..može li u frizer?
..može li u frizer?
moze, ja stavljala i bude super!
:D :D hvala frost! Evo sad ga cistim. Kupila sam danas jednu kilu, kupiti cu sutra jos jednu pa cu strpati u friz. Nemam mi manestre do ove sa svjezim grahom (a i brze se skuha).
najvise volim taj mladi, mljac
Kak ju radiš? Ja baš imam graha...a sve mislim kako bi nešto bez mesa po ovoj vrućini.....iridana2666 prvotno napisa
kolko uopce kosta kila svjezeg graha na placu?
20 kn / kg
napisem recept za menstru malo kasnije![]()
ajooooj....a ja se ponadala kad sam vidla da si nešto napisala....
ja nisam kupovala, imam iz vrta...
Ovako radim manestru (temeljni recept):
Uzmem duboki tanjur i uspem graha toliko da mi pokrije duboko od tanjura (ako je suhi grah, onda ga pustim da se namace preko noci, ako je svjezi, onda ne treba), stavim ga u express lonac na 20 min, otovrim ga, dodam lijepi veliki komad suhog mesa (il susene kosti, ili kobasice sto vec imam) te kuham u express loncu jos nekih 20 min/pola sata. U medjuvremenu nasjeckam jednu srednju glavicu bijelog luka (na jako sitno), preprzim ga na ulju, dodam brasno i sve to uspem u grah. Pustim da kuha nekih 5 min pa dodam 1 ili 2 velika krumpira i malo tjestenine. Na kraju dodam sol i papar (ne dodavati vegetu).
Eh sad - postoji puno bolja varijanta sa mrkvom i mahunama (meni najdraza) - pocetak isti kao gore. Dakle 20 min grah, 20 min suho meso i onda dodam 1 veliki krumpir, mrkvu nasjeckanu na kockice i saku mahuna. Ponekad napravim zaprsku (ako je samo to za rucak), ponekad ne (ako je kao predjelo - juha).
Ima jos jedan nacin, ali to se mozda nece svima svidjeti (meni je to super kad se ne osjecam bas najbolje, a treba mi ono nesto). Skuham samo grah, pola ga propasiram, dodam 1 krumpir i napravim zaprsku od pola luka na cistom maslinovom ulju sa malkice cesnjaka, sve uspem u grah i dodam jos malo tjestenine.
Radila sam danas varijantu s mahunama..baš fino! Hvala![]()
meni je grah super i radim ga na najjednostavniji mogući način!
stavim grah, dvije mrkve, dva luka, pastrnak, celer...sve u komadu, povrće po izboru, ako je suhi grah, predhodno ga namočim, ako je friški onda krećem odmah s kuhanjem!
zavorim express i kuham oko pola sata, otvorim i izvadim povrće u blender i izmiksam i vratim ga natrag u grah!
i tako dobijem gusti, fini mirišljavi grah!
ako je mm doma onda stavim i dvije kobasice ili komadić suhog mesa!
i to je to!
I meni je ovako najbolji grah.ninik prvotno napisa
Jučer sam očistila 20 kg graha u mahuni i od tog spremila 10.3 kg u zamrzivač.
A??? Nema šanse, pa gdje ti to kupuješ? Na Trešnjevačkom placu svekrva platila 6 KN kilo, nekidan smo jeli bio prefin!iridana2666 prvotno napisa
Sad je oko 10-15 kn na Riječkoj placi
zanima me da li ga treba prvo blansirati ili moze direkt u frizer?
stavljam ga direktno u frizer bez blanširanjaspajalica prvotno napisa
![]()