Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: Besplatno ljetovanje - rodbina / prijatelji

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Besplatno ljetovanje - rodbina / prijatelji

Da li ljetujete kod rodbine /prijatelja besplatno? (Platite samo hranu, režije,..., a smještaj ne).
    Ja nemam baš nešto rodbine / prijatelja s apartmanima, ali eto imam jednu prijateljicu koja mi je nudila da dođemo u njezinu vikendicu dok je ona dolje, ali smo taj put odbili.
    Razlog: jer znam da bez obzira što bi mi sami i kuhali i kupovali što treba, ona bi uvijek osjećala neku "obvezu domaćina" i brinula da li smo zadovoljni, da li nam nešto još treba,...
    Ja to ne želim, jer smatram da je onda njoj GO pokvaren, bez obzira na dobro društvo.
    Inače primječujem da čim netko kupi vikendicu ili apartman, odmah mu se krug prijatelja širi, ko muhe se lijepe, to mi se nikako ne sviđa.
    Na more idem ako imam novce platim, ako nemam ne idem i točka.
    Da li je taj stav bezveze?
    Znam da sad nitko ne bude priznao da se uvali svake godine besplatno kod rodbine 10 dana, ali nema veze.
    Ja to gledam ovako: da ta ista rodbina ima kuću u Osijeku, Krapini, Sisku,... da li bih i onda išla ljeti na 10 dana k njima. Ne bih. Onda ne idem niti na more k njima.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni su svekiji prije par godina dobili tel poziv od nekih ljudi iz dakova (cini mi se) koji su se prestavili kao neki njihovi rodaci... nitko ih nije mogao povezati, osim pokojnog dide koji se sjetio da bi to mozda mogao biti sin od nekog rodaka
    uglavnom ti likovi su se predstavili, mi smo t i ti, ma htjeli bi doci jedno 10 dana do vas, na ljetovanje
    ovi su ostali su soku

to je vjerovatno taj krug prijatelja koji se siri kad imas kucu na moru, a u nasem slucaju se siri i familija, rapidno

meni takve stvari nikad nebi pale na pamet pitati, mislim da moras imati podeblji obraz za takvo sto

mi smo na pocetku ovog ljeta grupno (pri tome mislim na tri familije) bili u apartmanima kod jednog prijatelja, ali to je bilo bas s drustvom tako da nisam osjecala neku neugodu, ipak nas je bio cijeli copor

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Re: Besplatno ljetovanje - rodbina / prijatelji

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Znam da sad nitko ne bude priznao da se uvali svake godine besplatno kod rodbine 10 dana, ali nema veze.
    Evo, ja priznam. Mi imamo kuću na moru i apartman koji smo koristili brat i ja - i na faksu sam pred ljeto uvijek imala "najviše" frendova.

Da se razumijemo - kad nekoga pozovem na 2, 3 dana kod sebe može očekivati puni pansion - znači i krevet, hranu pa i animaciju. Ali 2 ili 3 dana, ne deset.
    Premda za blisku rodbinu koju volim vrijede druga pravila.

Iako, ako te netko baš poziva, onda valjda želi da dođete.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene je pozvala frendica i idem, zkj bi me pozivala da ne misli da dođem ?

zna da sam u ... s lovom i zna da mi je mali latentni bronhitičar i hvala joj do neba ....

isto tako da ja imam nekaj na moru, kod mene bi ih isto bio čopor... to mi je u krvi, na pokojnu babu....naravni kuhali bi si sami

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

idem kod roditelja na puni pansion djaba. I?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Citiraj icyoh prvotno napisa
    upravo tako.
    kad nekog zovem da mi dođe, stvarno to i mislim.
    ostale niti ne zovem.
    jedu što jedemo i mi, ne razmišljam previše o troškovima, nekako se to sve podijeli, svatko kupi ponešto i dobro.
    nikakve novce za smještaj i režije ne uzimam.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sapienti sat.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Moram "disklejmati" samu sebe. Moja dva ili tri "prijateljstva" su pukla radi načina na koji se ljudi ponašaju kad ih se pozove u kuću.
    Kad iskreno pozovem nekoga, zaista želim da mi dođe. No, to ne znači da se sad ta osoba može ponašati kao da je došla u hotel s 5 zvjezdica i prenemagati se.

Imala sam situaciju na faksu kada su kod mene došle tri frendice s faksa. Zaista nije da brojim, niti ću propasti radi 500kn, no dvije od njih se u tjedan dana nisu mašile novčanika - znači ni za benzin, ni autoput, ni hranu (bile smo same i same kupovale), ni za izlaske.
    Također u tjedan dana nisu prstom mrdnule - otišle su iz vikse i ostavile čak i nepospremljen krevet za moje roditelje da imaju šta raditi kad dođu u kuću nakon nas.
    Štoviše, legendarna mi je rečenica jedne "pa neću ja baciti smeće, nisam doma".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bile su neodgojene.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Moram "disklejmati" samu sebe. Moja dva ili tri "prijateljstva" su pukla radi načina na koji se ljudi ponašaju kad ih se pozove u kuću.
    Kad iskreno pozovem nekoga, zaista želim da mi dođe. No, to ne znači da se sad ta osoba može ponašati kao da je došla u hotel s 5 zvjezdica i prenemagati se.

Imala sam situaciju na faksu kada su kod mene došle tri frendice s faksa. Zaista nije da brojim, niti ću propasti radi 500kn, no dvije od njih se u tjedan dana nisu mašile novčanika - znači ni za benzin, ni autoput, ni hranu (bile smo same i same kupovale), ni za izlaske.
    Također u tjedan dana nisu prstom mrdnule - otišle su iz vikse i ostavile čak i nepospremljen krevet za moje roditelje da imaju šta raditi kad dođu u kuću nakon nas.
    bas fino... cudima nikad kraja

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Imam priliku besplatno ljetovati i u Dalmaciji i u Istri. Međutim, to za mene ne dolazi u obzir.
    Kao prvo, ne bi nikako željela da se ti ljudi osjećaju da moraju bez obzira na besplatan smještaj, još svašta raditi za nas da se mi ugodno osjećamo, a i jedan i drugi su takvi da bi sve živo napravili da meni / nama bude lijepo.
    Kao drugo, kad idem na tih 7 dana ljetovanja sa svojom obitelji, onda idem sa svojom obitelji - dakle, posvećeni smo jedno drugome i našoj djeci 100 posto i ne želim da nam se netko sa strane "miješa", ak me razumijete. Bez obzira koliko smo dobri i ne znam šta, za mene je to vrijeme koje želim provesti isključivo sa svojim najmilijima i to je za mene neprocjenjivo.
    Ne želim sada da to shvatite kao da smo nedruštveni ljudi - dapače, jako se volimo družiti s drugima, ali tih 5,6,7 dana je vrijeme kad od jutra do mraka želim biti samo njihova, što obično nikako ne stignem biti.
    A da ja imam vikendicu ili bilo što na moru, jedino bi moja uža obitelj mogla u njoj uživati - dakle, moja sestra i obitelj, mm-ov brat s obitelji (Anemona, drži fige da dobijem na lotu, buš imala kam icći na more ) i naravno roditelji. Ostali - ako žele, iznajmila bih im 8)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Vidiš, baš takve situacije je imala i moja frendica s vikendicom. S time da su na otoku, pa moraju naručivati "cisternu s vodom", a tzv. prijateljice su se stalno tuširale, pa je na kraju ona platila 2 dodatne cisterne vode što je jako skupo.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

nije da ne bih nikad isla, ovisi ko me pozove. nas je ove godine jako dobar prijatelj od mm-a (nadam se da ce i nakon ljetovanja to ostati ) pozvao i ici cemo.

ja svoje prijatelje i rodbinu uvijek pozivam. no, imala sam i nekih iskustava koja su me malo pogodila. na primjer, dode nas tada nezaposeni frend kod nas, mi sve placamo, nije da on ima neke velike zahtjeve, hrana i to, pa nije problem. i sad nakon tjedan dana njegovog neimanja novaca mm kaze da ne ide direktno u hr, nego mora preko makedonije, znaci vratit ce se u zagreb par dana kasnije nego je planirano (ni u makedoniji ne bi imao nikakvih troskova jer je mm imao stan iznajmljen na firmu). na to on kaze da ide vlakom (koji kosta nekih 150 eura) jer se njemu ide u zagreb. e to mi je stvarno bilo :/

inace znam masu ljudi koji su ljeta i ljeta provodili kod rodbine, po njih 20 u istoj kuci, mi nismo nikad, osim jednom, i to nedavno, i nije nas bilo 20, nego samo mi i stari bracni par svaki na svom katu, i bolje da nismo ni tada, dogodilo se to da smo se na kraju ljetovanja posvadali.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

imam tetu koja ima apartmane na moru (ne zivi tu), iznajmljuje neke, a jedan cuva za sebe i obitelj. redovito nas ljeti pozove da provedemo par dana dolje kad je apartman slobodan. i mi redovito idemo. trosimo svoju hranu, ponesem svoju posteljinu i rucnike da njoj napravim sto manje posla, sve ocistimo i sredimo za sobom.... ona kaze da joj je uvijek draze i radi gostiju da je netko od 'domacih' tu, zalijemo joj cvijece i vocke i takve sitne poslice, a i inace smo oduvijek u super odnosima i priskacemo jedni drugima za sta god treba.
    bas idem u nedjelju na pet dana i bas se radujem

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moji su roditelji na moru i zaista su nam se znali javiti neki rođaci koje godinama ne bi čuli (treće i daljnja koljena), a koji bi, eto, došli na more.
    Ni roditelji niti ja nikada nismo imali ništa protiv toga da pozovemo drage prijatelje i rođake (bez obzira na gužvu u običnom dvosobnom stanu u zgradi), no s godinama smo naučili odbiti one koji se jave samo svakih nekoliko godina, kada im djeca postanu punoljetna i htjela bi negdje s curama i dečkimana more, a oni im ne mogu platiti ili im je ova varijanta jeftinija.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam se debelo opekla. Svako sam ljeto pozivala svoju naj frendicu iz ZG da dođe umene, i tako je to bilo 15 godina, i uvijek nam je bilo predobro. Ali kad sam ja počela živit sa mm ona se svaki put tako čudo i glupo ponašala, da bi on jadan dane provodio u sobi. A vrhunac je bio zadnji put kad sam je pozvala, bila je s nama 2 mjeseca, jela što i mi, uživala, i jedino što bi kupila bio je nesscafe kapućino. I moja mama bi ponekad s njom popodne popila baš s gustom taj kapučin. Da bi mi ova nakon 2 mjeseca totalnog uživanja skroz besplatno, prigovorila da joj moja mama popije sav kapučin, i da je pored toga jako živcira što radi mm više ne možemo bit kao prije, izlazit stalno, zabavljat se itd.

Dovoljno je reći da se od tog ljeta nismo ni ćule. Biach!
    Od tad sam takva da mi je zaista svakog gosta nakon 3 dana dosta.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne kuzim te sto dolaze kod drugih i jos su drski
    to mi je skroz nerazumljivo
    i fala bogu ne znam nikog takvog - svi s kojima se ja druzim su normalni

u zadnjih par godina ne znam da sam ljetovala negdje, a da sam placala smjestaj, stalno idemo kod nekih frendova i ja se doista trudim kucu/prostor ostaviti bolje pociscenom nego sto sam je nasla (sto ni doma ne radim), a ako smo slucajno u isto vrijeme na istom mjestu s domacinima snimim cega nema, odem u duckas i napunim frizider ili sto vec treba - ne treba mi nitko reci da nesto kupim/donesem/doprinesem i nema sanse da bi se dovela u situaciju da mi se mora govoriti da nesto nabavim, radije cu gledat kak se bacilo nego da ja nisam donjela

ovo ljeto je, obzirom da sam ostala bez posla i svega i svacega, velika iznimka i jednom cu, sigurna sam, napisati nesto o tome gdje ljetujemo jer sad ne mogu, jedva se suzdrzavam, a najradije bi na sav glas vikala

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ženirala sam se dugo prihvatiti poziv na boravak u tuđoj kući, nije bilo za ljetovanje, ali nama je bio totalni gušt, kad sam prevladala svoje kočnice - ajme, kako ću ja to, kako ću im trošit struju i sl., a znam da neće primit novac itd. I na kraju sam prelomila i uživala i vjerujem da je ljudima koji su me pozvali bilo drago da kuća ne čami prazna, da im ima života oko kuće. Pa sam sada počela pozivati i ja kad je naša "kućica" prazna i to mi je baš gušt. Ako ljudi pozivaju i uz uvjet da su ljudi obzirni - zašto ne.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Imamo starije obiteljske prijatelje kod kojih smo ljetovali jer oni imaju 3 kuce, u Zadru, na Krku i u Rijeci, pa dok su oni u jednoj, druge dvije sluze za iznajmljivanje ili tako za prijatelje i obitelj.
    Ali nikad, nikad, cak ni kad placam smjestaj, mi nebi palo na pamet da ostavim nered iza sebe. Takav je i MM. Mi uvijek na odlasku sami skinemo posteljinu, obavezno operemo podove, kupaonu...sve ostavimo onako kako smo i nasli!
    Cak i cisce!
    I ne, ne osjecam se nelagodno kad idem besplatno jer se ja nikad ne pozivam sama.

Sad planiramo kod prijatelja na brod, zove nas vec 3 ljeta da dodemo, i iako je inace ljetovanje na brodu jako skupo, mi cemo fino besplatno zaplovit, naravno, platit cemo hranu i sve sta bude trebalo, a opet ce nam to bit dozivljaj.
    Da imamo novaca platili bi si apartman, a posto nemamo a htjela bi da malac ide na more, uzmemo sve sto nam se pruzi!

I jedva cekamo brod! :D

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    X

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moji roditelji su prije 30 g. kupili jednu staru kuću na otoku. U početku su pozivali prijatelje da zajedno ljetuju. S vremenom su shvatili da se bolje odmore ako su sami.
    Prijateljima su i dalje davali kuću na korištenje u vrijeme kad njih nema. Struju, vodu i smještaj nikada nisu naplaćivali. Daju i prijateljevim prijateljima i nikada nisu imali loša iskustva. Svi su ostavljali čisto i uredno, ništa nikad nije bilo oštećeno, potrgano. U kuhinji je nekad poneki lonac ili nož nestao, ali se i neki novi pojavio...

Poneka i rodbina (malo dalja rodbina) s mora, a neki i iz Čilea dođe u Zg (zbog posla, lječničkih pregleda ili sprovoda – to su najčešći razlozi) i tada se smjeste kod nas – besplatno. To traje 2 – 3 dana i opet nismo imali loša iskustva.

Jednom prije 30-ak godina, moji su roditelji, ponudili potpuno nepoznatom čovjeku smještaj (besplatan stan i hrana) u našem stanu.
    Počeo je Jesenski velesajam. Mi smo stanovali u neposrednoj blizini. Vraćali smo se kući, negdje oko 21 ili 22 sata. Ispred naše zgrade stajao je čovjek s koferom, ogledavao se i djelovao malo izgubljeno. Moj tata ga je nešto pitao. Čovjek je rekao da je došao na velesajam (poslovno), u obližnjem hotelu nije više bilo mjesta i sad nije znao kuda da krene. Tako je na tjedan dana završio kod nas. Ostavio nam ogromnu hrpu čaja – pravog indijskog – bio je indijac. Godinama poslije smo još pili taj čaj. Počastio nas i s nekoliko zanimljivih razgovora. Najupečatljivije mi je ostalo njegovo objašnjenje kako ljubv ide kroz želudac. I opet lijepo iskustvo.

Ne znam čime smo (tj. više moji roditelji) zaslužili tako dobr ljude za goste, ali sam jako zahvalna na tome.

Mene je sestrična pozvala u Berlin. Prihvatila sam poziv. Ostali smo 4 dana (djeca i ja). Dio hrane sam ja kupila, odvela ih na jednu večeru, poklonila jednu knjigu, nastojala što manje ometati njihov red – ali nas je bilo 4, a njih 2 – tako da nisam sigurna koliko smo uspjeli ne smetati.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    X
    ovo ću potpisati.
    i još sam slobodna dovesti koga želim.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi primamo sve nama drage ljude
    one koji nam ne pašu, njih ne pozivamo

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

netko mi oteo nick, bas mi je lijepo ovo sto pises.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja isto pozivam ljude da dođu. Zapravo mi je žao što ne dolaze češće, i što ja nemam vremena da njih češće posjećujem. Nije mi krivo ni što dolaze (i) zbog besplatnog smještaja blizu mora. Vjerujem da im je bar dijelom stalo i da nas vide . I jedva čekam da se još malo sredimo tako da imamo bolje uvjete za primanje gostiju.

Čak smo primali nepoznate ljude, većinom su to bili prijatelji prijatelja. I neka zanimljiva prijateljstva su se tako rodila. Nismo imali loših iskustava. Ali ako ih bude, ne vjerujem da ću zbog toga prestati pozivati druge ljude (neću zvati samo te koji su bili nezgodni).

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

seni

Još jedan detalj.
    Ispred te naše kuće na moru hlad nam radi bugenvilea i bršljan, a ima još nekih manjih biljčica. Tokom godine to se jako razraste, a i korov zaguši one manje biljke. Kada dođemo prva dva dana najveći posao je dovesti dvorište u uporabno stanje.

Prošle godine prvi su tamo bili jedni prijatelji... Eh kako je bilo lijepo doći u sređeno dvorište. :D MM veli da bi tako trebali svake godine.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Prijatelji - ako čitate ovo - hvala za dvorište.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pozivaju nas samo dobri prijatelji i, nadam se, stvarno žele da dođemo. Pa mi i dođemo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Ja isto pozivam ljude da dođu. Zapravo mi je žao što ne dolaze češće, i što ja nemam vremena da njih češće posjećujem. Nije mi krivo ni što dolaze (i) zbog besplatnog smještaja blizu mora. Vjerujem da im je bar dijelom stalo i da nas vide . I jedva čekam da se još malo sredimo tako da imamo bolje uvjete za primanje gostiju.

Čak smo primali nepoznate ljude, većinom su to bili prijatelji prijatelja. I neka zanimljiva prijateljstva su se tako rodila. Nismo imali loših iskustava. Ali ako ih bude, ne vjerujem da ću zbog toga prestati pozivati druge ljude (neću zvati samo te koji su bili nezgodni).
    A da dođemo malo do tebe (samo nas troje), sad u ljetnim mjesecima, 10 dana max? Druženje uz more. Možda se sprijateljimo, a možda i ne, nema veze, ionako bi dolazili samo 1 x na godinu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja ne kuzim te sto dolaze kod drugih i jos su drski
    to mi je skroz nerazumljivo
    i fala bogu ne znam nikog takvog - svi s kojima se ja druzim su normalni

u zadnjih par godina ne znam da sam ljetovala negdje, a da sam placala smjestaj, stalno idemo kod nekih frendova i ja se doista trudim kucu/prostor ostaviti bolje pociscenom nego sto sam je nasla (sto ni doma ne radim), a ako smo slucajno u isto vrijeme na istom mjestu s domacinima snimim cega nema, odem u duckas i napunim frizider ili sto vec treba - ne treba mi nitko reci da nesto kupim/donesem/doprinesem i nema sanse da bi se dovela u situaciju da mi se mora govoriti da nesto nabavim, radije cu gledat kak se bacilo nego da ja nisam donjela

ovo ljeto je, obzirom da sam ostala bez posla i svega i svacega, velika iznimka i jednom cu, sigurna sam, napisati nesto o tome gdje ljetujemo jer sad ne mogu, jedva se suzdrzavam, a najradije bi na sav glas vikala
    Ovako i ja, Mukice, u gostima, samo što sam sad na porodiljnom pa ću ostat bez posla kad se vratim, ziher. Žao mi je.
    E, sad ljetovanje.
    Imamo prijatelje i rodbinu s hižama od Dubrovnika do Lošinja, s nekima smo najbliži na svijetu, s nekima manje, ali znamo mjeru, ne iskorištavamo gostoljubivost i nismo škrti.
    Dapače, još se i skoro potučemo tko će što kupiti.
    I pozivaju nas ponovo, eto čuda :D

No, zato je i moj stan u Zagrebu pravi kolodvor, uvijek netko ide na neke pretrage, pa u bolnicu, pa nekim poslom, pa na državni stručni ispit, a mi rado primamo goste i tako se svi sretno pomažemo.

No, platimo mi i ljetovanje sebi jer hoćemo biti baš sami, MM više nego ja voli biti solo sa mnom i djecom pa kad uspijemo, i ako ima keša te godine, i to si priuštimo.

Anemona, tebi sam htjela reći odmah u početku da ste vi Zagorci vrlo obzirni ljudi, ono - ne bum nikom niš ostal dužan.
    To sam se ja čudila što je meni u studentsku sobu na Savi jedna moja jako dobra frendica, Zagorka, tada smo imale 20 god., donijela kavu.
    Ja u čudu :shock: , šta ti bi :shock: , a ona kaže - pa popila sam kod tebe tri puta kavu.
    Mislim, drugi su ih popili 50, isto ko i ja kod njih i nismo si nosili kave jer me to podsjeća na babska posla.
    Onda sam i njoj zabranila.
    Trkeljam li trkeljam, hoću reći, ako te ljudi zovu od srca, idi, ne mora se baš jednako vratiti svaka lipa, uzvratit ćeš isto od srca nekom drugom, a ako je netko mućak pa ste teret jedni drugima, skužit će se to.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moja pokojna baba je ugošćvala i livno i duvno, ali kad je mene trebalo pozvat na ručak u zg jednom u pol godine dok sam, strudirala, eeee tu su neki pali na ispitu...

meni je bilo svjedno no babi nije, a ovima koji su joj desteljećima nabijali ognjište se živo fućkalo..

babina kuma me je kao jednom pozvala na more i dala mi da spavam u garaži, jedem smrzotine iz škrinje i da se tuširam na dvorištu ( ne nije na nekom otoku bez vode, i kuća je imala 3 kata i bilo je tad kod nje slovom i brojkom 3 turista)

dotična gđa je u babinoj kući imala 5 kuhanih obroka dnevno ( ne pretjerujem ) uz sve ostalo
    a omjer je bio gđinih 5 posjeta i jedno moje ljetovanje

ja sam se nakon 4 dana zahvalila i otišla doma, pa nisam pas da spavam u garaži tj kakti nekoj sobi iznad...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo s ljetovanjima i prijateljavanjima sve ovisi o načinu i odgoju onih koji dolaze u goste ali i onih koji primaju iste... sve je stvar dogovora...

Ali, kako objasniti to da netko ima obraza svoje dijete (djecu) poslati u nepoznatu kuću na jednomjesečno ljetovanje bez kune u džepu????

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja kad se poželim(jer imaju na istom mjestu već 20 i kusur godina) odem u kuću mojih roditelja na more.

Kad sam studirala, uvijek mi je bilo draže da je netko sa mnom(ili sa mnom i mojim dečkom-sada mm-om) nego da smo sami, zabavnije je, pa smo uvijek vodili nekoga sa sobom. Nekad nas je znalo biti i 10 u kući koja baš i nije velika. I najčešće je bilo super, uvijek netko nešto kupi od klope, mi cure bi nešto brzinski zajedno napravile za ručak i li svaka po dogovoru neki drugi dan i tak.

No bilo je i loših kombinacija, naravno. Kako nismo uvijek bili s autom, znalo se desiti da neko od frendova ide npr. u grad po novine i ni ne sjeti se pitati jel' trebamo kruha iz dućana . A nismo imali mobitele onda.

Ili, jedna vrlo "zgodna" priča. Išla sam s dvije prijateljice i dečkom jedne od njih u viksu i onda je ovaj par uredno znao nama oko 9 navečer zanovijetati da se stišamo jer oni ne mogu spavati. A mi samo normalno pričali, u sobi pokraj. U mojoj kući. Mislim dakle.

Dok ova solo prijateljica nije postala malo "žešća". Pokupiše se oni nakon 4 dana uvrijeđeni kući. S njima od tada se zaledio odnos. Meni je žao kao psu, ali neki ljudi stvarno nemaju kulture i obzira.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa

Ne znam čime smo (tj. više moji roditelji) zaslužili tako dobr ljude za goste, ali sam jako zahvalna na tome.
    ja mislim time što ste ljudi otvorena uma i srca.

za mene tu nema previše filozofije - ljudi smo pa možemo razgovorom riješiti sve nedoumice. Ja pozivam (kad imam prilike) ljude koji mi odgovaraju, koji su mi prijatelji. Ako dođe do nekih loših vibri ili osjećaja iskorištenosti s nečije strane najlakše mi se čini o tome popričati i vidjeti ima li za to osnove ili nema. ako ima, kud koji mili moji - pa nije uplaćen aranžman pa da ima kaj propasti

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi već 5 godinu ljetujemo kod neke rodbine/prijatelja (jer drugačije ne ide - financijski mislim... )
    ali.... nikada, baš nikada, ne bi na to pristali na način da inkomodiramo domaćina (imamo vrlo živahno dijete što ne mora svakome biti simpatično )
    mi se dogovorimo unaprijed koji termin možemo "dobiti" kada je apartman/stan slobodan i u njemu nema nikoga, što znači da uglavnom ljetujemo u 9. mjesecu ali nam to odgovara jer smo "alergični" na gužve
    uvijek kupimo neku "uspomenu" za domaćina a apartman olickamo prije izlaska bolje nego vlastiti stan

no, htjedoh reći, ipak mi ostane neki gorak okus u ustima što si ne možemo priuštiti neko plaćeno ljetovanje
    baš jučer razgovarah sa MM-om, sinula mi ideja tipa: kupiti majušnu kampicu sa nekim u "talu", dijeliti troškove održavanja i ostalog, a ljeti se dogovoriti kako kome paše morski termin

ja sam naime "dijete kampa" i nikako da to prebolim - žeeeelim natrag u Sooooliiiiineeeee!!!!!
    možda i uspijem u naumu......

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja nemam neki izgrađen stav oko toga.

Idem tamo gdje se osjećam iskreno pozvana i ne idem tamo gdje ne.
    Ako idem, najčešće se dogodi da radi osjećaja dužnosti potrošim i više novaca nego na apartman. Sve kupovine ja obavljam (ako smo tamo zajedno), platim čistačicu da počisti prije nego odemo, kupimo poklončiće za uspomenu.. uglavnom, skupo. Ali smo dobri gosti.
    No, ipak sam radi te svoje tendencije oduživanja shvatila da mi je bolje platiti apartman i gotovo.

S druge strane, uopće mi nije problem primiti ljude kod sebe. Poznate ili nepoznate, slijedim svoju intuiciju u vezi odabira. I uvijek je sve u redu bilo, a da ne govorim zabavno i poučno. A djeca sretna uvijek kad je netko novi tu.

A kad mi dođu prijatelji (ne poznanici, nego prijatelji), onda je sve na moj trošak i ne očekujem od njih ništa drugo nego da uživaju. I radim to s užitkom i ne brojim kune ni vrijeme, jer je ono što dobijem nemjerljivo.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi ljetujemo kod najbliže rodbine s kojima smo desetljećima u najprisnijim odnosima . Čak su nam puštali da pozovemo tu i tamo nekog (bliskog) prijatelja na koji dan. Nikad ništa ne traže, ali svejedno im ostavljamo nešto za režije i nabavke, i uglavnom sami kuhamo, čistimo i spremamo. Uglavnom, kao doma smo

Drugih (financijskih) mogućnosti nemamo, a da ove paklenske vrućine maltretiram djecu da budu na kontinentu

Za ostale aranžmane mislim da bi se trebalo unaprijed dogovoriti što tko od koga očekuje, tako da ne bi kasnije bilo uvrijeđenih s bilo koje strane. Dakle: tko što i koliko plaća, sprema, nabavlja itsl. Ako se pozvana strana ne drži dogovora, zamolite je da skupi prnje i gubi se.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mislim da je u ovome svemu, pritom mislim na more, idealno ako netko može ustupiti prostor onda kad on nije tu (kao ona kuća na Braču netko mi oteo nick).
    Tako mi ovo ljeto idemo na Lošinj, stan je prazan, dakle, nikoga nećemo ometati u životu ili odmoru.
    To je osobito bitno ako nam to nisu neki najbliskiji prijatelji.
    Tako odem i kod sestre u kuću, šesti i deveti mjesesc kad nikoga nema, a ako se hoćemo svi zajedno družiti, ostanemo dok su i oni tu 4-5 dana.
    Kod najbolje prijateljice uvijek smo skupa jer jedva čekamo jednom godišnje da se vidimo mi i djeca, a i oni stalno žive na moru, nikome nikad ne iznajmljuju pa im ne uzimamo dodatni kruh iz ruke.
    Znači, sve ovisi o okolnostima i stupnju bliskosti s ,ljudima, maksimalna prilagodba.
    Nama su u Zagreb uvijek dolazili prijatelji prijatelja, neka deseta rodbina, studenti oprati veš i na ručak, svejedno, svi su mi dragi i uživamo kad dođu, još nije bilo nikakvih "smetala".
    Sad smo u gradnji i uređenju kuće i najveći mi je gušt :D to što ćemo urediti zasebnu gostinjsku sobu, da se nitko ne mora premještati niti nešto rasklapati, da se ljudi osjećaju ugodno.
    Onda će mi moći i prijatelji češće doći jer svi imaju po troje djece, a tako ćemo urediti da se svi raskomode bez tiskanja.

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo mene padobranca,živim na moru i do prije 6 god živjeli smo u 35 kvadrata i u to vrijeme dva mjeseca bilo nas je 9 cijelo ljeto,dobro imamo veliko dvorište pa se nismo baš tiskali izbor je velik a kako djeca kažu mogu šatorirati u vrtu i nikakvih problema nije bilo tko god dođe dobrodošao je ali postoje pravila,naime na iskustvu svojih roditelja koji žive u stanu a ljeti je znalo biti poprilično gostiju i oni bi se polomili i financijski i fizički trčeči i smpremajuči za svih, kod mene toga nema,svatko tko je bio više puta kod mene zna gdje stoje osnovne stvari od čaša i sl.,frižider je na vidljivom mjestu stoga ako ti nešto treba uzmi,ne služim nikoga,namirnice kupujemo u dogovoru kuha tko stigne u principu to rade gosti jer nas je dvoje i sprčkamo si nešto brzinski jer ljeti nemamo g.o. dok ovi koji dođu imaju djecu pa onda se nakuhava veča količina hrane za bar dva dana i svi sretni,mi smo zaduženi za vikend riblji roštilj,do sada nikada nije bilo problema,i da napomenem neki od tih gostiju odlaze i kod mojih roditelja i tamo se sasvim drugačije ponašaju,znači kako se domačin postavi takve goste može očekivati,sada smo preselili u veču kučicu i izdajemo apartman ali i dalje dolaze oni kojima nije problem spavanje na par noći u kampici u vrtu ili šatoru,kod nas bi rekli˝˝ ku fameja ni bisna ni hiža ni tisna˝˝,isto vrijedi i kada mi idemo u goste ne pada mi napamet da sjedim i čekam da me netko služi pored toga što me ugostio.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni bi eventualno odgovarala ta opcija da me netko pozove u svoj apartman kad ima slobodan termin. Time ne bih nikoga inkomodirala, ometala, kad bi odlazili sve bih oglancala i svakako bi ostavili barem za režije.
    argenta je napisala:
    Drugih (financijskih) mogućnosti nemamo, a da ove paklenske vrućine maltretiram djecu da budu na kontinentu
    A čuj, mi najvjerojatnije ne idemo na more ove godine (što zbog financija, što zbog manjka GO, jer ga moram koristiti za kao "skračeni radni tjedan - ne radimo petkom), nismo bili niti prošle, a bome niti pretprošle - dakle, maltretiram dijete boravkom na kontinetu. :/ To mi zvuči kao zlostavljanje. Pa nemaju svi priliku ići na more.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Inače bit moje averzije prema inkomodiranju nije Zagorje kako kaže Nena jabuka, nego što smo imali cijeli život svako ljeto punu kuću kvazi rodbine koja bi kod nas boravila mjesec dva i odlazila na kupanje u naše toplice. Mi smo spavali po podovima, da bi oni imali gdje ugodno odmoriti i da, mrzila sam takva ljeta.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A da dođemo malo do tebe (samo nas troje), sad u ljetnim mjesecima, 10 dana max? Druženje uz more. Možda se sprijateljimo, a možda i ne, nema veze, ionako bi dolazili samo 1 x na godinu.
    jao koja provokacija
    zvala bih ja tebe, ali mislim da ti ne bi došla

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja sam odrasla na moru, meni je normalno da ljudi dolaze ljeti k nama, zbog nas, zbog ljeta, zbog mora, zbog plaže koja je na 5 minuta.

kad su mi se starci rastali i stari je odselio, par godina njegovi nisu ni nazvali i onda odjednom poziv "joj, mi vas volimo jako, došli bi na more" yeah, right!

kad sam otišla na fax često sam vodila frendice doma, i to je uvijek bilo ok. nikad nikome nisam brojala zalogaje, jer su i one same nosile hranu, kuhale, jedna je sa mnom čak i klofale tepihe iz nekog čudnog razloga usred podneva po najjačem suncu

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    jao koja provokacija
    zvala bih ja tebe, ali mislim da ti ne bi došla
    A čuj, probaj pozvati, pa da vidimo. (Ali ne znam da li si blizu plaže i slične za prijateljstvo važne podatke).

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja samo znam da ja imam kuću na moru, potrudila bih se da svi meni dragi ljudi koji si ne mogu priuštiti more dođu bar na par dana. i sve bi ih rasporedila u tri ljetna mjeseca, tako da kuća ne bude prazna
    i to bi mi činilo ogromno zadovoljstvo

al, dobro, ja sam inače osoba koja obožava biti okružena ljudima, a s druge strane, napatila sam se i ja u životu s tim odlaskom na more, pa znam kako je to

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    ja samo znam da ja imam kuću na moru, potrudila bih se da svi meni dragi ljudi koji si ne mogu priuštiti more dođu bar na par dana. i sve bi ih rasporedila u tri ljetna mjeseca, tako da kuća ne bude prazna
    i to bi mi činilo ogromno zadovoljstvo

al, dobro, ja sam inače osoba koja obožava biti okružena ljudima, a s druge strane, napatila sam se i ja u životu s tim odlaskom na more, pa znam kako je to
    I ja da imam kuću na moru ugostila bih drage ljude i prijatelje, po par dana za vrijeme dok je kuća prazna, ali nikako ne na način da mi spavamo po podu da bi gosti 3 mjeseca mogli uživati.
    Naravno za neke ljude bi se i inkomodirali na nekoliko dana, ali samo za neke i ne na 3 mjeseca.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    kad nekog zovem da mi dođe, stvarno to i mislim.
    ostale niti ne zovem.
    jedu što jedemo i mi, ne razmišljam previše o troškovima
    nikakve novce za smještaj i režije ne uzimam.
    Isto ovako.
    Plus, i nabavku hrane u skladu sa zajednickim kulinarskim zeljama obavljam ja. Ako ce kupiti desert ili bocu vina za rucak, OK.

Ali u goste na ljetovanje uglavnom ne idemo (zadnji puta bili 2004., jer teta nije nikad vidjela E, a zbog nekih bveza nije ona doci k nama).

Ne znam, rado cu se s rodbinom i prijateljima druziti dok sam na ljetovanju, ali na kavi, veceri vani ili slicno - primjerice, na jednom ljetovanju sam samo najavila braticu da bih rado s njim popila kavu; popili smo kavu na rivi, pozvao nas je k sebi na riblji rucak, mi izvukli iz auta nekoliko boca plavca kojeg smo kupili kao suvenir, i super se nekoliko sati proveli svi zajedno. I to je to.

Ali da budem kod nekoga 10 dana i vise (jer su nam ljetovanja duza od toga), zapravo ne volim i ne prakticiram. Volim svoju komociju, ustati se kad ja hocu, isplanirati si dan kako ja hocu, i ne zelim mojim zeljama ogranicavati slobodu druge osobe.

Osim toga, ljetovanje vidim kao vrijeme za nasu malu obitelj, uzivamo u samoci i slobodi koja iz toga proizlazi.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

argenta je napisala:
    A čuj, mi najvjerojatnije ne idemo na more ove godine (što zbog financija, što zbog manjka GO, jer ga moram koristiti za kao "skračeni radni tjedan - ne radimo petkom), nismo bili niti prošle, a bome niti pretprošle - dakle, maltretiram dijete boravkom na kontinetu. :/ To mi zvuči kao zlostavljanje. Pa nemaju svi priliku ići na more.
    Ako me znaš s drugih topika, onda znaš da nemam običaj davati izjave kojima omalovažavam druge i njihove odluke. Ovo je bila rečenica koja se odnosila na mene i moje viđenje vlastite situacije. Srećom pa imam mogućnost provesti mjesec ili dva na moru, a da je se odreknem smatrala bih da svojoj djeci ne pružam najbolje što mogu.

Ispričavam se ako je to zvučalo kao da drugima namećem što bi trebali ljeti raditi i gdje boraviti. Nije mi bila namjera.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    argenta je napisala:
    Ako me znaš s drugih topika, onda znaš da nemam običaj davati izjave kojima omalovažavam druge i njihove odluke. Ovo je bila rečenica koja se odnosila na mene i moje viđenje vlastite situacije. Srećom pa imam mogućnost provesti mjesec ili dva na moru, a da je se odreknem smatrala bih da svojoj djeci ne pružam najbolje što mogu.

Ispričavam se ako je to zvučalo kao da drugima namećem što bi trebali ljeti raditi i gdje boraviti. Nije mi bila namjera.
    Ma ne, nema frke, ja te znam s drugih tema i znam što si mislila, ali baš sam zato napisala jer me je nekako ubolo u oči.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •