Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 133 od 133

Tema: stoji sa 6 i pol

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

što znači napredan u skupini 0-1?
    dobro pitanje...

valjda netko ko odstupa od nekih statistika. ako dijete po nekim tablicama koje je netko tamo složio treba propuzati do xy mjeseci, a dijete propuže mjesec dva tri prije...onda je valjda napredno

ako dijete po nekoj drugoj tablici koju je neko smislio progovara sa xy mjeseci umjesto da 'čeka' još 2,3,4 mjeseca kako su gospoda u tablici odredila onda je dijete napredno

ako dijete da npr. 6 mjeseci ima 2 kile više nego što bi trebalo imati po nekoj savršenoj tablici, onda je dijete napredno...

eto, to je ono što sam ja čula da ljudi nazivaju naprednim.

a meni glupo da gluplje ne može biti. ja sam alergična na riječ napredan, a pogotovo na ženski rod napredna jer mi svi non stop s tim glupostima pune glavu od kad se M. rodila. od pedijatrice još u rodilištu, do naše pedijatrice, fizijatra, tete u vrtiću i većina mama koje sam upoznale. kad čujem 'blago tebi, kako je tvoje dijete napredno' jedva se suzdržavam da ne počnem rigati vatru

mrzim tablice, mrzim statistiku.
    i nije mi jasno da, kad se ljudi već tih tablica hvataju ko pijani plota, ne mogu malo pročitati ponešto o statistici. ako u prosjeku dijete prohoda s godinu dana onda znači da jedno dijete prohoda sa 10 mjeseci, drugo sa 14 - u prosjeku s 12 mjeseci.

pa nismo pobogu klonovi da svi moramo sve isto u istom trenutku raditi

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Citiraj Smajlić prvotno napisa
    samo da nadodam, moja kćer će uskoro navršiti 9 godina, i nema nikakvih poteškoća, oduvijek je bila vrlo napredna, tako je i danas.
    Ne mogu vjerovati da sam pročitala ovdje takve stvari, poput - Dijete ne smije stajati prije navršene godine života -
    Zaista bih voljela da se javi netko stručan u tome polju.
    Smajlić i ja se poznajemo, tako da nije pitanje namijenjeno direktno njoj, nego to je rečenica koju sam več puno puta čula od roditelja, a kad razmišljam nije mi ustvari jasno što znači.
    Dakle što znači napredno dijete u dobnoj skupini 0-1 ili 0-2? Da li se "naprednost" može mjeriti ranim ustajanjem, ranim hodanjem, i slično?
    Ako da, onda moje dijete nije "napredno", ali ja nikad ustajanje, puzanje, hodanje ne bih nazvala naprednošću. Da li sam u krivu?
    Meni su to razvojne faze djeteta, na koje ne možemo previše utjecati (kod zdravog djeteta), razvija se svojim tempom, meni je to isto kao da kažem moje dijete je napredno, jer je rano dobilo zube - pa nije kao da je on sam mogao na to utjecati.
    Nemam namjeru provocirati, nego me zanima što smatrate pod napredno dijete u dobi od 0-1?
    Da, moja djeca su naprednija u tim poljima - prije prosjeka su sjeli, progovorili, prohodali. I u tim poljima su -napredna.
    Ako je prosjek da dijete sjedi samostalno sa ne znam , 8 mjeseci, u toj dobi su se moja djeca dizala na noge. i zato su - u tom polju - bila naprednija. Ja ne znam koju drugu riječ bi upotrijebili za to.
    Anemonin sinček je vjerojatno napredniji od mog jer se već ostavio noćne pelene, a moj još uvijek piša po noći u pelenu.
    Naglašavam da ja nipošto takvu djecu ne smatram više ili manje vrijednima. Djeca su jednostavno različita i svako dijete je naprednije u nečemu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

anemona ono što sam napisala nema veze s tobom, nego s ovim posprdnim komentarom
    Citiraj Pepita prvotno napisa
    Uglavnom ja se više ne raspravljam, tko kaže za svoje dijete da je napredno jer je sa devet mjeseci prohodalo, ja kažem bravo, a ono što u sebi mislim ne iznosim,
    pa i ovim
    Ma svakako čestitam ja vama na takvoj naprednosti.
    ima mi strašno ružan ton, iako se ne čuje.

a tebe pepita molim da mi daš link na ovo o čemu pričaš.
    znači ne rekla mi babina kuma koja je doktorica, nego link.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma meni prohodavanje, progovaranje, zubići... nemaju veze s naprednošću kao nekakvim općim pojmom, nešto ima veze s naprednijom motorikom, nešto s genetikom, nešto ne znam ni ja s čim, ali nije zato neko dijete bolje od drugog, ne na onaj način na koji se ljudi ponekad znaju hvalisati.
    nadam se da me netko razumio

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    ma meni prohodavanje, progovaranje, zubići... nemaju veze s naprednošću kao nekakvim općim pojmom, nešto ima veze s naprednijom motorikom, nešto s genetikom, nešto ne znam ni ja s čim, ali nije zato neko dijete bolje od drugog, ne na onaj način na koji se ljudi ponekad znaju hvalisati.
    ja sam te razumjela i u potpunosti se slažem s tobom

katjenka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno stoji sa 6 i pol

i ja se slažem Tashunice,od riječi do riječi

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Prije svega moram reći da je najbitnije da je dijete živo i zdravo... jer kad prođeš određene stvari onda tek ovu ponavljanu rečenicu znaš cijeniti.... Ali da ću se poveseliti i pohvaliti kad vidim neko dijete koje je u nečemu napredno, naravno da hoću.
    Isto tako mnogo toga ima veze i sa gentikom i tko zna s čime sve ne. Ali zato postoje ljudi koji su sportaši, pisci, liječnici, fizačari, profesori, soboslikari, ugostitelji, čistači, električari... Nitko nije manje ili više vrijedan....
    Zato ne mogu svi biti Blanka Vlašić, Ivica i Janica, Duje Draganja itd. Zašto bi bilo ružno reći da je netko napredniji u nečemu....
    A najviše me smeta da roditelji koji imaju dijete sa problemom kao da žele da i druga djeca budu u istom rangu... ako moje ne smije ili ne može onda ne može nitko.
    Žena se ovdje javila sa motoričkim naprednijim, potpuno (očito) zdravim djetetom i ne znam zašto netko ima potrebu to sputavati.
    ZDRAVO DIJETE I DIJETE VJEŽBAĆ NISU ISTO!
    One koje vježbaju vjerovatno znaju da loša motorika (hipertonus i hipotonus, izvijanje) ide sa problemima u prenatalnom razvoju. Sve što je u mozgu pokazuje se na van. Vjerovatno su radile UZV mozga koji pokazuje određene ciste ili određeni stupanj krvarenja.
    I tko to kaže da su sva djeca ista i isto sposobna sa 6mj. I nisu sve kralježnice iste i nisu svi isti mišići i tako dalje.... bla bla bla

Bravo, bravo što se tvoja curica sa 6 i pol mjeseci diže i puže ... I budi uz nju i prati ju i uživaj u maloj brzici...
    Tko zna možda jednog dana istrči stotku bolje od Bolta :D
    A statistike govorile da čovjek ne može tako brzo :D :D :D
    I Bolt se rodio sa dva zuba (znam iz povjerljivih izvora)

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imaš ti draga moja pun net linkova pa lijepo malo prosurfaj.
    Kad nađeš gdje piše da je uredu da dijete stoji sa šest i pol mjeseci molim te javi mi, jako me zanima to pročitati.

Sundance već smo davno zaključili da vježbač i nevježbač nisu isto, a oboje su zdrava djeca da se razumimo.

Koliko mame nevježbača znaju o motorici???
    Kako one uopće znaju što je dobro, a što ne, što je pravilno, a što ne.

puntica jako lijepo napisan post.

Smjernice moraju postojati, jer odstupanja mogu biti jednostavno nebitna, a mogu isto tako ukazivati na problem.

Da moja L nije držala palac u šaci puno kasnije bi mi na vježbe i gle taj palac je zbilja bio problem.
    Od moje susjede cura je držala dulje nego moja L palac u šaci, a fizijatar je rekao da je dijete zdravo.
    Odstupanja uvijek postoje, daleko od toga.

Ne sprdam se ja, dapače, zgrožavam se kad netko dopusti djetetu da stoji sa šest i pol mjeseci, meni je to jednostavno neshvatljivo da netko to riskira i poslije kad dijete nedaj Bože ima problem, naći će sve razloge za opravdati to, samo ne onaj osnovni razlog.

Da vam dam link, dat ću vam brojeve telefona roditelja koji ispravljaju svoje gluposti.

Ne mogu vjerovati da nitko neće da potvrdi činjenicu da se na taj način može naštetiti djetetu, neka je jedno na sto djece, što nije, češće je, ali ne mogu vjerovati da negirate da stajanje sa šest i pol mjeseci ne može naškoditi.

Ne kaže se uzalud psihomotorički razvoj. Neko dijete je spremnije, neko ne, netko dijete može izvesti što i drugo, ali jednostavno ne izvodi, što znači da ono što to može nije naprednije.

Toj riječi "napredno dijete" ja se smijem i mislim da na to imam pravo, ovo govorim nevezano za forum jer i ja kao puntica svaki dan susrećem gluparije.
    Zadnja koju sam čula jest "oh moj ti je napredan, on već jede čevape" (dijete ima osam i pol mjeseci).

Znate li da ima djece kojima je kičma spremna za sjedenje i prije nego se sami posjednu??? Zašto se takvo dijete ne bi posjedalo??? Što vam znači to "posjelo se samo"??? Ima djece koja se posjednu pa kičma nije još uvijek toliko dobra.

I kad smo do mog tona, pokušavala sam samo razmjenjivati mišljenja u početku, ali poslije sam ispala glupa i ja i moj fizijatar i svi fizijatri i fizioterapeuti u Splitu, jer neke cure padaju s Marsa na ovo što pišem, a ne dozvoljavaju mogućnost da možda ima neke logike.
    Prema tome, nemojte očekivati da ću takve stvari upućene meni samo zaobilaziti, a ne obraniti se ponekad i ja nekom rečenicom drugačijeg tona.

Svi samo opravdavate svoj stav, a nitko nije išao malo dublje u ispitivanje pa sam prosudio da li nešto ima logike, jer tako ste čule, naučile i sl. pa se toga slijepo držite.
    Svako dijete je jedinka za sebe i svako dijete će drugačije napredovati, kad pričamo o razvoju postoje granice od - do, jer se tolerira da neko dijete nešto napravi prije, a neko poslije.

Neko dijete prohoda za godinu dana, a neko sa četrnaest mjeseci i oboje su u granicama normale i ne mogu se rangirati po naprednosti, jer su oboje djece to uradile u granicama koje su postavljene, ali kada prohoda sa šest i pol mjeseci, puno prije određene granice, onda to ne valja.

Granice nisu postavljene bez razloga, tko ih je određivao nije zasigurno gledao samo stotinjak djece, već je godinama praćen normalan motorički razvoj i dolazilo se do saznanja da su uglavnom izvan tih granica bila djeca s određenim problemima, to ne moraju biti nužno vježbači, to može biti i neka sitnica.

Razvoj se gledao i poslije.

Osobno me živcira što se u nekim stvarima ide baš u krajnosti, a tamo gdje bi se trebala obratiti pažnja izvlače se najbolje od svega.

Svi pušu na kravlje mlijeko prije godine dana i većina roditelja ga neće dati prije zbog MOGUĆIH posljedica, a dopustit će djetetu da stoji sa šest i pol mjeseci, a tu je mogućnost posljedice itekako zastupljena.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ustvari baš tako nekako i ja mislim.
    Pogotovo mi je bezveze za dobitak na kilaži reči "napredan". Meni je ok reči da je npr. jako napredovao na kilaži, ustvari nije radi toga napredan,...
    Dobro sad sam opet raspalila s politički korektnim izrazima, ali baš taj izraz napredan me nervira isto kao i punticu, jer mislim da se koristi u totalno krivom kontekstu.
    Anemonin sinček je vjerojatno napredniji od mog jer se već ostavio noćne pelene, a moj još uvijek piša po noći u pelenu.
    Nije, još ima noćnu pelenu.
    Ali i to mi je recimo primjer za koji ne bih koristila riječ napredan, onda su bespelenaši napredni na stotu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uglavnom, zaključak je očito da ne volim riječ napredan, (kao niti zloćest) i u principu ne rabim niti jednu, niti drugu i imam potrebu ljude ispravljati ako ih rabe u kontekstu mojeg djeteta, a očito i u kontekstu tuđeg djeteta. Što me točno smeta kod njih, ne znam, nekako su mi ograničavajuće, a istovremeno preširoke, onak kao da daju neku konačnu dijagnozu, bez valjanih nalaza i pretraga.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovaj sam odgovor i očekivala.

drago mi je da ste razumjele moj point

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ovaj sam odgovor i očekivala.

drago mi je da ste razumjele moj point
    A što si očekivala??? Da ću ti dati link neke stranice gdje sam nešto pročitala??? Ne, nisam ovakve stvari čitala na netu, jer se ovo ne može čitati na netu gdje svatko priča svoje teorijski, a prakse ni za lijek.

Ako zaista želiš odgovore, dođi kod mene, ugostit ću te i dati ti ne link, već život.

Ako misliš da sam ja ovo sve negdje pročitala ili da mi je rekla baba od kume koja je doktorica onda si se prevarila.
    Ja se ne igram s ovakvim stvarima, a u svakom slučaju ne savjetujem nešto što bi djetetu moglo naštetiti, za razliku od nekih koji to rade dajući potporu mami kojoj se dijete diže sa šest i pol mjeseci.

Lakše bi bilo pričati o ovome da smo na kavici, ovako je užasno teško pokušati nešto objasniti, reći i izraziti se. Koliko majka kojoj se dijete diže sa šest i pol mjeseci zna o motorici??? Koliko toga je dijete prošlo, a što se prolazi prije podizanja.

Zašto se ne javi niti jedna mama koja je dopustila djetetu da se podigne i poslije ga vodila na ispravljanje onog što je iskrivljeno
    Ne javljaju se jer neće nitko to da prizna i da o tome priča, a ja ih znam dosta samo tu gdje sam ja, a gdje su sva ostala djeca širom lijepe naše.

Ja znam kako mi dijete napreduje, jer je prate osobe educirane za to.
    Što vi mame nevježbača znate o motorici???
    Pa vjerojatno vrlo malo ili ništa, a tješe vas zaista linkovi po netu i podrška onih što su prošle ono što bi vi već trebale proći.

Tashunica da si lijepo ovaj topic čitala od početka onda bi i pročitala odakle ovo sve što govorim i koliko sam zaista novaca dala da bi shvatila neke osnove, osnove u moru dječjeg razvoja i motorike.

Anemona isto kao ti, ne volim te izraze, a ne volim ih iz razloga što su smiješni i glupi.

Da se ne bi tko naljutio, reći ću na svom primjeru, sa šest mjeseci sam se podizala, preskočila puzanje i nikad nisam puzala, malo prije devet mjeseci sam prohodala, a s devet i pol trčala.
    Nisam bila napredno dijete, već dijete koje je krivo vođeno i kojem se dopustilo da radi ono što nije bilo za njegovu dob.
    Ne ponosim se time, danas nerijetko to i izgovaram, ma kakva naprednost???
    Rezultat toga je vjerojatno plosnatiji grudni koš (karakteristika za nepuzače,naravno ne sve, nije pravilo), kosti grudnog koša se nisu dovoljno razvile i ostala je malena rupa koja se doduše sada i ne vidi toliko. Kičma blaga kifoza, ne znam od čega mi, izuzev od toga što su me pustili da sjedim s deset kušina oko mene. Srećom nisam bila u hodalici pa sam što se tiče nogu imala ludu sreću. Inače sam i tu mogla platiti ceh.

Iskreno ne da mi se više pisati i objašnjavati. Samo se vrtimo u krug.

Koga zanima rado ću reći.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni je to sve postalo vrlo bez veze. I dalje tvrdim, ako je prosjek da dijete sjedni sam 8 mjeseci, a moje je sjedilo sa 5 i pol (dakle, nisam ga ja posjela, već se samo sjelo), onda smatram da je moje dijete napredno u tom području. Ako imate drugi naziv za to, izvolite i recite, pa ću se time i koristiti.
    Ili, recimo, prosjek u hodanju je sa godinu dana, a moje je išao iz sobe u sobu sa 9,5 mjeseci. Bez ikakvog forsiranja i bilo čega. Jednostavno su takvi, i napredni u tim područjima. Glupo mi je kad netko to demantira. Ili kaže da je nezdravo.
    I kako može biti nezdravo ako su djeca sama bila spremna za to?
    Da slijedeći put, ako budem imala dijete i isto bude toliko napredno, da ga zavežem za pod? Da mu nedam da se digne ili hoda? Kako da to spriječim?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ah da, oboje su bili puzači, od 6. mj. starosti - dakle, prvo su se posjeli i sjedili, a onda propuzali.
    Ja sam isto brzo prohodala, sa 10 mjeseci, a to je prije 30 godina isto bilo prilično brzo. I niš mi ne fali. Nemam nikakvih fizičkih problema zbog toga. Kičma mi je ravna, noge isto, nemam spuštena stopala.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Smajlić evo ja imam nekih manjih posljedica zbog preranog dizanja i hodanja.

Znači, posljedice mogu nastati, a i ne moraju.
    U tome i jest bit onoga što ja stalno želim reći.

Mene pitaju kako rušim dijete???
    Negdje sam već napisala da je ne rušim, kada se podigne, što se naravno koliko god se ja trudila desi, onda je kroz igru spustim, obično se sama spusti ako je škakljem ili se pravim da kišem, pa od smijeha sjedne, ali u principu je ne rušim već sjedim cijeli dan na strunjačama s njom i igram se, motiviram je sa drugim stvarima i onda ona nema nagon za dizanje.
    Ne peglam, jedva kuham, psa pomazim sjedeći s njom, s mužem pričam s poda, wc operem kad ona spava i sl.
    Jako teško jest, ali zaobilazim svaku mogućnost da će ove malene nogice koje se nepravilno dižu (to znam jer idemo na vježbe) biti sutradan krive ili u najmanju ruku smotane

Ja se neću naljutiti da netko od vas kaže da sam luda što to radim i toliku pozornost na to skrećem, ali nije u redu da netko tvrdi da je to nepravilno i da nisam u pravu što ne dam djetetu koje se ne može samo dignuti kako treba i zadržati položaj, da se diže.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

to što se citiraju razni fizijatri, meni je to u rangu citiranja pedijatara, kojih itekako ima puno s kojima se ne slažemo
    ja sam po zdravoroditeljskoj logici, nakon puno informiranja i promišljanja, našu fizijatricu uzela kao nekompetentnu. ne kažem da sad generaliziram o doktorima i ne znam šta, jednostavno mi njeni razlozi nisu bili za poslušat. isto kao što i svoju vrtičku psihologinju smatram nekompetentnom, jer mi je nakon što sam ja problematiku noćnog vrištanja proučavala godinu dana i znam apsolutno sve o tome, dala odgovore koji nisu bili nimalo prihvatljivi, jer se vidjelo da nema dovoljno znanja

da malo pojasnim i fizijatricu. nema smisla za djecu, vrlo nervozna osoba, mrkog lica - dijete je plakalo čim ju je vidjelo i nije želio baš ništa napraviti što ga je tražila. ona ga je ljutito stavila u razred vježbi koje mu nimalo ne odgovaraju jer ih je sam cijelo vrijeme i bez pomoći radio

nikada neću zaboraviti sliku starijeg kako je , dok mu je tata svirao gitaru, prvi put stao uz nju, nasmijao se, pustio rukice i počeo drmati guzu. nevjerojatno nešto. to je učinila priroda a ne mi, a priroda je pametnija.
    s druge strane, ono što bi se trebalo osuđivati je kada roditelji sami podižu djecu i vode ih držeći za ruke, a djeca doslovno vise na njima

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja se neću naljutiti da netko od vas kaže da sam luda što to radim i toliku pozornost na to skrećem, ali nije u redu da netko tvrdi da je to nepravilno i da nisam u pravu što ne dam djetetu koje se ne može samo dignuti kako treba i zadržati položaj, da se diže.
    nitko ne tvrdi da si ti u krivu, radiš najbolje što znaš, no ti nas opominješ da radimo zlo svojoj djeci i to ogromno

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pepita stalno govoriš o posljedicama preranog hodanja kao ti si rano hodala a nisi puzala i zato imaš problema. Ovdje se priča o djeci koja prođu sve razvojne faze ali ranije nego neko drugo dijete.
    Spomenula si nekog Lovru koji ide na vježbe a lijepo si napisala da nije prošao niti jednu razvojnu fazu. Očito je imao neki problem jer nije pratio normalan razvoj zdravog djeteta. Motorički zdravo dijete sve te faze prolazi bez učenja i pokazivanja.

A za palac u šaci znaju i pedijatri da to nije u redu. To je jedan od pokazatelje kod malih bebica da djetetu trebaju fizijatar, fizioterapeut i vježbice. Ali takvo dijete sa palcem u šaci sigurno neće puzati sa 6 mj.

Znači pričamo o djeci koja su spremnija ranije sjediti, puzati, dizati se i hodati. Pa ako prođe sve faze ne vidim kaj te to muči. Moje troje djece su prošla sve razvojne faze u različitim dobima. A da mi je moja curica od 5 godina naprednija u svemu nego moji dečki je. A ne znam kako da se izrazim osim naprednija. Možda da kažem brža.... ranija... malo odstupa od prosjeka... ne kužim

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja recimo ne mislim da bi motorički zdravo dijete trebalo sputavati u pokretima, ako ih izvodi pravilno. Dakle, logika mi nalaže da dijete treba pustiti da radi samo ono što može, ako to izvodi pravilno.
    Dakle, protiv sam hodalica i prohodavanja na način da se dijete vuče za ruke, protiv stavljanja djeteta u sjedeći položaj na način da ga podupiremo jastucima, protiv sam stavljanja djeteta u kolica i hranilice u sjedeći položaj isto dok se još samo nije posjelo,... jer smatram da sve to dovodi dijete u položaj "nasilno" dok mu još kosti i muskulatura za to nije spremna.
    A što se tiče "naprednosti", tu sam svoje rekla, ne volim taj izraz kao što je rekla Tashunica kao opći pojam, jer mi onda automatski ima neku drugu konotaciju, ne znam zašto. :/

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    nitko ne tvrdi da si ti u krivu, radiš najbolje što znaš, no ti nas opominješ da radimo zlo svojoj djeci i to ogromno
    jedina na ovom topicu koja non stop tvrdi da smo svi u krivu je upravo pepita.

ja sam već prije 2 stranice napisala da postoje različiti fizijatri. nama je naš rekao (isto kao i ortoped) da sve što dijete može samo, to ga treba pustiti. to naravno vrijedi za djecu bez motoričkih poteškoća.

ja tom fizijatru i tom ortopedu vjerujem (jer mi zdrav razum, roditeljska intuicija i pročitana literatura to i omogućavaju), kao što pepita vjeruje svom. hvala bogu danas su informacije dostupne, a mi smo odrasli i pametni ljudi koji mogu misliti svojom glavom i odlučiti kome će što vjerovat.

zato mi ide užasno na živce kad me netko uporno uvjerava da svom djetetu činim zlo zato što ne radim točno ono što je ta osoba zamislila da bi svi roditelji sa svom djecom trebali raditi.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo, moj mlađi se dignuo na nogice fakat rano za jednu beba koja je iz bolnice izašla sa 2 i pol kile. dobar savjet koji sam čula je bio da bi trebao što duže puzati jer se tako jača na najbolji način. moje dijete sada puže već nekih 7 mjeseci. u međuvremenu je i prohodao, no kako ga nitko ne potiče na hodanje, a puzanje mu je lakše, u parku smo atrakcija
    8)

naime, mali je genetski visok na mene (ogroman je), ima sada već skoro 15 mjeseci a puže. i to izgleda u najmanju ruku smiješno. i ne jednom mi se dogodilo da ga drugi roditelji dižu na noge i kao uče hodati

rano se dignuo vjerovatno isto tako zbog genetike, jer se i stariji digao sa 6 mjeseci.jednostavno smo ga pustili da ide svojim tokom

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Tko je spomenuo fizijatra???
    Po meni niti jedan nije kompetentan da kaže konačno nešto konkretno, jer na temelju pregleda od sat vremena ne može vidjeti sve ono što dijete može, zna, hoće ili obrnuto.
    Fizijatri imaju razne stavove, kao i pedijatri, kod nas se samo vrata do vrata dva fizijatra razlikuju.
    Vjerujem fizioterapeutima, vjerujem onima koji cijeli svoj život rade s djecom, svakakvih dijagnoza, oblika, razvoja i sl.
    Inače, vjerujem u iskustvo, zato i jesam slijepo slušala savjetnice za dojenje, jer sam vjerovala njihovom iskustvu, a ne mom pedijatru ili pedijatrima u mom kraju s kojima bi dojila ravno mjesec dana.

Priznajem, sve mi je prihvatljivo i nema razloga od djeteta raditi invalida i tjerati ga da ide po knjigama. I motorička odstupanja i ono što vi zovete napredno još mogu razumujeti, ali dopustiti djetetu od šest mjeseci da stoji, to ne mogu razumjeti i to ne mogu podržati.

Ne može dijete do šest mjeseci proći sve ono što treba da bi stalo na noge, ne može i točka, jer to onda nije dobar motorički razvoj, već preuranjen i štetan.

Obično mi bude krivo što upadnem u rasprave, ali ovo je prvi put da se ne osjećam niti malo krivo ili glupo pa neka su svi kontradiktorni onome što kažem.

Posljedice...haha pa ne kažem ja to zbog sebe, u ono doba nije ni postojala dijagnoza hipo i hiper kao danas, to je sve onda bilo uredu

Samo ne mogu vjerovati da svi negirate da mogu postojati poslije problemi od preranog dizanja, ne mogu vjerovati.

Što da dalje pišem??? :?
    Ipak treba cijeli dan zabavljati dijete da se ne diže, a to nije lako, jel' da??? lakše je to pravdati naprednim djetetom, nego isključiti mogućnost bilo kakve štete.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moja je sama sela s 8,propuzala,zatim se digla na nogice s nepunih 9.
    Ja ju odvedem na kontrolu kod fizijatra u kojeg imam poverenja,pa sta on kaze-tako ce i biti.
    Ako treba nesto popraviti-popravljamo,a ako ne-mirna mi savest.
    Sve sto beba moze sama a radi pravilno je ok.
    Sad bas za 6.5 meseci ne bih znala,ali da je to nas slucaj,ja bih se savetovala sa strucnjakom.
    Jezim se kada po parku vidim kako decu "uce" hodati.Kada bude moglo samo,niko ga u tome nece moci spreciti.
    Ali sam vec odavno naucila(ovo mi je treca beba,a i sama fizijatrica mi je rekla da tudju decu ne komentarisem,niti mame savetujem ako savet ne traze)da samo okrenem glavu i cutim.
    Takodje ocekujem da meni niko ne "soli"pamet kako je hodalica super stvar,jer "Boze,sta bi s bebom po celi dan inace..."
    Ili,sto bebu ne ucis hodati,kako ce inace prohodati....
    Ili,zasto puze po podu,nije higijenski...
    Ili....ili...ili....
    Pouzdano znam da je puzanje stupanj razvoja koji se preporucuje zabog jacanja celokupne muskulature koja se ni na jedan drugi nacin ne moze tako razviti.
    Kada sam ja bila mala,puzanje nije bilo "u modi",i naravno nisam puzala-ucili su me da hodam :/ i sigurna sam da sve tegobe koje sada imam vuku koren od toga.
    Zato su nama za prvog sina skrenuli paznju na puzanje pa smo ga ucili,i uzivao je u tome jos dugo nakon je prohodao.
    Srednji je bio vezbac,sa 6 meseci je jako malo sta mogao da uradi sam,i puzao je celu godinu do prohodavanja(takodje je puzao i po parku ).Sada je jedan spretan,zategnut momcic za koga nikada niko ne bi rekao da je imao ikakav problem,nikada nije padao niti bio trapav.
    A malenu smo pustili da sve to uradi sama,mada je i ona pod povremenom kontrolom,za svaki slucaj.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne može dijete do šest mjeseci proći sve ono što treba da bi stalo na noge, ne može i točka, jer to onda nije dobar motorički razvoj, već preuranjen i štetan.

.
    e, u ovo nisam sigurna. stariji, koji se digao sa 6 mjeseci, stvarno je brzo prolazio faze u periodu prije toga, od dizanja glavice, kojem su se svi čudili do raznoraznih stvari tipa hvatanja predmeta u ruku koje je mogao prije svojih vršnjaka. znam jer smo mi tri frendice rodile u isto vrijeme

isto tako, ako je on sa 14 mjeseci znao brojati do 12, onda se isto tako u njegovom mozgu moralo nešto dogoditi ubrzano da bi to uopće bio u stanju.razgovarao je sa susjedama, prepoznavao stvari...što recimo manjem nije u peti, ima sad 15 mjeseci, jedva kaže mama (da mi je on jedino dijete, možda bih i ja mislila da roditelji forsiraju dijete koje broji sa 14 mjeseci

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dijete ne hoda već se samo digne na nogice na puna stopala. Ne hoda već se tu itamo digne na noge. A to dolazi skupa sa puzanjem. Kad dijete propuže počne se dizati. Ako sa 6 i pol puže pa šta ako se ponekad stane na nogice sama. Ne hoda.
    To je radila i moja curica pa nikad nikakav problem nije imala.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dijete ne hoda već se samo digne na nogice na puna stopala. Ne hoda već se tu i tamo digne na noge. A to dolazi skupa sa puzanjem. Kad dijete propuže počne se dizati. Ako sa 6 i pol puže pa šta ako se ponekad stane na nogice sama. Ne hoda.
    To je radila i moja curica pa nikad nikakav problem nije imala.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj KayaR prvotno napisa
    A malenu smo pustili da sve to uradi sama,mada je i ona pod povremenom kontrolom,za svaki slucaj.
    Svaka čast!!!
    S ovim se mogu složiti u potpunosti, već kad je se pustilo, bar da se drži pod kontrolom, jer nedaj Bože početka kakve male greškice, pod kontrolom se sve brzo riješi.

KayaR svaka čast!!!

ivy ajde mi nabroji kako idu razvojne faze i što im prethodi pa ću se nasmijati tek onda ovome s čime se ti ne bi složila, a nasmijat ću se jer samo puzanje ne može proći kako treba do stajanja, kamoli sve ostalo.
    A ako je vama super da dijete prođe sve faze razvoja u mjesec dana i digne se na noge, onda nemamo mi dalje što razgovarati.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a šta meni ima biti super?
    jesam rekla da mi je to kul i da je moje dijete najbolje?
    nisam. samo sam rekla da su se oba digla sa cca 6 mjeseci

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pepita nemogu te više čitati.
    Tko si ti da se prepireš i da pamet dijeliš?Jesi fizijatrica,doktorica?Molim te,ne pravi se pametnom.Rekla si svoje,i dosta te.Brani djetetu šta god te volja a pusti nas da odlučujemo kako ćemo i šta ćemo.Svoje si rekla,nemoraš ponavljat.
    A drska si za nevjerovat. :shock:

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pepita tvoji posprdni komentari svisoka, upakirani u celofan stvarno su prevršili svaku mjeru.
    evo ja se slažem s tobom, mi smo svi kad se uopće petljamo u raspravu s osobom koja se u sve kuži.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A ako je vama super da dijete prođe sve faze razvoja u mjesec dana i digne se na noge, onda nemamo mi dalje što razgovarati.[/quote]

A tko je rekao da dijete koje se stalo na nogice sa 6 i pol razvojne faze prolazi u mjesec dana?
    Moja je isto tako pa je puzala sljedeća tri mjeseca i prohodala sa 9mj i 19 dana kada se sama pustila.
    A moji dečki vježbači su puzali vojnički 2mj. a četveronoške 3 i pol mjeseca. Obišli sve parkove našega kvarta puzajući.
    Svi troje prohodali nakon 3 ipol mjeseca puzanja ili dečki čak 5 mjeseca ako uključimo i vojničko puzanje. Tj. jedan je puzao znači 6mjeseci. Prohodali sa 12mj i 1 dan, a drugi sa 12mj. i 10 dana.
    A u puzajućem vremenu su se dizali na noge uz namještaj ponekad što su fizijatri, fizioterpeuti i neuropedijatri hvalili.
    A ti to PEPITA blatiš ko da si ti doktorirala psihomotorni razvoj u djece.
    I svakom djetetu otprilike u prosjeku prođe 3 mj od puzanja do hodanja ili malo više.
    Tko priča o mjesec dana, haloooo?
    Ti Pepita imaš jedno dijete i to vježbača i ti zaista ne možeš da soliš pamet. I još nisi te struke!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadam se da cemo nastaviti razgovor u prihvatljivom tonu, nema smisla da kljucam temu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, cure, brisem sve postove koji ne doprinose konstruktivnoj raspravi.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •