Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 127

Thread: Kumstvo = prijateljstvo, ili ipak ne?

kahna's Avatar

Default Kumstvo = prijateljstvo, ili ipak ne?

Ponukana jednom temom,
    da podjelim s Vama svoje razmišljanje na temu kumova.

Rijetki su kumovi za koje znam da su i nakon ohoho godina dobri koliko su si bili dobri i kada su se pokumili.
    Moja je teorija da kumstva razbijaju prijateljstva.
    Možda valjam gluposti, ali takva su mi iskustva.

Vjerujem da se nekako počne osjećati nekakva obaveza jedni prema drugima i da to prevlada nad neobveznim prijateljstvom.

Primjer; vjenčani kumovi mojih roditelja :/
    S jednima se niti telefonom ne čuju, s drugima se vide svake prijestupne.
    Moji, burazovi i sekini krsni kumovi - ista stvar - puklo.

Ja bila vjenčana kuma dva puta - s jednom se vidim kad se sretnemo i to je to.
    Nije niti nastalo kumstvo iz nekog velikog prijateljstva, ali je raspirilo i ono malo što je bilo.
    Druga me zvala za kumu kad je dobila odbijenicu s druge strane - tu sam pristala zbog roditelja, ali i to je u komi - veza nikakva.
    Tu nisam niti očekivala apsolutno ništa jer je bilo ono - kumstvo se ne odbija.

MM-ov vjenčani kum - bili nerazdvojni, pokumili se - puklo :/

Ja sam iz istog razloga, što vjerujem u ovo gore navedeno, najboljoj frendici rekla - čuj, neću te zvati za kumu da se ne posvađamo
    uzela sam sestričnu :D i još smo si dobre, ali to mi je familija pa to ne brojim.
    To mi je i bio cilj.

Mislim, da ne nabrajam dalje, nebi željela spominjati poznate mi ljude na javnom forumu, ali nemam baš puno pozitivnih primjera.

Što me ustvari zanima.
    Kakva su Vaša iskustva, ili situacije iz okoline, drži li mi teorija vodu?

Maruška's Avatar

Ja ne držim puno do kumstva; doživljavam ga kao lijepi običaj.

A o tvojoj teoriji...
    Mislim da život danas ide takvim tempom da gubimo veze s mnogim ljudima, bili oni kumovi ili ne.

Danči29's Avatar

ja svoju vjenčanu kumu gotovo uopće ne vidim, kao što ti kažeš - puklo. Ostale su samo formalne čestitke, ono rođendani/blagdani........ma koma.
    Tvoja teorija kod mene stoji.
    A i kod mojih roditelja.

tajchi73's Avatar

Default Re: Kumstvo = prijateljstvo, ili ipak ne?

kahna
    Što me ustvari zanima.
    Kakva su Vaša iskustva, ili situacije iz okoline, drži li mi teorija vodu

MM je zaključio da sa svima s kojima smo se pokumili ili više uopće ne komuniciramo ili slabo komuniciramo, tako da ti po njemu teorija drži vodu .

icyoh's Avatar

Ni MM ni ja se više ne čujemo previše s vj. kumovima tako da je teorija priimjenjiva na mene.

Moja kuma se dosta promijenila otkad sam se udala i rodila - ne kažem da ja nisam, no kod nje je skroz čudno. Pisala sam na drugoj temi - to je moj zaključak da je puno lakše biti prijatelj nekome tko nije potpuno sretan. Jer dok smo bile cure i dijelile iste probleme, žalile se jedna drugoj i sl., sve je bilo super. No sad ako ja spomenem da sam zadovoljna s MM, L ili slično odmah imam feeling da sluša "preko neke stvari".

Sun's Avatar

ma pojma nemam, nisam neki vjernik pa meni to kumstvo nije ništa drugo doli prijateljstvo. pa mi ove tvoje priče govore da su pukla prijateljstva - po mom pukla bi ibez kumstva.

babyboys's Avatar

ima jedna moja poznanica uzrečicu - ako se hoćeš nekoga riješiti - pokumi se s njim!

nije to baš tako, ali nije ni daleko od istine.
    iskustva u mojoj familiji - mama je imala dvije prijateljice kroz čitavo školovanje s kojima je bila nerazdvojna . jedna joj je vjenčana, druga je krsna kuma mojoj sestri. ni sa jednom se nije čula godinama, do ovog proljeća kad je umrla baka. ugčlavnom se svelo na to da se čuju kad netko umre ili se rodi koje unuče. a ne pomaže što je moja mama u Zg, jedna kuma u Vk, a druga u Zd. razdvojio ih - život.

moje kume... za sad nekako klapa. nismo se posvađale, ali jedna u Rijeci studira, a druga je od uvijek u nekoj gužvi i ima užasno malo vremena. za nju mi je i više krivo jer je ona kuma mom T.
    s ovom iz Ri se vidim dva puta godišnje ako i toliko i ja znam da joj se uvijek mogu obratitib i ona meni, ali nije to to... jednostavno nismo u toku sa životom one druge i sve se ... razvodnilo.

mm i njegov vjenčani kum se čuju bar dva puta tjedno i vide u prosjeku svaka dva tjedna, dok recimo sa kumom od J je situacija dijametralno suprotna.

ali nije to nužno tako samo sa kumovima. sjetila sam se ja , dok ovo pišem, još ljudi koji su jednostavno nestali iz mog života, bez nekog extra povoda... valjda je to neizbježno.

a šta donosi sa sobom to kumstvo?

ja sam kuma jednoj svojoj frendici, ne čujemo se po dosta vremena, ali smo ipak frendice, primjerice, ne nazovemo se po pola godine, a onda ja nazovem i pozovem nas kod njih doma u st na neodređeni broj dana

da njen muž nije nekome rekao na telefon da je došla kuma iz zagreba, ja bi na to ful zaboravila - mislim, da sam kuma

dakle, što se očekuje od kume (pa i mene dakle kao takve )?

Ora's Avatar

U mom slučaju ta teorija ne drži vodu.

Moje prijateljice kojima sam ja kuma ili one meni (vjenčana, kuma djetetu) sam u još "boljim" odnosima nego prije.
    Pod boljim mislim da ima još jedan razlog više da se čujemo i vidimo.

Meni su kumstva bitna i jako držim do njih. I kod biranja kumova bilo mi je važno da imaju isto, ili barem slično poimenja kumstva.

melange's Avatar

ali kad kažete da je *puklo* prijateljstvo nakon kumstva,
    da li je to zbog neke svađe, prepirke vezane za kumovanje i obveze kumovanja (koje su te uopće?)
    ili ste se jednostavno udaljili, što prostorno, što po svjetonazoru?

jer kao što je već rečeno, vi se mijenjate, mijenja se vaša okolina, skupa s ljudima u njoj. upoznajete nove ljude, s nekim starima se manje viđate i imate sve manje zajedničkog. bili kumovi ili ne.

Osoblje foruma Bubica's Avatar

ja od kumova nis posebno ne ocekujem, svi su mi jako dobri prilatelji ili rod, zadrzali smo iste odnose kao i prije kumstva

Tashunica's Avatar

Quote Originally Posted by babyboys
    ima jedna moja poznanica uzrečicu - ako se hoćeš nekoga riješiti - pokumi se s njim!
    ja znam za onu - ako se hoćeš nekoga riješiti - odi s njim na ljetovanje

što se tiče dosadašnjih kumstava, s nikim se nismo posvađali, ali su nam se životni putevi razišli, čujemo se tu i tamo i to je to.

kad sam rodila malog točno smo znali koga želimo za kumove, najnajnajbolje prijatelje, to više čak ni ne liči prijateljstvo, mi smo kao braća i sestre.
    bili smo prijatelji skoro deset godina prije kumstva i evo skoro tri nakon, sve je isto. mali ih obožava i oni njega.
    njihov sin je godište naše kćeri, odrasli su zajedno i njih dvoje imaju poprilično bratsko/sestrinsku crtu u svom odnosu.
    ne znam što bi se trebalo dogoditi da ova veza pukne, nadam se ništa.

vještičica's Avatar

U današnjem ritmu života i suludom tempu definišite molim pojam "nerazdvojan/na"

Lako je biti "nerazdvojna drugarica" kad smo obe single i zujimo kud god nas volja. Za ta i takva druženja je lako naći i vrijeme i prostor u takvim okolnostima.

Kad si u vezi, to vrijeme i prostor postaju sve manji, skučeniji. Pa onda pucaju prijateljstva jer ja npr. nemam vremena kad je mojoj single prijateljici volja da idemo van, jer, sram me bilo, izlazim sa dragim...
    Po principu "sličan se sličnom sviđa" tad se parovi intenzivnije druže u parovima i to nekako i klapa, jer parovi znaju šta je zajedničko vrijeme i kako ga je teško "napraviti".

E, a sad nastupa vrijeme za porodični život sa jednim ili više djece. Single prijateljice više nemaju ni sekunde živaca slušati priče o bljuckanju i mijenjanju pelena niti slušati "sad zaista nemam vremena za izlazak naveče" po stoti put.
    Oni "upareni" prijatelji će vjerovatno imati više razumijevanja za nedostatak vremena za druženje.
    Najviše razumijevanja imaće, naravno, oni koji su u istom "sosu". Pa će se šaliti (i tako i misliti) da je dobro što postoje rođendani i praznici, jer se drugačije ne biste ni vidjeli

Naravno da postoje izuzeci, ali su rijetki.
    Moja kuma je single. Čujemo se kad stignemo, vidimo još rjeđe. (Pre)rijetko viđanje ne uzrokuje nikakve "nuspojave. Kad se vidimo, nastavljamo tamo gdje smo stale. Ako pomoć treba, pomognemo jedna drugoj. Kum je oženjen sa dvoje djece, ista priča i sa njim(a).

Vrlo malo ljudi može izdržati u prijateljstvu čitav život.
    To nema nikakve veze sa kumovanjem, samo sa ličnim odrastanjem

Vidim da je ova tema inspirirana mojom I neka je.

Eto, ja kad sam birala vjencanu kumu birala sam izmedju dvije osobe za koje sam mislila da su mi najbolje prijateljice.

Jedna, kao sto znate s drugog topica, vise to nije.

A druga ce biti bebi kuma i ona vec jako drzi do toga, a i ja.

Moja krsna i firmana kuma je jako dugo bila dio mog zivota, intenzivno, sad ju ne vidim toliko cesto, no ne mogu reci da je nestala iz mog zivota.

Cookie's Avatar

Vještičice, točno tako.

Jednom davno, kad sam tek počinjala raditi i bila još mlada i single, pričala sam s jednim čovjekom dosta starijim od sebe - u svojim šezdesetima, valjda - i požalila mu se kako se sa svojim prijateljima s faksa više ne stignem viđati kao prije (čitaj: cjelodnevno višenje skupa) jer su svi počeli raditi i teško nam se uskladiti...

On mi je na to rekao: Ali to i treba biti tako. Postoji vrijeme za sve. Što budeš starija, to ćeš se sve manje viđati s prijateljima, jer ćeš željeti više vremena provoditi s obitelji.

U ono vrijeme ga nisam shvatila. Obitelj mi nije bila ni u peti i nisam imala pojma o čemu čovjek priča. Danas shvaćam kako je to zapravo bio jedan jako mudar čovjek

Ria's Avatar

Ja imam pozitivna iskustva.
    Mojoj mami je njen vjenčana kuma i dalje najbolja prijateljica iako već 30 godina žive u različitim državama, ali uvijek se trude bar tjedan dana godišnje provesti zajedno...nažalost umire od raka i njih dvije će u kolovozu provesti vjerojatno posljednjih 8 dana zajedno. Jako sam tužna zbog njih dvije.

MM-ov vjenčani kum, kad su se pokumilil nisu bili najbolji frendovi, no danas zajedno imaju firmu i svakodnevno su skupa i poslovno i privatno, toliko da je mene frendica pitala jel MM mene vara s njim

Moja vjenčana kuma je moja frendica iz osnovne i dan danas nam je odnos jedank - predivan

Moja krsna kuma je tatina sestra - nismo prebliske ali se volimo i imamo ok odnos.
    Krizmana kuma, čudna biljka s kojom u biti više ne razgovaram iz neih sasvim čudnih razloga, no ona mi je trebala samo iz tehničkih razloga za kumu.

Kuma mog djeteta, jako je volim, iako su nas neke stvari pomalo udaljile trenutno. Njeno dijete moje je kumče...
    Mislim da je naša ljubav obostrana, ja bi za svoje kumče dala sve, kao što bi i ona za moje dijete.

Iako većinom i ja čujem da su se prijateljstva raspala nakon kumstava ja imam lijepa iskustva i sve naše kumove jako volim.

Eci's Avatar

Viš, viš , a ja sam mislila da je samo kod mene tako.
    Sa vjenčanim kumom od MMa se više ne čujemo ni ne vidimo, sa Erikovim krsnim isto tako. Jedino sam si ja sa svojom vjenčanom i Irinom krsnom dobra, ali isto se rijetko vidimo. Zato sam za Vitovog kuma uzela mog očuha (taj nema kamo pobječi, a i klinci su mu kao unuci).

Anemona's Avatar

Slažem se s tvrdnjom da se prijateljstva s godinama mijenjaju, kao i prioriteti. Najidealnije bi bilo kad bi svi uvijek imali iste interese i bili u istoj životnoj fazi, ali nismo, pa dolazi do razilaženja. Tako je i s kumstvima.

sarasvati's Avatar

Ja sam krsna kuma jednoj maloj preslatkoj djevojčici i to je još više učvrstilo prijateljstvo s njezinom majkom, dok se ona (majka moga kumčeta) nekako udaljila sa svojom vjenčanom kumom, odnosno kuma od nje. Kao da je .... ispunila cilj nakon kumovanja? :?

Elly's Avatar

Nasem vjencanom kumu se izgubio svaki trag - on nam je bio zajednicki prijatelj, na neki nacin je 'kumovao' nasem braku, i bilo je logicno da nam on bude kum. No, nakon nekog vremena u kojem smo se i culi i vidjali, njemu se zivot drasticno promijenio, i od svih se udaljio.

Vjencana kuma mi je pak najbolja frendica, i odnos nam je super.

Moja krsna kuma je moja teta, i takodjer, odnos nam je super.

Tako da ono, 2 od 3 .... ja zadovoljna.

(maša)'s Avatar

to nekako često bude sa prijateljstvima...rijetki ostaju prijatelji dugi period..

ja sam svoju krsnu kumu upoznala sa 18 god (a tatina ujna je)
    krizmenu viđam često (obitelj)
    brat svoje nije vidio bar 10 godina (a bili su super frendovi sa starcima)
    krizmenog kuma viđa često (obitelj)

moja vjenčana kuma i ja smo frendice od srednje škole..MM i ja smo bili kumovi njima na njihovom vjenčanju..
    zasad je sve isto, vidimo se bar 2-3 puta mjesečno pa makar nakratko..

mislim da je stvar u tome da obje strane moraju imat želju i volju održat odnos kao i u svakoj vezi..

(maša)'s Avatar

MM-ovog vjenčanog kuma viđamo al ne prečesto...al on je i prije takav bio (a frendovi su još iz vrtića, išli zajedno u osnovnu i srednju školu)

malena beba's Avatar

mi smo sa svojim vjencanim kumovima jos i bolji nego smo prije bili, vezalo nas to kumstvo

takodjer, sa krsnom kumom naseg j. koja je inace moja najbolja prijateljica jos od vrtickih dana (i koja ce biti vjencana kuma mojoj seki)

a krsni kum nase e. onako, imamo kontakt s njim ali kao i prije, dodje na djecije rodjendane i to je to

tako da, zadovoljna sam, 2 od 3 sta neko rece

Kavin's Avatar

Kuma mi je duuugogodišnja najbolja prijateljica, mm-u isto tako.
    Krsni kum G je obostrani dugogodišnji prijatelj.
    Bliski smo.

Kavin's Avatar

kahna's Avatar

Quote Originally Posted by Kavin
    Jesam, ta tema me i potakla na ovo

Koliko vidim ima i pozitivnih i loših iskustava, trebala sam postaviti anketu,
    sad opet niš ne znam.
    Pobrojimo se....

Moje je mišljenje da se nakon kumstva, kod nekih, očekivanja promjene - neki, jelte, očekuju prije, neki poslije, a neki oboje 8)
    Moji koji su "očekivali" (znate valjda kaj) su se gadno zahe...
    s tima naravno ni nisam dobra 8)

Sad ozbiljno, imam osjećaj da se odnosi iz nekog razloga "zategnu", sve postane - ti si meni, pa kumovi smo, moram i ja tebi...
    bili mi kod vas već 3 puta - sad je red na vama .... da ne nabrajam.
    Nema one neke spontanosti.
    Mislim da to "ubije" prijateljstvo.

Quote Originally Posted by melange
    ali kad kažete da je *puklo* prijateljstvo nakon kumstva,
    da li je to zbog neke svađe, prepirke vezane za kumovanje i obveze kumovanja (koje su te uopće?)
    ili ste se jednostavno udaljili, što prostorno, što po svjetonazoru?

jer kao što je već rečeno, vi se mijenjate, mijenja se vaša okolina, skupa s ljudima u njoj. upoznajete nove ljude, s nekim starima se manje viđate i imate sve manje zajedničkog. bili kumovi ili ne.
    Koliko znam, nitko od mojih, gore navedenih, nije se posvadio, jednostavno se sve razvodnilo.
    A nisu se niti prostorno udaljili, rađali su skupa, podizali djecu (nas) ali s vremenom nije to to :/
    I još mi je ok za starce, godine su tu u pitanju, život ide, nosi svoje, ali evo
    i mladi, nakon 2, 5, 6 god. braka - pa već zahlađenje.

Ma šta mene u stvari mući
    opet sam kuma, sad 14.08 i to dobroj frendici, strah me.
    Al valjda ćemo i mi kako su ovdje neki naveli, nastaviti pozitivno.
    Uostalom, oni su Luki krsni, pa eto, nakon godinu i po još smo dobri :D
    nadam se da će to biti ono pravo, ustvari, ono staro prijateljstvo.

Osoblje foruma emily's Avatar

Quote Originally Posted by Bubica
    ja od kumova nis posebno ne ocekujem, svi su mi jako dobri prilatelji ili rod, zadrzali smo iste odnose kao i prije kumstva
    isto ovako

i dalje su mi to frendice, nikad ih ne zovem kumama
    niti djeca svoje kume zovu tako, vec imenom

anamar's Avatar

moja kuma vjenčana, kojoj sam i ja bila kuma na svadbi, smo super. ne živimo u istom gradu, ali se čujemo jako često telefonom, a obavezno se posjećujemo bar dva puta godišnje. tu se ništa nije razvodnilo i prema svemu sudeći male su šanse da se to dogodi.

mojoj N je krsna kuma moja seka, što mi je bilo najprirodnije, jer joj je ona uz baku i najbliža. ni tu se ništa nije razvodnilo, a uvjerena sam da ćemo ostati bliske uvijek.

što se tiče MM-a s njegovim kumovima s vjenčanja i onima kojima je on bio kum ne vidimo se i ne susrećemo prečesto. razlozi su uobičajeni, život ili neki izbori koje smo u životu učinili, su nas razdvojili. ali želim istaknuti da je meni zbog toga izrazito žao. ponajviše zbog toga što je riječ o ljudima koji su nam bliski, a to se ne nalazi često.

Sve moje frendice su mi frendice oko 15 g, pa je i logično da smo se već na sve načine pokumili
    S najboljom frendicom(kumom) sam 25 g,ne živimo u istom gradu već 18 g ali ništa se nije promijenilo(iako su se izmjenjivale okolnosti oko nas).
    Ovo ljeto sam dvaput kuma i to će me naravno otjerati u bankrot -a sve drugo će ostati isto
    Mislim da sva prijateljstva prolaze uspone i padove-neka prežive a neka ne,neovisno o kumstvu....

fegusti's Avatar

Default Re: Kumstvo = prijateljstvo, ili ipak ne?

Quote Originally Posted by kahna
    ...Vjerujem da se nekako počne osjećati nekakva obaveza jedni prema drugima i da to prevlada nad neobveznim prijateljstvom...
    tjah, tako je i s ponekim brakovima.
    meni je kuma bila i ostala prijateljica ... a brak se raspao

Dodirko's Avatar

I naši odnosi su se zahladili.... šteta!

Neobjašnjivo al je tako.

Naši su odnosi sa svim kumovima ostali više-manje isti. Kroz tih 9 god. koliko smo u braku, normalno je da se neki odnosi razrijede, a neki novi pojave, ali mislim da to nema veze sa kumstvom.

Ria's Avatar

Quote Originally Posted by Ria
    Ja imam pozitivna iskustva.
    Mojoj mami je njen vjenčana kuma i dalje najbolja prijateljica iako već 30 godina žive u različitim državama, ali uvijek se trude bar tjedan dana godišnje provesti zajedno...nažalost umire od raka i njih dvije će u kolovozu provesti vjerojatno posljednjih 8 dana zajedno. Jako sam tužna zbog njih dvije.

MM-ov vjenčani kum, kad su se pokumilil nisu bili najbolji frendovi, no danas zajedno imaju firmu i svakodnevno su skupa i poslovno i privatno, toliko da je mene frendica pitala jel MM mene vara s njim

Moja vjenčana kuma je moja frendica iz osnovne i dan danas nam je odnos jedank - predivan

Moja krsna kuma je tatina sestra - nismo prebliske ali se volimo i imamo ok odnos.
    Krizmana kuma, čudna biljka s kojom u biti više ne razgovaram iz neih sasvim čudnih razloga, no ona mi je trebala samo iz tehničkih razloga za kumu.

Kuma mog djeteta, jako je volim, iako su nas neke stvari pomalo udaljile trenutno. Njeno dijete moje je kumče...
    Mislim da je naša ljubav obostrana, ja bi za svoje kumče dala sve, kao što bi i ona za moje dijete.

Iako većinom i ja čujem da su se prijateljstva raspala nakon kumstava ja imam lijepa iskustva i sve naše kumove jako volim.
    I da dodam, vjenčani smo kumovi i s tim ljudima smo njihovom, tj. njgovom krivnjom prestali komunicirati, no nakon nekih godinu dana kad je sve shvatio, kum je učunio sve da ispravi stvar. Kuma i ja smo cijelo vrijeme zapravo kumunicirale. Sad smo opet u dobrim odosima, jako se volimo i MM i ja im često pomažemo jer im je trenutno potrebno.

Dakle, kad pogledam se, zapravo smo imali sreće.

spring's Avatar

Poneke prijateljske veze opstanu baš zahvaljujući kumstvu. Svoju vjenčanu kumu poznajem već godinama,zajednom smo studirale i tada smo bile najbliskije. Po završetku studija doista su nas životi stalno nosili na različite strane,ona se udala i odselila u drugi grad,a ja tek počela s ludim izlascima i upoznala mm-a. Ona se zaposlila u struci,a ja sam još eksperimentirala sa svakakvim poslovima. Dobila je dijete kada to meni još nije bilo ni u peti. Stalno smo se razmimoilazile, a po mom mišljenju što su veća razmimoilaženja po pitanju takvih nekih važnih stvari tipa (brak,djeca) bliskost je manja,zapravo manje je zajedničkih tema. Pa ipak, i dan danas smo dobre,čujemo se i viđamo,i strašno mi je drago što mi je baš ona kuma jer je smatram jednom od najkvalitetnijih osoba koje sam ikad srela. Poanta je da se odnos tijekom vremena mijenja,razvija kao što se i sami mijenjamo,neke veze opstanu, neke ne. Nije čak u pitanju ni kvaliteta veze s tom osobom puno je tu faktora u igri( npr.blizina stanovanja). Mojoj je kumi nažalost umrlo dijete i nadam se da bi i ona rekla da sam bila tu za nju u tom najgorem periodu koji si jedna majka može zamisliti.

spunky125's Avatar

meni su kumstva bitna, i čini mi se da upravo zbogtoga još više ulažemo u našeprijateljstvo. Naime, ja te ljude naprosto volim, i kao što zovem svoju obitelj tako i snjima održavam kontakt, i to funkcionira

Mukica's Avatar

Naime, ja te ljude naprosto volim, i kao što zovem svoju obitelj tako i snjima održavam kontakt, i to funkcionira
    tak i ja

Osoblje foruma ivarica's Avatar

ja nisam imala kumu nego svjedokinju kod zakljucenja braka

ali protiv tvoje teorije evo mojeg iskustva

svjedokinju sam - izvukla iz sesira
    ona koja nije izvucena, nije mi vise ni prijateljica

spring's Avatar

[quote="Mukica"]
    Naime, ja te ljude naprosto volim, i kao što zovem svoju obitelj tako i snjima održavam kontakt, i to funkcionira
    Isto tako.

ZAUZETA's Avatar

Kumstvo je još u vrijeme naših roditelja imalo ogromnu vrijednost, a znam i sredine gdje je to i danas tako.

Svaki odnos traži vrijeme i energiju, tako i kumstvo ako nije zatraženo iz očitih razloga (lovica). Kad ću imati dijete, kuma ću tražiti po onom modelu- koga bi izabrao da zbrine moje dijete ako mene nestane sa lica zemlje, znači povjerenje. Nažalost, takve osobe uđu rijetko u naš život, treba prepoznati prave.

Ali, neki ljudi bez obzira na vremensku razdvojenost i geografsku i dan danas su mi mentalno bliski i to je kvaliteta koku tražim.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Mukica
    tak i ja
    I ja... Nije uvijek lako, pogotovo kad su djeca bila manja (svi smo tu negdje generacija s djecom iste dobi), ne stanujemo blizu, ne radimo skupa, ali... ako niš drugo držimo do dječjih rođendana i ponekog roštilja, pa se istračamo kao u stara vremena.

ja sam se udaljila od kumova isto.
    sta da kazem, dosadni su
    totalno su nam se interesovanja odvojila.
    volim pse, oni ih pljuckaju stalno
    volim decu, ali ne nacin na koji oni odgajaju svoju i namecu drugima kao jedino normalno
    ogovaraju puno, ne volim da ucestvujem u tome
    i mnooogo toga.
    cujemo se, tu i tamo vidimo, ali kako bi objasnila..
    ta vidjanja meni predstavljaju obavezu ne idem veselo i rado

Evo mi smo jednako bliski ili čak bliži sa svojim kumovima, kumovima svoje djece i ljudima kojima smo bili kumovi, mislim iz jednostavnog razloga jer su to prvo bili ljudi koje volimo, a onda nam postali kumovi...
    Iako moja kuma i ja živimo na različitim kontinentima, čujemo se vidimo se, ponekad i putujemo zajedno, išle smo zajedno i u razred...To su kod nas zapravo sve još srednjoškolska prijateljstva, koja su još pride i kumstva...
    Neki imaju djecu, neki nisu oženjeni, neki ne žele, a neki ne mogu imati djecu, ali na sreću to nije utjecalo na kvalitetu naših odnosa

filip's Avatar

ja samo mogu reći da sam totalno fulala u odabiru kumova,kad smo se zenili bili jako mladi,a kad smo krstili djecu neznam gdje smo gledali...tako da u oba slućaja mućak

melange's Avatar

Quote Originally Posted by ZAUZETA
    Kad ću imati dijete, kuma ću tražiti po onom modelu- koga bi izabrao da zbrine moje dijete ako mene nestane sa lica zemlje, znači povjerenje.
    samo da pitam, ovaj razlog je zapravo samo simboličan?
    jer u slučaju smrti roditelja, skrbništvo nad djecom dobiva rodbina?
    zakonski, jelte. kum/a po zakonu nemaju neku ulogu.
    osim naravno ako u oporuci nije drugačije navedeno.

Mi smo iz kraja gdje se jako drži do kumstva, nema pravila, može svako djete imati drugog kuma ili svi jednog, nebitno.
    Mi smo međusobno krsni i vjenčani kumovi jedni drugima . to je moja frendica iz oš, a muževi nam se prije nisu poznavali,nego su došli u paketu. to nekad može biti zeznuto,jer nema garancije da se oni slažu zato kaj smo si mi frendice. Ali sad su si super, živimo u istom mjestu, ne viđamo se koliko bi se htjeli jer nam je ritam života takav, ali kako je jedna forumašica napisala , uvijek se nađe vremena za kavicu, roštilj, rođendane.

Naši vjenčani kumovi su moja sestrična koja mi je po mnogočemu najbolja prijateljica i mm-ov najbolji prijatelj. Kumstvo je samo produbilo prijateljstvo. Lucijin kum je naš zajednički prijatelj. Vjerujem da će isto biti i s njim.
    Mislim da su na propast unaprijed osuđena ona kumstva koja se sklapaju da bi se veza održala. Kao, ajde neka bude kum, pa nećemo se onda tako lako otuđiti.

Ari's Avatar

Quote Originally Posted by Tashunica
    kad sam rodila malog točno smo znali koga želimo za kumove, najnajnajbolje prijatelje, to više čak ni ne liči prijateljstvo, mi smo kao braća i sestre.
    bili smo prijatelji skoro deset godina prije kumstva i evo skoro tri nakon, sve je isto. mali ih obožava i oni njega.
    njihov sin je godište naše kćeri, odrasli su zajedno i njih dvoje imaju poprilično bratsko/sestrinsku crtu u svom odnosu.
    ne znam što bi se trebalo dogoditi da ova veza pukne, nadam se ništa.
    XXX

Tako mi je i sa vjenčanim kumovima, čak smo zajedno ušli partnerski u posao i sve super funkcionira :D

pale's Avatar

Sa svojom vjenčanom kumom se rijetko čujem i vidim, ali to je nekako više zbog toga što imamo sada drugačije interese. Ona je single, a ja ne znam što bi prije
    MM-ov vjenčani kum nam je super, oni su frendovi iz osnovne škole, super smo ekipa, sad se i on oženio i ok se svi četvero slažemo Ima još jedan par kojima sam ja kuma na vjenčanju i baš se super sva tri para slažemo i družimo. Mjenjamo robicu za djecu, kupujemo poklone " reci što ti treba" i tako u krug. I skroz nam je to ok. Ivini krsni kumovi su nam isto super prijatelji, ali žive u Zg, pa se ne viđamo često, ali se zato čujemo i sudjeluju u njenom životu koliko je to moguće na daljinu.

U NL je pojam kumstva drugaciji. Vjencani kum u principu moze biti bilo tko ali za (krsnog) kuma djeteta je to drugacija prica s obzirom da se to kumstvo moze formalizirati kod javnog biljeznika u obliku Ugovora. Taj Ugovor definira da u slucaju da dijete ostane bez roditelja, kum postane staratelj sto je lijepa ali i velika obveza.

laky's Avatar
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

kum MM na vjenčanju je super i sda s kumom a moja kuma uz to i sestrična se otuđila(postala tajkun pa valjda zato )
    inače kod nas su nekad ali nekad !!!kumstva bila svetinja a sad :/

Page 1 of 3 123 LastLast