Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 127

Thread: Kumstvo = prijateljstvo, ili ipak ne?

Vidiš, meni su kumstva baš važna. To mi je kao da biram tko će mi biti rod. Bila sam kuma više puta i u svim slučajevima, osim u jednom, sam u odnosu kao da smo si najbliži rod. Taj jedan slučaj nije do mene, već ta cura kojoj sam bila kuma na vjenčanju se distancirala (od sviju, ne samo mene, dosta introvertirana). Bilo me čak i iznenadilo da me zvala za kumu. Sva ostala kumstva su mi baš bitna u životu. Inače, moji su se isto pogubili sa svojim vjenčanim kumovima, a ja svoju vjenčanu kumu pozdravim na ulici i to je sve, komunikacija nula bodova. No, to ni ne računam u kumove koje sam ja izabrala u starijoj dobi ili su oni mene.

Sad već razmišljam tko će bit kum/a mom sinu i stvarno smo u nedoumicama. Imam nekoliko kandidat(kinj)a i ni sama ne znam šta ću. Prije mi je uvijek bilo smiješno kad netko, recimo, izabere nekog tko mu je u rodu za kuma, ali sam sve bliže tome da sinu uzmem šogora za kuma (brat MM), jer mi je super i jako ga volimo.

kahna's Avatar

Pratim temu
    Mi smo se pokumili i eto, mada su oni na Lošinju a ja na kontinentu,
    čujemo se i razgovaramo kao i do sada (vidi čuda, jel).
    Ma znam ja da će ovo kumstvo biti drugačije, odnosno normalno, jer je od srca

Ja nekako ne vjerujem da kumstvo razara prijateljstvo.
    Čovjek se mijenja tokom svog života i jednostavno se ponekad putevi raziđu zbog drugačijih prioriteta, interesa, bili kumovi ili samo prijatelji.

MM je sa svojim vjenčanim kumom ok viđaju se i ponekad nam dođe na ručak, ja sa svojom kumom baš i ne jer težnja za karijerom i ne shvaćanje da netko ne može izlaziti van i ostaviti cicoljupca bez papice/utjehe je bilo ne shvatljivo nekome tko nema djece.

Krsni kumovi djeci su jedna lijepa priča
    Zajednička odluka iako je MM nevjerni Toma, da djeca imaju kumove koji "prakticiraju" vjeru i kojima bi u bilo kojem trenutku mogli ostaviti djecu sa punim povjerenjem.
    Potvrda da smo dobro odlučili je da djeca jako vole svoje kumove.
    Ne prođe tjedan a da ljubavić ne kaže da je njihov stariji curetak njegova najbolja prijateljica a da on svoju kumu jako voli.
    On se za nju jako vezao i kad je išla roditi svoju drugu kćerkicu jako je bio tužan što je u bolnici čak nam se i rasplakao da dođe doma s mrvicom i da kažem da ju nesmiju pikati.
    Kad su curke stigle kući mora je odmah ići vidjeti da je njegova K u jednom komadu i dobro a za malu je rekao koja mrvica i sav nam se raznježio kad je pričao o njoj.
    Šmizla kad se družimo ako kum nije doma ili vani s nama, onak si smješno izdahne i kaže " Mama T išla pa pa na nogomet, ha !?!"
    S njima se družimo često i baš ih volimo, a k tome smo i susjedi.

kahna's Avatar

Vidim da tema još uvijek, nekako, živi pa da se javim.
    Kumstvo, koje je bilo razlog pokretanja teme, je isto kakvo je bilo i prijateljstvo :D
    Istina, prošlo je tek mjesec i pol
    Mada, živimo, mi u kontinentalnom dijelu, oni već skoro 2 godine u bodulima, sve "funkcionira"

bodo's Avatar

Kod nas se do kumstva jako drži:evo mi imamo kumove već 8 god,vjenčana kuma bila i mojoj Leni kuma na krštenju i sve je kako je bilo i prije čak i bolje.Iako smo daleko jedni od drugih stalno se čujemo telefonom i nema šanse da bi išla svojima i prošla bez da ne dođem do nje pa makar na pola sata

osobno dosta držim do kumstava ali činjenica je da iz nekog razloga(primjetila sam po svojoj okolini) zaista često duboki i važni odnosi podvučeni kumstvom pucaju...trebalo bi napravit neko istraživanje možda odnosi pucaju pod pritiscima da tek tada mora biti sve kompletno u odnosima ili pak iz prethodno navedenog razloga površni i labavi odnosi do kojih se ni prije nije držalo,možda ima nešto u onoj-ljude nikad ne u poznaš do kraja,mjenjaju se
    ...

domy's Avatar

Ja sa svojom vjenčanom kumom još uvijek u kontaktu i viđamo se a i MM ali malo manje viđanja.
    što se tiće krsnih našh kumova to je koma.
    A D krsni kum isto koma

Meni kumstvo znaci nesto posebno. Ali isto vrijedi i ono 'Kumstvo se ne odbija'.

Ja nemam nikakav kontakt sa svojim krsnim kumovima i to me uvijek kroz djetinjstvo smetalo, niti su me pozdravljali a ja sam i zaboravila kako se zovu..
    Oni nisu mogli imati djece i moji roditelji su mislili da ce im to kumstvo nesto znacit ali nikada nikakav kontakt nisu pokusali uspostaviti sa mnom. Nikada mi ni rodjendan nisu cestitali.

Ali sada sam ja krsna kuma dijetetu od moje krizmane kume i to me jako veseli.
    Dvostuko smo se pokumile.
    Razveselila me kad me je pozvala za kumu posebno jer je rekla da otkada smo kume je jako veseli kad se cujemo i vidimo a da sada imamo razlog vise za to

Obozavam djecu i kumicu volim najvise na svijetu!
    Trudim se cesto je posjetiti iako nas dijeli 400km puta. Ali barem jednom mjesecno je moja

Samo mene sada muci koga odabrati za vjencanu kumu..
    Nemam prijateljicu iz djetinjstva s kojom sam ostala u kontaktu i da dijelimo sve (bla bla).. Prijateljice imam iz srednje skole, s faksa..
    Ali kako odabrati onu koja ce to cjeniti kao i ja i koja ce mi postati prava prijateljica za cijeli zivot??

melange's Avatar

Quote Originally Posted by CooMon
    Ali kako odabrati onu koja ce to cjeniti kao i ja i koja ce mi postati prava prijateljica za cijeli zivot??
    bolje izaberi nekoga tko će ti ostati prijateljica za cijeli život

što se tiče tvojih krsnih kumova, mislim da je namjera tvojih roditelja bila skroz kriva. neimanje vlastitog djeteta se ne može krpati kumstvom. ako su samo na toj pretpostavci izabrali kumove, ostatak priče uopće ne čudi.

Quote Originally Posted by melange
    bolje izaberi nekoga tko će ti ostati prijateljica za cijeli život

što se tiče tvojih krsnih kumova, mislim da je namjera tvojih roditelja bila skroz kriva. neimanje vlastitog djeteta se ne može krpati kumstvom. ako su samo na toj pretpostavci izabrali kumove, ostatak priče uopće ne čudi.
    Da i mislila sam to kao 'ostati' ali jednostavno ne znam tko je pravi prijatelj da ce tako i ostati.
    Tesko je tako razmisljati u zivotu pa zato i mislim da postoje odluke
    Tjesim se da necu pogrijesiti jer sam realna i mogu prihvatit tudje mane i vrline jer ih svatko ima samo treba znati zivjeti s tim

Namjera mojih roditelja je bila definitivno pogresna ali i oni su to tek kasnije shvatitli iako je u pocetku bilo sve dobronamjerno..
    Ali ja zato imam priliku uciti na njihovim greskama

Andro-gen's Avatar

Quote Originally Posted by kahna
    Mada, živimo, mi u kontinentalnom dijelu, oni već skoro 2 godine u bodulima, sve "funkcionira"
    ... ma da posolim ove diskusije jednom starom narodnom poslovicom:

ŽENI SE ŠTO BLIŽE, KUMI SE ŠTO DALJE!

misliteli da dijete treba imati i kumu i kuma ili samo jedno?

Andro-gen's Avatar

Quote Originally Posted by maria elena 1984
    pretpostavljam da misliš na krsnog kuma ili tako nešto.
    osobno protiv krštenja i kumstva sam ikakvog.
    obećanje da ćeš nekom biti nešto, a sve u ime nečega, ha?
    prijatelji su jedno, kumovi su drugo...
    i odbio sam nekoliko puta biti kum.

mene je lik koga slabo poznajem a dužan mi je bio lovu zvao da mu budem kum. valjda da mu orostim dug.
    ma... o kakvoj časti je tu riječ, nikada neću shvatiti.

kahna's Avatar

Quote Originally Posted by maria elena 1984
    Kako to misliš?
    Pa ako je kum/kuma u paru naravno da je i ta 'druga polovica' isto kum,
    tako barem ja gledam i prakticiram.

kahna,mislim upravo na to da npr krstiš djete i kuma mu bude tvoja prijateljica a kum mužev prijatelj ili rođak,svejedno.Moja poznanica je svoju djecu krstila i oboje imaju kuma i kumu sa potpuno različitih strana,tipa malenoj je kum mužev rođak a kuma ženina prijateljica.na to mislim jer dosad sam čula da se uglavnom službeno na krštenju ima jedan kum tj. jedna muška ili ženska osoba

kahna's Avatar

Krivo si me skužila, nemamo mi tako.
    Samo je jedan kum/kuma na krštenju, samo kaj mi i njenog/njegovog partnera zovemo i smatramo kumom,
    mada se to nigdje ne piše

ja imam odlična iskustva s kumovima.
    Bilo da su blizu ili daleko, naši kumovi (2x vjenčani, 2x krsni) su nam među najboljim prijatlejima i redovno se viđamo družimo i prijateljujemo.
    Ok, kuma moje kćeri je u Zg pa se ne viđamo prečesto. ali kad je bilo prilike viđali smo se. zato se čujemo, mailamo i slično.

a moj vjenčani kum i njegova žena moja kuma su ljudi kod kojih se možemo otići i opustit kao kod vlastite kuće. a to se ne doživljava svaki dan.

Muca's Avatar

sa svojim kumama sam u dobrim odnosima.
    a vjenčanom sam se dosta udaljila, i podosta razočarala, ali zato s krsnom kumom imam jedan lijep prijateljski odnos,iako se rijetko vidimo, ali često čujemo i komuniciramo.
    ona mi je kao sestra koju sam oduvijek željela imati.
    ne kažem da, kao u svakom odnosu, nema ups/downs,ali ovu ne dam ni za što na svijetu

Ja sam sa svojom vjenčanom kumom u dobrim odnosima jer sam izabrala najbolju prijateljicu. Prošle smo zajedno svašta. I smrti roditelja i njezino i moje vjenčanje, rođenja djece i svađe (međusobne) i uvjek smo se vratile jedna drugoj.
    Nema stvari na ovom svijeu koju si nismo povjerile. Bude perioda da se dulje ne čujemo, ali onda sve to nadoknadimo. Ona ima svoj život i probleme, ja svoje i koliko nas život razdvojio mi se uvijek po putu negdje sretnemo.
    MM-ov vjenčani kum isto. Oni su prijatelji od djetinjstva i koliko god se svadili, ja čak mislim da je to njima gušt, jedan bez drugog nejdu ni sr...
    S krsnim kumom smo također u dobrim odnosima i to je to. Birali smo dugodugogodišnja prijateljstva i ona su to i dalje JER NAM JE BITNO.

donna's Avatar

mi smo s kumovima dobri..viđamo se slao ali koliko nam vrijeme dozvoljava dorbo se i vidimo čujem se s kumom skoro svaki dan na tel s moje strane a s muževe strane malo rijeđe ali mi je jaaako draga predivna osoba! žao mi je samo da nam se klinci ne druže previše jer uz posao stvarno se ne možemo sklopiti

kate's Avatar

malo off topiv.. al je o kumstvu
    Što točno piše na potvrdi za kumstvo, tj posvjedočenju za kumovanje?

kahna's Avatar

Ja ne znam za kaj pitaš?
    Jedina potvrda za koju ja znam da negdje kumovi trebaju nositi je potvrda o krštenju.

kate's Avatar

potvrda za kumstvo na krštenju ili krizmi, nije to "krsni list" ako na to misliš..

Inače moraš biti kršten, krizman, pričešćen i vjenčan u crkvi (ako si u braku), ali i da tekući župnik svjedoči da možeš biti kum/kuma, pa me zanima što sve piše na tom posvjedočenju ako je netko to nedavno vadio..

prije se to vadilo u župi krštenja, al sad mi baš poznata procedura
    (meni su npr. mjesta, krštenja/krizmanja/vjenčanja/stanovanja su različita)

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

na mojoj je pisalo nešto tipa primila sakramente i može kumovati pri sakramentu krštenja po članku (nemampojma kojem nemampojmačega) i pečat i potpis župnika

sarasvati's Avatar

Kad mi je trebala potvrda da mogu biti krsna kuma, otišla sam u župni ured gdje sam krštena i oni su mi dali papir na kojem je bilo sve potrebno i s kojim su bili zadovoljni u crkvi u kojoj je bilo krštenje.
    kad sam bila kuma na krizmi, napravila sam istu stvar u crkvi u kojoj sam se krizmala.

kate's Avatar

Glede teme (da sve ne bude off-topic)..

Meni je čudno kad ljudi biraju nekoga za kuma koga površno i kratko poznaju, valjda samo da to obave kako god. Danas mi se čini čim si s nekim na više od 5 rečenica, može ti se dogoditi da te zovu za kuma. U tim slučajevima, onda kada kumstvo zapravo nije utemeljeno na iznimno bliskim, dobrim i dugotrajnim odnosima, slažem se da kumstvo "razbija" prijateljstvo/tj.poznanstvo.

Mislim da kumstvo nije jednosmjeran odnos u kojem kum/kuma brinu o održavanju kontakta, dapače mislim da bi to trebalo biti obostrano.

Da li birate iste kumove na krštenju i krizmi?
    Vi koji ste odbili kumstvo, kako ste to učinili i zašto, pitam zato jer bi volila da jedno davno kumstvo nisam prihvatila?

kumstvo nikad nisam odbila. sa svojom vjenčanom kumom sam i dalje najbolja prijateljica i svašta smo prošle.kad razmislim malo,prošle smo u 15g što se znamo više nego neki u cijelom životu,ne znam jel nam ostalo šta za proći(sretne i nesretne veze,razvode,nove brakove,smrtne slučajeve,mnogo selidbi,svađe s obitelji i same smo se znale dosta zamjeriti jedna drugoj...)....nismo se niti malo odvojile...nadam se da ni nećemo.
    pokumili smo se sa jednim prijateljima-mi njima kumovi sad će i oni nama-vidimo se češće nego prije.čini mi se da se nekako više trudimo.
    kuma sam 2 puta firmana...obje žive u drugom gradu,odnosi se skroz razvodnili...ne vidimo se uopće.
    krsna kuma mojoj kćeri je rođakinja i susjeda,vidimo se stalno.
    kumove krsne svoje nisam vidjela 15g.svoju firmanu kumu nisam vidjela 2g.moji roditelji svoj vjenčane kumove viđali su još koju godinu,ljudi odselili i nikad više.
    tko zna šta će biti?
    potpisujem netko je napisao-da život razdvaja ljude,ne samo kumove.samo što možda od kumova očekujemo malo više,pa nekako to postaje uočljivije.

Muca's Avatar

jednog će dana teško kum objasniti što mu je bilo kad se ponio kao zadnje smeće.
    ja ga tada neću braniti.
    a kako je samo prisutna kolektivna amnezija odakle smo došli i kako nismo imali ništa dok se nismo priženili 'iz ljubavi'.prema valutama, naravno.

ne bih takvom kumu/čovjeku/licemjeru bila u koži.

žao mi je takvih ljudi.
    sami, i nigdje nikoga.
    mora da im je teško.

Handy's Avatar

Mi smo i sebi i djeci za kumove birali drage nam ljude, nešto rodbina, nešto prijatelji i nismo birali ljude kako bismo se zbližili ili kako bismo time popravili neke odnose koji nisu bili bliski. Birali smo ljude s kojima smo mi opušteni i s kojima me moram glumiti. Za sada je sve ok, a nadam se i da će ostati

Muca's Avatar

Quote Originally Posted by sandra23 View Post
    kumstvo nikad nisam odbila.
    sad kad razmišljam, mnogi su ljudi trebali biti pošteni i priznati sebi i roditeljima krštenika da ne žele biti kumovi.
    jer na koncu konca, tu najviše nadrapaju djeca....govorim iz iskustva nabolje prijateljice.
    mi smo našim kumovima prezadovoljni.
    valjda su i oni sami sa sobom.

bijelko's Avatar

Quote Originally Posted by Handy View Post
    Mi smo i sebi i djeci za kumove birali drage nam ljude, nešto rodbina, nešto prijatelji i nismo birali ljude kako bismo se zbližili ili kako bismo time popravili neke odnose koji nisu bili bliski. Birali smo ljude s kojima smo mi opušteni i s kojima me moram glumiti. Za sada je sve ok, a nadam se i da će ostati
    potpisujem

rosa's Avatar

Kuma sam bila jednom,kolegici i to baš sa velikom časti i zadovoljstvom,prije 10 godina i ostale smo jednako dobre kao i onda.

No, jednom sam i odbila biti firmana kuma jer me pozvala majka te cure,majka je inače inače mamina kolegica,a tu curu sam vidjela dva put u životu i to zadnji put kad je imala 3 godine.
    Bilo mi je jasno da se iza tog "kumstva" kriju drugi motivi,pa sam glatko odbila i nikad nisam požalila.

kod nas je sve super, družimo se, čujemo ...
    ali znam za masu kumstava koja su se rasplinula sa vremenom i svi se osjećaju jadno zbog toga
    ali bolje i to nego prislina druženja i glumatanja.

SikaPika's Avatar

Ja svoju krsnu kumu jedva poznajem (možda više nije ni živa, nemam pojma), a valjda su moji starci s njima bili dobri. Krizmana kuma mi je bila sestra, a vjenčani kumovi su nam najbolji prijatelji s kojima smo stalno u kontaktu iako živimo prilično daleko (oni u Bj, mi u Os) i s kojima se odnos poboljšao od kada smo kumovi.
    Krsna kuma mojoj M. je moja odlična prijateljica koju, istina, poznajem tek nekoliko godina. Kako mi je vjera jako važna, htjela sam da joj kuma bude netko tko zaista živi vjeru i tko će joj biti primjer po tome. Na žalost, rijetko se viđamo jer je odeslila u drugi dio grada, a kako radi u smjenama i 6 dana u tjednu, češće se čujemo telefonom ili porukama nego što se vidimo koliko bismo htjele. Nadam se da će se i to promijeniti.
    Ne razumijem kumstva iz interesa kao ni ljude koji sakramente obavljaju reda radi. Više volim one koji su iskreni pa kažu, to mi ništa ne znači pa se neću niti vjenčati u crkvi, krizmati, krstiti dijete... Mnogi to rade samo zbog tradicije i love. MM i ja smo se vjenčali u crkvi (on iako ima sve sakramente, deklarira se kao ateist, no pristao je na to zbog mene), no bez ikakvih cirkusa... bili smo mi, kumovi, MM-ovi starci i moja teta. Isto je bilo i na M. krštenju. Za mene je sakrament čin vjere. Ok mi je kada netko napravi i feštu jer to je i stvar koju zaista i treba proslaviti, no ako je svrha sakramenta fešta onda je to meni glupo i licemjerno.

rosa's Avatar

Quote Originally Posted by SikaPika View Post

Ne razumijem kumstva iz interesa kao ni ljude koji sakramente obavljaju reda radi. Više volim one koji su iskreni pa kažu, to mi ništa ne znači pa se neću niti vjenčati u crkvi, krizmati, krstiti dijete... Mnogi to rade samo zbog tradicije i love. MM i ja smo se vjenčali u crkvi (on iako ima sve sakramente, deklarira se kao ateist, no pristao je na to zbog mene), no bez ikakvih cirkusa... bili smo mi, kumovi, MM-ovi starci i moja teta. Isto je bilo i na M. krštenju. Za mene je sakrament čin vjere. Ok mi je kada netko napravi i feštu jer to je i stvar koju zaista i treba proslaviti, no ako je svrha sakramenta fešta onda je to meni glupo i licemjerno.
    Pa zar većina "Hrvata-katolika" (a navodno nas ima preko 80% u Hrvatskoj)
    ne radi većinu stvari zbog običaja i tradicije,reda radi, a ne zbog važnosti samog sakramenta?
    Osobno,rođena u katoličkoj obitelji, primila sve sakramente,još u vrijeme kad to nije bilo "moderno"...no u krugu cijele svoje šire familije,prijatelja,kolega i poznanika, imam samo jednu prijateljicu koja je praktična katolkinja, istinski živi sakramente...sve ostalo je više manje deklaracija...
    Ne moram niti reći da je ista višestruka kuma. Ljudi ju često zovu za kumu ( s nekima je samo u površnom odnosu) jer osjećaju da će , na neki način, imati zaštitnika za svoje dijete ,brak itd...da će im ona zbilja biti tu kad zatreba i da će ih se spomenuti u svojim molitvama.

SikaPika's Avatar

Da, rosa, u pravu si. Trebala sam napisati kako ne razumijem većinu katolika
    Za razliku od tebe, poznajem više praktičnih vjernika, no, ni oni nisu iz moje obitelji, kao ni užeg kruga prijatelja.
    Lijepo je to kada te netko bira za kuma baš zato što misli kako će tada kumče biti pod nekom "posebnom" zaštitom. Tako sam i ja birala kumu za M.

Cocolina's Avatar

Moja vjenčana kuma je moja najbolja prijateljica,moja sestra ( ja sam jedinica), osoba s kojom sam prošla sve što se može proći, od ljubavnih jada,prekida, veselja, tuge,sreće,izlazak.
    Viđamo se i družimo kad stignemo.Kum od MM je dečko od moje vječane kume.
    I to prijateljstvo traje više od 15.god.

Kada smo birali tko će Marku biti krsni kum, MM je predložio jednog bliskog prijatelja ( nas 5 parova se družimo konstantno), i taj odonos je fantastičan.

Držimo se s njima, uvijek pitaju za Marka, i sami će uskoro postati roditelji, posjećujemo se.
    Jednostavno oni su kumovi koje čovjek može poželjeti.
    Uvijek su tu, za nas, i mi za njih.

Ne razumijem kumstva iz interesa . to mi je odvratno.

Muca's Avatar

Quote Originally Posted by Muca View Post
    sad kad razmišljam, mnogi su ljudi trebali biti pošteni i priznati sebi i roditeljima krštenika da ne žele biti kumovi.
    jer na koncu konca, tu najviše nadrapaju djeca....govorim iz iskustva nabolje prijateljice.
    mi smo našim kumovima prezadovoljni.
    valjda su i oni sami sa sobom.

krsna kuma moje kćeri nije svome kumčetu čestitala rođendan; niti je godinu dana nazvala i pitala me kako je NJEZINO KUMČE.

tako da sam se jednostavno zaribala po pitanju odabira.
    no, sad je kasno.
    ne znam kako ću jednom objasniti svojoj djevojčici zašto njena kuma ne pita za nju;zašto nije pitalakako je kad joj je život bio o niti;zašto nije bila uz mene kad sam bdjela nad krevetićem po bolnicama?

kako ću reći djevojčici kad me bude pitala zašto ju je njena kuma odbacila i zašto je nije voljela?

zar je moguće ne čestitati Božić, rođendan djetetu koje si držao na krstu?

ja to nisam mogla razumjeti.
    danas mogu.

žao mi je te osobe koja je od malena trpjela od nedostatka ljubavi;žao mi je što tu istu ljubavne zna niti prepoznati niti dijeliti.

a najviše mi je žao mog djeteta koje je ni krivo ni dužno postalo kolateralna žrtva u cijeloj toj priči.

no, kao što je netko mudriji od mene rekao....
    ....sve to dođe na svoje....
    svemir se uvijek pobrine.

Anemona's Avatar

Muca, oprosti, ali mislim da dramatiziras. Na zalost ima i gori stvari u zivoto od kuma pitala ili ne pitala.

tua's Avatar

baš htjedoh reći...nije to bitno. moji krsni su npr. davno umrli, a ovi kasnije spadaju u grupu lošeg odabira. pa i sin nije najbolje prošao, ali što sad... okružen je ljudima koji ga vole i uz koje odrasta, uči i razvija se...ma ništa mu ne fali!

rosa's Avatar

Muca, možda vaša kuma samo spada u onu skupinu kumova koji uvijek očekuju da se njih "poštuje" time da se uvijek njih zove,pita,piše itd...
    U Slavoniji se nekad kumovima stavljao jastuk pod dupe.
    U doslovnom i prenesenom smislu.

ivy's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Muca, oprosti, ali mislim da dramatiziras.
    potpis

Beti3's Avatar

Muca, a ja sam tako puta 3 krivo izabrala. Ali imaju djeca svoje roditelje, a kumovi hoće-neće, baš me briga. Neću se ja radi njih živcirati. Preporučam da i ti tako.

Nas ceka odabir krsnih kumova za nase decke. Ajme kako se samo mucimo oko odabira. Dosli smo do odabira po kljucu - moja jako dobra frendica s kojom sam obostrana vjencana kuma i nasi jako dobri prijatelji s kojima smo se pokumili valjda vec 4 puta( mi smo za njihovo oboje klinaca kumovi)...
    Ali kako vrijeme ide sumljam u oba odabira..ne znam jeli normalno ili ne ali sad kad bi trebala odluciti svaki me vrag smeta..NPR.moja frendica strasno puno pusi, ima curku od godinu dana i nije joj bed uzet malu u krilo i pusiti - mene to ubija u pojam...Inace bi ti dala i napravila sve zivo..
    Drugi frendovi odgajaju svoje klince na principu kazne..kazne i kazne..stalno se spominju kuhace (i koriste)..ne posvecuje se djeci dovoljno paznje i to se vidi iz aviona...

I jedni i drugi su kao ljudi ok..drugaciji od nas ocito..ali ok..

Dali cjepidlacim?

I da ono sto bi najrade izabrala je moj brat - to bi bio odabir iz srca..ali nekako se kao podrazumjeva da ako ce on biti kum jednom klincu da ce drugom biti brat ili sestra od MM..a to nam je nezamislivo ( i meni i MM)..

Mozda zbilja radim filozofiju tamo gdje je nema..ne znam..

Muca's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Muca, oprosti, ali mislim da dramatiziras. Na zalost ima i gori stvari u zivoto od kuma pitala ili ne pitala.
    imaš pravo.

Sanja's Avatar

Quote Originally Posted by Muca View Post
    zar je moguće ne čestitati Božić, rođendan djetetu koje si držao na krstu?
    Moguće je, i moja mlađa kći ima takvog kuma.

No, bitno je da je dijete okruženo brojnim drugim ljudima koje ga vole, zar ne?

Ja se s svojom vjencanom kumom cujem jedno tjedno i cesto se vidimo mm s svojim isto tako.sad za dijete isto ce bit kum s kojim mm svaku subotu il nedjelju se vidi i jako su dobri prijatelji. Dok recimo s svojom krizmanom kumom si nisam bas tak dobra jer ona je na moru ja u Zg ona se mene nikad ne sjeti nazvat niti imam vise kaj s njom pricat.Mi smo se pokumile kad sam ja bila mala tak da nisam ni znala da kad budemo odrasle da necemo imat iste teme za razgovor. Vidimo se jednom godisnje kad ja dojdem na more i to je sve malo popricamo i svako na svoju stranu

Kumstvo kao i svako drugo prijateljstvo , neko opstaje , neko ne, mislim da to nema veze s kumstvom već s udaljavanjem i promjenama ljudi.

ivaa's Avatar

Quote Originally Posted by Ora View Post
    U mom slučaju ta teorija ne drži vodu.

Moje prijateljice kojima sam ja kuma ili one meni (vjenčana, kuma djetetu) sam u još "boljim" odnosima nego prije.
    Pod boljim mislim da ima još jedan razlog više da se čujemo i vidimo.

Meni su kumstva bitna i jako držim do njih. I kod biranja kumova bilo mi je važno da imaju isto, ili barem slično poimenja kumstva.
    X

i ponosna sam na svoja brojna kumstva
    bila sam dva puta vjenčana, 4 puta krsna i 4 puta krizmena kuma.
    sa vjenčanima se družimo, a mali kumovi su imali i posebno mjesto pod borom

Muca's Avatar

Quote Originally Posted by Sanja View Post
    Moguće je, i moja mlađa kći ima takvog kuma.

No, bitno je da je dijete okruženo brojnim drugim ljudima koje ga vole, zar ne?
    tako je.
    no, jednom kad će malena biti ne tako malena i kada će pitati, gdje teta kuma i zašto je nema među nama, tada ću joj morati reći istinu.
    a do tada - neka i dalje dotična gđa okreće glavu na ulici kad nas vidi. jasno je zašto nas ne može pogledati u oči.
    za mene je to ad acta.

srećom, dijete ima svu ljubav svijeta, a to se kupiti ne da, zar ne?
    Last edited by Muca; 30.12.2010 at 22:46. Reason: tipfeleri

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast