-
jako fini kuglof
poželjela sam isprobati novi kalup... i eto našeg doručka za novogodišnje jutro, ako neki komadić preživi. 8)
VINSKI KUGLOF
Sastojci:
250 g margarina
220 g šećera
1 vanilin šećer
250 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa u prahu
100 g čokoladnih mrvica
1 dcl crnog vina
4 veća jaja
šećer u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjava.
Razmekšajte margarin i pjenasto ga umutite s šećerom i 4 žumanjka. Dodajte vanilin šećer, 1 dcl aromatičnog crnog vina i žlicu kakaa - i dobro izmješajte. Uz mješanje, postopno dodajte žlicom i brašno s praškom za pecivo.
U tijesto dodajte 50 - 100 g čokoladnih mrvica. Mi smo stavili mrvice koje se koriste za dekoraciju torti, no možete dodati i smrvljenu čokoladu za kuhanje ili čokoladne kapljice. Mrvice ćete lagano umješajti u tijesto kada budete dodavali bjelanjke.
U ovoj fazi vam se tijesto može učiniti prilično gustim - no, bez panike! - ovo je ipak tijesto za kuglof, a ne klasični biskvit za tortu. Normalno je da tijesto bude gusto.
Od 4 bjelanjka napravite čvrsti snijeg, pa ga lagano umješajte u tijesto zajedno sa čokoladnim mrvicama. Bjelanjke umješajte ručno, kuhačom.
Kalup za kuglof namastite margarinom i pospite brašnom. U kalup istresite smjesu i rasporedite je kuhačom.
Kuglof stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st. - otprilike 50-60 minuta.
Kuglof pospite šećerom u prahu prije serviranja.
e, a sad slijedi popis mojih intervencija u recept:
- umjesto vina stavila sam dcl ruma
- šećer sam smanjila na 150g, dovoljno je
- umjesto margarina uvijek koristim meggle putar sa slatkim vrhnjem
- dodala sam cca 150g suhih šljiva kojih sam se htjela riješiti
- umjesto čokoladnih mrvica nasjeckala sam koh čokoladu
- pekla sam 40 minuta i bilo je taman
odličan je, mekan i pjenast, krasno se odvaja od kalupa. idući put ću staviti višnje, mislim da će to biti mrak dobra kombinacija.
-
ms. ivy, hvala za recept.
Uvijek imam problem kod odvajanja pečenog kuglofa od kalupa.
Prethodno premažem kalup s margarinom i pospem kombinacijom brašna i mrvica.
Ali na kraju pečenja uvijek isti problem. Ufff.
Zato moram probati ovaj recept.
-
Znam da je starija tema, ali se moram javiti jer je kuglof FAMOZAN!!!
Radila sam ga preko nekoliko puta, ne sa šljivama i vinom, već sa višnjama i rumom. I tko god ga je probao bio je oduševljen.
Ono što sam željela reći u vezi kalupa: ja sam ga prvo pekla u nekom starom kalupu za kuglof i nije se dao izvaditi. Sreća pa sam ga radila prijateljima koji mi to nisu zamjerili, inače
.
Drugi put sam ga, u nedostatku 'pravog' kalupa, stavila u onaj teflonski za srneći hrbat ili kako se već zove taj kolač. I mislim da je tako još i bolje zbog rezanja - lakše je.
A kad se vratimo na kuglof kao takav, i kalup za kuglof, najbolji je onaj silikonski mekani.
Ima ih u Metrou za 60-80 kn, nisam 100% sigurna u cijenu.
-
-
Pravila sam sad ovaj kuglof po prvi puta. Izvorni recept, bez dodataka. Prefin je!
Hvala Ivy na receptu!
-
Moram probati ovo.....Inače, kad namastim i pobrašnim ili pospem prezlama kalup, stavim ga 5 minuta u frižider dok napravim smjesu. Tako se poslije lakše razdvaja. Bitno je naravno i da se u kalupu kolač potpuno ohladi. Ja sam već dvaput ovaj tjedan radila čoko kuglof od maka i badema, prefin je. Recept glasi:
Tijesto:
180 gr maslaca
180 gr šećera
6 jaja
180 gr mljevenog maka
180 gr mljevenih badema
Glazura:
130 gr čokolade
100 gr maslaca
Kremasto ulupati maslac sa 140 gr šećera i žumanjcima. Lagano umiješati mak i bademe, a na kraju i čvrst snijeg od bjelanaca, koji ste ulupali sa preostalih 40 gr šećera. U namašten i pobrašnjen kalup staviti tijesto i peći na 160 stupnjeva oko 45 min (pećnica na vrući zrak). Ohlađen kolač preliti glazurom (na laganoj vatri rastopiti čokoladu i maslac). Uživajte!
Posljednje uređivanje od Smajlich : 12.02.2011. at 17:17
-
ivančice 
moram probati i ovaj s makom, mmmm.
-
radila sam ovaj kuglof s makom i bademima i stvarno je fantastičan! Za svaku preporuku!
Ja sam malo modificirala recept, jer sam doma imala lješnjake, a ne bademe. Popržila sam ih i nasjeckala.
I nisam stavljala čokoladnu glazuru gore, nego sam nasjeckala 10-ak dkg čokolade u smjesu i odlično je!
-
a evo još jedan recept za isto tako odličan kuglof...
4 jaja
25 dkg šećera
25 dkg maslaca
4 žlice ruma
15 dkg brašna
15 dkg lješnjaka
1 prašak za pecivo
10 dkg čokolade
lješnjake prepržiti, sitno nasjeckati i promiješati s brašnom i pp.
Žutanjke istući sa šećerom.
Dodati otopljeni maslac, smjesu brašna i dodati snijeg od bjelanjaka.
Umiješati krupno nasjeckanu čokoladu.
Uliti u maslacem namazan i pobrašnjen kalup.
Peče se 55-60 min na 180 stupnjeva.
-
doista je fin taj s makom i bademima. kod nas se skroz udomaćio.
-
Baš mi je drago da vam se sviđa, iako nije moj recept, odavno ga već pravim i baš se udomaćio. Imam još jedan recept, sličan je ovome (ovome sam sama birala sastojke):
Bademasti lješnjak kuglof:
Tijesto: 200gr šećera
200gr maslaca
200gr mljevenih lješnjaka
200gr mljevenih badema
6 jaja
ravna žličica p/p
Glazura: 150 gr bijele čokolade
100 gr maslaca ili 3 žlice ulja
Posljednje uređivanje od Smajlich : 08.03.2011. at 17:20
-
jooooj, smajlich, PREKRASNO!
postoji neka posebna bijela čokolada za tu glazuru ili bilo koja?
-
za ovaj kuglof s makom mak prokuhate u mlijeku ili samo stavite kupovni mljeveni mak u tijesto?
uvijek me muči taj mak, a obožavam ga
-
samo kupovni u tijesto.
Barem sam ja tako
-
Tina55, mak odmah u tijesto, ne treba prokuhavati. M.a.r.t.y., ja stavila onu iz Lidla (Fin carre), ali možeš bilo koju. Ukus je meni prekrasan, jer obožavam tu kombinaciju lješnjaka i badema. Zaboravila sam napomenut da lješnjake najprije treba kratko popeći, pa samljeti.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma