Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Kičma kad sjedi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Kičma kad sjedi

Kako bi trebalo izgledat bebina kičma kad sjedi?! Moj Z ima skoro 10 mj i već sjedi sam ima neki 2 mjeseca i počeo se dizat i hodat uz namještaj... ali zabrinjava me kad sjedi jer kićma mu nisu skroz ravno nego malo još kao slovo 'C'. Jeli to normalno?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

To je normalno. Sva djeca imaju prvo C kraljeznicu koja se s vremenom pretvara u S. Imas ovdje nesto o tome
    http://ashtanga-zagreb.com/anatomija/kraljesnica/
    Lordoza je zakrivljenje kralješnice prema unutrašnjosti tijela, a kifoza prema van. Kifotične zakrivljenosti se formiraju u vrijeme fetalnog razvoja. Cervikalna lordoza se razvija kada beba uči podizati glavu i nositi njezinu težinu. Zadnja se razvija lumbalna lordoza, prilikom uspravljanja i savladavanja hodanja. Ove zakrivljenosti su izuzetno bitne, jer omogućavaju kvalitetniji prijenos kompresijskih sila. Zato je jako važno održavati prirodnu zakrivljenost kralješnice.http://<br /> <br /> Evo jos jedno...cu u motorici.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Jel znate kad se to pretvori da je skroz ravno kad sjedi? Vidila sam neke druge malo starije bebe i njima su kičma ravna, pa zato pitam...

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne znam odgovoriti na to pitanje, najbolje bi bilo pitati ortopeda za misljenje.
    Sjecam se da je Leila kad je pocela sjediti, sjedila kao mali mudrac bas kao da je progutala stap.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama je pedijatrica rekla da je ok dok ne pocne samostalno sjediti i posjedati se, da se tada izravna kicma u sjedu.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

e zato se baš i brinem.. jer sjedi već neko vrijeme a i dalje nije 'ravno ko štap' kao što sam primjetila kod drugi... sljedeći pregled je tek za 2 mjeseca, a ja znam da mi duša neće bit mirna do tad... ipak ću zatražit mišljenje drugog peda.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja P se posjela samostalno s 10 mj. i sjedila sa skroz ravnim leđima, a i sad tak sjedi. S 8,5 mj. smo ju pomalo stavljali da sjedi ali onda nije imala tak ravna leđa.

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi ima 10 mj i sjedi isto ko da je progutala štap, do prije dva tjedna je bila iskrivljena i onda se odjednom izravnala.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i naš od 10 mjeseci (sad je 13) sjedi pogrbljeno. fizijatrica je rekla da je to loše ( i to onda sa 10 mjeseci)i da bi već trebao biti uspravan, pa da mu iz tog razloga nikako ne damo da prohoda jer kao puzanje više pomaže.
    ne dati djetetu da prohoda je po meni nemoguća misija. od onda on hoda držeći se za namještaj, al se još nije pustio.i još je zgrbljen

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam zvala pedicu danas i ona je rekla da to nije zbog kralježnice nego tonus mišića oko kralježnice i da se ne brinem... da nekome brže, a nekom sporije... i da pošto je on bio malo anemičan (na donjoj granici) da se zbog toga zna to razvit sporije.

ipak je rekla da je dođemo posjetit sutra i onda će nam dat uputnicu za fizioterapeuta... pa vam javim kako prođe!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zanimljivo,i mak je bio anemičan

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ivy, kakva je situacija sada? jel se ispravilo?

evo moj ima skoro 11,5 mj... puže svugdje, diže se uz sve, pomalo hoda uz namještaj, ali nije se još pustio sam... nisam ga provala zaustavit?! kad sjedi, ponekad su leđa ravna a ponekad su i dalje pogrbljena.

mi smo ipak bili kod fizioterapeuta i rekla je da je sve OK s njim, samo da nije dovolno ojačao te mišiće oko kralježnice i zato je to tako (a razlog toga je da nije bio 'slobodan' dovolno da jaća te mišiće... kao, na primjer, dok je još bio mali bio u neki maaaali vrtić di se nije baš mogao okrečat i samo malo tijekom dana je bio skroz slobodan na podu.. a ona kaže da beba odma sa misec, dva bi trebala uvijek bit na ravan pod di ima mjesta se okrečat... i što manje u kolicima i pozicije što ga spriječava da se sam miće)... dobili smo samo jednu vježbu (a to je da ga 'škakljemo' sa prstima uz kralježnicu dok ne ispravi) i to je bilo to... sve drugo je u redu tako da ne znam baš šta da mislim... :?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Moja P se posjela samostalno s 10 mj. i sjedila sa skroz ravnim leđima, a i sad tak sjedi. S 8,5 mj. smo ju pomalo stavljali da sjedi ali onda nije imala tak ravna leđa.
    Potpisujem!!!
    Mi smo L dozvolili da sjedi normalno tek kad su leđa bila ravna, a ravna su kada su bočni ekstenzori dovoljno jaki, njima prednjače jaki mišići leđa.
    Zato moj fizioterapeut kaže da svaka beba nije spremna za normalan sjed kad se posjedne, već kad su leđa dobra za to, jer beba može sjediti i bez dobrih bočnih ekstenzora, ali onda sjedi na način da je kičmica blago savinuta u fleksiju.

Inače, bebi se i bez ravne kičme može dati da sjedi, ali u onom položaju kao kad se posjednu iz četveronožnog stava, znači jedna nogica je savinuta natrag i ide u unutarnju rotaciju, a druga nogica je normalnog položaja i ide u vanjsku rotaciju.

Stvar je stava fizijatra i fizioterapeuta.
    Logično je kad se dijete samo posjelo da kičma ne može trpjeti tako puno kao i kad ga se posjedne i podupre s nečim, ali da je uvijek idealno, nije, idealno je kada su bočni mišići spremni, jer upravo oni su zaslužni za ravan sjed iako mnogi misle da su to isključivo mišići donjeg dijela leđa gdje je lumbalni segment.

Mada sam sigurna da se šteta ne bi trebala desiti ako se dijete samo posjelo bez obzira na blagu fleksiju kralježnice, ja osobno to nisam dozvoljavala, ali ne mislim da je neki problem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •