Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 137

Tema: kako nahraniti djecu koja ne zele jesti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kako nahraniti djecu koja ne zele jesti

sebastian ima 2 godine i uglavnom odbija sve sto ponudimo

voce nece, vrlo ponekad prihvati oguljenu krusku ili jabuku i to mora biti cijela i onda to malo gloda ko mis pa nakon par grizeva baci

takodjer ponekad prolazi grozdje bez kostica i vrlo rijetko banana

imam veliki problem jer on kao da jos uvijek ne grize i ne zvace kako treba i imali smo do sad jedno pravo pravcato gusenje, sa suzama, sa istresanjem sebastiana naglavacke i mats je vec drzao slusalicu i nazivao hitnu

povrce sirovo totalno nista. kad je bio mali prolazio je samljeveni paradjaz, sad ni to

kuhano..... pa prolazi spinat sa pireom i jajima i to samo koj ja sprckam, drugacije nece ni spinat. prolaze cuspajzi od prokulica, mahuna i paradajz juha

pristaje jesti kuhane brokule i karfiol a ako je iznimno raspolozen proci ce kuhana mrkva i kuhani krumpir

jede quorn (vegeterijanska zamjena za pilece bijelo, slicnog okusa, i od mesa prolaci samo u vidu samljevenog mesa, znaci ko neki burgeri. moze malo pecene piletine ako je super mekano

prolazi peceni losos, dimljena skusa, dimljena jegulja i dimljeni losos

i sve to skupa je opet moguce samo ako je stvarno raspolozen

koliko vi hrane dnevno uspijete strpati u svoje klince i kako

kako da mu podvalim kruh, bilo kakva vlakna. sad vise nece ni kruzice (neki kruzici od zitarica kaj idu uz mljeko za dorucak) i ponekad uspijemo podvalit cokolicno, druge zitarice ne pale

pije vodu (to ide najbolje) sokovi, mlijeko i soja mlijeko. prolaze jos jogurt i kiselo mlijeko ako je raspolozen

kako da ga inspiriram da pocne jesti vise voca i povrca. ideja sa gledanjem tv-a za vrijeme hranjenja je vec u upotrebi, na taj nacin ponekad u njega utiskamo nesto od ovog sto smo spomenuli

od leile smo pokupili ideju sa hranjenjem u kadi pa kad se kupa sa tatom jede voce (ako jede)

kolace odbija, ponekad hoce kekse ili cokoladu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

uf..uf..
    volila bi da ti mogu dati nekakv savjet, ali ja imam obrnuti problem
    ako je sve o.k., ako je zdrav i dobro nemoj se toliko brinuti
    ipak mi se čini da on jede zdravo i kvalitetno, a osim toga ukusi ti se promijene s godinama
    znam x primjera da oni što nisu volili jest, poslije jedu sve i obratno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a sto ti jedes? kako stojis s vocem i povrcem?

misljenja sam da
    - djeca vole gnjaviti s hranom ako roditelji od toga rade veliku pompu
    - djeca oponasaju roditeljske prehrambene navike pa ces tesko postici da jede npr pasternak a ti ga ne mozes smisliti
    - djeca zapravo jedu taman onoliko koliko im treba i kako im treba ako ih ne gnjavis previse

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad moji neceju jesti ja im velim - o.k. nemojte
    bute jeli kad bute gladni
    i obicno tak i bude

recimo oskar se u stanju 3 sata pregovarat (kad bi se meni dalo 3 sata pregovarat) da ne voli sekeli gulas i onda ja velim o.k. ne moras jest
    al mu ne dam nis drugo
    kad mu se zeludac priljepi za kicmu dodje i veli ja bi jeo i ja mu serviram sekeli gulas i on smaze 2 tanjura, a ne vooooli gaaaaaaaaaa

eto

bu jeo kad bu gladan
    neka djeca NIKAD nisu gladna
    moja doduse nisu medju njima, al znam ih par sto ih moras stalno moljakat da jedu... i onda ta mama izivcira mene, izivcira sebe, izivcira dijete i svi budemo na rubu zivcanog sloma, a na kraju ta mala opet NIS NE POJEDE!!! i tak svaki dan, najmanje tri put na dan.... U Z A S
    da sam im ja mama ne bi se oko toga zivcirala ako zgledaju zdravo i ne vidim da im je nekaj od toga sto ne jedu

kad bu zaista gladan pojeo bu sve kaj mu stavis na stol

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma on cica po citavu noc, i po danu cica kak mu dodje

definitivno nije ni mrsav ni slab (visi je za pol glave od vrsnjaka)

ni mats ne voli jesti, tj. mats preferira meso a ovo ostalo jede jer mora pa je moguce da sverca jer vidi od tate

ja jedem sve osim mesa i ribe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

definitivno nije ni mrsav ni slab (visi je za pol glave od vrsnjaka)
    i to je to. ja ne bih vise ni o cemu brinula. jede koliko mu je potrebno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da ovaj sistem sa nećeš jesti? nemoj! baš i ne pali kod sve djece. Ja ih bome poznajem nekolicinu koja bi sa velikom radošću dočekala da ne moraju ništa jesti. A Sebastian očito pije jako puno mlijeka, pa nije niti čudno što nije gladan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ih bome poznajem nekolicinu koja bi sa velikom radošću dočekala da ne moraju ništa jesti
    a ja nijedno.

ali poznajem puno roditelja koji tvrde da su njihova bas takva, ne bi jela da ne trce za njima, moljakaju, ucjenjuju, stenju, kukaju...
    i puno roditelja koji - kad vec, eto NIS djeca ne jedu - dopustaju nonstop grickanje kojekakvih katastrofa izmedju obroka pa dijete jos musavo od smokica posjednu za stol, uz varivo od kelja jos k tome uzasno lose skuhano koje ni sami nikad ne bi jeli ali djeci nude jer je zdravo

i tak...

sve to krece iskljucivo od roditelja kao i sve drugo, uostalom

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A ja nažalost da, ima ih nekoliko među mojim malim nećacima, pa me strah hvata od toga što nas čeka u budućnosti jer niti moje dijete baš ne pokazuje sklonost jelu.

Moja nećakinja kaže - ja izgleda baš nikad nisam gladna.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Mislim da ovaj sistem sa nećeš jesti? nemoj! baš i ne pali kod sve djece. Ja ih bome poznajem nekolicinu koja bi sa velikom radošću dočekala da ne moraju ništa jesti.
    potpisujem mimu.
    moja m. do godinu dana skoro nista nije htjela jesti osim cike.
    ne zato sto sam trcala za njom, moljakala, ucjenjivala, stenjala, kukala... :shock:
    pa nije sve bas tako crno-bijelo, a niti jednostavno ivana7997, a to sto ti nisi upoznala niti jedno dijete koja bi s radošću dočekalo da ne mora ništa jesti, ne znaci da takva djeca ne postoje.
    opce je poznata stvar da su todleri uglavnom jako izbirljivi i "teski" s hranom, da brljaju i zabrinjavaju roditelje odbijanjem hrane.
    stray_cat, ne brini se, nije to tako los izbor namirnica sto tvoj sebastian pojede, mozda je izbirljivo ali je ipak od svega pomalo.
    moja m. (20 mj.) je sad napokon pocela jesti, da kucnem o drvo, stvarno sve zivo, ali isto jos uvijek jaaako puno doji. jednostavno se djeca razlikuju, ja si uvijek mislim, mozda ima osjetljivu probavu pa se na taj nacin stiti od nekih eventualnih problema, ili od alergija, sto ja znam...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nista nije htjela jesti osim cike
    cuj, pobijas samu sebe. dakle, nije se izgladnjivala. jela jest, samo ne ono sto si ti htjela 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    nista nije htjela jesti osim cike
    cuj, pobijas samu sebe. dakle, nije se izgladnjivala. jela jest, samo ne ono sto si ti htjela 8)
    nemam se namjeru prepucavati, samo pokusavam pomoci stray_cat (za razliku od tebe), pa ako vec i nemam kakav pametan savjet, onda barem suosjecanjem, uostalom imam vrlo slicnu situaciju kao ona pa sam se zato i javila.
    ali ne kuzim koji je tvoj problem?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Mislim da ovaj sistem sa nećeš jesti? nemoj! baš i ne pali kod sve djece. Ja ih bome poznajem nekolicinu koja bi sa velikom radošću dočekala da ne moraju ništa jesti.
    Uf, baš kao i moj D (do pred koju godinicu). Sva sreća pa sad ipak nešto pojede - valjda to dolazi s godinama.

Do njegove desete godine bila je stvarno bitka. Nula voća, nula povrća, nula meso. Mislim, to nula je ipak bila jedna jabuka u dva tjedna, jedna banana u mjesec dana, od povrća samo špinat, krumpir samo u pire obliku, od mesa samo riba (i to kuhana).
    Volio je jesti samo tjesteninu, ali bez ikakvog preljeva. Čim je bilo malo safta - niti usta otvoriti. I palačinke.
    Pio je vodu i mlijeko.

Probali smo i "kad bude gladan bude jeo" metodu. I završio na infuziji za dva dana.
    Onda smo počeli s cirkusom pred TV i kadom i bar je nešto jeo.

Ali je sad zato H prava pravcata izjelica. Pred njime treba hranu skrivati, jer taj bi jeoooooo dok ne povrati.

A mi (kao roditelji) nismo promijenili prehrambene navike od doba kad je D bio mali. Znači, ne ovisi sve baš totalno o prehrambenim navikama roditelja.

D i H su kao crno i bijelo.

Enivej, sad i D već bolje jede, čak želi i kušati novu hranu pa ako mu se ne sviđa, ne jede ju, a desi se da čak pojede i dva tanjura nečega što mu se svidi.

Znači - samo strpljivo.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bila sam mišljenja da kada roditelj kaže da mu dijete ne jede, da je to čisto njegov subjektivan dojam i da takvi roditelji krče put prema kasnijoj pretilosti djeteta (ili čak pretilosti u odrasloj dobi). Mislim na ono trčanje sa žličicom i tanjurom po parkiću ili kući dok se dijete igra.
    Al, sad kad je Almathea spomenula da joj je dijete završilo na infuziji...eto, ne znam.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I da još dodam: D danas s 12 godina ima 160 cm i oko 35 kg. Nigdje ga nema, drži se kao kifla (fali mu mišićna masa) i radi vježbe za sprečavanje kifoze... :/

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moj sin također je od onih koji nikad ne bi jeli. Čini mi se da je kod njega najveći problem taj što on jednostavno nije u stanju sjediti deset minuta za stolom i jesti. Čak i hranu koju posebno voli nije u stanju skoncentrirano pojest za stolom. Da li je u pitanju deficit pažnje i hiperaktivnost nismo nikad ispitivali.
    Međutim primjetila sam da jako pali stvoriti djetetu dnevni ritam obroka i doslovce ga našopati dok se on zanima nečim drugim (ja sam npr. koristila igranje na kompjuteru ili vožnja na bicikli).
    Jer nije da on nije gladan nego jednostavno nema vremena. Izgladnjivanje djeteta po meni je totalno besmislena metoda - to mi je kao pusti ga da plače cijelu noć pa se neće više budit po noći. Možda i pali ali ja ne bi da to meni neko radi.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni jemama pricala da je imala tih problema i samnom i sa bratom... ja sam cak razvila anemiju...
    njoj su doktori savjetovali isto da se puno ne brine: da nam redovno nudi ali ako necemo-necemo... bitno je bilo ne davati slatkise(sto vidim da stray_cat nije navela da daje), kuhati vise manje ono sto volimo (pa mozda unutra ukamuflirati i neceg sto ne volimo...
    pretpostavljam da to neces htjeti ali cu svejedno navesti: rekli su joj da nam da vit. B12- bitan je za djecu a i otvara apetit.

jos nesto, tu sam na forumu procitala kako neke mame daju zanimljiva i egzoticna imena jelima koja njihova djeca ne vole: npr. kelj skrumpirom je bilo nesto u stilu "zeleni peruanski krumpir" i sl.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni moje dijete nije baš ludo za čvrstom hranom. Mislim da me otprilike s tri i pol godine počeo tražiti večeru, a s negdje četiri doručak. Dojenje mu je bilo no. 1 kad je sa mnom, a od tih tri i pol godine starosti mu očito više nije bilo dovoljno.

U jaslicama su ga dobili da jede, tako da su mu davali žlicu voćne kašice, žlicu vrtićkog ručka, kasnije u jaslicama je počeo "normalno" jesti, ali u manjim količinama u odnosu na druge (tipa pola obroka). Sad kad je u vrtiću kažu tete da jede najviše od svih.

Meni njegovo (ne)jedenje dosta teško pada, ali se kontroliram, ne forsiram ga. Teško mi je dijelom zbog pritiska okoline, a i zbog toga što je sav sitnički, visinom u prosjeku, a težinom na donjoj granici pa svako toliko moram tješiti samu sebe da smo i MM i ja vitki pa je valjda to zbog toga. Dr. kaže da je sve OK, da je zdravo dijete i da se ne moramo brinuti. Moja sestra dugo (godinama) nije htjela jesti, mama je nije ni dojila nakon 4 mjeseca, bila je prilično slaba i boležljiva, kasnije i anemična. Sestričnu je isto bilo koma dobiti da jede, jedan obrok je trajao cijeli dan. Sa strane od MM-a, isto ima "family history" , dida mu je mama jurila po rivi sa žlicom u ruci, jako je teško jeo. Kad to sve gledam, moj V. je super, ipak bar nešto hoće pojesti, relativno normalno napreduje i nije boležljiv.

Možda su jednostavno neka djeca takva, ne znam.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja mislim da je i to stvar granica i slažem se s Mukicom. Mi nikad nismo tjerali ni F ni O da jedu, niti bi morali pojesti sve što bi im stavili na tanjur. Od kad je F malo ponarastao, mora sjesti za stol i mora probati, ako mu bas nije ukusno, moze dobiti neku drugu, bar podjednako zdravu alternativu. Ali, ako nece nista, nista ni ne moze dobiti do slijedeceg obroka. I mora ostati za stolom dok mi ne pojedemo. S O nismo tak strgi jer je jos malo mali pa mu nije tako lako objasniti, ali u osnovi je metoda ista.
    Osim toga, ne cini mi se da Sebastian bas nist nece, ipak je Straycat nabrojala nesto namirnica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Javi se Natasi30. Ona je valjda forumski ekspert u hranjenju djece koja ne zele jesti.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    Ja mislim da je i to stvar granica i slažem se s Mukicom.
    Da je i što stvar granica?

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I MM i ja kao klinci nismo voljeli jesti, i sad nam bake u šali kažu da nas je stigla zaslužena kazna jer smo dobili djecu kakvi smo i sami bili. Mene su kao dijete šopali kojekakvim sirupima i pripravcima za otvaranje apetita, a oni eto počeli djelovati tek sad .
    Moji klinci su stvarno teški jelci. Kćer čak jede raznovrsnije od sina, ali ona je jako živa, njoj je sjedenje za stolom i hranjenje čisti gubitak vremena, ako hodamo za njom i hranimo je čak zna pojesti sasvim solidno. Sin je, pak, jako izbirljiv, kad nešto (a to je velika većina hrane) neće, onda neće, ali zato juhu obožava i to je nešto što bi uvijek jeo, on juhe u jednom obroku pojede dva vrhom puna tanjura.
    Ne znam otkud im samo tolika energija za trčanje i skakanje, bit će da su izumili perpetuum mobile.
    Ne bih se ja toliko opterećivala s ti njihovim nejedenjem, da ih se ne zakači svaka boleština koja trenutno hara, i vjerujem kad bi bolje jeli da bi imali i bolji imunitet i 'rezerve' koje bi im omogućile da se od boleštine prije oporave.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mejra je oko godinu dana pocela sve manje da jede. Oko 15 mjeseci skoro nista: mlijeko, mlijeko, mlijeko. Plakala, izludjivala ukucane i prijatelje. Ama dijete nista nije voljelo da jede! Cak ni pommes. :/ Doduse zivjela je na vocu...

Neki dan pocela jesti. Ustane ujutro trazi bananu. Pojede skoru svu!!!!! Malo poslije kiflica i mladi sir!!!! Ja cvjetam...pocela je da jede krompir, rizu...

Dosta je visoka 100% a tezina je na 25%. :/ Mislim super izgleda ali ...

Sta hocu da kazem. Sigurno si cula "ne tjeraj dijete, jesce samo kad je gladno" Malo je tesko poslusati kad je u pitanju tvoje dijete...

Ne sekiraj se, i sretno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    Ja ih bome poznajem nekolicinu koja bi sa velikom radošću dočekala da ne moraju ništa jesti
    a ja nijedno.

ali poznajem puno roditelja koji tvrde da su njihova bas takva, ne bi jela da ne trce za njima, moljakaju, ucjenjuju, stenju, kukaju...
    i puno roditelja koji - kad vec, eto NIS djeca ne jedu - dopustaju nonstop grickanje kojekakvih katastrofa izmedju obroka pa dijete jos musavo od smokica posjednu za stol, uz varivo od kelja jos k tome uzasno lose skuhano koje ni sami nikad ne bi jeli ali djeci nude jer je zdravo

i tak...

sve to krece iskljucivo od roditelja kao i sve drugo, uostalom

Ivana(vrtim glavom jer ne znam sta bi drugo).

Meni je nacisto zlo kad procitam ovakav post poslije sve moje muke. Place mi se jer su me tako doktori tretirali od samog pocetka. Kao da beba od mjesec dana moze grickati junk. Ma daj molim te.

Ima djece koja fakat imaju problema pa te onda molim da ne stavljas sve roditelje a ni djecu u isti kos.

Bas grozan post.

Ja kuham bas super kelj pa ga cak i sama jedem.

Stray cujemo se.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh....eto i nas (opet) na ovoj temi...

Otišla nam teta čuvalica, MM i ja smo u stalnoj strki oko Lovre i situacija je klasična:

Kad god smo mi uz njega (normalno) manje jede. I to ne bi bila katastrofa da se radi samo o vikendima, ali sada smo prešli u tjedan varijante..
    Kako to izgleda: doručak (eventualno) keksolino (to je jedino što hoće)..ručak ništa...poslije podnevni obrok (skoro pa ništa)..večera - jogurt i skoro pa ništa...i tako već skoro 7 dana...zadnja normalna fotka je sa Vidovog (ANek) tuluma gdje je još imao trbuhčić...sada ga nema...

I nije stvarno stvar u tome da stalno trčimo za njim, ali već smo očajni...ne pali niti ostavljanje hrane ...ma koma...

Sa tetom čuvalicom je klopao po špagi i u super količinama, ali čim smo mi u blizini onda je dernek i nema klope...

I ono što je najgore od svega, on jednostavno NEĆE probati neku drugu (novu) klopu...NEĆE...

I što da radimo???? Krepat ću od muke, a moje dijete od gladi uz pun frižider....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam doma dva opozita s razlikom od 20 mjeseci - sto pobija teoriju da su roditelji pretezno krivi - jer je stvar u naravi djeteta

luce isto nije jela krutu hranu do nekih 12 mjeseci (s 9 je tek tu i tamo nesto probala a s 12 nesto sto bi mogo nazvat prvi obrok)

zgoljava bila, zgoljava ostala - 2,5 godine i jedva 11 kg(87cm).
    Jedno vrijeme je bila kriticna (zimi -bila par puta bolesna za redom i jako je smrsala - mislim njoj se i svaka deka vidi kad fali, a tad je bila pala ispod 10 kg - pa me tog uvijek strah da se ne razboli jer ima 0 rezerve i to me jedino brine - ostalo je sve pozitivno - malo trosi, robu nosi jos neke brojeve 74 - te smo jedni od rijetkih kome su se ti brojevi isprali od pranja )

sad jede nesto bolje - ali samo meso, meso, meso - tu i tamo joj uspijem uvalit nesto drugo. Sto da vam kazem ja jedina u 10 navecer topim snicle za veceru

Ona je tip ako ne das jest sto bi ona htjela - ok ona bez problema izdrzi bez hrane koliko treba. Svasta sam probala - cak sam joj ostavljala hranu po svud da ju slucajno nade - al' nista.

No sad kako je starija situacija je sve bolja i bolja. Tak da ti nista pametno ne mogu savjetovat osim, budi uporna i ne odustaj i cekaj - vec ce to doc na svoje. A i konkurencija ima pozitivan ucinak

Dok je Matko dijametralno suprotan - mali pero-zdero sve bi jeo - samo daj, daj, sto god. I u ovih 10 mjeseci ju je vec stigo - razlika je samo 1kg između njih dvoje

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    kad moji neceju jesti ja im velim - o.k. nemojte
    bute jeli kad bute gladni
    i obicno tak i bude
    kad bu zaista gladan pojeo bu sve kaj mu stavis na stol
    evo ja stvarno neman iskustva na tom polju, ali cini mi se da to ovako najbolje funkcionira

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, tako sam i ja mislila kad nisam imala dijete. Nisam se mogla načuditi mamama/bakama koje hodaju za djecom da bi pojela, koje režu hranu na sitne komadiće, koje miču iz hrane dio koji djeca ne vole... Moja odluka je bila da kad ću imati dijete, sjest će za stol i jesti. Ako neće htjeti, neka ne jede. I onda kad sam se našla u ovoj koži, s ovakvim djetetom, vidjela sam da nije to baš tako jednostavno. Kad se ponašam ovkao kako sam gore napisala - jednostavno ne jede. Satima. A znam i vidim da je gladan.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isto kod nas...I kad pojede nešto, pojede tek dva tri griza, tek toliko da mu želudac nije apsolutno zaljepljen za kičmu...i to je to..

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nemogu vjerovati da sam tek sad ovo pročitala.

Mi isto spadamo u grupu nejelica i moja bebačica od 6 mjeseci jednostavno neće jesti.
    Ema je alergična na kravlje mlijeko i papa hipoalergenu formulu. Pošto je uvijek jela dosta manje od prosjeka, doc nam je preporučio laganu dohranu s 5 mj. Prije sam bila uvjerena da neću početi prije navršenih 6 mj, ali pošto nije htjela jesti, mislila sam da će možda htjeti nešto drugo.

Do sad smo probali mrkvu, jabuku, bananu i tikvicu i to doslovno probali. Žličicu baš i ne doživljava, jedino licne malo s mog prsta jabuke, a tikvicu je pojela 2 obroka i to u flašici pomiješanu s njenim mlijekom. Uglavnom, nakon mjesec dana smo opet na početku.
    Umjesto da se nešto poboljšalo, još je gore jer ja tim jednim pokušajem obroka zeznem apetit (ako ga uopće ima) i onda neće flašicu.

Danas je ujutro u 10h pojela 80ml i tek u 15h 170ml, pa onda opet za 4 i pol sata 120 i to je to.

Znam da je gladna jer si prožvače sve rukave i kad joj dam prst, sisa ga ko luda i sve mljacka i cmače, stalno bi pila vodu ili čaj ali kad namiriši hranu počne doslovno urlati. Već sam sva izbezumljena.

Nataša30 - vidim da si ti prolazila slično - pomozi pliz!!!

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Joj, Goga nema nista gore nego kada dijete nece da jede. Pa to je ko bolest. A da malenoj ne rastu zubi pa slabo jede? :/(bar u zadnje vrijeme) Evo A. u zadnja dva dana skroz malo papa. nedaj se.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    A da malenoj ne rastu zubi pa slabo jede? :/(bar u zadnje vrijeme)
    Da, valjda joj rastu zubi već 6 mj. Ma očajna sam već. Evo i danas se probudila u pola 7 a još nismo ni pomirišili bočicu. Čom ju primaknem ustima urla da mi se srce para. Bitno da čaj može piti do iznemoglosti...

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Goga25 da li ti dojis?

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Goga25 da li ti dojis?
    Nažalost ne. Zato mi je još gore. Da ciki, vjerojatno bi bar to htjela pa nebi ni radila neku paniku, ali ovako vidim kad i koliko pojede i zlo mi je.

Evo, zaspala je i u polusnu povukla 90 ml čistog mlijeka i ni da bi čuti za više, i sad ništa sigurno do 14h.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesi li uopce dojila i koliko dugo?
    Koliko ti vaze dijete i koliko je dugo?
    Da li je po tebi normalna ili premrsava?

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jesi li uopce dojila i koliko dugo?
    Koliko ti vaze dijete i koliko je dugo?
    Da li je po tebi normalna ili premrsava?
    Dojila sam samo 10 dana. Ema je samo spavala i nije htjela vući. Nisam joj htjela davati ništa drugo, nego tek za tjedan dana, i onda se od formule osula po cijelom tijelu pa smo završili u Klaićevoj. Dosta je pala na težini i dehidrirala, a uz sve to je alergična na kravlje mlijeko.
    Dok to nisu ustanovili i napravili sve pretrage, nisu mi dali da dojim, nego su joj davali hipoalergenu formulu i stavili je na infuziju - i tako sam ja izgubila mlijeko

Ima 7kg i duga je 69cm. U zadnjih mjesec dana dobila je samo 300g.

Ema je vitka, ali nebih to baš odredila kao mršavo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jesi probala zgusnuti mlijeko nekakvim pahuljicama pa joj to dati na žličicu?

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dal da se smijem ili plačem na ovo pitanje... Jesam i jela je tako 3 dana po jedan obrok, a sad urla na sve slično.

Ajde, u 14h je pojela malo jabukice s mog prsta i 100ml mlijeka al opet kad je lagano tonula u san. Mislim, nije niš jela skoro 5h i da nije gladna, nego joj moram uvaljivat hranu na prevaru spavajući :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa jel onda generalno problem hranjenje na žlicu? Mi smo imali dosta problema sa hranjenjem na bočicu, ali sa žlicom je išlo bolje. Ja sam onda radila voćni i povrtni obrok isto sa mlijekom - mlijeko+pahuljice + izmiksano voće ili povrće; tako da dobije i mlijeka, a i ostale obroke po danu sam joj davala na žlicu mlijeko sa pahuljicama. Bočicu je prihvaćala samo po noći, u snu. Onda je počela odbijati i to mlijeko sa pahuljicama pa sam relativno rano uvela jogurt.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Btw. to ti je uobičajeno da hoće jesti samo u polusnu. Vjerojatno uopće ne osjeća glad jer se nalije čaja.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Istina da puno pije, ali dosta vode ili joj stavim tek toliko čaja da pofarbam vodu, tak da ne vjerujem da ju baš zasiti tolika količina šećera.

Žlica je definitivno problem, ali ona neće ni flašicu. Prije bi ovo hranjenje u snu palilo skoro svaki puta, ali sad jako rijetko. Cura ima svoju volju i gotovo.

Ima ona dana kad jede relativno normalno - recimo da ima 5 obroka i to kad se probudi usred noći pa ju uspijem nahraniti a ostala 4 rastegne do 11 navečer, i to pojede oko 130 - 150 po obroku, ali to traje 2 dana, pa tjedan dana štrajka...

Primjetila sam da što manje jede, sve veći razmak si radi i sve je manje i rjeđe gladna. Da idem po onom principu - jest će kad je gladna - spali bi na 1 obrok dnevno...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A nije to od šećera nego im se valjda želučić napuni i od vode. Ali ne znam što na to reći - nama je npr. naša pedijatrica rekla da ne dajemo puno tekućine kad je Lea zezala sa hranjenjem, ali ne bih se ja to baš usudila, da dijete ne dehidrira. Ali ne razumijem kako ona to rasteže obroke, zar ju ne hraniš u neka određena vremena?

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mima - ne usudim se ni ja uskraćivat joj tekućinu baš iz razloga što je jednom kao jako mala već dehidrirala.

Kak rasteže obroke? Pa ovak nekak...
    Npr. svako jutro se probudi oko pola 7-7h, do 9 gospodična nije gladna. Ja ju ujutro odmah premotam i napravim papicu ali niti čuti. Probala sam i da ju ne premotavam već da joj samo onako bunovnoj iz kreveta odmah uvalim flašicu, ali ni to ne funkcionira. Ona bi se malo poigrala, popila čaja i tek onda jela.

E, onda, ako recimo jede u 9h, do 13h nema šanse da jede. U međuvremenu još i odspava i u 13 joj ponudim ručak, dakle - tikvicu na sve moguće načine ili rižolino. ili jabukicu...
    Ak je dobre volje proba malo ali većinom nam je to SF. S tim si uglavnom pokvari obrok pa više nije gladna i onda tek oko 14-14:30h počne sisati sve do čega dođe pa joj po 100-ti put ponudim flašicu.

Onda je madam sita do otprilike 19h i oko 22 ide u krevet. Slavlje je ako prije spavanca pojede nešto.

Spava cijelu noć od otprilike 4 mj. Dosta je vesela, jako je pokretna i živa, smije se, priča mama i baba, doktori su zadovoljni s njom ali svi kažu da malo jede. Kak su onda zadovoljni ak malo jede. Ja bi i shvatila da je njoj dosta recimo 500 ml dnevno, ali doktori ne žele ni čuti za to, a opet - zadovoljni su njenim motoričkim napretkom i rastom općenito, samo što dosta malo dobiva na težini.

Zbunj totalni...

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Goga koliko ides van s njom i da li je nosis u marami? Mozda biste pojacali apetit da ste vise vani, najmanje po 4 sata dnevno i nositi se puno.
    Pusi li tko kod tebe u stanu i da li zivite u prometnom ili neprometnom dijelu grada?
    Mislim da se maloj zamjerio neki okus i sada strajka...
    Ona je stara sad pola godine? Koliko je aktivna, okrece li se na trbuh?
    Drzis li je na trbuhu? Masiras li je?
    Sa svim tim sto ti govorim mozes pojacati apetit. Nije samo u pitanje hranjenje kuzis, nego i hrpa stvari okolo.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Goga koliko ides van s njom i da li je nosis u marami? Mozda biste pojacali apetit da ste vise vani, najmanje po 4 sata dnevno i nositi se puno.
    Pusi li tko kod tebe u stanu i da li zivite u prometnom ili neprometnom dijelu grada?
    Sa svim tim sto ti govorim mozes pojacati apetit. Nije samo u pitanje hranjenje kuzis, nego i hrpa stvari okolo.
    Ovo mi se čini kao dobra ideja.Svježi zrak i šetnja bi joj mogli otvoriti apetit.
    Jedino me brine ta njezina alergija,možda ima nekakve grčeve nakon jela
    pa zato odbija hranu?!

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mi za sad nemamo ovakvih problema ali ću vam ispričati dva jako meni bliska....
    1. maleni od godinu i nešto malo mjeseci neće da jede...ništa! mama njegova priča da mu je na silu uvaljivala žličicu - ja se s tim ne slažem ali nisam bila u njenoj koži pa neželim komentirat. negdje gore sam pročitala da ih se pusti dok ne ogladne da će onda jest...ona je po savjetu pedi probala i mali nije jeo dva dana...ona nije više mogla izdržat-ja nebi ni toliko ali opet neznam pa ne komentiram.i opet nije jeo
    2. curica koja sad ide u drugi osnovne-sama kost i koža-neće jesti kažu-e to bi komentirala jer mala jede non stop kinder jaja, krafne, čokolade, lisnata peciva, uglavnom prije obroka, pa kako će i jesti ono šta joj treba-cura je jedinica i inače je jako dobra i pametna-pametna toliko da ih sve redom vrti oko malog prsta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Goga ja sam s Rinom imala istih problema, hodale smo u Klaićevu kod gastroenterologa, isto je jela Pregomin i sve to u jako malim količinama, te bljuckala i povraćala. Ja bi ju hranila oko pola noći u snu i ta flaša u snu nas je spašavala jer inače uopće valjda ne bi dobivala na kilaži. S negdje oko godinu dana sam ju prestala vodit gastroenterologu jer mislim da to više nije imalo smisla. Mi i danas s njom mučimo muku da jede, i ima svoje faze... Međutim, ona sad s 2 god. ima 11 kg i 700 grama, što je po meni sasvim solidno. Ali mi se jako trudimo oko njene prehrane. Na svu sreću više manje će pojesti sve, osim povrća koje joj izmiksam i onda jede. Voli voće i voćne jogurte i to gotovo uvijek hoće. Voli i kruh, meso, rižu, mlijeko... Nažalost jako voli paštetu i to je naučila jest u jaslicama.Obožava bombone, pa ako traži, dam joj. Ja vjerujem da mi ne pridajemo toliko pažnje njenoj prehrani (jede jako raznovrsno i stvarno se potrudimo nahranit ju) da ona sada ne bi imala više od 10 kg. Tekućinu je također odbijala, a sad kad smo skužili da voli onaj obični sirup za rarijedit, dajemo joj to, tako da popije po 2 dcl na dan, inače nije uopće htjela pit. Još nešto, ona je počeal jest otkad ide u jaslice i tamo doslovno sve trpa u sebe, te dane kad je u jaslicama i doma dobro jede, a već u nedjelju, skoro pa neće otvorit usta...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

samba pa super se rina sada zdebljala :D bravo

Goga - stvari će ti se verujem ipak dosta popravljati kako budeš uvodila više vrsta hrane, tako da izdržiš još malo. Naime, ipak ćeš naći nešto što će ti dijete htjeti jesti - recimo, Lea je jako dobro prihvatila jogurt i kravlji sir, pa mi je odmah bilo lakše jer bi jedan obrok dobro pojela. A sada jede pristojno, isto ima dosta stvari koje baš voli - kruh, ribu, sir, šunku, općenito voli dosta stvari za koje mi baš i nije drago kao što su pečeno meso itd. Ali barem znam ako npr. ne pojede dobro ručak da joj poslije dam malo sira, i da će nešto pojesti. No, pojede i juhe sa povrćem, pa recimo baš jako voli karfiol čušpajz itd.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Van idem s njom svaki dan bez iznimke i to po oko 3 sata u komadu. Išla bi i na duže ali vani pogotovo neće jesti pa odjurimo doma na papicu. Neki put ponovimo tu šetnju 2x, neki put samo jednom - ovisno o vremenu.

Nosimo se stalno - prije 3 dana kupih sling, a prije toga mi je bila u klokanici, a prije toga na rukama. Za kolica neće ni čuti i definitivno su promašena investicija, jedino kad zaspe vani pa ju na pol sata-sat stavim u njih i šećemo. Nosimo se puno i po doma.

Kod mene nitko ne puši i nedam ni gostima da puše, živimo u centru, na samom Britancu ali s vremenom je navikla na buku. Nema problema sa spavanjem, premda se uspavljuje na rukama od prvog dana.

Na trbuh se počela okretati jaaako rano i obožava biti na trbuhu. I kad mi je u krilu, većinom je na trbuhu. Jakko je aktivna i stalno lamaće nogama, rukama, preokreće se, pokušava sjesti, već mi iskače van iz one ležaljkice. Masiram ju kad ju mažem svaku večer poslije kupanja i svaki dan radimo baby fitness iz knjige "Godine prve - zašto su važne" od Jovančevića, premda nikad nije imala baš potrebu za tim, ali meni dovoljno da je uživancija prisutna obostrano.
    Puno joj pričam i pjevam, ukratko - stvarno se bavim s njom najviše koliko mogu.

Mislila sam da joj se zgadilo to antialergeno mlijeko jer fakat ima gadan okus i da će biti bolje kad u njega umiješam neko voće, povrće...općenito kad uvedemo dohranu da će počet jesti jer će joj biti fino, ali sad je još gore.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Jedino me brine ta njezina alergija,možda ima nekakve grčeve nakon jela pa zato odbija hranu?!
    Nema grčeve (bar ja tak mislim). Njoj se alergija očituje kroz osip na tijelu, prvo po licu a onda po cijelom tijelu.

Inače ima urednu stolicu, svaki put podrigne poslije jela i mirno spava.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •