Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Bijele fronte i tamno drvo, kakve pločice?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Bijele fronte i tamno drvo, kakve pločice?

Drage kreativke i kreativci, imam za vas izazov: kuhinja i kupaonica imale bi namještaj u bijelo-tamnosmeđoj kombinaciji. Stranice namještaja (i radna ploha) bile bi tamnosmeđe, a fronte bijele (vjerojatno one visokog sjaja).

Kakve bi pločice najbolje pasale?

U katalozima su uz takav namještaj obično svijetlosive, ali to mi je taaako dosadno i monotono. :/

Ponekad stave i intenzivno, jarko svijetlozelene koje mi na prvi pogled ne djeluju loše, ali bojim se da bi mi brzo dosadile; mm je pak totalno protiv te boje, jer kaže da je "sezonska", tako da svijetlozelena otpada.

Dakle, koordinate su sljedeće:
    1. oba prostora su mala, pa bi više pasale pločice svijetlih boja
    2. ne volimo jarke boje, pa ne dolazi u obzir crvena, jarkoplava i sl.
    3. bilo bi super da su pločice u oba prostora iste
    4. za kupaonicu je riječ o podnim i zidnim pločicama, a za kuhinju o podnim i o onom pojasu između radne plohe i gornjih elemenata. Naravno, ostaje otvorena i boja zida.

Imam i jedno pitanje: vidjela sam (ali samo u katalozima i salonima namještaja, ne i u nečijem stanu) da u kuhinje umjesto zidnih pločica stavljaju dasku odgovarajuće boje, vjerojatno komad iverala, i to mi ne izgleda loše, ali bojim se može li iveral podnijeti toliku vlagu i toplinu, dugoročno gledano?

Unaprijed hvala.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zelene

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na zid se može staviti isti materijal od kojega je i radna ploha; on je otporan na koješta

Sanja, ti mi se činiš kao klasičarka i ja bih tebi preporučila terakota pločice.
    Iako nas taj naziv asocira na boju cigle, može ih se naći u svim nijansama zemlje, pa bih ja tebi sugerirala one svjetlije, gdje boja nije monolitna.

u Ferotermu imaš fantastičan izbor, od skoro potpuno vijele do jarke terakote, ima i sa plavim preljevom, prekrasno izgleda.

uzmeš istu vrstu i za kupaonicu i za kuhinju, samo različitu nijansu i/ili dimenziju.
    ima ih i 10x10 i 15x15 i dalje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

(raspon boja je od skroz bijele do intenzivno narančaste i smeđe)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

imamo tu plocu kao od radne povrsine, samo je tanja. do sada (evo vec 3 godine) sve je ok.
    sto se tice boja, odlican mi je Aprin prijedlog.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mislim na plocu za onaj dio medju radne plohe i gornji elementi

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moja je kuhinja po tvom opisu vrlo slična tvojoj i mi imamo neke terakota pločice kako ti i Apri reče. Daju neku toplinu prostoru naspram tih tamnosmeđih i bijelih tonova.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala vam svima na odgovorima.

Mukica, sa zelenom se i ja igram već neko vrijeme, ali ne mogu se odlučiti koju bih nijansu stavila i koja bi bila razlika između poda i zida (ili možda ne bi bilo razlike?).

Apri, aha, klasičarka. Hvala ti na ideji za terakotu, no nisu li terakota pločice obično reljefne (onako malo "deblje", ako kužiš što mislim)? Ja bih skroz ravne, da su u razini s fugama i po mogućnosti sasvim mat. No, ideja sasvim svijetlih pločica u boji prirodnog svijetlog kamena (nešto kao boja slonovače, otprilike) mi se čini jako dobrom.

Arkana, hvala ti, drago mi je pročitati da se ploča dobro drži.

Hm. Nekako mi se čini da ću u kuhinju umjesto zidnih pločica staviti tamnosmeđi iveral, a na pod... ne znam... nekakve diskretne, sasvim svijetle pločice. Sad još ostaje otvorena boja zida.

Danas sam bila u Ikei i na samom ulazu su složili kuhinju vrlo sličnu onoj koju si ja želim, jedino je smeđa boja drveta bila nešto svijetlija od moje varijante, a zid u pozadini bio je prekrasne, jarke boje ciklame. Na prvi pogled malo, hm, šaka u oko, ali na drugo gledanje, prekrasno. Sad mi se čak ni ta varijanta ne čini nemogućom (znam da bi moje cure skakale od sreće ), ali moram si razmisliti - jarka boja, mala prostorija... Možda samo jedan ili dva zida, a ostatak u bijelu?

U jednom drugom dućanu sam uzela katalog kuhinja i sad vidim da tih ciklamastih zidova ima fakat dosta - možda se radi o sezonskom hitu ili čemu već (?!). Ali dobro izgledaju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imaš terakota pločica potpuno glatkih, najčešće nisu reljefne (samo tako izgledaju zbog neravnomjernosti boje)

ako se odlučiš za zalene pločice, s obzirom na bijelo-smeđu kombinaciju kuhinje... bojim se da ciklama ne bi išla
    ne zato što se boje međusobno ne slažu, nego zato što dvije jake i otvorene boje "upucavaš" u smirenu "klasičnu" kombinaciju bijele i smeđe.
    da je umjesto smeđe - crna, plava ili neka druga čista boja, onda bi moglo

ciklama (ili bilo koja druga žestoka boja) će odlično ići ako sa podom i zidom iznad elemenata ostaneš u prirodnim tonovima (bi li razmislila o mogućnosti postavljanja kamena na taj zid)

http://www.dekokamen.hr/images/proiz...aDekoHit/1.jpg

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, Apri, dobro si me skužila - ili ciklama + neutralno ili zeleno bez ciklame. Zajedno zelena i ciklama ne bi išle, ne-ne.

Razmišljala sam i o kamenom zidu, izgleda mi odlično. Reci, je l' to skupa varijanta?

Gledala sam na nekom stranom kanalu kako uređuju stan; u jednu prostoriju su stavili točno takav kameni zid, a u drugi ciglu, međutim, u oba slučaja se radilo o velikim pločama koje su se samo namontirale na zid. Znači, nije bio ni pravi kamen, ni prava cigla (tj. kako da objasnim... i cigla i kamen su bili pravi, ali nisu se stavljali jedan po jedan, nego su već bili na tim pločama). To je, naravno, bilo u Americi, pa nemam pojma bi li se tako nešto moglo kupiti kod nas. Postavljanje je bilo izuzetno jednostavno.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ovako...mi smo ti sad platili 5 kvadrata 2000 kn s montiranjem..doci ce nam njihov majstor i sve postaviti da mi ne zeznemo stvar

uzeli smo u ovoj firmi: http://www.rustik-kamen.hr/ ali ih imas vise..dekokamen, cro stone..treba malo prosurfati netom..sto ja nisam napravila mozda bi nasla i nesto jos bolje..a sad me strah pogledati da ne budem nezadovoljna odlukom

s obzirom da u kuhinji trebas manju povrsinu vjerojatno ne bi bilo skupo jedino sto trebas pitati kako se kamen pere ako je montiran u kuhinji jer je pretpostavljam blizu masnoce..kamen ti otprilike ide 3-5 cm u prostor, ovisi koji model izaberes..

meni se jako sviđaju pločice od terakote..cak su mi prekrasne one koje imitiraju sicilijanski stil sa malim dijelom di ubace mozaik..izgledaju vrhunski ako izaberes dobre..i u natur boji su mrak..
    sviđa mi se i ciklama zid jedino sto ti ta boja brzo moze dosaditi, inace izgleda super..osobno mi se vise svidja masna boja na zidu nego iveral barem od ponude koje sam vidjela..ovisi sad i o ukusu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    o velikim pločama koje su se samo namontirale na zid. Znači, nije bio ni pravi kamen,
    a nisi, valjda, mislila da bih ti preporučila slaganje kamena na kamen?!
    pa i ja živim u ovom stoljeću :D
    naravno da i ja preporučam ploče, ni ne kuži se

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Razmišljala sam i o kamenom zidu, izgleda mi odlično. Reci, je l' to skupa varijanta?
    skuplje od prosječnih pločica
    jednako skupo kao bolja klasa keramike
    vidim da rustikkamen ima sniženje u srpnju, pokušaj to iskoristiti

ako ne pronađeš onaj koji ti se sviđa, a da je u pločama, postavljanje "komadnog" nije problem, postavlja se kao keramičke pločice (mnogi ljudi si to sami postavljaju)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da..nazalost samo 3 su snizena..mislim da ti ti nece ni odgovarati osim eventualno cigle (meni ta ni nije nesto), ova ostala dva su ti 1. za fasadu, 2. je prekrasan ali za vece zidove i izlazi puno u prostor

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Glasam za kiwi zelenu (bez ciklame), možda čak umjesto pločica ono kaljeno staklo, mislim da anki i fidji imaju tako nešto...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e da..mutno kaljeno staklo je mrak..bolje nego plocice

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala vam svima.

Apri, a kako se taj kamen održava? Nekako mi se ne čini baš jednostavnim brisati svu tu masnoću i ostalo što se neminovno nakupi u svim tim silnim udubinama.

Znaš li mogu li se i cigle kupiti u sličnim pločama? (To me pak zanima za spavaću sobu, za zid koji je iznad uzglavlja, ali o tom potom.)

Piplica, na koju zelenu točno misliš? U kiviju ih ima nekoliko nijansi.

Kaljeno staklo isto nije loša ideja.

Inače, ne namjeravamo tako skoro ići u radove, zasad samo skupljam ideje i pokušavam si definirati što želim.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa imas ciglu u nekoliko boja..pogledaj na ovim stranicama..mislim da se ne radi o velikim pločama nego manjim koje slazu..meni dolaze postavljati u srijedu pa ti mogu napisati koliko je komplicirano postaviti sam..mislim da an rustik kamen stranici imas i video kako se samostalno postavljaju ploce

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

bas sam pogledala:
    http://www.rustik-kamen.hr/ugradba/uradi_sam/
    kod rustik kamena nisu ploce nego elementi koje između fugiras..

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Piplica, na koju zelenu točno misliš? U kiviju ih ima nekoliko nijansi.
    Odaberi neku nijansu koja se tebi sviđa, sve su nekako svježe i podignu prostor.
    Meni osobno se sviđa ona nijansa kao Granny smith jabuke, vedra, ali ne prejaka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a, neće li biti malo previše tamnosmeđeg, ako uz stranice namještaja i iveral ploča bude te boje? meni se više sviđa da taj dio bude u kontrastu od namještaja.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lore, vidjela sam, ta cigla mi se jako sviđa. Moram se sjetiti tog linka kad mi (i ako) spavaća soba postane aktualna.

Piplica, da, te svijetlozelene boje mm-u ne dolaze u obzir, tako da na žalost ništa od njih.

Val, pa mislim da neće. Još uvijek ostaje ostatak tog zida plus tri druga.

Evo, ova kuhinja ima, ako dobro vidim, iveral umjesto pločica (samo je u drugačijoj boji):

http://www.xxxlutz.at/imagemagick/me...oduct_main.jpg

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih ovakvu kuhinju!!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sanjo, ja sam gotovo sigurna kako je to kamen.
    a korpusi su zebrano.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri, slička je sitna i ja se stalno dvoumim je li kamen ili iveral (vidiš da je isti, samo druge orijentacije, kao i bočna daska).

Onih kuhinja koje sam gledala po katalozima nema na netu, a ja nemam skener.

Val, dobra je, ha?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, na gornjem linku ćeš vidjeti pod otprilike onakav kakav sam ti predlagala...
    http://comps.fotosearch.com/bigcomps.../u13217711.jpg

http://www.remodeling.hw.net/Images/...cm17-92863.jpg
    a na donjem kamen (samo bi tebi trebao puno svjetliji)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mrak mi je ta kuhinja..ako je to iveral povlacim da mi se ne svidjaju s iveralom iako mislim da tu bitnu ulogu igra i ta bocna daska okomita na to..
    sto ce cigle tice ako ti pase bijela pogledaj na rustik kamenu sad ti je na 40 %..nama se svidja ovaj drugi model bunjata za koji smo racunali da bi za sobu bio 6000 kn, sad bi cijena pala na 3500 s postavljanjem..jedino za nas nisam sigurna da li bi bilo too much jedan zidic u blagavaoni i zid u sobi da ne bi bio feelling da imamo flinstones kucu

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri, skužila sam o kakvim pločicama pričaš. Čine mi se malo reljefne ili ipak nisu? Ja bih da su skroz glatke, ali mat. Zapravo, vjerojatno ću se i odlučiti za takve, a boja će biti otprilike ova koju si stavila.

Što se tiče kamena, drage moje, moram vas razočarati (ma, i sebe). Prekjučer smo bili na doručku u jednom lokalu koji na zidovima ima svijetli kamen (baš u pločama, vide se konture, tj. fuge) i to je tako lijepo izgledalo... Ma, prekrasno! Ali je mm rekao da kamen ne dolazi u obzir, jer ga je sigurno teško održavati (imajući na umu masnoće, paru i ostalo). Sad mi zapravo ostaju pločice ili kaljeno staklo.

Lore, baš si me nasmijala s Flintstones kućom.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja imam narančaste pločice u kuhinji (dolje mat, a zid je sjajna, velike dimenzije, postavljene vodoravno)Inače je kuhinja wenge sa sivim,. Takve iste pločice ali u žutoj nijansi imam u kupaonici i jedne i druge su ok za održavanje i unatoč intenzivno narančastoj boji nisu nam dosadile, čak naprotiv, podižu atmosferu ako treba pošaljem na pp slike, čisto da dobiješ dojam

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj pužić prvotno napisa
    ja imam narančaste pločice u kuhinji (dolje mat, a zid je sjajna, velike dimenzije, postavljene vodoravno)Inače je kuhinja wenge sa sivim,. Takve iste pločice ali u žutoj nijansi imam u kupaonici i jedne i druge su ok za održavanje i unatoč intenzivno narančastoj boji nisu nam dosadile, čak naprotiv, podižu atmosferu ako treba pošaljem na pp slike, čisto da dobiješ dojam
    Joj zvuči mrak!
    Slikice tu?

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

stavim slike čim dođem doma i poslikam da vidite

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stavim slike čim dođem doma i poslikam da vidite
    Puno ti hvala!

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://public.fotki.com/puzic/kuhinja/

evo slike kako sam i obečala

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://public.fotki.com/puzic/kuhinja/

evo slike kako sam i obečala
    Hvala ti, pužić! Kuhinja ti je krasna.

Moja bi trebala biti puno, puno svijetlija, zapravo nešto poput negativa tvoje.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima ovdje meni stvarno krasnih kuhinja, vrijedi pogledati. Ja slučajno naletjela na stranicu:

http://zainteriora.net/index.php?opt...1&limitstart=0

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nijedna od ovih kuhinja nije ispod 50 kvadrata.
    da je taj isti namještaj u realnim hrvatskim stambenim okvirima, izgledalo bi puno lošije.
    ne može "noga lička - cipela bečka".

Sanja, te pločice o kojima ja govorim su potpuno glatke, samo neravnomjernost boje ostavlja dojam neravne površine.
    Kažem ti, odi u Feroterm i iznenadit ćeš se kako prekrasnih "rustik" pločica ima. baš za tebe klasičarku
    Ima, doduše, Villeroy&Boch savršenih, ali im je cijena višekratno veća od talijanskih ili španjolskih.

još jedna napomena za one koji kupuju pločice: nemojte bježati od kineskih!
    vrlo uspješno kopiraju zapadnjački dizajn, a cijene su - gotovo smiješne u usporedbi s drugima.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    još jedna napomena za one koji kupuju pločice: nemojte bježati od kineskih!
    vrlo uspješno kopiraju zapadnjački dizajn, a cijene su - gotovo smiješne u usporedbi s drugima.
    Tako je! A i keramika i Kina nekako idu skupa. Pa Englezi fini porculan zovu china!

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    nijedna od ovih kuhinja nije ispod 50 kvadrata.
    da je taj isti namještaj u realnim hrvatskim stambenim okvirima, izgledalo bi puno lošije.
    ne može "noga lička - cipela bečka".
    Da, ali možeš vidjeti kombinacjie boja materijala, što je na zidu, kakav materijala na podu, gdje staviti koji aparat itd.

Isto tako za sve druge dijelove stana.

Ja bar uvijek tako gledam kad promatram slike prostorija koje mogu naći na netu. Pa naravno da ne možeš to sve tako prekopirati ako su te kuhinje velike a ti imaš od 10m2. Ali pojedine dijelove uvijek možeš.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

evo cure..malo kasnim s odgovorom zbog mora ali evo izvjestaja..
    bili su mi ovi iz rustik kamena, zid izgleda super, ako mi netko na pp objasni kako staviti slike fotkati cu vam bas je zivnuo prostor, izgleda barem tri puta bolje nego prije..
    e sad, sto se postavljanja tice ja bi iskreno ponovo platila postavljanje s njihove strane, taj kamen dolazi u malim plocicama i slaze se na nacin da vi prvo pripremite zid (izbrusite ga ili izgrebete da se kamen moze primiti a na to ide impregnacija) nakon toga se pocinje slagati odozdo prema gore, lijepi se zamjesanim ljepilom i sve to ne bi bio problem da nije rezanja jer postoje cini mi se 4 dimenzije plocica i vrlo cesto se plocice rezu sto mi ne izgleda lagano a osim toga se pritom lako lomi pa treba imati iskustva..ovako su nam decki iz rustika sacuvali metar i pol kvadratni kamena, skoro nista nije polomljeno..doduse nemam pojma sto cu s tim kamenom ali rezultat bi bio bitno gori da smo radili sami..eto..jeste na kraju dosli do nekog zakljucka sto se kuhinje tice?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sanja,
    sad sam curama stavljala ovaj link, pa si mislim kako bi i ti mogla staviti fasadnu opeku.
    ok, oduzelo bi ti cca 13 cm prostora, ali je prekrasna

http://www.fortitudo.hr/fasadnaopeka.htm

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Eeee, lako kad imaš 10m2...
    A kad imaš samo jedan zid u trpezariji dug 320cm...
    E, tad se raspištoljiš
    vještičija kujna

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vještičice, ne razumijem
    pa 10 kvadrata je puno
    više od 320 cm po 60 cm visine

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

10 kvadrata površine poda, na tih 10 kvadrata sam mislila
    ja nemam ni blizu toliko
    nisam znala da se kuhinja računa po kubikaži iskoristivog prostora :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma kakva kubikaža
    ja mislila na onu "traku" od 60 cm između gornjih i donjih elemenata, o kojoj Sanja govori.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

A ja odgovarala na ovo:
    Citiraj ivancica prvotno napisa
    ... Pa naravno da ne možeš to sve tako prekopirati ako su te kuhinje velike a ti imaš od 10m2. Ali pojedine dijelove uvijek možeš.
    Jer ne da sam se nagledala raznih časopisa i web strana, i načešala ovo malo mozga uglavljujući sve što mi treba u kuhinji u 320cm (dužinskih!) I sve vrijeme bila neizmjerno zavidna onima koji imaju kuhinju koja je prostorija za sebe :smajlizelenodzavisti: , kao i onima koji imaju pristup raznoraznim varijantama uobičajenih kuhinjskih aparata (širi, uži, viši niži...) i kojekakvim gedžetima tipa Ikeinih. Sad već dosta toga ima i kod nas za kupiti, ali tad je vrhunski domet bio uski šporet i napa od 50cm

BTW moja "kuhinja" ima pločice od donjeg ruba elemenata do poda (koji je takođe u pločicama). Ne dopada mi se ideja o golom zidu (bez pločica) iza kuhinjskih elemenata. Valjda zato što se pločice (za razliku od golog zida) lakše peru, a i ne mogu se skvasiti ako, npr. suđerica naglo odluči bljunuti velike količine vode (iako to ne bi bilo nimalo lijepo od nje )

Podne pločice su nešto s čim sam i dan danas oduševljena - sive, industrijske 30x30cm, atestirane na prelazak natovarenog viljušakara Majstor koji ih je postavljao istupio je fleksu režući ih, obična "rezalica" za pločice nije im mogla ništa :shock: Ali zato je na njih ispadalo sve i svašta i još su čitave (za razliku od kupatilskih, koje su "regularne" - otkrhnuo se komadić kad mi je na pod ispala četka za kosu :mad: )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •