Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: antispermalna antitijela (ASA)

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno antispermalna antitijela (ASA)

drage cure,

koliko pretrazujem po rodi, cini mi se da nema puno napisano na ovu temu...znam da mnoge cure nisu ni u prilici na ova antitijela da se testiraju, ali mislim da bar nesto malo sto se zna treba mozemo da sakupimo na jedno mjesto:

da pocnem: prije nekih pola godine su kod mene konstatovana antispermalna antitijela (zamislite sok :shock: )
    pitam doktoricu u nevjerici sta to znaci i da li je sigurno da ta antitijela zaista onemogucajvaju oplodnju, kaze zena nista se to jos sigurno ne zna (opet sok sa moje strane :shock: - mislim se, za koji vrag ste ih vadili ako ne znate ni sta cete sa tom informacijom?!?)

da skratim - nakon sto sam dosla sebi, onda sam se bacila na trazenje informacija...sistematizovala sam manje-vise sve objavljene publikacije na tu temu, i nisam bas puno pametnija poslije svega...

najinteresantnije mi se ucinilo sljedece, evo ukratko:
    jedna grupa ljekara je ukljucila svojim zenskim pacijentima dexamethasone, vitamin D, kao i kombinaciju ova dva preparata. rezultati su im bili odlicni i antitijela spustena totalno, tako da sam i ja odlucila da nesto od toga probam na sebi :?
    dexamethazon mi je bio prerizican i sa tim ne bih preporucila da se iko igra, ali zato sam udarila po vitaminu D (1000IU dnevno). nakon 3-4 mjeseca, ponovo sam izvadila antitijela, i smanjila su se sa 160 na 90 (linija detekcije u labu je 30). sad sam i dalje na vitaminu D a dosta sam i na suncu ovog ljeta pa cu za koji mjesec ponovo da mjerim i vidim u kom pravcu se krecu.
    u medjuvremenu trazim dalje informacije - vidim da kod nekih zena bez problema dolazi do trudnoce uz ASA, ali su onda navodno cesci spontani...
    takodje citam da su ova antitijela ponekad tranzijentna - tj. pojavljuju se u tijelu nakon neke jake bakterijske infekcije, tj. njeni su ostaci...

koja su vam iskustva i misljenja o ovome?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hanumice, ja od svih mogućih pretraga nisam radila valjda jedino ASA, no o njima mislim isto što i o antifosfolipidnim (koja su mi pozitivna) i antitijelima na štitnjaču - navodno mogu utjecati negativno i na mogućnost začeća i iznošenja trudnoće, ali ima žena kojima su pozitivna a nemaju naše probleme. Kod većine antitijela dex ili decortin su pravilo (ja sam na decortinu iz drugih razloga, ali vjerujem da dođe do trudnoće, da bi pomogao i zbog ACA koji mi je pozitivan) - jer antitijela upozoravaju na autoimuni proces (tijelo napada samo sebe, radi protiv samoga sebe), a dex i decortin to sprečavaju, tj. imaju imunosupresivno djelovanje.
    Možda da posraviš pitanje dr. Radončiću na njegovu forumu, baš bi me zanimalo što on ima reći o tome.
    Možda se javi i lilium, ona mi je svojedobno slala neke linkove o dobrim učincima vitamina D kod nekih. čini mi se, autoimunih problema.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moje ukratko mišljenje o tome je da ne briješ previše o spermalnim antitijelima, pogotovo ako imaš visoke godine (35+) - vaš put treba bit par inseminacija, ne više, a onda čim prije IVF. Ako su ta antispermalna antitijela ono što se radi u sklopu postkoitalnog testa, čula sam od iskusnih forumašica da je taj post. test nešto što se više nigdje pretjerano ne radi - niti u Americi, niti kod nas, rekla mi je jedna draga forumašica da ne zna par iz ovih voda kojemu taj test nije bio loš. A propos Dexhametasona, ja sam ga pila kad sam zatrudnila u maloj dozi - 0,5 mg svaki dan do 12 tjedna trudnoće, svrha, ako svam više polovila - da se olakša implantacija. Ta antitijela nikad nisam radila, a radila sam sve što se radit moglo. Moj ti je zaključak - odradite par inseminacija, ne gubi vrijeme u streamovima oko tih antitijela previše, i pravac IVF, ako su tvoje godine 35+.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kod mene antitijela NISU radjena sa PC test, nego je neka ELISA bila u pitanju, dakle slicno kao i kad analiziraju spermu na antitijela.

takodje se smatra da je izmjereni nivo antitijela konstantan za datu osobu, te ga zato pacijentima mjere samo jednom (svako naredno mjerenje se privatno trazi i placa)

sto se tice informacije sa vitaminom D - moram da se ispravim - tih 1000IU sam koristila pored vitaminskih preparata koje sam uzimala i do tada. dakle, ukupni vitamin D daily intake je isao u pravcu 1500IU u toku vise mjeseci (premda publikacije kazu da je sve do 10.000 sigurna doza i ne izaziva nikakve nuspojave). postoji dosta publikacija na temu da je vitamin D imunomodulatoran - prijavicu u svakom slucaju sta se desava sa antitijelima za koji mjesec.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •