Dakle, svašta sam pročitala o raznim bolnicama, i dobro i loše, pa bi i ja htjela iznijeti svoje iskustvo. Rodila sam u Petrovoj, carskim rezom (planiranim zbog komplikacija u trudnoći). I odmah da kažem, sve je prošlo super i jako sam zadovoljna. Pa da krenem redom:
Prvo sam se mislila obrijati doma i sva sreća da nisam, jer s onom trbušinom bi to bilo poprilično teško. Brijanje je bilo gotovo doslovno u 5 poteza, a sada, 15 dana nakon toga, nemam niti jedne upaljene dlake, što je bio redovan slučaj kad sam sama brijala bikini zonu.
Klistir – ništa strašno, WC-i su bili uredni.
Doktori i sestre pri operaciji (bila sam budna jer sam s anesteziologom dogovorila spinalnu anesteziju su bili vrlo korektni, cijelo vrijeme su pričali sa mnom, pokazali su mi bebu čim su je izvadili van – sve u svemu, to mi je prekrasan doživljaj, nešto najljepše u životu.
Intenzivna njega nakon operacije: sestre su super, zaista se brinu za pacijentice, svako malo su nas obilazile, prale nas, svakih 5 sati se može dobiti injekcija protiv bolova…. Uglavnom, cijelo vrijeme na intenzivnoj sam osjećala da se netko brine za mene. Doktori koji su napravili carski su drugi dan došli i porazgovarali sa mnom. Nakon spinalne se 24 sata leži na leđima (za razliku od opće anestezije, gdje se leži 12 sati) tako da je to malo teško za izdržati – ne zbog bolova već zbog ukočenosti leđa. Drugi dan nakon ustajanja su me premjestili u dvokrevetnu sobu, u blizini je tuš i dva WC-a. Sobe su lijepo uređene, u svakoj je i umivaonik, a u tom dijelu je smješten i jedan apartman (onaj koji se plaća 850 kn/dan). Sve u svemu, što se tiče smještaja, nemam nikakvih zamjerki, osoblje je bilo ljubazno, koliko vi interesa pokažete za bebu, dojenje i slično, toliko informacija i dobijete. Ukoliko osjećate bolove, možete dobiti tabletu ili injekciju bez problema, čak vas 2 puta dnevno (ujutro i navečer) pitaju je li vam što treba (moja kolegica je nedugo rodila carskim rezom u jednoj drugoj zagrebačkoj bolnici i nakon odlaska s intenzivne njege nije mogla dobiti ništa protiv bolova, već joj je muž donosio tablete).
Djeca su s mamama većinu dana i to je zapravo najveća prednost carskog reza: stignete se upoznati i pomaziti s djetetom, a dječje sestre vam mogu puno pomoći oko dojenja, ako to želite (u sobi do moje je bila žena koja uopće nije htjela dojiti, i cijelo vrijeme je bila našminkana i ulickana….bez komentara). Zapravo, koliko ste vi zainteresirane, toliko vam osoblje i pruža. Meni je dječja sestra čak pomogla izmasirati grudi i izdojiti se (kad sam imala navalu mlijeka), hrabrila me jer su mi u grudima nastale bolne kvrge i na mom odlasku iz rodilišta ponosno komentirala kako sam uspješno savladala dojenje – dakle, definitivno jedan vrlo topli ljudski odnos, ako se i vi tako postavite prema sestrama.
E a sad malo o negativnim stvarima: one se ne odnose niti na bolnicu, niti na osoblje, već na same rodilje. Uzalud sva briga medicinskih sestara kad se rodilje rijetko tuširaju i slabo brinu za higijenu (žena u mojoj sobi je u dva dana jednom oprala zube, jednom se istuširala ali se zato obilno dezodorirala?!?). Što da uopće pričam, u sobama je temperatura 25 stupnjeva, ispod donje plahte je najlon tako da se noću obavezno preznojite, a ujutro na tuširanju nikad nije bilo gužve, iako je samo jedan tuš. Rijetko tko je u tih 6 dana promijenio spavaćicu, ali OK, ne moraju sve rodilje imati tri spavačice, možda si to financijski ne mogu priuštiti, ali 6 dana u istoj spavačici, uz curenje mlijeka i svakodnevno preznojavanje je ipak previše. Možda sam ja baš naletila na neku čudnu kombinaciju rodilja, ali kad sam vidjela razbacane uloške po WC-u, pitam se kolika je uopće prosječna kultura nas Hrvata.
Evo, to je moje iskustvo: sve pohvale za Petrovu!

Odgovori s citatom
.
, a i dobro je za rez da se cesto tusira. Mislim da su moje sve cimerice bile relativno ok kaj se tice higijene, ali ima stvarno uzasnih primjera. To kaj velis za uloske - koma! A pokapane daske i sl... Pa kaj je tak tesko uzeti WC papir i obrisati dasku. Fuj!