Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Da li je kisnica za pice?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno Da li je kisnica za pice?

Ne znam gdje ovo spada, valjda tu.

Trebaju mi vaši komentari, koliko je voda kisnica zdrava za piće?

Na otocima ona se kupi u gusterne, i svi je piju. S obzirom da oborinske vode za sobom vuču svašta, prljavštinu iz zraka i iz oluka, itd., upadne tu i nešto lišća, kupa se možda i koja gušterica, jer filteri im nisu bog zna kakvi.

Meni se ta voda bljak zbog toga, a ne znam da li pretjerujem. Moji otocani ne dijele moju skepsu oko toga.

Imate li linkove gdje piše nesto o tome?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ti na to gledam ovak... oni STALNO piju tu vodu i skroz su navkli svoj organizam na nju... tebi bi od nje vjerovatno bilo zlo. Dobila bi proljev ili tak nekaj...

Ja na grunutu skupljam kisnicu i u njoj peremo sudje i tusiramo se. Moji je klinci, dok se umivaju, dosta i popiju... i nis im nije...

Kaj mislis kakve su cijevi kroz koje dolazi voda u tvoju pipu?
    Kristalno ciste?
    Di je ta voda bila prije nego je dosla do tvoje pipe?

Isto tam di i ova koju piju tvoji otocani.
    U Oblacima.

Samo sto je prosla kroz milion ni ja ne znam cega da bi dosla do tvoje pipe...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ova voda iz gusterni je još i dobrano ustajala. Gusternu prazne i peru maksimalno jednom godišnje.

:/

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

minnie, ubacuju se i neke tablete za dezinfekciju dodatnu vode, zar ne?

mi na solti takodjer imamo vodi iz gustirne, svi je piju osim mene, ja uvijek dobijem proljev, ma vjerojatno nije od vode, uvijek mi na solti bude zlo, al sto je sigurno, sigurno je

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako vjerujes u zagadjenje opcenito, ne mozes ne misliti da je i kisnica zagadjena raznoraznim tvarima. :/

Ja je ne bih pila, ali ja ne pijem ni vodu iz spine - vec 5 godina kupujemo flasiranu vodu jer je u Puli voda KOMA i nitko je ne preporucuje za pice. Cak i vodu u kojoj kuhamo prvo filtriramo kroz Britu. A ovdje je voda jedna od skupljih u RH.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da, stavljaju se te tablete.

Ali ja opet kontam da vodu iz vodovoda netko kad-tad provjeri, a voda iz gusterne ide na analizu tek kad na izgled postane sumnjiva. A tad je svaki put nalaz bio jako loš, nije bila niti za prokuhavanje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stavljaju se tablete, ali ne zato da bi se voda mogla piti već da bi se u njoj pralo suđe i slično.
    ali, kao što i Mukica i Zrinka kažu, puno ljudi pije tu vodu pa im nije ništa. Ja ne bih (više zato da se ne omakne kakav crvić).

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne kuzim apri :? :? :?
    zakaj bi u tu vodu stavljala tablete samo zato da bi prala sudje???

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Apri, znaš i sama da neki ljudi stalno jedu junk ili konzerve, pa im nije ništa. Kratkoročno. A na duge staze, uništavaju svoje zdravlje.

I još mi je nesto sinulo, voda u boci iz dućana prodaje se kao čista izvorska voda, ne kao čista kišnica. Kad vidim izvor u prirodi (doduše, samo na TV-u ), to mi je slika čiste prirode. Kad padne kiša, umjesto da mi opere auto, ona ga zaprlja.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma tko zna sta nam pakiraju u te boce

ne znam, ja u splitu pijem vodu iz spine, zaista je odlicna, dolazi sa izvora jadro i nisam nigdje pila bolju vodu iz spine...

medjutim, kad odem u mektovic, nema sanse da popijem vodu iz spine, uzasne je kvalitete pa dolje kupujem vodu....

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Muki, puno puno hvala. :smajli sa velikom knedlom u grlu

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam pila, ne ovog ljeta, ali do pred koju godinu, kad god smo bili kod mamine frendice u ljetnikovcu.
    stari traperi (ovo je nezgodno pretvoriti u zenski rod )

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

zna li netko koliko košta analiza uzroka vode?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mislila sam reći, naravno, uzorka

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajme ovo me ukomiralo. Koliko sam kišnice popila u životu, i vode s raznih potoka, izvora, jezera... moram priznati da mi ništa nije bilo.
    Ima jedna stvar koja je isto važna - kad se preparati klora za dezinfekciju stavljaju u vodu u kojoj ima organske tvari (trulo lišće i sl.) razvijaju se toksični spojevi. Postoji, kao alternativa, dezinfekcija s preparatima srebra.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prijateljica koja ima bunar mi je nedavno spominjala, mislim nekih 100-200 kn. Ali čini mi se da je samo bakteriološka, ne na otrove tipa teških metala, pesticida i sl. Radi zavod za javno zdravstvo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleta prvotno napisa
    zna li netko koliko košta analiza uzroka vode?
    U Zadru 230 kn.

Što se tiče takve vode , meni se gadi

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma tko zna sta nam pakiraju u te boce
    Stogod, bolje je od istarske vode iz vodovoda koja je, potvrdjeno iz nekoliko strucnih izvora, uzasno losa i dugorocno narusava zdravlje. Uz to, dio mog grada ima prastare cijevi iz kojih se nedavno (prije 2-3 god. bilo je po medijima) "ljustio" azbest u vodu... ma bila je citava drama.

S druge strane, Jana dobiva nagrade na svjetskim natjecanjima voda, pa si mislim da nam ne mogu bas pakirati puno nekvalitetniju vodu od one koja pobjedjuje po svijetu (a i poznato je da su hrvatske izvorske vode ciste i kvalitetne), pakirana je u PET #1 ambalazu koja je kvalitetnija plasticna ambalaza (od onih nekoliko brojeva kojima se oznacava, #1 je medju boljima, ako sam dobro skuzila) i ako je ispravno skladistena u trgovini, ispravna je i bakterioloski za pice (prije punjenja se testira uzorak koji se flasira, o tome ima podatak na svakoj boci).

Mislim, na zalost, bilo sto flasirano, bolje je od nase vodovodne vode, cak i voda iz sterne. :/

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

A jel vi znate da se u gusterne stavlja živi ugor (bar u dalmaciji). On unutra živi i ima funkciju da pročišćava vodu. Majke mi...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    A jel vi znate da se u gusterne stavlja živi ugor (bar u dalmaciji). On unutra živi i ima funkciju da pročišćava vodu. Majke mi...
    Na znam za ugora, ali znam za jegulju.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Brrrrr, ja tu vodu ne bih smjela piti. Znam da smo u ratu skupljali kisnicu, jer druge vode nije bilo, pa je prekuhavali i cijedili prethodno i pili samo kad bi morali, jer je imala vrlo ruzan ukus.
    S njom smo se kupali i ves prali i uvijek bi imala osjecaj da se nisam dobro saprala. Nekako je glatka previse na kozi

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam...
    jedni moji poznati imaju na viksi cisternu za kisnicu i stvarno je redovno ciste i mecu dezinfekciju i imaju jegulju, a vodu za pice ipak kupuju.
    ja se necu ni javljat- mi ni doma ne pijemo vodu iz pipe.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim da se ne smije brkati kišnica s bunarskom vodom jer ipak ne prolazi isti put.
    Što se tiče kišnice, moji roditelji su odrasli na njoj i zdravi su ko dren.
    Mi našu šternu na staroj kući redovito kontroliramo (jednom godišnje), Problem se pojavio tek prošle godine i objasnili su nam da je to zato što rijetko boravimo tamo pa nije bilo velike izmjene vode. Na kraju ovog ljeta ćemo isprazniti šternu, oprati i dezinficirati i putisiti da se s jesenskim kišama opet napuni.
    Meni osobno kišnica ima super okus i iz razloga što nije tvrda voda.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kišnica je savršena za sva pranja kose, lica, tijela, veša... samo treba staviti puno manje deterđenta. Kosa bude puno sjajnija ako se (is)pere s kišnicom.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A gusterna je cisterna :?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi kombiniramo - vodovod kad je suša a cisterna (kišnica) kad je kišno. to tako kod obitelji MM funkcionira oduvijek bez ikakvih posljedica na zdravlje. S tim da ne pijemo ni jednu ni drugu vodu - nego treću (kupujemo). E sad, mene je uhvatila panika i od pranja suđa i kupanja u toj kišnici, osobito zato što imamo i malu bebu, pa me je danas posjetila teta iz Zavoda za javno zdravstvo, uzela uzorak vode i dobit ćemo rezultate za 4 dana (280 kn + PDV). Isto je obećala da je mogu, ukoliko rezultat bude glasio: ne zadovoljava za piće, pitati za sve savjete. Unaprijed mi je spomenula razna dezinfekcijska sredstva, a prije svega: vapno. Ipak se nadam da je voda ok (piti je ionako ne mislimo), ali me zanima smijem li išta kuhati s njom. (škrti smajlić se nada). Dobro je u svemu tome što uvijek možemo cisternu potpuno zanemariti i trajno se priključiti na vodovod.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •