Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: porodiljna naknada nakon komplikacija trudnoće

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno porodiljna naknada nakon komplikacija trudnoće

Trudna sam 21.tjedan. Pošto sam začela IVF-om koji se zakomplicirao (hiperstimulacija, krvarenje u ranoj trudnoći...) čuvam trudnoću od samog početka. Zanima me imam li pravo na punu porodiljnu naknadu (100% plaće) prvih 6 mjeseci ako i dalje ostanem na čuvanju trudnoće(šifra GO) do porodiljnog?

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

prvih 6 mjeseci porodiljnog dobijaš svoj prosjek 6 plaća (za vrijeme GO primaš plaću tako da je to isto kao da si radila). Na komplikacijama ne ide više od 4200 - nešto malo više. Prosjek na porodiljom ti izračunavaju po vrijednosti sata, ali uglavnom ti je to prosjek zadnjih 6 plaća.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Bez obzira jesam li do porodiljnog na komplikacijama trudnoće?
    Neke cure iz firme mi kažu da bi trebala biti na bolovanju na teret poslodavca 6 mjeseci prije porodiljnog da bi ostvarila pravo na punu plaću na porodiljnom.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da je uvjet samo neprekinut rad barem godinu dana. Prosjek ide kako Ariana kaže - dakle puna plaća prvih 6 mj, bez obzira na komplikacije.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

već 5 godina sam u neprekinutom radnom odnosu, mislim da to ne bi smio biti problem, samo mi nije bilo jasno da li se za izračun porodiljne naknade računaju primanja zadnjih 6 mjeseci proje komplikacija trudnoće, ili zadnjih 6 mjeseci prije samog porodiljnog?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U prosjek ulazi tvoja plaća 6 mj prije odlaska na komplikacije, dakle prosjek tvoje "prave plaće".

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

morag4444 divim se tvom optimizmu...Pa tek si na pola trudnoće i nadaš se da ćeš dočekati isplate porodiljne neknade po trenutačnom Zakonu? Ja ću na porodiljni mjesec prije tebe i samo čekam kao će završit "zadnja linija obrane".

Nadam se da si ti ipak u pravu .

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj sis prvotno napisa
    morag4444 divim se tvom optimizmu...Pa tek si na pola trudnoće i nadaš se da ćeš dočekati isplate porodiljne neknade po trenutačnom Zakonu? Ja ću na porodiljni mjesec prije tebe i samo čekam kao će završit "zadnja linija obrane".

Nadam se da si ti ipak u pravu .
    zanima me da li će se i trudnicama i majkama na porodiljnom uzimati ovaj namet od 3 ili 5%?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anima, pretpostavljam da ne.

Naime, rodiljna naknada je naknada za plaću. Ne predstavlja plaću, bogme niti mirovinu i iskreno se nadam da nije ono što ovaj prijedlog zakona pretpostavlja pod "drugim primitkom".

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    U prosjek ulazi tvoja plaća 6 mj prije odlaska na komplikacije, dakle prosjek tvoje "prave plaće".
    Hm da.. ali kako su meni rekli ukoliko dodje do prekida komplikacija, a zadnje dvije isplate ne budu od poslodavca (vec HZZO), tad i isplata za komplikacije (max 4250) ulazi u prosjek... u mom slucaju ga drasticno rusi.

Konkretno, ja sam na komplikacijama sad u 14. tjednu; ukoliko se vratim na posao tri mjeseca prije rd, sve ok... ukoliko se vratim, ali budem opet morala na komplikacije, kaznjena sam rusenjem visine rd (manji prosjek). Da li sam u pravu?

Za sve trudnice na komplikacijama cija je placa daleko veca od gornjeg limita, a koje bi na obicnom bolovanju bile u sasvim dobroj poziciji, ovo je velika nepravda (obicno su i troskovi zivota veliki)...

To je skroz naopako. Umjesto da su na komplikacijama ti koji trebaju biti na komplikacijama, komplikacije postaju predmet kalkulacija.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisi u pravu. isplata za komplikacije ne ulazi u prosjek, jer to nije isplata od strane poslodavca.
    ono kaj te može "zeznuti" uslijed prekida komplikacija je da nemaš dovoljno isplata u 6 mjeseci koji prethode otvaranju rodiljnog. jer ako imaš prekid između komplikacija i rodiljnog, računa se novi prosjek.

način izračuna je primjerice za trudnicu koja ovaj mjesec otvara rodiljni -
    isplata u 9, 8, 7, 6, 5. i 4. mjesecu.
    u obzir se uzimaju samo isplate poslodavca i broj sati rada.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A da li se novi prosjek traži i ako je prekid između komplikacija i porodiljnog kraći od 30 dana? Konkretno, otvorila bih godišnji početkom slijedeće godine.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka pod neprekidnim bolovanjem smatra se i bolovanje zbog korištenja rodiljnog dopusta na koji osiguranica nastupa neposredno (bez i jednog dana prekida) nakon korištenja bolovanja iz članka 26. točke 6. Zakona, nakon završetka, odnosno prekida roditeljskog dopusta ili dopusta radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, ako je to za osiguranicu povoljnije.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Meni je taj Pravilnik koji si citirala totalno nejasan, konkretno članak koji govori o neprekidnom bolovanju. Po nekim stavcima bi se prekid kraći od 30 dana smatrao prekidom bolovanja, i razlogom za novi izračun naknade, dok po nekima ne. A tete na HZZO-u se ne mogu odlučiti što bi. Ne znam kome da se obratim da budem na safe side.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prekid bolovanja kraći od 30 dana uz nastavak po istoj šifri - to je neprekidno bolovanje (nastavno)

iznimno se nastavnim bolovanjem smatra i rodiljni na koji nastupaš neposredno nakon komplikacija u trudnoći, iako su tada šifre različite, ali u tom slučaju ne smije biti ni jedan dan prekida.

dakle, nemreš na godišnji. jer buš dobila novi izračun.
    prije nije bilo tako, zadnjih mjeseci je.
    istina, u nekim slučajevima je novi obračun i povoljniji (tipa ako u trenutku stupanja na bolovanje netko nema 12 mjeseci neprekidnog staža, a kod otvaranja rodiljnog ima, a još uvijek u 6mjesečnom prosjeku ima dovoljno plaća da digunu prosjek... ali sad već kompliciram )

ovaj g.n. citat stoji. i poprilično je jasan. ali naravno, uvijek možeš tražiti još jedno mišljenje. ili probati

magi7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evo ja krenula na komplikacije 20/10/2009(sada sam 7 tjedana trudna) i rekli mi da ću imati 4250 kn, a moja plaća je nešto veća, no dobro. Mene zanima kada mi se okrene šifra za rodiljni dopust, znači od 45 dana prije poroda do 6 mjeseci kada napuni dijete da li će mi se računati taj prosjek od 4250 kn ili moje plaće koja mi je isplaćivana prije odlaska na komplikacije?

Hvala na odgovoru!

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

racunati ce ti se place isplacene prije odlaska na komplikacije!

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene zanima koliko iznosi isplata za drugih 6 mjeseci, ako mi je prosjek 2 300?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Sad sam stvarno zbunjena...

Inače, bila sam na komplikacijama treći mjesec trudnoće (cijeli jedan mjesec i 4 dana u drugom mjesecu) i vratila sam se na posao.
    Kada ću otvarat porodiljni imat ću na ispisu zadnjih 6 plaća slijedeće:
    3 zadnje pune plaće,
    1 plaću umanjenu za 4 dana mirovanja
    1 plaću na teret HZZO-a
    1 punu plaću prije otvaranja mirovanja.

Kako mi plaća od HZZO-a jako samnjuje prosjek zanima me da li i ona ulazi u račun prosjeka ili se gleda prosjek zadnjih 6 plaća koje je isplatio samo poslodavac (znači bez ovih sa mirovanja).
    Da li ću na porodiljnom imati prosjek svoje plaće ili će mi utjecat mirovanje na izračun. Koliko se ja sjećam, žena u HZZO-u mi je rekla da gledaju samo plaću.
    :/

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

imam slično pitanje.
    od prošlog tjedna sam na komplikacijama zbog jakih mučnina (od 02.11.), mučnine su se sad nešto smanjile i ja bi se sutra vratila na posao. plaća mi je znatno viša od naknade.
    da li će mi se u prosjek za izračun porodiljne naknade uzimati i ova plaća koju ću dobiti za 11. mjesec, a koja bude puno manja, obzirom na manji broj radnih sati?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Moram vas razocarati, bas kao sto sam i ja bila kad sam cula.
    Na komplikacijama sam skoro od pocetka trudnoce, od 7. tjedna. Dali su mi komplikacije sve do kraja. Termin mi je u prvom mjesecu.
    Kako sam 2 puta slala e-mail s istim pitanjem ovdje na pravne savjete i nisam dobila nikakav odgoovor, trazila sam mamu da pita neku kolegicu koja radi na HZZO-u da li trebam nesto posebno traziti (npr. ispis isplacenih placa prije komplikacija) kako bih dobila svoju punu placu tijekom prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta, jer kad se nesto u nasoj firmi propusti, onda je to gotovo nemoguce nadoknaditi.
    Dakle, gospoda je gledala iskljucivo moj slucaj, placa znatno veca od 4250 kn, neprekinute komplikacije gotovo od pocetka trudnoce pa sve do termina, i rekla da cu prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta dobivati 4250 kn, ako uopce i toliko.
    Dakle, pripremajte se da ostanete bez novaca .

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma nemoguće, ja sam s prvom trudnoćom bila na komplikacijama zadnji mjesec prije porodiljnog i taj mjesec mi uopće nisu gledali za prosjek, nego samo šest mjeseci prije toga, tako da ako nisi prekidala komplikacije, gleda ti se šest mjeseci prije toga.
    jedino ako nisi bila zaposlena, mislim godinu dana neprekidno.
    daj to ipak provjeri još kod nekoga drugoga na HZZO

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na kompilakcijama sam od 12.10.
    sa prvim doznakama se donosi prosjek zadnjih 6 mjeseci, ali od 3.- do 8. mjeseca (isplate 01.04.-01.09.)

jako ljubazna teta (što je stvarno velika rijetkost) rekla mi je ovako

cijele komplikacije - do max. iznosa od 4.257,00 kuna (moja plaća veča)
    45 dana prije poroda nove doznake (ako je u sredini mjeseca - 2 doznake sa različitim šiframa) - prosjek tih zadnjih 6 mjeseci i tako da 6.mjeseca djetetova života
    nakon toga ide onih 2500,00

i bome sam kod istog poslodavca 15 godina

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

llella i casper, voljela bih ja dobiti kao svoju placu, ali to je oono sto sam JA uspjela saznati.
    Doznake od pocetka nosim na posao i oni sve rjesavaju s HZZO-om pa ni ne znam da su dostavljali ikakav prosjek placa HZZO-u :/ .
    Znaci, mozda ipak postoji neka nada da cu dobiti naknadu u iznosu svoje place? (Slijedi mi seljenje s dvostrukom stanarinom za polog, a mozda i suprugov ponovni gubitak posla, a ustedevine vise nema.)

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oprosti ali koliko ja znam firma ti NE nosi doznake za komplikacije na HZZO nego ti sama i to po mjestu stanovanja

znam curu koja zbog takve greške nije 3 mjeseca dobila niti lipe
    naravno da su joj isplatili sve novce, samo sa veeelikim zakašnjenjem

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

obavezno ti moraš nositi prosjek plaća na HZZO, poslodavac ti samo izda taj prosjek.
    Najbolje da nazoveš na HZZO i tražiš baš službu za porodiljni ili tako nešto i tamo pitaš, ali ja sam sigurna da imaš pravo na punu plaću prije komplikacija.
    mene zanima, šta je sa prosjekom plaće u mom slučaju- komplikacije od 2 tjedna i sad se vraćam na posao- da li će mi se i ovaj mjesec plaća )očigledno puno niža) uzimati u prosjek?

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hoće.uzet će ti to u prosjek

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad vidim da si trudna 10 tj.
    što znači da imaš šanse izbejći ovaj mjesec (ali jako jako na knap) ako odradiš još punih 6 mjeseci
    i najvjeraovatnije ne na porodiljni 45 dana, nego tek 28
    mislim, ako hoćeš izbjeći
    u ostalom vidjet ćeš koliko će ti biti manja plača
    pa si probaj zbrojiti 6 plača i podijeliti za 6 i vidjet koliko ćeš stvarno gubiti
    možda i ne tako puno

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Od 5. mjeseca sam na komplikacijama i od prvog dana nosim doznake u firmu i nista drugo. Cak nisam ni taj prosjek placa nikuda nosila. Jednostavno dobivam tu naknadu, a na poslu dobijem listic od place na kojem pise komplikacije u trudnoci.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Casper,

zači li to da će meni u prosjek ući i cijeli mjesec koji sam bila na komplikacijama jer nema šanse da postignem šest plaća prije otvaranja bolovanja?

Trba računati da ti ulaze u prosjek plaće isplaćene do datuma otvaranja bolovanja, a kako ja imam termin prvi tjedan u mjesecu a obračun plaće se radi oko 8. ili 10. u mjesecu zadnja plaća mi ne ulazi u prosjek.

Rekla mi žena na HZZO da oni zbrajaju samo mjesece kada si radila, cijeli ili djelomično, a komplikacije ne. Na R1 na računu im piše koliko sati je na trošak HZZO-a i da to ne računaju u prosjek.

A što se tiče nošenja doznaka, ja sam jedna primjerak nosila na HZZO, a jedan u firmu.

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maya HZZO ti uzima prosjek zanjih 6 plća za prosjek porodiljnog
    ja sad stvarno ne znam da li će ti uzeti u obzir i komplikacije ili ne.
    Po meni mislim da će ti uzeti u obzir ili će ti u svakom slučaju taj mjesec biti manji iznos ako uzmu manju plaću.

s time da si sama računaj
    ja sam išla na komplikacije od 12.10. a uzeli su mi u obzir plaće od 3. do 8. mjeseca (isplate u 4. do 9.mjeseca bez obzira na datum isplate)

porodiljni ti može teči 45 ili 28 dana prije poroda
    pa ti vidi kad ti misliš ići na porodiljni i koje plaće ti ulaze u obzir

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •