Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Pedijatri <-> skolski lijecnici

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Pedijatri <-> skolski lijecnici

Jedno sasvim trivijalno pitanje ali nije mi jasno...

Da li pri polasku u skolu moramo mijenjati pedijatra tj. preseliti kod skolskog lijecnika (ili drugog pedijatra)? Da li ga mozemo slobodno izabrati ili se bira po mjestu stanovanja ili skoli (ide li jos uvijek u osnovnoj skoli cijeli razred zajedno na sistematske i sl.)?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skolska med. je preventiva i kod nje ne mozes odnjeti karton, kod nje ide cijeli razred na sistematski, ali ne i lijecenje, to obavlja ili ped. ako dijete ostane kod njega ili lijecnik opce med. ako se kod njega prebacite

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Re: Pedijatri <-> skolski lijecnici

Citiraj passek prvotno napisa
    Jedno sasvim trivijalno pitanje ali nije mi jasno...

Da li pri polasku u skolu moramo mijenjati pedijatra tj. preseliti kod skolskog lijecnika (ili drugog pedijatra)? Da li ga mozemo slobodno izabrati ili se bira po mjestu stanovanja ili skoli (ide li jos uvijek u osnovnoj skoli cijeli razred zajedno na sistematske i sl.)?
    Ne moraš mijenjati dok god si zadovoljna, ili dok te ne izbaci.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ostani dok te ne izbace
    evo kod nas jos uvijek tako pljucpljucpljuc

jer nema vise lijecnika skolske (njih vidis pri upisu u skolu, a djeca dalje samo na cijepljenju i sl), mozes birati obiteljske ili opce prakse

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi smo ostali kod pedijatrice, nije radila cistku skolaraca

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo do kraja 2. razreda ostali kod pedijatrice pa nas je izbacila

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Školska medicina zapravo ne služi baš ničemu
    Šteta što im nisu dali da rade nešto korisno.
    Dok vas pedijatrica tolerira ostanite kod nje.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa

da,nažalost tako je
    mislim da im se i specijalizacija ukinula prije nekoliko godina

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I nama je pedijatrica rekla da možemo ostati do daljnjega.

Mislim da djecu i ne možemo ubaciti školskom liječniku onak, s kartonom, kao što ga imaju kod pedijatra. Nakon pedijatra ide se obiteljskom liječniku ili specijalistu opće medicine (uglavnom - primarna zdravstvena zaštita). Kad nas pedijatrica izbaci, preselit ću djecu svojoj liječnici. To je u istoj zgradi. Ionako mi moja liječnica sada otvara bolovanja za njih kad treba, pa će ih i preuzeti kad bude trebalo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dok vas pedijatrica tolerira ostanite kod nje.
    Pa sad.... dok su djeca zdrava i sve je u redu, ne trebamo ni pedijatre ni školske liječnike (Bogu fala).

Ali.... ako nešto nije u redu, ako dijete ima neke smetnje, tada se pokaže važnost i svrha postojanja školskog liječnika tj. specijalista školske medicine, iako je to timski pristup. AKo dijete treba rješenje o posebnom obliku školovanja (npr. u slučaju disleksije i drugih smetnji... ima toga - adhd, motorika, sluh, vid... razno), to je često najlakše riješiti preko te ambulante.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    mislim da im se i specijalizacija ukinula prije nekoliko godina
    ipak nije
    a bilo je u planu

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao što su cure rekle ne možeš prebaciti karton kod liječnika školske medicine (LŠM)
    kod pedijatra budi dok te drži (oni ne "bacaju" školsku djecu jer im se hoće, nego većina pedijatara ima previše djece pa ne mogu upisivati bebe, a ograničeni su brojem djece koja su kod njih upisana, tako da moraju dati starijoj djeci kartone, nažalost)
    onda prebaci kod izabranog liječnika obiteljske medicine

.
    znam da ću samo čavao zabiti dublje , ali ne mogu, trudila sam se, ali ne mogu prešutjeti
    oni rade i te kako korisne stvari
    istina da je reforma zdravstva , unazadila LŠM
    i oduzeli su im kurativu
    znači bolesno dijete (bolest u smislu neke viroze, bronhitisa....)
    ne može doći LŠM da bi ga on izliječio
    nego ide pedijatru ili obiteljskoj
    ali školskoj su ostavili preventivu, i to je jako, jako važno
    na sistematskom pregledu na vrijeme uočiti slabiji vid, sluh, loše držanje...
    i uputiti takvo dijete specijalisti

bilo bi idealno da su im ostavili kurativu
    i da dijete nakon pedijatra ode LŠM kod kojeg će biti do kraja svog školovanja
    i u zdravlju i bolesti
    ali nažalost i taj dio medicine su upropastili

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

:?

Sada mi više ništa nije jasno, naš školarac je još lani godinu prebačen kod liječnika školske medicine (pedijatrica je otišla u privatnike, a a sedmogodišnjaka nam više nije htjeo niti jedan drugi pedijatar), iste liječnice koja je meni bila liječnica za vrijeme moga školovanja.
    Pored nje imamo još tri liječnice školske medicine pri Domu zdravlja i sve rade sa pacijentima (i ne samo školarcima...)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

LŠM koji su u prošlom, trulom sistemu (ovdje mislim samo na organizaciju zdravstva) završili specijalizaciju ŠM mogli su birati da li će ostati u školskoj medicini i raditi samo preventivu ili će raditi obiteljsku medicinu
    veliki dio njih se opredijelio za ovo drugo
    znači oni su obiteljski liječnici, kod njih se mogu liječiti sve dobne skupine, samo što od prije imaju specijalizaciju školske medicine pa su radi toga prikladniji za školsku djecu

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

u gradu u kojem ja živim takve specijalizacije ( plus one iz javnog zdravstva)
    dobiva samo elita
    jedan od uvjeta je svakako dob iznad 40
    a oni su se već umorili od medicine

nažalost,u ovom slučaju slažem se s Davorom
    mislim da od preventive ne rade niti p
    ako je u drugim gradovima drugačije , jer svakako imaju što raditi
    drugačije,čini mi se nepravedan koeficijent njihove plaće u usporedbi s ostalima koje se (za razliku od većine ljudi što misli) krvavo oznoje za svoju plaću

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    i mi smo ostali kod pedijatrice, nije radila cistku skolaraca
    čistku ne radi pedijatar nego ministarstvo tj. hzzo.
    nama je ped najavio da je dobio pismo da se riješi školaraca što on nije učinio, ali smo za neko vrijeme dobili pismo od hzzo-a da je karton kod njih i da izaberemo novog liječnika.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    kod nas je takav pregled bio pred skolu
    pune tri godine otad nista
    kad je sljedeci?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

LŠM koji su u prošlom, trulom sistemu (ovdje mislim samo na organizaciju zdravstva) završili specijalizaciju ŠM mogli su birati da li će ostati u školskoj medicini i raditi samo preventivu ili će raditi obiteljsku medicinu
    veliki dio njih se opredijelio za ovo drugo
    znači oni su obiteljski liječnici, kod njih se mogu liječiti sve dobne skupine, samo što od prije imaju specijalizaciju školske medicine pa su radi toga prikladniji za školsku djecu
    Moja dugogodisnja doktorica iz doma zdravlja studenata imala je specijalizaciju iz skolske medicine, radila je (u ovom sistemu) kao doktorica obiteljske medicine, ostala sam kod nje jos dugo godina nakon sto sam diplomirala, sve dok nije otisla u mirovinu.
    Istina je da smo se uglavnom vidjale radi recepata i uputnica (barem jednom mjesecno, i tako godinama - ja sam stvarno skupa pacijentica ), samo par puta sam bila bolesna i ona me lijecila, ali svejedno mogu reci da je predivna, u svakom smislu. Zauvijek cu je pamtiti zbog topline, temeljitosti, znanja, truda, rada i ljudskosti

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobiva samo elita

drugačije,čini mi se nepravedan koeficijent njihove plaće u usporedbi s ostalima koje se (za razliku od većine ljudi što misli) krvavo oznoje za svoju plaću
    onda ću još malo ja imati 2 ispunjena kriterija
    preko 40 kuka i umor od struke
    malo me hebe to što nisam elita

pa ja se nadam da samo te u tvom gradu ne rade
    jer kao što si rekla, imaju što raditi
    tako da možemo reć da Marko Marković (ili Mara jer ne znam ni jednog muškog školskog liječnika) ne radi dobro svoj posao, ali ne da općenito LŠM ne rade ništa

ivarica, ne znam
    po meni bi trebao biti svake godine, ali ne vjerujem

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kod nas je takav pregled bio pred skolu
    pune tri godine otad nista
    kad je sljedeci?
    Imali ste srece da vam nije trebalo. Mi moramo svake godine. Zapravo, to ovisi o specijalistickim nalazima. Sad su mi rekli ako dijagnostika (na koju idemo iduci tjedan) bude ok, dat ce nam mira do kraja 4. razreda.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tako da možemo reć da Marko Marković (ili Mara jer ne znam ni jednog muškog školskog liječnika) ne radi dobro svoj posao, ali ne da općenito LŠM ne rade ništa
    O ovome smo već razgovarali uživo i kako ti ljudi nisu krivi što im je oduzeta mogućnost liječenja, ali moram ti reći da i dalje ne vidim koja je to dodana vrijednost u mojem ili tvojem životu koja nastane kao doprinos rada jednog "liječnika" školske medicine (koja zapravo ne postoji). Ja ga ne vidim. To što mi se ona baba napila krvi na "pregledu" ne vidim kao dodanu vrijednost. Frustraciju što joj ne daju da liječi djecu, nego mi dijete skida do gola i pipka dok kao rade psihotest pa to ne mogu spriječiti, neka rješava sa svojim psihijatrom.
    Uostalom, temeljitiji pregled dobijem na Trešnjevačkoj tržnici kad me baba Mara ošacuje za koliko me može prevariti na kili paradajza. Zbog tako "kvalitetnog" pregleda mi se ne da maltretirati s tom službom. Papir koji oni generiraju je više nalik na potvrdu o plaćenom reketu nego stručan medicinski nalaz.
    Cijepljenje neću ni spominjati - za cijepiti djecu stvarno nije potrebno održavati cijeli paralelni zdravstveni sustav.
    Postojanje školske medicine kakva je kod nas u potpunosti negira pravo pacijenta na izbor zdravstvene skrbi, jer je postavljen kao nezaobilazan. To je možda bilo OK u komunizmu staljinističke orijentacije, ali mislim da više nije.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

dobiva samo elita

ivarica, ne znam
    Naime, upravo kao što kažeš, je da je oni koji s bili liječnici u školskoj medicini, većina opredijelila za obiteljsku medicinu.
    Upravo taj slučaj, imam ja. Naime, moj dr.opće prakse je bio specijalist školske medicine i ujedno je po novome obiteljske medicine. Znači, kod njega se liječe sve dobne skupine,recimo, meni ide u korist, jer me pozna i prati čitav život, a čini mi se da po novome za škole vidjela da su sve liječnice ili se ja varam, a možda ima koji muški liječnik.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Alizeja prvotno napisa
    dobiva samo elita

ivarica, ne znam
    Naime, upravo kao što kažeš, je da je oni koji s bili liječnici u školskoj medicini, većina opredijelila za obiteljsku medicinu.
    Upravo taj slučaj, imam ja. Naime, moj dr.opće prakse je bio specijalist školske medicine i ujedno je po novome obiteljske medicine. Znači, kod njega se liječe sve dobne skupine,recimo, meni ide u korist, jer me pozna i prati čitav život, a čini mi se da po novome za škole vidjela da su sve liječnice ili se ja varam, a možda ima koji muški liječnik.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ošlo dvaputa i to krivo.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ošlo dvaputa i to krivo.
    hoćemo opet na mjesto za testiranje?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ošlo dvaputa i to krivo.
    izgubio mi se putem

drugi post ti je dobar samo fali tvoj tekst

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

alizeja još samo malo

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ošlo dvaputa i to krivo.
    izgubio mi se putem

drugi post ti je dobar samo fali tvoj tekst
    Nećemo, po drugi put na mjesto za citiranje, završilo je gore u postu.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

dobiva samo elita

ivarica, ne znam

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hvala na informacijama!

Hm, da vidim da li sam dobro shvatila...
    Dijete je na brizi pedijatra najcesce do cca 7-8 godina (sad mi se cini da sam i kod naseg pedijatra vidjela takvu obavijest), a nakon toga se njegov karton mora prebaciti u ordinaciju obiteljskog lijecnika. Zasto tako? Ordinacija obiteljskog lijecnika je ordinacija specijaliste obiteteljske medicine ili bive opce medicine ili bivse skolske medicine. Dakle, od 7-8 godina nadalje dijete je najcesece po starom nazivlju "kod opcasa" a specijalistu za svoju dob vidi jedino u slucaju komplikacija kada dobiva uputnicu za bolnicu ili sl.?

Suprug i ja smo kod razlicitih opcasa (ja sam takoder kao i Danka ostala u studentskoj poliklinici jer sam bila super zadovoljna svojom doktoricom koja je nedavno otisla u penziju - mozda je ista ), a za klinca mi se cini da bi bilo zgodno naci nekog tko ima vise iskustva s djecom ili...?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

malo glupavo,zar ne?

mislim da aleksandra tu ima njaviše iskustva pa će nam objasniti
    možda to ima svoju dobru stranu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ocito nema dovoljno pedijatara.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj passek prvotno napisa
    Hvala na informacijama!

Hm, da vidim da li sam dobro shvatila...
    Dijete je na brizi pedijatra najcesce do cca 7-8 godina (sad mi se cini da sam i kod naseg pedijatra vidjela takvu obavijest), a nakon toga se njegov karton mora prebaciti u ordinaciju obiteljskog lijecnika. Zasto tako? Ordinacija obiteljskog lijecnika je ordinacija specijaliste obiteteljske medicine ili bive opce medicine ili bivse skolske medicine. Dakle, od 7-8 godina nadalje dijete je najcesece po starom nazivlju "kod opcasa" a specijalistu za svoju dob vidi jedino u slucaju komplikacija kada dobiva uputnicu za bolnicu ili sl.?

Suprug i ja smo kod razlicitih opcasa (ja sam takoder kao i Danka ostala u studentskoj poliklinici jer sam bila super zadovoljna svojom doktoricom koja je nedavno otisla u penziju - mozda je ista ), a za klinca mi se cini da bi bilo zgodno naci nekog tko ima vise iskustva s djecom ili...?
    Bilo bi idealno kada bi našla nekoga tko je po novome specijalist obiteljske medicine, a prije je bio/la specijalist školske medicine.
    Kao što navedoh u postu, ja imam tu sreću. A o imenima i prezimenima nećemo preko foruma, nego preko p.m.-a.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •