Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Smokve

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Smokve

Pozdrav svim curama.Jel' zna koja od vas za neki recept kako smokve spremiti za zimu?falaaaaa.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Znam da je moja mama jedne godine sa mora nosila ogromnu količinu smokava (meni!) ali su se prekuhale u vlaku, pa je napavila đem od njih..... Preeeeeefino.....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi na moru imamo hrpu smokava koje se ne mogu pojesti, pa moja mama isto radi od njih džem, ali problem sa tim džemom je taj što ne može staviti puno šećera jer su smokve već jako slatke, a kad ga stavi manje onda se ne drži dobro .. možda bi ga trebalo duže kuhati ili bi ga trebala kuhati bolja kuharica . Evo, sad tata pokušava sušiti te silne smokve, vidjet ćemo što će ispasti od toga.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma ne znam... taj naš je stajao bar godinu dana. Jednu flašicu mama čuvala kao suho zlato....

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

osušiš ih.
    A od suhih možeš napraviti i smokvenjak...

Početno

Mi isto već godinama radimo džem, fenomenalan je i Katja ga obožava. Jedne godine pokušali smo ih osušiti, ali nije uspjelo, tj. upljesnivile su se (nemre Zagorec smokve sušit) :/
    Pliz molim recept za sušenje!
    Imala sam kod kuće par recepata, ako ih nađem javim sutra.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Znam da nije od velike pomoći, no slušala sam jednom kako neki nonići pričaju kako suše smokve.
    Smokva navodno treba biti cijela i s peteljkom. Suši se na zraku, i svjetlu no ne direktno na jakom suncu. Obvezno treba pokriti s nekom mrežom zbog muha. Kad se osuše isperu se u moru i prosuše. Čuvaju se s listovima lovora.
    Napominjem da nisam to nikada radila tako da bi bilo dobro ovo sve ipak provjeriti.

Početno

Puno hvala na odgovoru, tako nešto slično sam već čula, pa mislim da bi moglo uspjeti. Navodno puno ovisi o tome koliko je kiše bilo, tj. jesu li se jako napile vode pa je bolje sušiti smokve kada je sušna godina. Uglavnom probat ćemo slijedeće ljeto.
    Vezano uz recepte za zimnicu, još ih nisam pronašla...još uvijek su mi neke stvari u kutijama i po raznim dijelovima kuće, nisam ih nakon selidbe stigla raspakirati

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Recept

Eto recepta kako smokve spremiti za zimu:
    1 kg smokava(ubranih sa petiljkom)
    300 dag secera
    1 vanilin secer
    1 dcl crnog vina
    rum
    Ovako to ide:sa petiljkom ubrane i obrisane vlaznom krpom smokve poslazemo na dno plitkog velikog lonca,posipamo ih sa secerom i vanilin secerom i zalijemo sve to sa crnim vinom.To se ostavi kuhati na laganoj vatri 90 min i onda se to pusti ohladiti preko noci.
    Napuniti staklenke i onda na vrh zaliti sa rumom i zatvoriti.
    Cuvati u hladnjaku(valjda).Inace,ja stavila malo vise vina(3-4 dcl) tako da budu u staklenkama dobro nasopane.
    Dobar tek u dugim zimskim vecerima!

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Tia prvotno napisa
    Znam da nije od velike pomoći, no slušala sam jednom kako neki nonići pričaju kako suše smokve.
    Smokva navodno treba biti cijela i s peteljkom. Suši se na zraku, i svjetlu no ne direktno na jakom suncu. Obvezno treba pokriti s nekom mrežom zbog muha. Kad se osuše isperu se u moru i prosuše. Čuvaju se s listovima lovora.
    Napominjem da nisam to nikada radila tako da bi bilo dobro ovo sve ipak provjeriti.
    Tako se i kod nas radi

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sušenje kontinentalnih smokvi?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •