mama mengu! u gaćama! ULOŽAAAAAK!!!" (ulošci ju inače fasciniraju, valjda misli da je to mamina pelena).

znam da ti nisam puno pomogla, ali ne kužim zašto praviš razliku između objašnjavanja menge dečku ili curi? zašto dečku ne možeš objasniti preko bebe u trbuhu?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zara :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj ajvica, a da ju vidiš kad sebi u gaće trpa uložak 8)

ma, mislim da klincima sve takve stvari (kao i sve ostale zapravo) treba od najranije dobi pokazati, reći, objasniti ili što god je prikladno za njihovu dob.

evo, zara je već milion puta bila s tatom u wc dok je on piškio, gledala je male dečke kak piške, ili kak se bebama dečkima mijenjaju pelene.
    i mogu se pohvaliti da je prije nego je navršila dvije godine znala razlikovati muškarce i žene po spolnim organima, odnosno, znala je da dečki imaju pimpeke a cure piše. točno odgovori kad ju pitaš što imaju dečki, a što cure, ili kad ju pitaš tko ima pišu, a tko pimpek, a ako ih vidi, točno ih imenuje.
    i to je to, nikakvih pričanja i objašnjavanja nije bilo, vidjela je, zaključila i sad "barata" tim podatkom. bez šokova, neugodnosti i ne znam ti ja čega.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se opce ne skrivam niti delam bilo kakav tabu oko toga

od kad ih imam idu s menom u wc i vide sve zivo (nije da ja uzivam u tome sto su s menom na zahodu, al djizus, uvijek kad odem tam oni mi imaju nekaj prevazno za rec...)

znaju da i mama ima pelene i kad dodjemu o DM melita uvjek ubaci koji paketic ulozaka u kosaru... "pejene za mamu..."

rekla sam im da curama nekad ide krv, da to obicno dodje uisto vrijeme kad im pocnu i cice rasti i da je to zato da bi mogle imati djecu...

nisu nis u detalje ispitivali, osim kaj melita tu i tam zakljuci kak su joj narasle cice i nazica da joj stavim dnevni ulozak pa tak s njim sajba okolo po cijeli dan i govori da ima pelenu za mame

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    melita tu i tam zakljuci kak su joj narasle cice i nazica da joj stavim dnevni ulozak pa tak s njim sajba okolo po cijeli dan i govori da ima pelenu za mame
    :D Zbog ovakvih stvari poželim još i curicu!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
    Citiraj Mukica prvotno napisa
    melita tu i tam zakljuci kak su joj narasle cice i nazica da joj stavim dnevni ulozak pa tak s njim sajba okolo po cijeli dan i govori da ima pelenu za mame
    :D Zbog ovakvih stvari poželim još i curicu!
    mommy, zašto curicu? andrejček se šminka i šnjofa mi parfem, kladim se u kaj god hoćeš da će uskoro hodati po kući s ulošcima... :D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam bas neki dan objasnjavala malom sto je to menga

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dobro, sad ste me ohrabrile... mislim, ja sam jednom imala (crvennnn...) scenu u DM-u kad je Daniel silom htio kupiti one kutijice za tampone (a kad on nešto hoće to zna cijeli dućan i ulica ispred), kak da mu objasnim da ne može u tome nositi okolo svoje sitne igračke, da to nije za to, možete si misliti zblen negdje na igralištu dijete s ponosnom mamom (ili tatom, hahahaha) ima neke svoje mikro bageriće u kutiji za tampone...
    I kak da mu objasnim što je tampon, kam se to metne? Tamo gdje izlaze bebe. Jesam ja tamo izašao? Nisi, ti si bio preveliki. Ajmeeee...
    A pred Lukom (3.5 godine) sam se intenzivno skrivala da ne bi bilo "mama ima pelene pa mogu i ja".
    U svemu tome me najviše frka da li ću ih uvjeriti da nisam bolesna kad imam mengu (iako se u stvari tako i osjećam). Tim više što su im nedavno umrli i djed i baka, i stalno su opterećeni mislima da li će netko od nas umrijeti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamazika, ja si nekak mislim da se previše opterećuješ glupostima - pa zašto ne bi dijete kupilo tampone i nosilo bageriće u njihovoj kutiji??

zara zna izaći u šetnju noseći razmotani uložak u rukama i mašući njime

ili, što kažeš na ovu istinitu priču:
    ja imam 8, a moja seka 5 godina i stojimo s tatom na blagajni. skužim ja šarenu kutijicu i žicam tatu da nam to kupi. blagajnica se odjednom sva zacrveni i počne mucati "to nije za djecu!!", a u isti čas tata normalnim glasom kaže "ma to su vam kondomi". (već u ovom dijelu priče sam ponosna na svoje starce što smo već tada znale za kondome i čemu služe, i što ga nije bilo sram ni pred nama ni pred blagajnicom ni pred ljudima u dućanu to nam reći).
    a onda slijedi nastavak: "ali mi bi puhale od toga balone!!!" našto tata uzme kutijicu i kupi nam je, na opće zgražanje i crvenjenje cijelog dućana.
    a meni je to ostalo u super sjećanju, kao podsjetnik na to koliko su mi roditelji genijalni.
    i, ako se sad potegne priča o seksualnom odgoju i sličnom, seka i ja, koje smo znale o svemu tome milion puta više od bilo kojeg vršnjaka i koje smo slobodno s roditeljima razgovarale o svim tabu temama, najkasnije smo od svih prijatelja stupile u prve seksualne odnose. što više znaš, to manje okolina može utjecati na tvoje stavove i odluke.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:klanj klanj, pljes pljes:

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

(andrejček među igračkama već ima kutijicu od mini-uložaka jer je u fazi otvaranja i zatvaranja kutija, skidanja poklopaca i sl.)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Frano se od ljeta igra s ulošcima - i to svih veličina. Užasno ga zanimaju i svuda ih nosi sa sobom. Neki dan sam vodila auto u praonicu i onda sam skužila da uložaka svih veličina ima razbacanih po autu.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Glasam za kloniranje Lutonjičinih roditelja!
    Ms ivy, ne bi me čudilo da tak nešto bude i kod nas. MM se šokirao kad smo neki dan maleckom u dućanu nudili da izabere jednu od dvije lutke: mušku (Michael) i žensku (Barbara). Trebam li uopće reći da se sada Michael njiše na ručkici od kolica? Barbaru nije ni pogledao.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

slatkići naši, divno je gledati kako su klinci neopterećeni glupostima!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam Annabel(5 godina) vec objasnjavala oko menge. Malo se bila prepala kad sam joj objasnila da se to kasnije desi svim curicama bla bla ali je skuzila da ima jos do toga

Ono sto se nama desilo je da se Annabel isla tusirati u moju kupaonu i ja dodjem da je izvadim a ona brije ruke :shock: (mama kreten zaboravila sklonit brijac) e sad nije ona njih brijala ali je krenula. Ja joj objasnila prvo da se moze porezati i da to nije za nju i ok kaze nece vise. Poslije toga sam sklanjala ali predpostavljam da mi se opet omaklo jer se ovo desilo sljedece.

Gledam joj noge a ono dlaka ko u prici i pitam je da iskreno kaze da li je dirala brijac. Kaze ona ocu se ljutiti ako kaze da je ja kazem ne i ona prizna. Posto prva prica nije upalila druga je isla ovako: To je za kasnije kad narastes i mama ce te nauciti kako se to radi a ako sad budes brijala noge, noge ce ti biti cupave ko kod tate.

Sad kad se ide tusirati uzme brijac ako sam ja zaboravila i stavi u ladicu

Ja jedino tampone sakrivam jer djeca su znatizeljna a skoro sam gledala gdje si je curica od 7 godina stavila tampon i skoro umrla od onog toksicnog sindroma a nije bila pri svjesti i nije mogla reci sta joj je.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cure, ali vaši klinci su još bebe... moj D. ima 6 godina a izgleda kao da ima 10. Malo bi bilo čudno...
    Iako kad se prisjetim, ja sam puuuno godina prije nego sam dobila mengu ( a to je bilo negdje s 11) znala čemu služe tamponi, i to sam doznala od mame. I jedva sam čekala da dobijem mengu (poslije sam se lupala po glavi) i da postanem ODRASLA. Ajme bljak, kako bi sad rado bila u vrtiću.
    Mi inače od početka nemamo neke tabue tipa golotinje jer nam je kupaona prolazna, veš po 10 ormara na raznim mjestima a pamet kratka pa zaboravimo što nam treba.
    A baš moram pitat MM-a da li ga je Daniel kad pitao za šarene kutijice. Kad sam ja bila klinka bila je teška zbunjola, i prezervativi i čokoladice (ili su to bile kaugume) su se pakirale u obliku zlatnika. Znam da sam nekog, valjda baku, bila žicala da mi kupi pa je kupila nesto drugo. Baka je sigurno znala što je unutra, radila je u RIS-u!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Lutonjica, tvoji roditelji i moja pokojna mama kao da su u najblizem srodstvu! I ja sam rasla potuno neopterecena predrasudama, uvek pitala sta me je zanimalo i bez srama i iscudjavanja dobila odgovor. Malo off topic, ali ostatak familije se zgrazao kada sam sa 10 godina citala "Mi djeca s kolodvora Zoo", uzasnuta stravicnim slikama iz nje. Mislim da mi je to bila najbolja opomena sto se tice droge.Kkasnije, kao devojka uvek sam znala da stagod podje po zlu mogu da kazem mami, tako da smo u jednoj prilici, kada mi se mogla desiti nezeljena trudnoca, obe skakale od srece kada sam dobila.... Toliko mi fali sada, kad sam i sama majka...
    U tom pravcu i ja razgovaram sa svojim devojcicama. Posto naravno stalno upadaju u kupatilo, potpuno su u toku sto se tice ulozaka, tampona, menstruacije. Malena se jos ne interesuje preterano, ali Ivana me je pitala kakva je to krv, pa sam joj rekla da u maminoj materici postoji postelja za bebu, koja se, ako beba ne dodje, tog meseca oljusti i zato tece krv. Sada zna da je bebica u mom stomaku i da mi ulosci neko vreme nece trebati...
    Kod MM a ovakva spontanost ide malo teze, jer su njegovi roditelji prilicno konzervativni i vecito su od njega sve skrivali. Cak su i juce, kada smo ponosni i vazni otisli po decu i rekli im za bebu, samo progutali knedlu i presli preko toga kao da nista nisu culi grrr!
    No, on se trudi da budemo otvoreni prema svojoj deci. Oboje mislimo da je to jedini nacin za ucvrscivanje medjusobnog poverenja. Uvek se setim pesmice jednog divnog decjeg pesnika Ljubivoja Rsumovica koji kaze:

"Dete moras da posmatras,
    al' mu ne smes na put stati,
    jer sto ga pre covekom smatras,
    pre ce covek i postati."

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

vishnja

(ti bi ih trebala imati desetero... :namig

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    joj ajvica, a da ju vidiš kad sebi u gaće trpa uložak 8)

ma, mislim da klincima sve takve stvari (kao i sve ostale zapravo) treba od najranije dobi pokazati, reći, objasniti ili što god je prikladno za njihovu dob.

evo, zara je već milion puta bila s tatom u wc dok je on piškio, gledala je male dečke kak piške, ili kak se bebama dečkima mijenjaju pelene.
    i mogu se pohvaliti da je prije nego je navršila dvije godine znala razlikovati muškarce i žene po spolnim organima, odnosno, znala je da dečki imaju pimpeke a cure piše. točno odgovori kad ju pitaš što imaju dečki, a što cure, ili kad ju pitaš tko ima pišu, a tko pimpek, a ako ih vidi, točno ih imenuje.
    i to je to, nikakvih pričanja i objašnjavanja nije bilo, vidjela je, zaključila i sad "barata" tim podatkom. bez šokova, neugodnosti i ne znam ti ja čega.
    Edita je neki dan dokopala moj ulozak i ganjala moju mamu po kuci da joj stavi. A zena davno klimaks presisala
    Ma preslatka su ta djecica.

kiki

Početno

Nicole ide uvijek samnom na wc , nema šanse da ostane vani i kada je prvi put vidjela da imam uložak pitala je šta je to, rekla sam mami ide krv a ona : da vidim,pokazala sam joj i sada svaki put kada imam mengu pita : Mama imaš kuv?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I nije se prepala da te boli?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji isto svi znaju kad mama ima mengu. Anna kuži o čemu se radi, a za Karla ne znam, makar zna da imam pelenu ili tampon. Karlo se također igra tu i tamo sa tamponima, ali ne dozvoljavam mu da ih nosi van ili uništava.
    Ovo je dobro za znati da bi djevojčice mogle tampon isprobati kod sebe.

kiki

Početno

Što se tiče da li se prepala nije , čak mi ona zna dodati uložak pa ga otvori ali ja se ipak okrenem kada mjenjam.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam mom malom napomenula da ne boli, jer se vidjelo da je zabrinut kad sam mu spomenula krv.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Neznam, ali ja mojoj nisam ništa u detalj objašnjavala, pogotovo što sam imala strašno bolne menstruacije i znala bi sklupčana ležat po 1-2 sata i jaukala. Objasnila sam joj da su to "oni dani u mjesecu" kao na reklami za Allways kad mamu malo boli stomak, ali da to nije ništa strašno i da brzo prođe. Nemam potrebu dijete od 3,5 godine opterečivat prizorima krvavih uložaka ni objašnjenjima kako i zašto do toga dolazi. Mislim ipak da u njenom društvu i vrtiču to neče bit tema br.1 tako da neće ispast neupućena.
    Nisam sigurna koliko djeca mogu shvatit to "svrhovito krvarenje" pogotovo ona mlađa od moje. Ja izbjegavam i da mi muž gleda krvave uloške jer ga pogled na krv gadi, a on je ipak informiran i upućen.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj nije vidjeo krv, samo sam mu je spomenula kad me pitao cemu sluzi ulozak.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam luciji rekla kad je vidjela tampon i pitala za kaj je to- da je to tampon i da se stavlja zato kaj imam menstruaciju.
    onda je, naravno, pitala kaj je to menkstrkrutracika pa sam joj rekla da je to nekaj kaj imaju vece cure ako nemaju bebu u trbuhu.
    pa ju je zanimalo jel ima baka
    pa sam rekla da ima
    pa je pitala jel boli
    rekla sam joj da mene ne boli
    pitala oce ona to imat kad naraste
    rekla sam da hoce
    pa je pitala ocu njoj onda kupit tampone
    rekla sam da hocu
    i to ju je zadovoljilo ( vjerojatno se skoncentrirala na to da bum joj KUPILA i to joj je bilo dovoljno )

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj je vidio krv još davno (sad ima skoro 4 godine), pitao da li me boli, ja sam rekla da ne, da je drukčije kad krv ide iz rodnice van, da nije kao kad se porežeš i da u ovoj krvi ima puno vode. A zašto krv ide van? Zato što mi u maternici ne raste beba. Zna da dečki i muškarci imaju penis i testise, a curice i žene rodnicu i maternicu i da u maternici žene raste beba koju mama rodi kroz rodnicu kad naraste toliko da više ne može rasti u trbuhu. Zna i da ponekad nije sve u redu pa moraju izvaditi bebu iz trbuha, ne izađe kroz rodnicu.

Do kondoma, jajašaca, spermija i sličnog još nismo došli .

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Daniela su u vrtiću podučili o spermijima i jajašcu. Imali su neku knjigu baš za klince, a tema se otvorila jer je netko u grupi imao mamu trudnicu. Ali on i inače doma slabo diskutira stvari koje rade u vrtiću, to mu je kao neki "tajni život".

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Andrija spermije zove punoglavci.

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da li postoje žene koje nikada nisu dobile mengu???

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •