Da, čula sam za prolaps pupčane vrpce, ali izgleda da sestre na prijemnom nisu. Jer osim što sam negdje pročitala da se ne bi smjelo previše hodati ako je pukao vodenjak, da pupčana vrpca ne izgađe prije glavice, pročitah nedavno naa jesi li ti čula za prolaps pupčane vrpce!!!!!!!! nije ti baš sve još jasno,nadam se da te cure koje imaju roditi neće poslušat u slučaju pucanja plodnih ovoja (vodenjaka).
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=582
i stavove bjelosvjetskih medicinara o mogućnosti dolaska u bolnicu nakon 8 itd. sati (pa čak do 24 sata), do priča rodilja koje su odlazile u bolnicu čak 2 dan. Ili priča kada su oni probušili vodenjak, a porod nije počeo spontano niti drugi dan.
Sada mislim da sam bila prilično velika neznalica i kukavica jer sam odmah otrčala u bolnicu, očekujući da će oni znati što je najbolje za mene i bebu. A oni ne samo da su me pustili stajati 1h dok mi je sestra uzimala podatke, pa onda još 1h vožnje dok nismo pronašli bolnicu gdje je MM mogao biti uz mene, pa onda još 1h iste procedure u drugoj bolnici, i nitko se nije uzbuđivao zbog prolapsa pupčane vrpce.
A prijedlog da treba nazvati u bolnicu kada pukne vodenjak, jer oni znaju što dalje, neću niti pokušavati, jer će biti isto kao i prvi put. Naravno da će odgovoriti "dođite da vidimo", onda će me pustiti 3h da stojim, zatim će zaključiti da im se ne da čekati da se do se do kraja sama otvorim i da počnu jači trudovi, pa će me poleći, svezati na ctg, dati drip, i izgurati bebu van u roku 6 sati (+ ona 2-3h ukupno 8-sati), sa izgonom u 3 truda naravno uz epiziotomiju. 'Ajmo još jednom isto pitanje: zar je za prvorotku, sa uskom zdjelicom, bebom od 3580g., niskim pragom boli itd. (što nitko nije provjeravao) to normalno i moguće bez velikog mučenja?
E sad najbolja varijanta bi bila: odem ja odmah u bolnicu (da me može ipak netko povremeneo prekontrolirati), ne dam im da me svežu na ctg, tražim da povremeno hodam i uživam i u nekim drugom položajima osim ležećeg, ne dozvolim da mi daju drip, i tražim da izgon traje duže od 2min. pa da pokušamo i epiziotomiju izbjeći. Al' hoće li me u tom slučaju trpjeti tamo 16h, umjesto 8, bez nagovaranja da to završimo što prije? I usput - ne daju ti tekućinu cijelo to vrijeme, pa dehidrirati ću bez vode tako dugo.