Poham ga, radim polpete, ukiseljeni mi se ne sviđa. Ima li tko još kakvu ukusnu ideju?
Poham ga, radim polpete, ukiseljeni mi se ne sviđa. Ima li tko još kakvu ukusnu ideju?
ja ga naibam i smrznem u porcije pa kad mu nije sezona imam i stavljam u variva i sl, a možeš ga i tak naribanog pomiješati s malo gušćim tijestom za palačinke, speći ko male polpete i ispadne mljac!
a i mama i sveki uzgajaju gigantske tak da mi škrinja bude tijesna![]()
Fini su mi i svašta radim od njih, ali mi ide na živce guljenje - ruke mi se potpuno oblože sa sluzi koju poslije moram strugati četkom.
to je neka vrsta tikvice koja ti izgleda ko cvijet i svijetlo zelene je boje (a valjda ćeš skužiti moj opis![]()
:shock: Ja sam ga uvijek ostavljala kao ukrasnu tikvu da se osuši, u opće nisam znala da se jede![]()
Strobery Shortcake prvotno napisa
Probaj ih, nećeš požaliti.
a ja sam mislila da je to deformirana obična tikvica.pomikaki prvotno napisa
nikad jela, meni to baš zgodno izgleda za neke aranžmane!
Hvala cure (mogla sam, doduše i sama proguglati...)
viđala sam to,
al' nikad probala, priznajem...
znači... fino, ha?
Hoću, prvom prilikom. Ovo bi se i bebi moglo dati!?goranka prvotno napisa
Ma jako volim sve vrste tikve.
Meni osobno je bolje od pohanog mesa.Forka prvotno napisa
Ma strahota kako su fini, jedina falinka im je kora koju treba oguliti.
Ima neki "znanstveni" razlog za guljenje kore? Ja one mlade s totalno mekanom korom ne gulim. Rastu doma na vrtu, netretirani.Davor prvotno napisa
Poham ih obično, pa u smjesi za palačinke, uz to umak od kopra. Mljac! Stavljam ih u sva variva, u saftove ih ribam da zaguste saft, pečemo ih na roštilju, kiselimo, punimo kao punjenu papriku i kuhamo uz punjenu papriku ili čufte,...
Zapravo nema ako su jako mladi. Frkneš ga na pola, počupaš koštice i narežeš na dimenzije za dalju obradu.
E to me je zanimalo. Mislila sam, pa nije valjda kora štetna a da ne znam.Davor prvotno napisa
Mi najviše jedemo te mlade, jer ih obično imamo ogromne količine, a u njima još nema niti koštica. Ti su mi najmljac.![]()
Anemona prvotno napisa
Kako radiš umak od kopra?
To je najjednostavniji hladni umak:dunja&vita:-))) prvotno napisa
- kiselo vrhnje
- jogurt
- friški kopar na sitno narezan
- češnjak, bijeli luk isto na sitno narezan (tko voli)
- može i vlasac
- sol, papar
S tim si zalijevam pečene patišone, ili patliđane, ... odlično ide i u pečenu piletinu.
Danas sam malo pokusirala sa patišonima i isplatilo se. Napravila sam počagice (polpete) od prosa i patišona. Moj tata bi rekao da ih treba jesti u rukavicama da prste ne pojedeš.
Sve sam odoka stavljala. Kuhani proso sam pomiješala sa ribanim patišonom, stavila jaje i malo krušnih mrvica (toliko da smjesa ne bude premekana) i začinila solju, sjeckanim listom peršina i malo sjeckanog ružmarina. Pravila pogačice i pekla na tavi na malo ulja.
Uz osvježavajuću salatu od svježih krastavaca....![]()
Nisam znala da se jede...![]()
Sada moram u potragu za njim.
Baš me raduje što ću probati nešto novo.
ja sam sa zadnjom turom svekrvinim patišona radila lazanje. red mljevenog mesa, red izdinstanih s češnjakom, prije naribanih, patišona... lazanje nikad bolje, jer sam škrtarila s mesom, a od patišona su bile fine i šočne!
ja ga nasjeckam u bilo kakav umak!!