Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 133

Tema: stoji sa 6 i pol

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

Moja K. propuzala i počela sjediti prije šestog mjeseca a sada se hvata za rubove kimbija ili kauča i stoji samostalno. Zanima me,ostavlja li kakvog traga na kičmi njeno samostalno ustajanje? Napominjem da ju ja i mm ne potičemo na ustajenje i ne pružamo pomoć,niti ju odižemo na noge od tla,sve radi sama. Imate li sličnih iskustava?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, imam
    dokle god to sve radi sama, sve je u redu.
    da joj motorno-mišićni sustav na to nije spreman, onda to ne bi ni mogla samostalno raditi.

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

Hvala Lutonjice na brzini.Već se pobojah da joj kičmica ne trpi. Ovako je sve ok znači

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vjerojatno ipak nije u redu jer se povlači rukama i tako ustane.
    Znači, ne koristi snagu nogu nego ruku za ustajanje.
    Pravilno ustajanje ide tako da dijete nogom napravi iskorak a rukama se samo pridržava.

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

Sad sam zbunjena :? A što bih trebala onda djetetu raditi? Spuštati je svaki put kad se primi za nešto i odigne sama od sebe?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh da, marge je to tako rano radila pravilno, iz iskoraka.
    nije imala ništa za što bi se mogla rukama povlačiti (niti kinderbet, niti vrtić)
    nisam shvatila da se malena povlači rukama, ali da, ako se povlači rukama, onda je trebaš u tome zaustavljati

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne, naravno. Ali niti je stavljati u situacije da to može raditi.
    Npr. tipični je primjer stavljanje djeteta u "vrtić", ogradicu - dijete se povuče rukama u stojeći položaj i stoji u toj ogradici i stoji i stoji i stoji.
    Ako dijete slobodno puže po stanu neće valjda biti dugotrajno u stajaćem položaju.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pročitavši uvodni post,već sam se bila prepala jer moj malac kojem će za koji dan 7 mjeseci i ne pomišlja da stoji, tek nekako pomalo sjedi kad ga držim u krilu i pridržavam ili kad ga malo sa strana i s leđa poduprem onim jastukom za dojenje.

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

U kimbiju se pridržava za stranice i stoji,inače ne stoji cijelo vrijeme,smještena je na pod i tamo puže,sjedi i igra se. Ali gdje god vidi nešto uz što se može uzverati,hita prema tamo i diže se i stoji i uživa. Ok,pokušati ću je ohrabrivati više prma puzanju :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj trudnjača prvotno napisa
    Pročitavši uvodni post,već sam se bila prepala jer moj malac kojem će za koji dan 7 mjeseci i ne pomišlja da stoji, tek nekako pomalo sjedi kad ga držim u krilu i pridržavam ili kad ga malo sa strana i s leđa poduprem onim jastukom za dojenje.
    trudnjača ovo nije preporučljivo, dijete se samo treba dovesti u sjedeći položaj.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: stoji sa 6 i pol

Citiraj katjenka prvotno napisa
    U kimbiju se pridržava za stranice i stoji,inače ne stoji cijelo vrijeme,smještena je na pod i tamo puže,sjedi i igra se. Ali gdje god vidi nešto uz što se može uzverati,hita prema tamo i diže se i stoji i uživa. Ok,pokušati ću je ohrabrivati više prma puzanju :/
    Baš tako ja mislim da treba, ohrabrivati prema puzanju - ako se ona ustane ti stavi nešto zanimljivo na pod, da se spusti. Inače, sva djeca se povlače rukama i to je normalna stvar, samo ja mislim da dok se dijete ne može ustati snagom nogu ne treba niti puno stajati, posebno otkad dijete moje kologice ima oks noge a nije niti nasljedno niti je rahitis - a ona kaže da je baš puno stajao u ogradici.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj trudnjača prvotno napisa
    Nema "pomalo sjedi" - dijete sjedi ili ne. A kad sjedi to znači da se je samo dovelo u taj položaj. Ako dobro pamtim, ili iz položaja na koljenima se prevali na guzu i sjedne, ili iz ležečeg položaja se diže prema naprijed bok, pa guza (tako je moj radio). Do tad ga se ne smije "prisilno" stavljati u taj položaj. Moj maleni je sam sjeo sa nekih 9 mjeseci, ubrzo nakon toga je i propuzao i digao se na noge. Nisam smatrala da je u nečem kasnio, nego je radio kad je bio spreman. Prohodao je s 14 mjeseci (ako dobro pamtim).

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Evo kad se vec o tome pise, da pitam i ja... Malu nisam stavljala u sjedeci polozaj i ona se sama u njega iz lezeceg ne moze dovesti. Medjutim, stavim je u kolica, naslon je podignut za nekih 30 stupnjeva i sefica se sad, maloprije, sjela. Nije se povukla za onu preckicu jer joj je predaleko, nego valjda trbusnim misicima. I sjedi dosta cvrsto. Nemam je namjeru posjedati dok se sama ne posjedne, ali trebam li je spustati kad se posjedne tako u kolicima ili?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da ne trebaš, ali kladim se da će biti i odgovora da ne smiješ stavljati kolica pod 30 stupnjeva. Uoči da dijete ima 8 mjeseci.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma, ja mislim da 30 stupnjeva nije puno, jer nije novorodjence. a i nekoj novorodjencadi se preporucuje, zbog bljuckanja, malo odignuti kolica, kinderbet... tako da to po meni nije upitno. ako moze sama, neka, tako se i moj Lovro prvo podizao u sjedeci polozaj samo pomocu trbusnih misica, iz lezeceg polozaja, a tek kasnije je naucio onako prek koljena. i nismo mu u tome pomagali, nego je imao, i jos uvijek ima izrazito jake misice (svuda po tijelu, ne samo trbusne)

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj Izi je ustao pre nego sto je seo, jednostavno je tako isao nejgov motoricki razvoj. Imao je 5.5 meseci tad, a poceo je da puzi s nepunih 5.
    S obzirom da se kretao, uvek bi naisao na nesto uz sta je mogao da se popentra. Ne mozes ti to zaustaviti.
    Isto tako, nece beba dugo da stoji na nogama ako nema snagu za stajanje u njima i ako nema lepi oslonac ona oba stopala.
    Nama je pedijatrica odmah videla da on ustaje, cim ga je podigla, po polozaju stopala, i nista joj to nije bilo neobicno.
    S obzirom da je meni ovo drugi decacic koji se tako razvija, ni ja nisam bila iznenadjena.
    Normalno je da ispocetka to ne ide 100% pravilno ili da ne uradi svaki put pravilno, ali moji su od prvog ustajanja za nekoliko dana ustajali sasvim normalno.
    Izi nije seo skoro do punih 7 meseci jer je on stalno isao napred i penjao se
    Novi je seo ranije, jer se igrao staticki...

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nama je pedijatrica rekla da sve što dijete može samo, ne trebamo braniti...pravilno (i brzo) je puzala sa 6mj i nakon 2 tjedna najveći gušt je bio odpuzati do blagavaone, zavuči se ispod stola i raditi krugove dok se drži za stolice....nikad ju nismo spuštali

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moji su se oba digli na noge sa 6 mjeseci. ja bih rekla - genetika

fizijatrica je na to bila jako nezadovoljna, rekla da ih obavezno spuštam, tj. igračkom mamim dolje.
    moram priznati da sam nakon malo vremena odustala od tog spuštanja jer mi je djelovalo isforsirano i neprirodno. ali sam se trudila da ih stavljam u prostor gdje ih dizanje ne privlači toliko

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

I meni je neprirodno stalno spuštati dijete nakon što se navikla ustajati i uživati ko prasica dok stoji. Iako sam zvala pedicu koja je rekla da ju uzmem i spuštam čim vidim da stoji. Mislim da dijete najbolje zna

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ali sam se trudila da ih stavljam u prostor gdje ih dizanje ne privlači toliko
    to je poanta. Jer, dijete koe ne ustaje iskorakom se zapravo ne zna ustati samo. Ako ga staviš u praznu sobu hoće li se ustati - neće. Hoće li se ustati uz zid? Neće. Ono se povlači rukama ako se ima za što povući. Da nema ne bi se ustajalo.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ustala na noge dva dana prije punih 6 mj. Povukla se rukama. Stajala par sekundi i tropnula na guzu
    Nije nenormalno da se povlače rukama u stojeći položaj u početku. Kasnije savladaju pravilno ustajanje iz iskoraka. Problem je ako je to jedini i osnovni način ustajanja u stojeći položaj (ko što već neko napisa, najčešće u "vrtiću" kad se drže za ogradu).

Puzanje je faza koju djeca sa normalnim psihomotornim razvojem mogu preskočiti ili obavljati na kojekakve, pa i vrlo bizarne načine. Sve dok ostali razvoj ne zaostaje, puzanje nije nikakav problem - bilo da je "nepravilno" bilo da ga uopšte nema.
    Djeca sa poteškoćama u motornom razvoju moraju puzanje savladati pravilno by the book.

Najjednostavnije za sve - i za ukućane i za bebu je osigurana (babyproof) kuća i pod. Tako beba ima na raspolaganju mnogo prostora da vježba i puzanje i sjedenje i podizanje u vertikalu. A kasnije i hodanje uz namještaj (ne za ruke!)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajme vjesticice, znam da je offtopic..ali moram reci da su ti pelenice i igracke predivne..jako dugo tako nesto slatko nisam vidjela
    sori sto sam malo zavirila..bas si me oborila s nogu

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Skroz potpisujem vjesticicu. Nema djeteta koje se ne pocinje dizati uz namjestaj - ako namjestaj nije pri ruci, dizat ce se uz zid, dakle opet ce si pomagati rukama. A fizicko sprecavanje i spustanje samo radja frustracije, i uopce ne pomaze da se dijete prije pocne ispravno dizati.

Moj malac ce skoro god. dana, jos uvijek hoda gotovo iskljucivo uz namjestaj, iako je propuzao vec sa 6,5 i digao se na noge vec sa 7. Jednostavno je oprezan, osim toga brzi je kad puze, a nestrpljiv je po prirodi, stalno u pokretu i uvijek mu se nekud zuri, pa se zasad jos ne zamara hodanjem. Ali uz namjestaj gotovo od pocetka hoda jako brzo, i to snagom nogu, ruke su mu tu vise za sigurnost.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jedno je pomoći se rukama a drugo je povući se rukama. Dijete koje se diže uz zid se ne može povući rukama jer se za zid ne može primiti kao za ogradicu kinderbeta npr. Povlačenje znači da se dijete upre rukama i povuče noge - noge su tu ravne, ne savijaju se, ne sudjeluju, dijete se vuče snagom ruku. Kad su moji poznanici našem fizijatru rekli da se dijete diže na noge on je rekao - OK, nek se digne uz zid. Povlačenje rukama nije ništa nenormalno niti pogrešno, i to vjerojatno rade sva djeca, ali to nije ustajanje i dijete koje se povlači rukama ne bi trebalo dugo biti u stajaćem položaju jer mu to nije dobo za noge. Ne mislim da dijete treba nasilno micati iz tog položaja (to trebaju raditi roditelji djece koja imaju problema), ali mislim da ne teba niti ohrabrivati takvo dizanje.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Definitivno ne bi dala djetetu da stoji sa šest mjeseci.
    To je definitivno prerano i nisu djeca uvijek spremna kada to mogu.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Kako mi reče onomad čika-ortoped "sve što sama može - to i smije"

Ja sam to vrlo bukvalno shvatila i nikad nisam pomagala.
    Ni sjedati, ni ustajati, ni puzati...

Learning the hard way is the best way!

Nikad se nisam zabrinjavala "neredu" u njenom postizanju "miljokaza" - okrenula se sa trbuha na leđa sa čitavih dva mjeseca, a sa leđa na trbuh 15 dana nakon toga, prije je stala na noge neg' pošteno sjela (sjedila je "po damski", na stranu), prije prošetala uz namještaj nego se ubacila u turbo brzinu za puzanje...
    Bitno je da je sve to sama savladala, onim ritmom koji ona može i želi da podnese. I koji joj, naravno, donosi najviše veselja. A kud ćeš većeg veselja kad je cijeli stan njeno igralište

Tako da #ne dati djetetu da stoji" - ne stoji.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

S druge strane, nitko od nas nije toliko stručan da može govoriti o posljedicama toga.
    Ono najgore jest da samo tu kod mene pet fizijatra imaju pet različitih mišljenja.
    Koje je ispravno???
    Ja sam prihvatila ono po kojem se dijete VODI kroz prvu godinu.

Kad dijete može pusti ga. Ne slažem se s ovom rečenicom utoliko što recimo hiper, hipo i normalno dijete definitivno ne mogu sve isto.
    Ovo mislim na to što recimo i hipo i normo će se okretati, ali je sam naglasak u pravilnosti i izvedivosti njihovih pokreta, a sve što nije savršeno izvedeno, onako kako treba biti ne valja.

Isto tako, slažem se što su na Goljaku mojoj prijateljici rekli, a to je "djetetu su do prve godine važne ruke, a nakon prve godine noge i svu pažnju treba usmjeriti u ruke".

Isto tako, imam informacija da je jedan te isti fizijatar jednoj osobi rekao jedno, a drugoj drugo, zaključujem da je to iz razloga što je svako dijete individualno.

Moja je trčala naprijed u napredovanju pa sam je uspjela pravilnim vježbama usporiti.

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

kaže pedica da je problem u tome ako sad stoji da počne hodati poslije na prstićima a ne punim stopalom :? :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: stoji sa 6 i pol

Citiraj katjenka prvotno napisa
    kaže pedica da je problem u tome ako sad stoji da počne hodati poslije na prstićima a ne punim stopalom :? :?
    bez hodalice takav hod je pretežak skoro nemoguć , teži nego normalan hod (a njega djeca trebaju dugo savladavati)

stoje jer može sam se ispraviti, ima jaka bedra i centar za ravnotežu mu se ljepo razvija
    ali daleko je to od hodanja, za hodanje se mora razviti mali mozak, fizički treba rasti
    kod hodanja mali mozak regulira 7 centara za ravnotežu da se ljudi ne bi prehitili
    puzanje je daleko stabilniji oblik kretanja

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sve dok je se ne "uci" i sve sto radi i moze sama je ODLICNO!!!
    Moj A.je poceo puzat sa 5mj,a sa 8 je hodao kao djete od godinu dana.
    Danas sa 2,5godine je dosta spretniji i vjestiji od vecine vrsnjaka.
    Vozi bike bez pomocnih kotaca, 8)
    Mislim da nema potrebe "branit" djeci i zaustavljat ih u motorickom razvijanju.Sta god mogu sami,nek to i rade,posljedica nema,samo je vazno da se ne forsira,da ga se ne "tjera".

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I moja isto može puzati, pa puzi tako da kad bi je pustila, poslije bi ispravljali sto stvari, a rezultat krajnji bi bio krivi hod, krive noge, okrenuta stopala i da ne govorim dalje.

Nismo za hodalice, a za to da dijete hoda od šest mjeseci nam je ok, e pa bogami nije, jer joj tijelo ni razvijenost u toj dobi NE dozvoljava da se diže na noge, a to što se podigla je nešto drugo.

Slažem se s rečenicom "kad dijete može samo treba ga pustiti" ali to "kad može samo" je zapisano u nekim granicama +/- i isto tako, treba stručna osoba ocjeniti da li dijete to pravilno radi ili ne.

Primjer: moja ne sjedi, a puže, a zašto ne sjedi???
    Ne sjedi jer joj kičma još nije dovoljno jaka da sjede, jer i da je ja posjednem, neće se zadržati, jer joj bočni ekstenzori nisu dovoljno jaki.
    Za puzanje je potrebno sjedenje, potrebna je itekako čvrsta i pravilna kičma.

A može sama puzati, pa bi bilo logično da je pustim.

Blago smo hipotoni, ali toliko blagi da nam vježbe nisu obvezne kao ostalim vježbačima, već to radimo samo u toj mjeri da pazimo na nepravilnosti koje uslijed hipotonije mogu nastati.
    Tako smo upoznali puno djece koja su normalnog razvoja, pa opet, neke stvari krivo rade.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Naravno, ovo je moje mišljenje, ja svoje dijete bez obzira na sve neću pustiti na noge do godine dana, jer smatram da su rukice do godine dana najvažnije, a tek onda nogice.

Svako dijete je zaista individualno, ja sam prohodala sa 9 mjeseci i u ovih trideset godina se nisu pokazali nedostaci toga.
    Možda sam samo bila sreće.
    Možda bi neko drugo dijete imalo problema.
    Moj posao je da sjedim osam sati, a nikad me nije boljela kičma.
    Da li je to zbog vježbanja, ne znam.

Naravno poštujem da se netko ne slaže s mojim mišljenjem.
    Odluka o tome što ćemo dopustiti djeci ovisi o nama roditeljima, kao pojedincima.

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

Ponavljam,moje dijete nitko ne potiče na stajanje. Sve što radi,radi sama.
    I nije cijeli dan na nogama već tu i tamo kad se domogne nečega za što se može primiti i dići. Ona neka udara svoj tempo a ja ću je slijediti i biti uz nju.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Za mene je šest i pol mjeseci užasno rano i uvjerena sam da se iz toga ništa dobro ne može izvući.
    Mislim da te preventiva da joj uopće ne dopuštaš to ne bi koštala ništa, a pustiti je i riskirati može značiti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pepita a tko je tebi rekao da djetetu ne daš puzati? Puzanje btw. dolazi prije sjedenja.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Pepita a tko je tebi rekao da djetetu ne daš puzati? Puzanje btw. dolazi prije sjedenja.
    Fizijatar, fizioterapeut.

Po kojoj logici bi kičma bila spremnja za puzanje a ne za sjedenje.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mima, Pepita je u pravu, sjedenje dolazi prije puzanja! Moj mali je doduse prije propuzao, ali ne zato sto mu kicma nije bila dovoljno jaka, nego jednostavno zato sto je bio uzasno ziv i sjedenja ga kao takvo nije zanimalo, morao je (i jos uvijek mora) stalno biti u pokretu. Ali on nije hipo, dg. mu je "blago prema hiper". Vjezbali smo, ali ne pretjerano, jer je bilo blago i brzo se ispravilo.

Ali dosta smo vjezbali glavicu jer je imao istegnut misic u jednu stranu i to vjezbanje je bilo zivi uzas. Urlao je svaki put do suza, ali ne zato sto ga je boljelo (to nam je potvrdila i fizioterapeutkinja) nego je jednostavno veliki tvrdoglavac, a mrzi biti i na mjestu. Ali tu se definitivno slazem s Pepitom: ako nesto treba ispraviti, treba biti cvrst i dosljedan. Ne bih si oprostila da dijete jednog dana ima problema zbog mog nedostatka odlucnosti.

Ono s cime se ne slazem je sprecavanje djeteta u necemu sto radi krivo ili prerano. Znam da neki strucnjaci (uglavnom starija garda) to preporucaju, ali nasa fizijatrica i fizioterapeutkinja misle da to samo radja frustracije kod djeteta i da je bolje forsirati ispravan obrazac nego ga sputavati u neispravnom. Moj mali se recimo cudno okretao u stranu (cijelim tijelom a ne zabacajem nogice). Nismo ga sprecavali, ali smo vjezbali s njim na nacin da smo ga kroz igru okretali ispravno, zabacivanjem nogice preko druge. Ubrzo je to savladao i poceo se samo tako okretati. Ali mislim da kod mojeg malca niti ne bi urodilo plodom nista raditi na silu, jer je uzasno tvrdoglav .

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Možda je Mima mislila u postavljanje u četvernožni položaj koji dolazi prije posjedanja?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Za mene je šest i pol mjeseci užasno rano i uvjerena sam da se iz toga ništa dobro ne može izvući.
    moja su se oba digla sa 6 mjeseci pa je na kraju sve ok

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moja se Iva sa 6 mjeseci još vozila u kolicima u ležećem položaju...

Nije imala pristup ni kinderbetu ni vrtiću pa je sve što je radila radila dosta kasno i sve apsolutno sama. Tek s 10 je propuzala, a sa skoro 14 prohodala. S 11 još nije ni koračala.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Alyssa prvotno napisa
    Ono s cime se ne slazem je sprecavanje djeteta u necemu sto radi krivo ili prerano. Znam da neki strucnjaci (uglavnom starija garda) to preporucaju, ali nasa fizijatrica i fizioterapeutkinja misle da to samo radja frustracije kod djeteta i da je bolje forsirati ispravan obrazac nego ga sputavati u neispravnom. Moj mali se recimo cudno okretao u stranu (cijelim tijelom a ne zabacajem nogice). Nismo ga sprecavali, ali smo vjezbali s njim na nacin da smo ga kroz igru okretali ispravno, zabacivanjem nogice preko druge. Ubrzo je to savladao i poceo se samo tako okretati. Ali mislim da kod mojeg malca niti ne bi urodilo plodom nista raditi na silu, jer je uzasno tvrdoglav .
    To je to.Ne znam da li sam negdje to napisala,ali i mi smo dobili identične preporuke.Dopustiti (samostalno) kretanje pa makar i ne po školski,a putem usmjeravanje izvođenja na pravi način.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Moja se Iva sa 6 mjeseci još vozila u kolicima u ležećem položaju...

Nije imala pristup ni kinderbetu ni vrtiću pa je sve što je radila radila dosta kasno i sve apsolutno sama. Tek s 10 je propuzala, a sa skoro 14 prohodala. S 11 još nije ni koračala.
    e, pa to je to, zato ja kažem genetika, ako su mi se oba dečka digla sa 6 mjeseci (mi smo se trudili da budu u prostoru gdje se ne mogu dići, no ako dijete samo sjedne i digne se, činjenica je da se razlikuje od djeteta koje to ne radi do 11 mjeseci....i te se razlike s vremenom izgube, evo manji je, bez obzira na rano dizanje, prohodao sa 14 mjeseci (stariji sa 10)

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ono što dijete radi krivo ili neispravno se naziva u stručnom nazivu "patološki obrazac" i treba ga ispravljati kod SVIH vježbača, jer ih može odvesti zbilja ozbiljnim problemima.
    Djeca koja ne vježbaju uvijek imaju određena odstupanja koja se ne nazivaju "patološkim obrascima" logično je da dijete koje se samo razvija ne radi sve kako treba, to je dozvoljeno, to je normalno i kad nema većih odstupanja ne smatra se problematično.

Kad govorim o odstupanjima onda mislim prvenstveno na ono što se MORA ispraviti, jer ako pustite dijete s jednim istegnutijim mišićem vrata da to SAMO ispravlja, NEMA ŠANSE da će se to samo ispraviti, a posljedice su veće, kod hipotonaca se specifično i sve više zakomplicira.

ana.m moram te potpisati i dodati da ni moja nije imala pristup stvarima koje bi je mogle ubrzati.
    Danas također izbjegavamo rubove poput naslona peterosjeda i sl. upravo da ne bi došla na ideju da se podiže, a koliko vidim imat ćemo problem s tim da će htjeti na noge prije vremena :/

Alyssa i moja je tvrdoglava da ne može biti tvrdoglavija. Namučili smo se da je motiviramo da surađuje.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Tu smo na forumu da iznosimo svoja mišljenja, ja volim čuti tuđa, ali moje je formirano.
    Definitivno sam za to da se djeca NE PUŠTAJU da sama rade što mogu, ako to nije pravilno i odgovarajuće njihovoj dobi.

Samo jednom sam jednoj osobi rekla da mi se čini da s bebom nešto nije baš ok i da kasni u motorici, rezultat je bio naša svađa, ali nažalost imala sam pravo, jer ta beba sada vježba, imaju problema jer su došli kasno

Moj pedijatar je meni rekao da je s L sve uredu, ali meni nije dao vrag mira. Tražila sam uputnice i dobila ih. Na kraju sam svom djetetu napravila dobro, jer smo počeli vježbati na vrijeme.

Bila bi najsretnija na svijetu da moja L propuzi sa 11 mjeseci, a stane na noge iza godine dana.

Njeno puzanje sada je katastrofalno i nepravilno. Široke noge, šire postavljene rukice, itd, itd...

Kako je spriječavam???
    Nosamo je, u kolica je više ne vozimo jer se hoće dići sjesti, a ne može još sjediti jer joj kičma nije za sjedenje. Ležati više ne želi, logično, sada je već starija i želi gledati svijet iz druge perspektive pa je nosamo, malo mei tai (protiv nosiljki sam pa ga koristimo samo malo), a malo na ruke, pravilno, onako kako to treba biti.
    Teško je, mogu misliti kako je mamama pravih vježbača, ali trudim se, jer me koji mjesec više ništa ne košta, a da moja mala blaga hipotonka poslije ima problema, ma ne bi si oprostila do kraja života, uh, nikad.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Alyssa neke stvari trebaju forsirati da se rade ispravno, kao npr. okretanje koje spominješ. To jest sputavanje nepravilnog kada ti paziš da on radi to kako treba.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pepita ja se nikako ne slažem sa tobom,tvoja teorija vrijedi za djecu koja imaju problema i koja motorički nisu spremna.
    I kako možeš uspoređivat stavljanje u hodalicu i SAMOSTALNO podizanje?
    U hodalicu ih stavljamo MI,bez obzira mogu li to ili ne,,a dižu se samostalno,zato što to mogu.
    To su dvije velike razlike.
    Ako beba može,zna,i dobro to radi,ne vidim zašto bi je sputavala u razvijanju.
    Moja najstarija kčer je prohodala sa 9mjeseci,srednji sin sa 13mjeseci,a mlađi evo sa 6 niti ne puže,niti se posjeo.
    Tri totalno razlićita stvorenja,od iste majke i oca,nema tu ni genetika neku veliku ulogu,svaka beba je drugaćija.
    Ali branit djeci nešto što SAMI mogu,NE.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Zaboravila sam napisat,da moja kčer koja je prohodala sa 9mjeseci ima savršene noge,čvrsta je,ne pada,spretna.Tako da to što govoriš da ne smije hodat prije godine dana,oprosti ali to su gluposti.
    Naravno,NE učit djecu,ali dozvolit im da rade ono što mogu,sloboda kretanja.I držat ih što više na podu,neka se razvi9jaju,nek se kreću.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

donna30 ma to je uredu da se ne slažeš s menom, ja samo iznosim svoje mišljenje

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ako sam negdje napisala da NE SMIJE hodati, možda sam se malo prestrogo izrazila, ispričavam se, htjela bi naglasiti da po meni nikako NE BI TREBALO DOZVOLITI djetetu na noge prije godine dana.
    Mogu biti gluposti, ali nisam ih ja izmislila, ja se samo s tim glupostima slažem.

Nisam do sada pronašla link gdje piše da je uredu kada beba od šest mjeseci stoji na nogama.
    Mislim prije stajanja ide četveronoški, sjedenje, puzanje (vrlo bitno) itd. p

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hm, da, valjda je četveronožni prije sjedenja - malo sam i zaboravila te stvari, a kod Lee je to sve došlo istovremeno, pa mi se i zato miješa. Tj. definitivno je puzala prije sjedenja, ali je to puzanje isforsirano.

Pepita gdje ideš fizijatru? Iz čiste znatiželje pitam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •