Jutros svratila na jutarnji, inače ga ne čitam, ali ovaj Jergovićev tekst me osvojio pa sam zavirila. Uz nekoliko besmislenih članaka (npr. u jednom se spominje Džombino ime u naslovu, u tekstu nigdje, već je riječ o (još jednom) kuharskom showu), naletila sam na simpatičnu kolumnu, tema turizam na hrvatski način (dakle, nema direktne veze s MPO-om), a na kraju piše:

"Dok sam se u hotelskom vrtu, tek malčice skupljem od onih betonskih Rubiusovih kocaka, razbuđivala uz free wireless i filter kavu, do mene je doprijela vijest o prijedlogu novog, kriznog poreza. Ako sam se zbog Milinovićevog zakona osjetila silovanom, onda sam se prekjučer osjećala kao da mi je to netko kasnije i naplatio.

Kažem Petri kako mi ne bi bio bed platiti dodatni porez u državi u kojoj me tretiraju ravnopravno bez obzira na spol, seksualno opredjeljenje ili vjenčani list, tamo gdje s tim novcem neće kupiti novog igrača za Dinamo ili graditi još jednu fantomsku bolnicu na periferiji (poligon za pranje love).

- Ma, nema šanse da to prođe. Ljudi će izaći na ulice.

- Koji ljudi, mila - upitala sam Petru sa smiješkom. - Ovi koji spavaju za vrijeme fjake? Teško. Nakon puta u crnu rupu hrvatskog turizma moj posljednji zaključak: dio ovog naroda radije će umrijeti od gladi nego izaći iz hlada.
"

Ovo zadnje se za nas definitivno ne može reći

http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art...,24,,170563.jl