Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 307

Tema: spikeri i č i ć

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

vikki...krivo sam upotrijebila riječ. Nisam mislila "slažeš li se" u smislu da postoji nešto oko čega ćemo se dogovarati nego sam htjela reći: Misliš li da govore dobrim naglaskom u većini slučajeva?
    Odgovor si dala pa od mene

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma ne znam govore li dobrim naglaskom u većini slučajeva (rijetko gledam TV, isključivo ciljano), ni ja ne znam pravi naglasak za svaku riječ iako mi je struka, no vidi se da se neki trude, a neke uopće nije briga.
    Ana

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Samo ću odgovoriti na počpetni topic - živciraju me jako, da se mene pita, ili bi naučili govoriti ili bi se dijelili otkazi

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj točkalica prvotno napisa
    Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Kod nas ne postoje hlače, samo gaće i gaćice.
    a kod nas su gaće i mudante
    gaćice ne postoje, ali imamo ređipete

a šta su mudante :? ..mi ih doma zovemo mudande ...viš ako nastaje novi dijalekt
    svako selo ima svoje varijacije
    kod nas (boduli) su mudante i ređiPET, dok je na kopnu reĐIpet i/ili REđipet

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa
    Samo ću odgovoriti na počpetni topic - živciraju me jako, da se mene pita, ili bi naučili govoriti ili bi se dijelili otkazi
    Tako je Nena!
    To bi bila prava antirecesijska i pro-hrvatska mjera. A ne ova s...a koja nam serviraju Jaca&co.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ppostoje pravila struke, a ne znati hrvatski i to javno, to je van pameti.

Znaš Mare, otkud god krenemo dođemo do srži problema, do ratnih profitera, do nesposobne i korumpirane vlasti....

Kad sam imala razgovor s homeopatom, on mi kaže - "Počnite pričati o bilo kojoj temi, uvijek ćemo doći do biti, do onoga što vas muči, do centralnog problema...". Tako i bi.

Jedna je forumašica rekla da "ako se otvori topic o lansiranju rakete u svemir ona će nakon par postova nekako stići do svojih problema u kućanstvu i muža tuljana", iz neke druge će iskočiti ono što nu muči.

Tako i mi, krene od neznalica s rtla..., pa nestručnjaci koji su ih zaposlili i koji nemaju službu za jezik i govor,.... ne otpuštaju se koji se trebaju otpustiti, nego obrnuto, ne štedi se, a recesija je, i eto nas opet, kud god okreneš, kod Jace i društvanca...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Baš tako...

Ili što bi rekli "svak se češe gdje ga svrbi"

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa
    , kud god okreneš, kod Jace i društvanca...
    cure, genijalne ste!

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja govorim kako smo oduvijek i onda odjednom u školi počnu s tElefon, umjesto telefOn, i sl. i to je kao ispravno. ako i je strašno zvuči ja se držim svog telefOna i sl.
    Ispravno je teLEfon. Znači, naglašen je drugi slog.
    Nažalost, rijetki voditelji na televiziji govore ispravno, stoga je nekoga tko pravilno naglašava riječi čudno slušati. Najčešće bodu riječi kojima je po standardu naglasak na prvome slogu, a mi ih u dijelektu prebacujemo na slogove iza.

Netko je napisao da se muška imena na -a, -e, -o sklanjaju kao imenica žena. Ta tvrdnja nije posve točna. Tako se, primjerice, ne sklanjaju imena Hrvoje, Dario, Danko...

Što se tiče množine imenice šou, ona glasi šoovi (Rječnik HJ, Šonje). Osobno bih dala prednost već napisanim rješenjima - šou-programi...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Samo mali duhoviti doprinos temi:

http://www.h-alter.org/vijesti/uvodn...slovna-tonidba

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    Odlično, do suza sam se nasmijala.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne smeta mi toliko izgovror slova č i ć, koliko mi smeta dijalektizam.

A najviše mi smeta prenaglašavanje i upotreba suprotnih pridjeva.

Npr. "užasno loše" ili još gore npr. "užasno te volim".

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Odličan je Rašeta, očekivano!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene zivciraju i radijski voditelji koji ne znaju izgovoriti neke glasove. Posebno me zivcira lepoltelka iz Dublovnika.
    Mislim si, ako zelis raditi takav posao, odi zeno kod logopeda, rijesi to.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Mene zivciraju i radijski voditelji koji ne znaju izgovoriti neke glasove. Posebno me zivcira lepoltelka iz Dublovnika.
    Mislim si, ako zelis raditi takav posao, odi zeno kod logopeda, rijesi to.
    X.
    I još k tome nepravilno naglašavanje riječi u rečenici, tako da se pogubi smisao, odnosno teško ga je uhvatiti. Pritom mislim na jednog konkretnog novinara čije priloge često gledamo u središnjem Dnevniku HRT-a.
    Ali, moram i pohvaliti Lanu Banely, koje se dobro sjećam kad se tek pojavila-bilo je bolno gledati i slušati je, a sad se stvarno prometnula u dobru voditeljicu i novinarku (najviše volim njene priloge u sportskom dijelu Dnevnika).

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I ja i MM već neko vrijeme komentiramo prestrašno izražavanje raznoraznih voditelja, spikera itd. Najviše te neke naglaske. I čini se da se to pogrešno naglašavanje riječi širi kao zaraza, sve je više takvih. A isto to sa slovom R, pa gdje ih nađu? Nisu ljudi krivi ako imaju tu govornu manu, al ovo je jedan posao koji takvi ne bi trebali raditi! To je kao da oćeš bit nogometaš, a nemaš noge. Sorry na morbidnoj usporedbi.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa
    Nisu ljudi krivi ako imaju tu govornu manu, al ovo je jedan posao koji takvi ne bi trebali raditi!
    ma zasto?

pa nije da su kirurzi, a imaju tremor ruku
    meni je super vidjeti debelu tv voditeljicu
    ne znam, spikeri i voditelji mi ne sluze za uzivat u njihovim glasovima i pojavama

sva sreca jos ovih par godina dok se svaka nesavrsenost ne krene zakonom zabranjivat

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    sva sreca jos ovih par godina dok se svaka nesavrsenost ne krene zakonom zabranjivat
    Da, kako je krenulo.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ivarice, čini mi se da si malo previše ozbiljno to shvatila.
    Ne vidim poveznicu između debele TV voditeljice i one koja ne zna govoriti. Njena debljina nema veze. Ali da je manekenka, imala bi.
    Nije opasno po život kao kod tvog primjera s kirurgom, ali ako si npr. SPIKER, pa onda je tvoj glas i dikcija ono što je tvoj alat, zar ne? Jednako kao što električari ne bi trebali biti šlampavi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ne vodi dnevnik, javlja se s plaza

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

OK; sad mi se čini da raspravljamo o nekom konkretno, a ja ne znam o kome
    Kako bilo, ostajem pri tome da bi (pogotovo radijski) voditelji trebali znati govoriti.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa
    Nisu ljudi krivi ako imaju tu govornu manu, al ovo je jedan posao koji takvi ne bi trebali raditi!
    ma zasto?

pa nije da su kirurzi, a imaju tremor ruku
    meni je super vidjeti debelu tv voditeljicu
    ne znam, spikeri i voditelji mi ne sluze za uzivat u njihovim glasovima i pojavama

Nemam ništa protiv debelih voditeljica, ni visokih ni niskih, ni ružnih ni lijepih. Ali ispravan govor je po meni uvjet za taj posao. Ogroman broj ljudi, pa i djece i mladih to sluša, i netko više netko manje- usvaja. Mislim da nema ništa loše u tome da postoji neki standard pravilnog govora i izgovora na TV-u, kao i pismenosti u tiskanim medijima. Ionako su nam te stvari na niskim granama. Nisam ja za to da se donosi zakon za svaku glupost ili da se nekom zabranjuje raditi neki posao, no meni nije jasno zašto se uopće netko s govornom manom javi za posao spikera?! Možda zvuči okrutno prema tim ljudima, ali nije. Pa svatko od nas je za nešto rođen, a u nekom bi drugom zanimanju bio loš primjer.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uopce ne mislim da bi ikoga trebalo zakonom zabranjivati nego da bi radijski i televizijski voditelji trebali raditi na tome da isprave svoje govorne mane ako ih imaju. Izgled, vjera i njihov privatni zivot nemaju nikakve veze s tim o cemu pricam. Meni nema niti malo šarma u "vhemenskoj phognozi" osim u slucaju kad ju cita sestogodisnjak bez prednjih zubi.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Marta je to lijepo sročila.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bit ce da Ivka pozna "lepoltelku iz Dublovnika" (koja se vise ne javlja samo s plaza, nego svako malo).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bit ce da Ivka pozna "lepoltelku iz Dublovnika" (koja se vise ne javlja samo s plaza, nego svako malo).

nemam pojma ni kako se zove

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam pojma ni kako se zove
    Javo, javo, nemoj se ljutit. Ide meni na zivce i "dopisnik Vjesnika iz Nju Jojka".

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne mogu reći da mi smetaju govorne mane ali me naglasci znaju piknuti. No još više od krivih naglasaka me izluđuju izrazi lica pojedinih voditelja, "unošenje" u kamere i isforsirana drama...hebate imam osjećaj da slijedi horor priča a kad ono najavljuju recimo prilog iz nekog noćnog kluba...Baš sam to nekidan dočaravala MM-u...gledali smo dio vijesti s tonom a dio totalno stišan Tv....stvarno da se uplašiš kad im vidiš izraze lica i oči u najavama...I još mi smetaju tuđice....ne samo na tv-u nego i inače...Evo recimo moji kolege

"Oni fakat hejtaju na nas zbog pozišen-pejpera koji nije bio u ađendi" pa si ti misli

Da ne budem totalno OT...Odrasla sam u sredini štakavice i tvrdog č a sve riječi koje se daju srezati mi ih režemo, i znam koliko je truda trebalo uložiti da se bar malo standardiziram, al zato kad dođem kod mame nema te sile koja bi me spriječila da ne kažem "a štaš, idem kuč stepencama"

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sve se bojim da starim i gubim korak sa novim "pojavama" medijskog krajolika, jer vidim da me sve vise smeta lose izrazavanje, losa dikcija i slicno.
    svuda na svijetu se to dogada, ali kako to cesto biva, u hrvata ide malo brze
    za emisije "lakog" tipa me nije briga.

ali ostanem osupnuta slusajuci voditelje/ice, komentatore, novinare u tkz. "ozbiljnim" emisijama na hrv-u. pocevsi od dikcije, do slaganja recenica, tona glasa , ma svega.
    npr. u austriji se u takvim emisijama jos uvijek drzi visoki nivo i uzitak je slusati jezik tih ljudi.

negdje oko nove giodine gladala sam neku emisiju koja je prikazivala snimke iz starih vremena i mladih dana helge vlahovic, spincic-prelog, bonetti, fattorini & co.
    ljudi moji, kakav je to jezik, dikcija, opcenito izrazavanje bilo, a reci cu i znanje o temi o kojoj pricaju + siroko opce obrazovanje ..vau, vau

ovo danas (cast iznimkama) je u uspredbi s tim :shock:

lastane, starim li ja to?

ps.
    niska, visoka, debela, mrsava lica i tijela su mi sasvim ok. dapace. podrazumjeva se jedino da su pristojno "upakirana" sukladno mediju kojem pripadaju.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moram priznati da me baš i ne živciraju izgovori pojedinih slova i naglasci, ali me iživcira nekultura u komunikaciji i agresivnost pojedinih voditelja koji se valjda furaju na slobodu medija pa da mogu biti bahati i arogantni prema osobama koje dovedu u studio.

s druge strane fasciniraju me nekadašnji voditelji koji su pričali tako lijepo i ophodili se tako pristojno i strpljivo sa svima, a opet je sve bilo vrlo informativno.

jednom sam stajala u baru i kraj mene je progovorila žena, na što sam se ja morala okrenut jer sam bila zadivljena time što čujem. Bila je to Jasmina Nikić uz kavu, neobavezno, a fascinantno.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    negdje oko nove giodine gladala sam neku emisiju koja je prikazivala snimke iz starih vremena i mladih dana helge vlahovic, spincic-prelog, bonetti, fattorini & co.
    ljudi moji, kakav je to jezik, dikcija, opcenito izrazavanje bilo, a reci cu i znanje o temi o kojoj pricaju + siroko opce obrazovanje ..vau, vau
    E pa o tome sam i ja govorila- nekim standardima u određenom zanimanju. A ne diskriminaciji nesavršenih, jer nesavršeni smo svi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seni, staris

pa radi se o 5 spikera kojih se sjecate kao naj u zadnjih - 40 godina
    moj nono je zvao 95 ne zato da sazna koliko je sati nego samo zato da se moze naslusati glasa gordane bonetti, nijednu poslije nje nije priznavao

za to vrijeme prodefiliralo je sigurno i onih koji nisu mogli reci r i onih koji nisu mogli reci č
    pa tako i sad

meni je kod spikera i voditelja najvaznije da nisu samo citaci, ma koliko u tome neki maestralni mogu biti - vazno mi je da su sa stavom

takvima se sjecam imena a ne sjecam govornih mana

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meni je kod spikera i voditelja najvaznije da nisu samo citaci, ma koliko u tome neki maestralni mogu biti - vazno mi je da su sa stavom

takvima se sjecam imena a ne sjecam govornih mana
    Pa naravno da ćeš im pamtit imena kad je takvih jaaako malo

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    jednom sam stajala u baru i kraj mene je progovorila žena, na što sam se ja morala okrenut jer sam bila zadivljena time što čujem. Bila je to Jasmina Nikić uz kavu, neobavezno, a fascinantno.
    Dugogodišnja učiteljica mnogim naraštajima spikera, strpljiva i dobra osoba, profesionalac staroga kova.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moram priznati da imam problem čitati stranice na internetu gdje je nepoznanica vlastitog jezika svakodnevna. Nažalost i moj hrvatski ima manjkavosti samo mi opet nije jasno da neki ne vladaju ni osnovnoškolskim č i ć. Ovo ne pišem s nimalo lošom namjerom.

Što se tiče televizije sramota je da su lektori nepostojeći pojam, fonetičari također. Novine ne želim ni spominjati, na kraju jedina ispravno lektorirana novina ispada Vijenac. :/

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hoče, neče, plačati, kučni... Još nisam uspjela shvatiti je li to neznanje ili nebriga...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

mislim, mene zanima tko drži te likove, eto u jutarnjem naslov "gađao auta"
    http://www.jutarnji.hr/
    pa fakat ne moraš biti gramatički vunderkind da napišeš "gađao automobile"

ali -tko ga drži na poslu?!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tiskana izdanja dnevnih novina su još donekle uređena, ali internetska su katastrofa, prošireni, najčešće na brzinu napisani tekstovi bez lekture i redakture 8a i provjere točnosti informacija).

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Slažem se, ali mislim da ne bi trebalo sve ovisiti o lektorima, smatram da novinarski posao sam po sebi zahtijeva određenu razinu pismenosti. Ne mislim da trebaju biti stručnjaci za jezik, ali ne znati nešto što se trebalo svladati u osnovnoj školi mi je ipak previše.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

To svakako.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Trina, pravilno je dativ "Dini", a bilo bi "Dinu" jedino da je Dubrovčanin i da želimo udovoljiti njegovom pravu da mu se ime tako sklanja, što bi tada bilo i pristojno. Da je Dino Korčulanin, u dativu bi bio "Dinotu" što standard ne trpi ni u kojem slučaju. Dakle, Dubrovčani imaju privilegiju da im se muška imena na -o, u sladu s njihovom tradicijom, sklanjaju po muškoj deklinaciji iako se u standardnom sklanjaju po ženskoj deklinaciji.
    ajde molim te ivana, navedi mi knjigu gdje stoji to pravilo da je dativ muskog dina dini.... to mi je najljigavija novotvorina hrvatskog jezika

u cijeloj dalmaciji se to uvijek sklanjalo kao musko ime, NIKADA kao zensko. NIKADA. ne samo u dubrovniku.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

kod nas se uvijek govorilo dini.

inače, na prvoh godini faksa, jedna moja frendica je ušla u zg u ljekarnu i pitala lijepo 'molim vas plivadon'. a apotekarka joj je bezobrazno uzvratila 'mislite, plivadon?, na što joj je cura rekla 'idite vi u pi*du materinu'

anegdota se još prepričava po brodu

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Trina, pravilno je dativ "Dini", a bilo bi "Dinu" jedino da je Dubrovčanin i da želimo udovoljiti njegovom pravu da mu se ime tako sklanja, što bi tada bilo i pristojno. Da je Dino Korčulanin, u dativu bi bio "Dinotu" što standard ne trpi ni u kojem slučaju. Dakle, Dubrovčani imaju privilegiju da im se muška imena na -o, u sladu s njihovom tradicijom, sklanjaju po muškoj deklinaciji iako se u standardnom sklanjaju po ženskoj deklinaciji.
    ajde molim te ivana, navedi mi knjigu gdje stoji to pravilo da je dativ muskog dina dini.... to mi je najljigavija novotvorina hrvatskog jezika

u cijeloj dalmaciji se to uvijek sklanjalo kao musko ime, NIKADA kao zensko. NIKADA. ne samo u dubrovniku.
    Nisam ivana, ali knjiga bi bila gramatika hrvatskoga jezika. Pogledaj što npr. Težak i Babić u svojoj gramatici kažu o tome, koliko se sjećam, tamo je vrlo jasno navedeno i objašnjeno ovo pravilo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Luci07 ti je već dala bibliografsku natuknicu, ali u biti svaka gramatika hr. jezika će ti poslužiti.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

kod nas se uvijek govorilo dini.

inače, na prvoh godini faksa, jedna moja frendica je ušla u zg u ljekarnu i pitala lijepo 'molim vas plivadon'. a apotekarka joj je bezobrazno uzvratila 'mislite, plivadon?, na što joj je cura rekla 'idite vi u pi*du materinu'

anegdota se još prepričava po brodu
    ovo sve mogu potpisati (i ja sam Slavonka)

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Radi se o tome da na komercijalnim televizijama ne postoje govorne/jezicne/bilokakvedruge vjezbe za spikere/voditelje koje bi oni trebali polaziti. Onda svatko jodla sto hoce, kako hoce i posve je nebitno sto ce i kako ce reci. Uz katastrofalnu dikciju, cesto nisu sposobni sastaviti suvislu recenicu, pogotovo ako je rijec o javljanju bez blesimetra ili papira.
    nemoj se ljutiti ali ovo nije istina

osim toga, nije za uspoređivati talent nekog voditelja iu slaganju pametnih rečenica i njegovo vladanje standardnim hrvatkim jezikom.

istina je da je teško potpuno izbaciti dijalekt odnosno njegov utjecaj na naš izgovor određenih glasova, mislim da to čak i nije jako veliki problem.

ovo što se tiče Gege ili Gega (kako već) to je isključivo pitanje kolokvijalnog načina govora i ne spada u standard, tako da - idemo kod Brune, bez obzira što bi u Splitu mislili da idemo ženi a ne muškarcu

mene iznenađuje koliko ljudi uopće završava školu pa uopće ne poznaje razlike u č i ć te ije i je, a tu se uopće ne govori o standardu nego o osnovama.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nisam stigla sve iščitati pa tek sad vidim kako je ivana2 već objasnila.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa
    Citiraj sunca prvotno napisa
    Dugogodišnja učiteljica mnogim naraštajima spikera, strpljiva i dobra osoba, profesionalac staroga kova.
    potpis

ona vodi službu za jezik i govor na HRTu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    idemo kod Brune
    A je li ispravno reći "idemo kod..."? Ja bih rekla "mi smo kod...", ali "idemo k.."

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Citiraj Kaae prvotno napisa
    Radi se o tome da na komercijalnim televizijama ne postoje govorne/jezicne/bilokakvedruge vjezbe za spikere/voditelje koje bi oni trebali polaziti. Onda svatko jodla sto hoce, kako hoce i posve je nebitno sto ce i kako ce reci. Uz katastrofalnu dikciju, cesto nisu sposobni sastaviti suvislu recenicu, pogotovo ako je rijec o javljanju bez blesimetra ili papira.
    nemoj se ljutiti ali ovo nije istina
    Za HRT znam da imaju (i koga), a za ostale mi je to novost, ako stvarno postoji. Iza izjave da su mi gotovo svi katastrofalni i dalje stojim. Zapravo mi je nespojiva cinjenica da imaju vjezbe tj. da netko radi s njima (ili oni sami sa sobom), a da u javnosti ispada ono sto ispada.

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •