najbolje koje sam probala do sada:

ocistis srdele, slozis ih na dno posude (najbolje stare od emajla ili one crne emo celje jer ove rosfraj nisu dobre za ulivat kvasinu), posolis, ako treba u nekoliko redova (svaki red posolis)
prelijes vodom do vrha, stavis dec ili vise (koliko volis) maslinovog ulja, 2 lovorova lista, par zrna papra, jedan limun isjeckan na ploske i cep-dva octa (vinskog, crvenog).
kuhas na laganoj vatri 20 ak minuta, dok se voda malo ne ukuha (max 30 min)

tako spremljene srdele odlicne su hladne, mozes ih staviti u teglice i dodati jos maslinovog ulja po zelji i drzati, pogotovo u fridzu cak dva mjeseca (ali pojest ce se odmah)

to je jedan starinski recept, dok ljudi jos nisu imali frizidere, da im riba ne propadne, meni najbolji recept za srdele koji sam probala.

na taj nacin nisu teske za zeludac kao kad ih mariniras sa kapulom.