Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: jako fini kuglof

  1. #1
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno jako fini kuglof

    poželjela sam isprobati novi kalup... i eto našeg doručka za novogodišnje jutro, ako neki komadić preživi. 8)

    VINSKI KUGLOF

    Sastojci:
    250 g margarina
    220 g šećera
    1 vanilin šećer
    250 g oštrog brašna
    1 prašak za pecivo
    1 žlica kakaa u prahu
    100 g čokoladnih mrvica
    1 dcl crnog vina
    4 veća jaja
    šećer u prahu

    Priprema:
    Zagrijte pećnicu na 180 stupnjava.

    Razmekšajte margarin i pjenasto ga umutite s šećerom i 4 žumanjka. Dodajte vanilin šećer, 1 dcl aromatičnog crnog vina i žlicu kakaa - i dobro izmješajte. Uz mješanje, postopno dodajte žlicom i brašno s praškom za pecivo.

    U tijesto dodajte 50 - 100 g čokoladnih mrvica. Mi smo stavili mrvice koje se koriste za dekoraciju torti, no možete dodati i smrvljenu čokoladu za kuhanje ili čokoladne kapljice. Mrvice ćete lagano umješajti u tijesto kada budete dodavali bjelanjke.

    U ovoj fazi vam se tijesto može učiniti prilično gustim - no, bez panike! - ovo je ipak tijesto za kuglof, a ne klasični biskvit za tortu. Normalno je da tijesto bude gusto.

    Od 4 bjelanjka napravite čvrsti snijeg, pa ga lagano umješajte u tijesto zajedno sa čokoladnim mrvicama. Bjelanjke umješajte ručno, kuhačom.

    Kalup za kuglof namastite margarinom i pospite brašnom. U kalup istresite smjesu i rasporedite je kuhačom.

    Kuglof stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st. - otprilike 50-60 minuta.

    Kuglof pospite šećerom u prahu prije serviranja.



    e, a sad slijedi popis mojih intervencija u recept:

    - umjesto vina stavila sam dcl ruma
    - šećer sam smanjila na 150g, dovoljno je
    - umjesto margarina uvijek koristim meggle putar sa slatkim vrhnjem
    - dodala sam cca 150g suhih šljiva kojih sam se htjela riješiti
    - umjesto čokoladnih mrvica nasjeckala sam koh čokoladu
    - pekla sam 40 minuta i bilo je taman

    odličan je, mekan i pjenast, krasno se odvaja od kalupa. idući put ću staviti višnje, mislim da će to biti mrak dobra kombinacija.

  2. #2
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    ms. ivy, hvala za recept.

    Uvijek imam problem kod odvajanja pečenog kuglofa od kalupa.
    Prethodno premažem kalup s margarinom i pospem kombinacijom brašna i mrvica.
    Ali na kraju pečenja uvijek isti problem. Ufff.

    Zato moram probati ovaj recept.

  3. #3
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Znam da je starija tema, ali se moram javiti jer je kuglof FAMOZAN!!!
    Radila sam ga preko nekoliko puta, ne sa šljivama i vinom, već sa višnjama i rumom. I tko god ga je probao bio je oduševljen.

    Ono što sam željela reći u vezi kalupa: ja sam ga prvo pekla u nekom starom kalupu za kuglof i nije se dao izvaditi. Sreća pa sam ga radila prijateljima koji mi to nisu zamjerili, inače .
    Drugi put sam ga, u nedostatku 'pravog' kalupa, stavila u onaj teflonski za srneći hrbat ili kako se već zove taj kolač. I mislim da je tako još i bolje zbog rezanja - lakše je.
    A kad se vratimo na kuglof kao takav, i kalup za kuglof, najbolji je onaj silikonski mekani.
    Ima ih u Metrou za 60-80 kn, nisam 100% sigurna u cijenu.

  4. #4
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    Ja se samo bilježim @ni da ponovno napravi taj kuglof
    Može i u onom starom kalupu

    Jakooo fino!

  5. #5
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Pravila sam sad ovaj kuglof po prvi puta. Izvorni recept, bez dodataka. Prefin je!

    Hvala Ivy na receptu!

  6. #6
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Moram probati ovo.....Inače, kad namastim i pobrašnim ili pospem prezlama kalup, stavim ga 5 minuta u frižider dok napravim smjesu. Tako se poslije lakše razdvaja. Bitno je naravno i da se u kalupu kolač potpuno ohladi. Ja sam već dvaput ovaj tjedan radila čoko kuglof od maka i badema, prefin je. Recept glasi:
    Tijesto:
    180 gr maslaca
    180 gr šećera
    6 jaja
    180 gr mljevenog maka
    180 gr mljevenih badema

    Glazura:
    130 gr čokolade
    100 gr maslaca
    Kremasto ulupati maslac sa 140 gr šećera i žumanjcima. Lagano umiješati mak i bademe, a na kraju i čvrst snijeg od bjelanaca, koji ste ulupali sa preostalih 40 gr šećera. U namašten i pobrašnjen kalup staviti tijesto i peći na 160 stupnjeva oko 45 min (pećnica na vrući zrak). Ohlađen kolač preliti glazurom (na laganoj vatri rastopiti čokoladu i maslac). Uživajte!
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 12.02.2011. at 17:17

  7. #7
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ivančice

    moram probati i ovaj s makom, mmmm.

  8. #8
    m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    150

    Početno

    radila sam ovaj kuglof s makom i bademima i stvarno je fantastičan! Za svaku preporuku!

    Ja sam malo modificirala recept, jer sam doma imala lješnjake, a ne bademe. Popržila sam ih i nasjeckala.
    I nisam stavljala čokoladnu glazuru gore, nego sam nasjeckala 10-ak dkg čokolade u smjesu i odlično je!

  9. #9
    m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    150

    Početno

    a evo još jedan recept za isto tako odličan kuglof...

    4 jaja
    25 dkg šećera
    25 dkg maslaca
    4 žlice ruma
    15 dkg brašna
    15 dkg lješnjaka
    1 prašak za pecivo
    10 dkg čokolade

    lješnjake prepržiti, sitno nasjeckati i promiješati s brašnom i pp.
    Žutanjke istući sa šećerom.
    Dodati otopljeni maslac, smjesu brašna i dodati snijeg od bjelanjaka.
    Umiješati krupno nasjeckanu čokoladu.
    Uliti u maslacem namazan i pobrašnjen kalup.
    Peče se 55-60 min na 180 stupnjeva.

  10. #10
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    doista je fin taj s makom i bademima. kod nas se skroz udomaćio.

  11. #11
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Baš mi je drago da vam se sviđa, iako nije moj recept, odavno ga već pravim i baš se udomaćio. Imam još jedan recept, sličan je ovome (ovome sam sama birala sastojke):
    Bademasti lješnjak kuglof:
    Tijesto: 200gr šećera
    200gr maslaca
    200gr mljevenih lješnjaka
    200gr mljevenih badema
    6 jaja
    ravna žličica p/p
    Glazura: 150 gr bijele čokolade
    100 gr maslaca ili 3 žlice ulja
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 08.03.2011. at 17:20

  12. #12
    m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    150

    Početno

    jooooj, smajlich, PREKRASNO!

    postoji neka posebna bijela čokolada za tu glazuru ili bilo koja?

  13. #13
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    za ovaj kuglof s makom mak prokuhate u mlijeku ili samo stavite kupovni mljeveni mak u tijesto?
    uvijek me muči taj mak, a obožavam ga

  14. #14
    m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    150

    Početno

    samo kupovni u tijesto.
    Barem sam ja tako

  15. #15
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Tina55, mak odmah u tijesto, ne treba prokuhavati. M.a.r.t.y., ja stavila onu iz Lidla (Fin carre), ali možeš bilo koju. Ukus je meni prekrasan, jer obožavam tu kombinaciju lješnjaka i badema. Zaboravila sam napomenut da lješnjake najprije treba kratko popeći, pa samljeti.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •