Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Odakle krenuti

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Odakle krenuti

Znam da postova ima bezbroj no ono sto me konkretno zanima nisam uspjela nigdje naci; a pokusavam pokrenuti stvari vec neko vrijeme. Nazalost!
    Moja je prica ovakva: nekoliko samo godina pila Diane-35 kao terapiju PCO, te nedugo nakon prestanka uzimanja zatrudnila sam i rodila 2005. prekrasnu djevojcicu Nakon poroda zeljeli smo jos djece te se nismo pazili, ali ja trudna nisam ostala. napravila sam sve pretrage: brisevi, krvne pretrage, UZV... Sve bo. Medjutim, suprug ima nalaz spermiograma oligoastenoteratozoospermija!!!! Ponovljeno nekoliko puta unutar godine dana Uz varikokelu lijevog testisa, koja je operirano no bez promjene nalaza spermiograma.
    Pokusali stopericu (UZV + ciljani odnos).

E tu pocinje moje pitanje:
    kome se obratiti za pomoc? Molim ideje, savjete, iskustva...
    Sto napraviti u kucnoj radinosti: cajevi, prehrana, ista?
    Silno zelimo jos djece, i zelim se potruditi da nam to i uspije

Ogla avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Dobrodošla....

imaš stvarno dobrih tema na forumu počevši od 'kako ste popravili spermiograme' http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=10332 tu imaš svašta od čajeva do preparata

zatim imaš sve bolnice ili ti centre od Petrove do Vinogradske, Sv. Duha i privatnika gdje možeš pročitati iskustva forumašica i što se tiče doktora i što se tiče postupaka...

... također se posavjetuj sa svojim liječnikom, napravi sve pretrage u smislu papa-testa i urinokulture i javi se na jesen u jednu od bolnica koja ti se čini najboljnom- teško je reći gdje je 'najbolje' ja ću isticati Vinogradsku jer sam tamo a netko drugi Sv.Duh... tako da je to vrlo subjektivno, možda je najbolje da kreneš tamo gdje se osjećaš najbolje i što se tiče doktora i što se tiče bolnice...

o variokeli također imaš nekoliko rasprava...
    kućna radinost imaš cijeli podforum na TRUDNOĆI I POROD a zove se
    Prirodni pristup trudnoći i porodu...

polako i sretno

Ogla avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

oprosti mi napravila sam grešku... mislila sam na podforum 'prije začeća'....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Josipal, koliko je tebi godina? Računa se da se par treba obratiti stručnjacima za liječenje neplodnosti ako je žena ispod 35, a pokušavaju preko godinu dana, a ako je žena preko 36, onda već nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa.

Varikokelu i njena razmatranja zaboravi jer se IVF-om pitanja spermiograma lako zaobilaze, samo je problem što se sad u Hrv. donio rigorozan zakon po kojemu je uspješnost po punom stimuliranom IVF postupku samo 15%, tako da, ako ti je preko 35, trebala bi ubrzati liječenje.

Ključna su pitanja koja će odrediti tvoju logistiku:

1) koliko ti je godina - ako je preko 35 treba ubrzati, a ne gubiti vrijeme na pripravke s čajevima (to se može paralelno, samo nemoj slučajno od onog fitologa Tešića, taj je prevarant)?
    2) odakle si (ako si iz ZG-a to će olakšati tvoj put)?
    3) ima li smisla na težinu spermiograma tvog muža raditi inseminaciju - ako ste probali ciljane, pretpostavljam da vam je netko rekao da ima? Ako to ima smisla onda bi ti prvo trebala provjeriti jesu li ti jajovodi prohodni (napraviti pretragu HSG).

U svakom slučaju, ako nezatrudnjivanje traje dulje od 6 mjeseci,savjetujem obraćanje stručnjacima za neplodnost, znači baš onima koji se uglavnom i primarno s time bave - Vuk Vrhovec ili na Sv. Duh ili u Vinogradsku ili Petrovu (ako si iz ZG-a) ili priv. poliklinike Vili ili IVF ili Škvorc (prve dvije ZG, druga Samobor). Ako nisi u ZG-u imaš opciju bolničkog liječenja u KB Rijeka i KB Osijek (ne rade ICSI metodu), u Splitu imaš priv. polikliniku Cito.

Ključno je uhvatit dobro ovarijsko vrijeme žene, a trenutno se u Hrvatskoj ne može napraviti uobičajeni IVF zbog ovog drakonskog zakona, tako da se mogu raditi samo tzv. prirodni IVF-ovi, ali ako je dijagnoza PCOS ti bi možda mogla biti od onih koje će relativno dobro reagirati na blagu stimulaciju (klomifen) čak i inseminacijom i kojima će to biti dosta.

Ako ti liječnici spomenu tzv. stimulirani IVF kao opciju za vas, a tebi je preko 35, možda bi već sad trebala razmatrati štednju novaca i odlazak na liječenje u inozemstvo di nemaju tako drakonsko zakonodavstvo (novi zakon je tek stupio na snagu, čeka se donošenje podzakonskih akata itd., ko će sve to dočekat ako ti je preko 35) po meni bi trebala već u horizontu imati npr. liječenje u Mariboru (postupak oko 3.000 EUR s lijekovima, lista čekanja oko godinu dana) i li u Pragu (mislim oko 4.000).

Na žalost, to ti je tako, ja više volim bit grubo realna, pa da ispadne super. Pokušavam ti samo objasnit koliko u ovoj priči lako i brzo ide vrijeme, a ono je najdragocjenije - postupci po bolnicama se dugo čekaju i ne smiju raditi standardne postupke sad od nedavno (oplodnju više od 3 jajne stanice, zamrzavanje embrija), a kod privatnika se ne čeka, ali ni oni to ne smiju raditi, pa ako ti je preko 35 trebali biste eventualno, po mome, već odmah razmatrat inozemstvo.

Sretno, i da ostaneš trudna kao prvi put !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos prehrane imaš na temi o pcos-u.

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=185&Show=809

Na Rodinom forumu, tema neplodnost, uzroci neplodnosti, imaš puno o PCOS-u i kako si olakšati život s njim.

Od prirpravaka za muškarce neki piju l-arginin i Tribestan, evo teme o jednome, ako se dugo piju antioksidansi to navodno može loše utjecat na jetrene probe u krvi, kao za muške pomaže i nezagrijavanje tog dijela, ne korištenje slip gaćica:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...f3018d1aa0c156

Evo nekih ideja za poboljšanje spermiograma:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...fde35d1bea33f3

Ali, to ti je sve sporovozni trak koji će, bojim se, biti nedovoljan ako ti je preko 35. Ako ti je ispod 35, onda imate vremena tako laganini pokušavati s pripravcima...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako se pitaš kakav je to sad kod nas zakon, nedavno je doneseno nešto što potire 20-togodišnju praksu uspješne medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, više imaš na ovom linku:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2777

i u mom potpisu (i potpisu brojnih cura) - Peticija protiv novog zakona. Gore u linku je ukratko zašto je taj zakon koji je sad na snazi loš.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

josipal
    dobro nam došla.
    Ključni korak si napravila.
    Naša enciklopedija ina33 već ti je dosta toga pojasnila.
    Savjetujem ti da prođeš Rodinu brošuru, s tim da na neke dijelove možda utječe novi zakon.
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=60242&start=0

Također, u svrhu što boljeg razumijevanja terminologije možeš se poslužiti i textom koji je primjenjiv za postupka u Mariboru, ali puno toga iz njega možeš naučiti.
    ttp://www.ivf-mb.com/images/knjizica_cro.pdf

Novi korak je odabrati kliniku između onih koje je navela ina33 i odlučite se za jednu od njih. Stručnjaci za humanu reprodukciju će vas uvesti u problematiku i savjetovati vas što dalje.
    Bez obzira na zakon, odite na razgovor tako da znate što vam je dalje činiti. Naime, kod nekih klinika protekne dosta vremena na određene pretrage pa bolje da prije konačne odluke imate neke pretpostavke riješene.
    Sretno

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala vam puno svima na poticaju.
    Ja imam 32, suprug 36.
    I jako se nadam da ce nas doskora biti cetvero.
    Zvala sam VV no vrijeme je godisnjih odmora i nikoga nema te cu pokusati krenuti u "lov" pocetkom rujna. Pratim forum i brojne teme te sam se na taj nacin ohrabrila uopce krenuti u istrazivanje zasto nakon 2 godine nemamo drugo dijete.
    Pozdrav

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

VV ti je vrlo OK mjesto (manje su gužve kod dr. Alebića, barem po zadnjem infaću kojeg ja imam, a oba dr-a su super). Imaš cijeli detaljni topic o VV-u stickan gore. U 9. mjesecu će postat jasnije što i kako će se primjenjivati novi Zakon, ali realno ti je očekivati da na stimulirani IVF na VV-u čekate godinu dana, detaljna obrada spermiograma koja se prakticira na VV-u oduzima puno vremena, ali ako ste za IVF i ne radi se o azospermiji i možete si priuštiti privatni shortcut, onda se razmislite o eventualnoj opciji liječenja privatno. S obzirom na tvojoih 32 godine objektivno (medicinski) ne postoji frka niti potreba za ubrzavanjem, stvar je sad samo vaših želja. Provjeri si, just in case, 3dc FSH tj. hormone - to nek' ti da tvoj socijalni ginić čisto da vidite da nije slučajno s FSH-om kakva frka (ukazuje na ovarijsku rezervu) i da zbog toga nije slučajno potrebno ubacivanje u 5.-tu brzinu (što na VV-u, bojim se, neće biti moguće), ali generalno to sve zvuči nefrkovito totalno. Sretno !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoću ti reći da detaljna obrada spermiograma koji put (u stvari, najčešće) ne donosi neku turbo bitnu informaciju, niti dodanu vrijednost, ali je na VV-u način da se barem na neki način pomogne pacijentima u tom međuvremenu koje ionako mora proći zbog lista čekanja koje nastaju zbog toga što HZZO svake godine plaća sve manji broj postupaka bolnicama, pa da se vidi u tom čekanju da slučajno nije nešto sa spermiogramom di bi se paru moglo pomoć. Ali, ako imate novaca privatno to zaobići, možda ne bi ni to bilo loše, dok se čeka termin na VV-u. Puno ti pacijenata zbog tih čekanja po bolnicama ima paralelno i privatnu kliniku uvedenu.
    Od novih klijnika državnih koje se bave MPO-om kažu mi cure da je Vinogradska jedno vrlo super mjesto, bez opterećenja pacijentima, s vrlo stručnim doktorom i biologom i eventualno bi možda mogla promisliti, ako vam je emotivna žurba, da se tamo javite, jer će brzina kojom ćete uletiti u postupak tamo versus VV vjerojatno biti bitno različita (na Vinogradskoj najverjoatnije nema tromjesečne obrade spermiograma), nema takvog pritiska pacijenata (još)...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I o Vinogradskoj imaš topic, of kors...

Ogla avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

a ina33.... čitam i ne vjerujem di to sve rekla bi ti 'save-aš'

jospipal.... samo polako i opušteno što je više moguće, poduzimaš već nešto da se 'stavri pokrenu' a najesen će se sve posložiti... spermiogram u Petrovoj je gotov za dan, ali nisam sigurna je li ga u VV priznaju... u Vinogradksoj je malo parova u odnosu na druge klinike, možda nije loše da pokušaš na dvije strane pa gdje prije dođeš na red....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •