-
antispermalna antitijela (ASA)
drage cure,
koliko pretrazujem po rodi, cini mi se da nema puno napisano na ovu temu...znam da mnoge cure nisu ni u prilici na ova antitijela da se testiraju, ali mislim da bar nesto malo sto se zna treba mozemo da sakupimo na jedno mjesto:
da pocnem: prije nekih pola godine su kod mene konstatovana antispermalna antitijela (zamislite sok :shock: )
pitam doktoricu u nevjerici sta to znaci i da li je sigurno da ta antitijela zaista onemogucajvaju oplodnju, kaze zena nista se to jos sigurno ne zna (opet sok sa moje strane :shock: - mislim se, za koji vrag ste ih vadili ako ne znate ni sta cete sa tom informacijom?!?)
da skratim - nakon sto sam dosla sebi, onda sam se bacila na trazenje informacija...sistematizovala sam manje-vise sve objavljene publikacije na tu temu, i nisam bas puno pametnija poslije svega...
najinteresantnije mi se ucinilo sljedece, evo ukratko:
jedna grupa ljekara je ukljucila svojim zenskim pacijentima dexamethasone, vitamin D, kao i kombinaciju ova dva preparata. rezultati su im bili odlicni i antitijela spustena totalno, tako da sam i ja odlucila da nesto od toga probam na sebi :?
dexamethazon mi je bio prerizican i sa tim ne bih preporucila da se iko igra, ali zato sam udarila po vitaminu D (1000IU dnevno). nakon 3-4 mjeseca, ponovo sam izvadila antitijela, i smanjila su se sa 160 na 90 (linija detekcije u labu je 30). sad sam i dalje na vitaminu D a dosta sam i na suncu ovog ljeta pa cu za koji mjesec ponovo da mjerim i vidim u kom pravcu se krecu.
u medjuvremenu trazim dalje informacije - vidim da kod nekih zena bez problema dolazi do trudnoce uz ASA, ali su onda navodno cesci spontani...
takodje citam da su ova antitijela ponekad tranzijentna - tj. pojavljuju se u tijelu nakon neke jake bakterijske infekcije, tj. njeni su ostaci...
koja su vam iskustva i misljenja o ovome?
-
Hanumice, ja od svih mogućih pretraga nisam radila valjda jedino ASA, no o njima mislim isto što i o antifosfolipidnim (koja su mi pozitivna) i antitijelima na štitnjaču - navodno mogu utjecati negativno i na mogućnost začeća i iznošenja trudnoće, ali ima žena kojima su pozitivna a nemaju naše probleme. Kod većine antitijela dex ili decortin su pravilo (ja sam na decortinu iz drugih razloga, ali vjerujem da dođe do trudnoće, da bi pomogao i zbog ACA koji mi je pozitivan) - jer antitijela upozoravaju na autoimuni proces (tijelo napada samo sebe, radi protiv samoga sebe), a dex i decortin to sprečavaju, tj. imaju imunosupresivno djelovanje.
Možda da posraviš pitanje dr. Radončiću na njegovu forumu, baš bi me zanimalo što on ima reći o tome.
Možda se javi i lilium, ona mi je svojedobno slala neke linkove o dobrim učincima vitamina D kod nekih. čini mi se, autoimunih problema.
-
Moje ukratko mišljenje o tome je da ne briješ previše o spermalnim antitijelima, pogotovo ako imaš visoke godine (35+) - vaš put treba bit par inseminacija, ne više, a onda čim prije IVF. Ako su ta antispermalna antitijela ono što se radi u sklopu postkoitalnog testa, čula sam od iskusnih forumašica da je taj post. test nešto što se više nigdje pretjerano ne radi - niti u Americi, niti kod nas, rekla mi je jedna draga forumašica da ne zna par iz ovih voda kojemu taj test nije bio loš. A propos Dexhametasona, ja sam ga pila kad sam zatrudnila u maloj dozi - 0,5 mg svaki dan do 12 tjedna trudnoće, svrha, ako svam više polovila - da se olakša implantacija. Ta antitijela nikad nisam radila, a radila sam sve što se radit moglo. Moj ti je zaključak - odradite par inseminacija, ne gubi vrijeme u streamovima oko tih antitijela previše, i pravac IVF, ako su tvoje godine 35+.
-
kod mene antitijela NISU radjena sa PC test, nego je neka ELISA bila u pitanju, dakle slicno kao i kad analiziraju spermu na antitijela.
takodje se smatra da je izmjereni nivo antitijela konstantan za datu osobu, te ga zato pacijentima mjere samo jednom (svako naredno mjerenje se privatno trazi i placa)
sto se tice informacije sa vitaminom D - moram da se ispravim - tih 1000IU sam koristila pored vitaminskih preparata koje sam uzimala i do tada. dakle, ukupni vitamin D daily intake je isao u pravcu 1500IU u toku vise mjeseci (premda publikacije kazu da je sve do 10.000 sigurna doza i ne izaziva nikakve nuspojave). postoji dosta publikacija na temu da je vitamin D imunomodulatoran - prijavicu u svakom slucaju sta se desava sa antitijelima za koji mjesec.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma