-
ne bih sada ulazila u diskusije, vec je bilo dosta o tome, mada je moje misljenje u globalu isto kao od apricot.
htjela bih ukazati na jos jednu dimenziju teme, a to je kakva je vasa bebai i opcenito vas nacin.
kada je nasa ina preko dana spavala, onda u maloj koljevci sa kotacima tako da je uvijek bila s nama, a ponekad je i na rukama spavala.
kad je bila budna nosili smo je, sto je bili milo njoj i nama.
(imala je u pocetku spreizhose - to je nesto slicno remencicima, pa je marama bila nespretna).
sa manje od dva mjeseca (kad je skinula te "remencice") smo joj na podu slozili "staniste" - one djecje podloge, pa na to janjece krzno, pa dekica, pa okolo jastuk za dojenje i slicno. pa bi ponekad i tu lezala ako je htjela sici sa ruku. i to je bilo jako smjesno kako se i onako mala gmizeci pomicala.
ja ne znam da li je to vezano na tu slobodu kretanja koju je imala, ali ona se vec sa dva i pol mjeseca okretala na trbuh i leda, odlicno dizala glavu, jako rano propuzala i to onako pravo na sve cetiri (pedijatrica se samo cudom iscudavala), a u kolicima (ravna kao kosara ali nije kosara , ne mogu bolje objasniti, ali predvideno za tek rodene bebice da mogu ravno lezati, model inglesina) je htjela biti na trbuhu uzdignuta na rukicama, kao poza kobre u jogi, sa glavicom koja zvijera oko sebe, pa smo bili atrakcija u beckom 1. bezirku.
i sada posudili nama prijatelji tu sjedalicu. da kao isprobamo. pa mi probali. polegli mi inu, ali ona se naravno vrti (zivahna curica). pa mi zakopcali onu kopcu, a meni cudno pri srcu, jer me ta zakopcavanja uvijek unezvijere. dijete nas gleda razrogaceno, hoce maknuti tu kopcu, pocne plakati i mi je izvukli van. i nakon par dana probali ponovo sa istim rezultatom. pa mi vratili sjedalicu misleci kako je super da takvo sto nismo prije kupovali.
i cura nastavila biti sto nosena, sto na podu, sve mobilnija i znatizeljnija i nesputana.
sto hocu reci?
ako je vase dijete jako mirno i vise lezeci tip i hoce biti (naravno u lezecem, ravnom polozaju) tako svezano i mirno dok vi na pr. kuhate ili sl. onda ce vam se taj izum ciniti pametan.
ako imate bebu kao sto je bila moja, koja se jako voli nesputano kretati, vrtiti, istrazivati sto na podu, sto priljubljena na vase tijelo, (a ako ste pri tom i mama i tata koji se ne osjecaju dobro sa napravama tipa ogradica i sl.), onda te novce mozete potrositi za nesto drugo, a dijete ima vas, bake, dede i pod.
i naravno krevet, kolijevku ili nesto slicno za spavanje.