vikki...krivo sam upotrijebila riječ. Nisam mislila "slažeš li se" u smislu da postoji nešto oko čega ćemo se dogovarati nego sam htjela reći: Misliš li da govore dobrim naglaskom u većini slučajeva?
Odgovor si dala pa od mene![]()
vikki...krivo sam upotrijebila riječ. Nisam mislila "slažeš li se" u smislu da postoji nešto oko čega ćemo se dogovarati nego sam htjela reći: Misliš li da govore dobrim naglaskom u većini slučajeva?
Odgovor si dala pa od mene![]()
Ma ne znam govore li dobrim naglaskom u većini slučajeva (rijetko gledam TV, isključivo ciljano), ni ja ne znam pravi naglasak za svaku riječ iako mi je struka, no vidi se da se neki trude, a neke uopće nije briga.
Ana![]()
Samo ću odgovoriti na počpetni topic - živciraju me jako, da se mene pita, ili bi naučili govoriti ili bi se dijelili otkazi![]()
svako selo ima svoje varijacijetočkalica prvotno napisa
kod nas (boduli) su mudante i ređiPET, dok je na kopnu reĐIpet i/ili REđipet
Tako je Nena!Nena-Jabuka prvotno napisa
To bi bila prava antirecesijska i pro-hrvatska mjera. A ne ova s...a koja nam serviraju Jaca&co.
Ppostoje pravila struke, a ne znati hrvatski i to javno, to je van pameti.
Znaš Mare, otkud god krenemo dođemo do srži problema, do ratnih profitera, do nesposobne i korumpirane vlasti....
Kad sam imala razgovor s homeopatom, on mi kaže - "Počnite pričati o bilo kojoj temi, uvijek ćemo doći do biti, do onoga što vas muči, do centralnog problema...". Tako i bi.
Jedna je forumašica rekla da "ako se otvori topic o lansiranju rakete u svemir ona će nakon par postova nekako stići do svojih problema u kućanstvu i muža tuljana",iz neke druge će iskočiti ono što nu muči.
Tako i mi, krene od neznalica s rtla..., pa nestručnjaci koji su ih zaposlili i koji nemaju službu za jezik i govor,.... ne otpuštaju se koji se trebaju otpustiti, nego obrnuto, ne štedi se, a recesija je, i eto nas opet, kud god okreneš, kod Jace i društvanca...
Nena-Jabuka prvotno napisa
cure, genijalne ste!
Ispravno je teLEfon. Znači, naglašen je drugi slog.Ja govorim kako smo oduvijek i onda odjednom u školi počnu s tElefon, umjesto telefOn, i sl. i to je kao ispravno. ako i je strašno zvuči ja se držim svog telefOna i sl.
Nažalost, rijetki voditelji na televiziji govore ispravno, stoga je nekoga tko pravilno naglašava riječi čudno slušati. Najčešće bodu riječi kojima je po standardu naglasak na prvome slogu, a mi ih u dijelektu prebacujemo na slogove iza.
Netko je napisao da se muška imena na -a, -e, -o sklanjaju kao imenica žena. Ta tvrdnja nije posve točna. Tako se, primjerice, ne sklanjaju imena Hrvoje, Dario, Danko...
Što se tiče množine imenice šou, ona glasi šoovi (Rječnik HJ, Šonje). Osobno bih dala prednost već napisanim rješenjima - šou-programi...
Samo mali duhoviti doprinos temi:
http://www.h-alter.org/vijesti/uvodn...slovna-tonidba
![]()
Odlično, do suza sam se nasmijala.Indi prvotno napisa
Ne smeta mi toliko izgovror slova č i ć, koliko mi smeta dijalektizam.
A najviše mi smeta prenaglašavanje i upotreba suprotnih pridjeva.
Npr. "užasno loše" ili još gore npr. "užasno te volim".
Mene zivciraju i radijski voditelji koji ne znaju izgovoriti neke glasove. Posebno me zivcira lepoltelka iz Dublovnika.
Mislim si, ako zelis raditi takav posao, odi zeno kod logopeda, rijesi to.
X.marta prvotno napisa
I još k tome nepravilno naglašavanje riječi u rečenici, tako da se pogubi smisao, odnosno teško ga je uhvatiti. Pritom mislim na jednog konkretnog novinara čije priloge često gledamo u središnjem Dnevniku HRT-a.
Ali, moram i pohvaliti Lanu Banely, koje se dobro sjećam kad se tek pojavila-bilo je bolno gledati i slušati je, a sad se stvarno prometnula u dobru voditeljicu i novinarku (najviše volim njene priloge u sportskom dijelu Dnevnika).
I ja i MM već neko vrijeme komentiramo prestrašno izražavanje raznoraznih voditelja, spikera itd. Najviše te neke naglaske. I čini se da se to pogrešno naglašavanje riječi širi kao zaraza, sve je više takvih. A isto to sa slovom R, pa gdje ih nađu? Nisu ljudi krivi ako imaju tu govornu manu, al ovo je jedan posao koji takvi ne bi trebali raditi! To je kao da oćeš bit nogometaš, a nemaš noge. Sorry na morbidnoj usporedbi.
ma zasto?Zubic vila prvotno napisa
pa nije da su kirurzi, a imaju tremor ruku
meni je super vidjeti debelu tv voditeljicu
ne znam, spikeri i voditelji mi ne sluze za uzivat u njihovim glasovima i pojavama
sva sreca jos ovih par godina dok se svaka nesavrsenost ne krene zakonom zabranjivat
Da, kako je krenulo.ivarica prvotno napisa
Ivarice, čini mi se da si malo previše ozbiljno to shvatila.
Ne vidim poveznicu između debele TV voditeljice i one koja ne zna govoriti. Njena debljina nema veze. Ali da je manekenka, imala bi.
Nije opasno po život kao kod tvog primjera s kirurgom, ali ako si npr. SPIKER, pa onda je tvoj glas i dikcija ono što je tvoj alat, zar ne? Jednako kao što električari ne bi trebali biti šlampavi.
OK; sad mi se čini da raspravljamo o nekom konkretno, a ja ne znam o kome![]()
Kako bilo, ostajem pri tome da bi (pogotovo radijski) voditelji trebali znati govoriti.
Nemam ništa protiv debelih voditeljica, ni visokih ni niskih, ni ružnih ni lijepih. Ali ispravan govor je po meni uvjet za taj posao. Ogroman broj ljudi, pa i djece i mladih to sluša, i netko više netko manje- usvaja. Mislim da nema ništa loše u tome da postoji neki standard pravilnog govora i izgovora na TV-u, kao i pismenosti u tiskanim medijima. Ionako su nam te stvari na niskim granama. Nisam ja za to da se donosi zakon za svaku glupost ili da se nekom zabranjuje raditi neki posao, no meni nije jasno zašto se uopće netko s govornom manom javi za posao spikera?! Možda zvuči okrutno prema tim ljudima, ali nije. Pa svatko od nas je za nešto rođen, a u nekom bi drugom zanimanju bio loš primjer.ivarica prvotno napisa
Uopce ne mislim da bi ikoga trebalo zakonom zabranjivati nego da bi radijski i televizijski voditelji trebali raditi na tome da isprave svoje govorne mane ako ih imaju. Izgled, vjera i njihov privatni zivot nemaju nikakve veze s tim o cemu pricam. Meni nema niti malo šarma u "vhemenskoj phognozi" osim u slucaju kad ju cita sestogodisnjak bez prednjih zubi.
Bit ce da Ivka pozna "lepoltelku iz Dublovnika" (koja se vise ne javlja samo s plaza, nego svako malo).![]()
marta prvotno napisa
![]()
nemam pojma ni kako se zove
Javo, javo, nemoj se ljutit. Ide meni na zivce i "dopisnik Vjesnika iz Nju Jojka".ivarica prvotno napisa
Ne mogu reći da mi smetaju govorne mane ali me naglasci znaju piknuti. No još više od krivih naglasaka me izluđuju izrazi lica pojedinih voditelja, "unošenje" u kamere i isforsirana drama...hebate imam osjećaj da slijedi horor priča a kad ono najavljuju recimo prilog iz nekog noćnog kluba...Baš sam to nekidan dočaravala MM-u...gledali smo dio vijesti s tonom a dio totalno stišan Tv....stvarno da se uplašiš kad im vidiš izraze lica i oči u najavama...I još mi smetaju tuđice....ne samo na tv-u nego i inače...Evo recimo moji kolege
"Oni fakat hejtaju na nas zbog pozišen-pejpera koji nije bio u ađendi"pa si ti misli
Da ne budem totalno OT...Odrasla sam u sredini štakavice i tvrdog č a sve riječi koje se daju srezati mi ih režemo, i znam koliko je truda trebalo uložiti da se bar malo standardiziram, al zato kad dođem kod mame nema te sile koja bi me spriječila da ne kažem "a štaš, idem kuč stepencama"![]()
sve se bojim da starim i gubim korak sa novim "pojavama" medijskog krajolika, jer vidim da me sve vise smeta lose izrazavanje, losa dikcija i slicno.
svuda na svijetu se to dogada, ali kako to cesto biva, u hrvata ide malo brze![]()
za emisije "lakog" tipa me nije briga.
ali ostanem osupnuta slusajuci voditelje/ice, komentatore, novinare u tkz. "ozbiljnim" emisijama na hrv-u. pocevsi od dikcije, do slaganja recenica, tona glasa , ma svega.
npr. u austriji se u takvim emisijama jos uvijek drzi visoki nivo i uzitak je slusati jezik tih ljudi.
negdje oko nove giodine gladala sam neku emisiju koja je prikazivala snimke iz starih vremena i mladih dana helge vlahovic, spincic-prelog, bonetti, fattorini & co.
ljudi moji, kakav je to jezik, dikcija, opcenito izrazavanje bilo, a reci cu i znanje o temi o kojoj pricaju + siroko opce obrazovanje ..vau, vau
ovo danas (cast iznimkama) je u uspredbi s tim:shock:
lastane, starim li ja to?
ps.
niska, visoka, debela, mrsava lica i tijela su mi sasvim ok. dapace. podrazumjeva se jedino da su pristojno "upakirana" sukladno mediju kojem pripadaju.
moram priznati da me baš i ne živciraju izgovori pojedinih slova i naglasci, ali me iživcira nekultura u komunikaciji i agresivnost pojedinih voditelja koji se valjda furaju na slobodu medija pa da mogu biti bahati i arogantni prema osobama koje dovedu u studio.
s druge strane fasciniraju me nekadašnji voditelji koji su pričali tako lijepo i ophodili se tako pristojno i strpljivo sa svima, a opet je sve bilo vrlo informativno.
jednom sam stajala u baru i kraj mene je progovorila žena, na što sam se ja morala okrenut jer sam bila zadivljena time što čujem. Bila je to Jasmina Nikić uz kavu, neobavezno, a fascinantno.
E pa o tome sam i ja govorila- nekim standardima u određenom zanimanju. A ne diskriminaciji nesavršenih, jer nesavršeni smo svi.seni prvotno napisa
seni, staris![]()
pa radi se o 5 spikera kojih se sjecate kao naj u zadnjih - 40 godina
moj nono je zvao 95 ne zato da sazna koliko je sati nego samo zato da se moze naslusati glasa gordane bonetti, nijednu poslije nje nije priznavao![]()
za to vrijeme prodefiliralo je sigurno i onih koji nisu mogli reci r i onih koji nisu mogli reci č
pa tako i sad
meni je kod spikera i voditelja najvaznije da nisu samo citaci, ma koliko u tome neki maestralni mogu biti - vazno mi je da su sa stavom
takvima se sjecam imena a ne sjecam govornih mana
Pa naravno da ćeš im pamtit imena kad je takvih jaaako maloivarica prvotno napisa
![]()
Dugogodišnja učiteljica mnogim naraštajima spikera, strpljiva i dobra osoba, profesionalac staroga kova.sunca prvotno napisa
Moram priznati da imam problem čitati stranice na internetu gdje je nepoznanica vlastitog jezika svakodnevna. Nažalost i moj hrvatski ima manjkavosti samo mi opet nije jasno da neki ne vladaju ni osnovnoškolskim č i ć. Ovo ne pišem s nimalo lošom namjerom.
Što se tiče televizije sramota je da su lektori nepostojeći pojam, fonetičari također. Novine ne želim ni spominjati, na kraju jedina ispravno lektorirana novina ispada Vijenac. :/
Hoče, neče, plačati, kučni... Još nisam uspjela shvatiti je li to neznanje ili nebriga...
mislim, mene zanima tko drži te likove, eto u jutarnjem naslov "gađao auta"
http://www.jutarnji.hr/
pa fakat ne moraš biti gramatički vunderkind da napišeš "gađao automobile"
ali -tko ga drži na poslu?!
Tiskana izdanja dnevnih novina su još donekle uređena, ali internetska su katastrofa, prošireni, najčešće na brzinu napisani tekstovi bez lekture i redakture 8a i provjere točnosti informacija).
Slažem se, ali mislim da ne bi trebalo sve ovisiti o lektorima, smatram da novinarski posao sam po sebi zahtijeva određenu razinu pismenosti. Ne mislim da trebaju biti stručnjaci za jezik, ali ne znati nešto što se trebalo svladati u osnovnoj školi mi je ipak previše.
ajde molim te ivana, navedi mi knjigu gdje stoji to pravilo da je dativ muskog dina dini.... to mi je najljigavija novotvorina hrvatskog jezikaIvana2 prvotno napisa
u cijeloj dalmaciji se to uvijek sklanjalo kao musko ime, NIKADA kao zensko. NIKADA. ne samo u dubrovniku.
kod nas se uvijek govorilo dini.
inače, na prvoh godini faksa, jedna moja frendica je ušla u zg u ljekarnu i pitala lijepo 'molim vas plivadon'. a apotekarka joj je bezobrazno uzvratila 'mislite, plivadon?, na što joj je cura rekla 'idite vi u pi*du materinu'
anegdota se još prepričava po brodu![]()
Nisam ivana, ali knjiga bi bila gramatika hrvatskoga jezika. Pogledaj što npr. Težak i Babić u svojoj gramatici kažu o tome, koliko se sjećam, tamo je vrlo jasno navedeno i objašnjeno ovo pravilo.Pinky prvotno napisa
Luci07 ti je već dala bibliografsku natuknicu, ali u biti svaka gramatika hr. jezika će ti poslužiti.
ovo sve mogu potpisati (i ja sam Slavonka)kod nas se uvijek govorilo dini.
inače, na prvoh godini faksa, jedna moja frendica je ušla u zg u ljekarnu i pitala lijepo 'molim vas plivadon'. a apotekarka joj je bezobrazno uzvratila 'mislite, plivadon?, na što joj je cura rekla 'idite vi u pi*du materinu'
anegdota se još prepričava po brodu
nemoj se ljutiti ali ovo nije istinaKaae prvotno napisa
![]()
osim toga, nije za uspoređivati talent nekog voditelja iu slaganju pametnih rečenica i njegovo vladanje standardnim hrvatkim jezikom.
istina je da je teško potpuno izbaciti dijalekt odnosno njegov utjecaj na naš izgovor određenih glasova, mislim da to čak i nije jako veliki problem.
ovo što se tiče Gege ili Gega (kako već) to je isključivo pitanje kolokvijalnog načina govora i ne spada u standard, tako da - idemo kod Brune, bez obzira što bi u Splitu mislili da idemo ženi a ne muškarcu
mene iznenađuje koliko ljudi uopće završava školu pa uopće ne poznaje razlike u č i ć te ije i je, a tu se uopće ne govori o standardu nego o osnovama.
nisam stigla sve iščitati pa tek sad vidim kako je ivana2 već objasnila.
potpisvikki prvotno napisa
ona vodi službu za jezik i govor na HRTu
A je li ispravno reći "idemo kod..."? Ja bih rekla "mi smo kod...", ali "idemo k.."Tiwi prvotno napisa
Za HRT znam da imaju (i koga), a za ostale mi je to novost, ako stvarno postoji. Iza izjave da su mi gotovo svi katastrofalni i dalje stojim. Zapravo mi je nespojiva cinjenica da imaju vjezbe tj. da netko radi s njima (ili oni sami sa sobom), a da u javnosti ispada ono sto ispada.Tiwi prvotno napisa