pozdrav,
stalno jedemo neke tikve u zadnje vrijeme i onda mi ostane hrpa sjemenki koje mi je šteta baciti, kupovati gotove za dodati u juhu
kako ih je najlakše očistiti?
hvala
pozdrav,
stalno jedemo neke tikve u zadnje vrijeme i onda mi ostane hrpa sjemenki koje mi je šteta baciti, kupovati gotove za dodati u juhu
kako ih je najlakše očistiti?
hvala
Znam kako se suše, očistiš ih od one sluzi i bućinih "iznutrica" i staviš na papir da se posuše.rossa prvotno napisa
![]()
A kako ih najlakše očistiti, nemam pojma. Pogrickaj ih sa zubima.Šalim se.
Eventualno s malim nožem.
Netko ih i ispeče u pećnici da budu brže spremne za konzumaciju![]()
zubi iskušani. nije dobro, ništa ne ostane za juhuAnemona prvotno napisa
![]()
probala sam ih popeći na tavi, ali kad popucaju da ih mogu otvoriti već su prepečene i neukusne
drugu turu sam samo posušila na zraku pa su dovoljno mekane da ih noktima i nožićem čistim.
valjda postoji bolji način.
Ne postoji bolji način. Jedina opcija ti je da nabaviš tikve koje imaju gole sjemenke, bez ljuske, tzv. golice. Ove koje si do sad sakupila pogrickajte...rossa prvotno napisa
nisam ni znala da to postoji. istina, do nedavno mi je i tikva bila nešto nezanimljivo
Mi ih obožavamo... evo ovakve:
http://hem.passagen.se/agroplac/bundeva.htm
Nema šanse da za Halloween ne uzmemo bar dvije... Izrežemo im oči i cikcak zube, ALI najvažnije su koštice...
Moja djeca su zadužena za "čupkanje", ja ih lagano isperem, posolim (koji put i presolim) i prepržim u pećnici dok ne počnu pucketati. A onda....
![]()
morat ću ih potražiti na pijaci. ono grickanje kore je malo neproduktivno
Mora toga biti i po trgovinama zdrave hrane... Ako stavljaju na kruh, sigurno negdje nabavljaju već gotove, suhe. Ja sam nedavno kupila suncokretove (sirove, nepržene ali oljuštene) ali se ne sjećam gdje... možda u Mercatoru. Ima cijela jedna polica tog zrnja. Pogledat ću i ja, a i pitati u pekari kod susjeda gdje se oni snabdijevaju.
hvala svima, ali nije problem naći kupovne, nego mi pojedemo tikve pa mi je žao da sjemenke ostanu neiskorištene.
Eh, onda nemaš druge nego grickati....
Kupi maslene buče - one imaju puuuno mesa, a tek pola šake sitnih koštica. Meni je njihovo meso najbolje, narančasto, sočno... super.
Ovakve: http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._Butternut.png
(ja ih kupujem po placevima kad ima, a kad nema onda u Mercatoru).
Uljne buče (golice) su dobre za varivo i bučnicu (bude malo narančasta, ali dobro).
Joj Peterlin, imam takvih pun podrum![]()
daj neki recept pliz.
Jedino što znam je ispeći je u rolu sa maslacom i šečerom
i krem juha s njom i krumpirom, koja mi i nije baš nešto :/
Ma nema tu nekih posebnih recepata. Mi isto volimo tu bundevu spečenu samu (+cimet i malo vanili šećera, pa žličicom...). Moji dječaci bi dodali šlag, ali bolje da ne velim kaj bi sve oni pojeli sa šlagom...
![]()
Juhu radim ovak:
ČAROBNA JUHA OD BUNDEVE
Sastojci:
Najbolje za ovu vrstu juhe i umaka su maslene buče (butter pumpkin – narančaste kore, kruškastog oblika, relativno tvrdog kompaktnog mesa). Odgovarajuća bundeva mora biti dugačka kao podlaktica (od zapešća do lakta - cca 1,5 -2 kg) .
Dobra zamjena je i “turkinja” ili “bugarka” – plosnata buča svijetlo sive kore.
1. Termička obrada bundeve:
Razrezati bundevu na komade (po duljini i širini - na četvrtine, pa još prerežem poprečno, da se prije ispeče) i očistiti od koštica. Staviti u pleh list pek-papira (da bude lakše čistiti - NE koristiti aluminijsku foliju!). Bundevu peći 20-30 minuta na 220-240 stupnjeva cca barem pola sata. Temperatura ovisi o pećnici, a duljina pečenja o veličini bundeve.
Kad je bundeva pečena, meso mora biti relativno mekano. Može se provjeriti ubadanjem čačkalice. Treba je očistiti od nagorenih vrhova i kore (žlicom iskopati samo pečeno meso koje nalikuje na gusti pire, eventulano tvrde dijelove baciti). Pire se po potrebi može dodatno obraditi (štapni mikser ili multipraktik) da bude jednoličan.
2. Povrtni temeljac:
Sastojci
- "grincajg"
- glavica luka
- češanj češnjaka
- žličica morske soli
- litra vode
To sve skuhati u ekspres loncu cca 20 minuta. Procijediti. Za bundevinu juhu treba najmanje 1/2 litre (može i više).
Napomena: ne smije biti previše celera, ima prejak okus! Grančica je dovoljna, korijen sačuvati za druge namjene!
Kad je pripremljen povrtni temeljac i pire od bundeve,daljnja obrada je više nego jednostavna:
Daljnja priprema - ostale sirovine:
Još jedna manja/srednja glavica luka - najbolje tamnoljubičastog
Žlica ulja (sojino ili kukuruzne klice)
1 dl sojinog vrhnja za kuhanje (Alpro Soja - ima u Mercatoru)
Sol i papar po želji.
Glavicu luka narezuckati na kockice i prepržiti na žlici ulja. Kad postane staklast, dodati pire od bundeve i povrtni temeljac.
Sve prokuhati nekih 5 minuta (provjeravati gustoću, ako je pregusto, dodati još juhe) da se sastojci izjednače i skinuti s vatre. Dodati po potrebi soli i papra, umiješati sojino ili obično vrhnje (bez toga juha je... u najmanju ruku bezveze, jednostavno nije fina) i to je sve!
Alternativa - povrće iz temeljca može se također usitniti mikserom i dodati u juhu - to bi bilo ispravno po makrobiotičkim načelima, ali ja više volim pravi okus bundeve...
Tko voli tradicionalnu kuhinju, može prepržiti na praznoj tavi ili u pećnici kockice integralnog kruha.
Nadam se da nisam ništa ispustila... Dobar tek!
Bez vrhnja ta juha nije dobra, a njen okus jako jaaako ovisi o tom dobrom temeljcu. Jednom nisam imala cajta pa sam radila s kockom (Alnatura ili Kania, ne znam više) i isto je dobro ispalo, ali to ne radim.
---------------------------
Bučnicu sa sirom ne radim od tih maslenih buča nego od običnih (ali možda bi valjalo probati). Nemam nikakav poseban recept...
Možda bi valjala slatka varijanta (za ovo je najbolje uzeti lisnato tijesto - 2 paketa za 4 kore):
Nadjev:
- ribana buča
- mljeveni mak (po 2 - 3 velike žlice za svaku koru)
- cimet, šećer, ribana limunova korica, cvebe
Zarolano zaliti kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje i ispeći.
Btw. ako se dobro sjećam bilo je recepata za muffine s bučom, a za to je ova maslena buča zakon.
Od pečene maslene buče radim i sos za njoke, a netko je napisao da radi i njoke (osim kuhanog krumpira spasiraju se kockice kuhane buče, dalje je sve isto). Nisam probala, ali svrbe me prsti....![]()