pa hodalica bi mozda jos i pogorsala stvar s nozicama...popravila sigurno ne bi...
pa hodalica bi mozda jos i pogorsala stvar s nozicama...popravila sigurno ne bi...
Moj mali je kad se rodio imao stopala izvinuta prema vani, to ti je zbog položaja u trbuhu. Uglavnom se samo ispravi, ali se mogu raditi lagane vježbice kruženja prema suprotnoj strani. Ne znam zbog čega misliš da su ti odmah trebali reći, to je normalno kod novorođenčadi.Sirius Black prvotno napisa
A usporedbu s hodalicom neću komentirati...![]()
kad sam rodila P hodalice su bile in. čak su ih pedijatri preporučavali. ona je super. nema nikakvih zdravstvenih problema. mislim da smo svi mi bili u hodalicama. J neću staviti u hodalicu, ne zbog toga jer je štetna jer nemam nikakva neugodnog iskustva s njom već stoga što kad je dijete u hodalici nekako preskoči period puzanja, bar je tako P. sad smo se opremili debelim pokrivačem 200x200 koji nam služi kao podloga, za sada samo za okretanje sa trbuha na leđa :D , a nadam se kasnije i za prve pokušaje puzanja. jako se veselim tome
Zato jer se pedijatrica na pregledu začudila da mi ništ nisu rekli. Rekla je da ju zabrinjavaju stopala, ali nek vježbamo pa ćemo vidjeti._Candy Candy_ prvotno napisa
I ja sam protiv hodalica da ne bi netko krivo shvatio. Htjela sam samo napisati da možda problem postoji i bez hodalice, pa ako se ne uoči na vrijeme, ispadne da je zbog hodalice.
Zato jer se pedijatrica na pregledu začudila da mi ništ nisu rekli. Rekla je da ju zabrinjavaju stopala, ali nek vježbamo pa ćemo vidjeti._Candy Candy_ prvotno napisa
I ja sam protiv hodalica da ne bi netko krivo shvatio. Htjela sam samo napisati da možda problem postoji i bez hodalice, pa ako se ne uoči na vrijeme, ispadne da je zbog hodalice.
sa uvrnutim stopalima prema unutra ne može niti u hodalici se oslanjati za guranjeSirius Black prvotno napisa
kod hodalice "hod" je ovakav:
-krene sa punih stopala i ostalo guranje ide na prstičima, lijevo-desno -naprijed u svim smjerovima
za "kretanje" je dovoljno da se malo odgurne od podloge
kad dijete normalno razvija hodanje prvo se uči puzanju i usput savladava pojam prostora
jača bedrene i guzne mišiče
čučnjevi (dizanje i spuštanje) vježba komplet mišiča potrebnih za hod , "nabija kondiciju"
za dvonožno hodanje je potrebno imati u ravnoteži 7 ravnotežnih točaka
to je složen proces
osim toga preko puzanja i čučnjeva dijete se uči pasti tj, kad osječa da gubi ravnotežu odmah pada na guzu ili se spušta na guzu
i tek onda slijedi hodanje
hodalica sve ovo preskoći
moja rodica (sad ima 40g) je bila u hodalici kao i ostali, kad je prohodala bez hodalice ona nije znala pasti, padala je na lice, bez refleksa da padne na guzu ili da povrati ravnotežu
ona je padala ko klada na prsa
onda su je učili da pada na guzu
prisilno je preskočila učenje padanja
Znači da se djecu ne "uči" hodati, odnosno ne stavlja ih se u hodalice i ne drži za rukice nijedno dijete ne bi preskočilo fazu puzanja? :?
Meni to zvuči smisleno...
Nama su u rodilištu samo usput spomenuli... 8)Sirius Black prvotno napisa
Ista stvar s mojim starijim... nisam znala ništa, dobiješ hodalicu na poklon, doktorica veli da može... ista doktorica koja mi je zeznula i dojenje prislinim razmacima od 3 sata i mali milijun drugih stvari...MGrubi prvotno napisa
![]()
moja mala nije nikad bila u hodalici pa ne puze..kakve to ima veze sa puzanjem :/
mozda je iz nekog drugog razloga preskocila razvojni stadij?elizabet20 prvotno napisa
naime nije hodalica jedina greska koju roditelji cine.
netko je gore napisao- dijete se NE uci hodat, ono samo uci. cim se mi upletemo, remetimo njihov put za koj su spremni.
sto ne znaci da dijete ne treba poticati (npr. igrackama na podu da puze, igrackama na ormaru da se dize....dijete se treba naucti ustajati iz iskoraka a ne se vuci, itd....)
pored svih informacija koje si mogla dobiti ovdje ili mozda kod specijaliste, tvoje je pravo i tvoja odgovornost donjeti takvu odluku.bfamily prvotno napisa
moja je povremeno bila u hodalici, i puzala je 100 na sat.elizabet20 prvotno napisa
gore sam editirala svoja nepostojeca slova I![]()
a iz kojeg drugog?
dijete mi je zdravo i ako ne puze nije mi smak svijeta.nek ne puze!! ona umijesto puzanja "hoda" na guzici i dode do cega hoce tak
a jel?leonisa prvotno napisa
![]()
to se zove privilegija... mi ne možemo editirat ni kad nam ode žbrlj![]()
zamisli moderatora koji pise necitljvo![]()
a zašto bih zamišljala?leonisa prvotno napisa
![]()
![]()
pa vidiš da "puže"elizabet20 prvotno napisa
, samo na guzi
polako , bude shvatila da postoji i drugi način, brži
nije baš pis-of-kejk priječi iz sjedenja u četveronoške položaj
mala ti je inovatorsnašla se
to je radila moja i imali smo velikih problema radi toga- ona se snasla i nje htjela puzati, samo je "guzlala". jedva smo uspijel na vjezbama ispravit greske.MGrubi prvotno napisa
no obavezno pazi da ti ne radi to sa nogicama u W tj.M polozaju.
jos uvijek muku mucimo sa tim sjedom i krivm hodom (nogica prema unutra)
sto se tice puzanja, ovo je citat s rodinog portala...dakle moze biti da neka djeca jednostavno ne puzu i to je to.Neka djeca preskoče ovaj uvodni period puzanja jer jednostavno ne vole ležati potrbuške. Najčešće se radi o djeci koja su previše zaokupljena promatranjem okoline i komuniciranjem s ljudima
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=170&Show=618
evo i cijeli link na stranicu
istina, ali je pozeljno da i zdrava djeca puzu, a pogotovo ona koja imaju neku smetnju ili dijagnozu.
znalo se dogoditi da fizjatar vrati djecu koja vec hodaju na propuzavanje.
kad kažem "puzanje" mislim u biti na četveronoške na koljenima i dlanovima kretanje
ma tara isto nema sanse da sad puze pravo kad je ovo guzlanje skuzila.a kak to mislis na m?ima ispruzene nogice,ali se ubiti krece sa stopalima..
joj,moram tocno provjeriti![]()
i kako ste to ispravljali??
mara pravilno puže (bar se nadam da je to pravilno), hoda uz namještaj i zidove, ali sjedi često u tom W položaju. jer to moram ispravljati?
takav da dijete sjedi tako da mu je guza između nogu koje su u položaju kao slovo W. Kleknite, pa pustite da vam noge odu u W a guze između.
Mi to zovemo 'kao palačinka' i upozoravamo Leu kad tako sjedne (što je vrlo često).
Znam da je to W sjedenje loše, ali ne znam zašto točno![]()
Ispravljam je ali ona to baš voli :/
raspon kukova se povecava, odnosno kuta kukica (npr. normalan je do 30 stupnjeva a od ovog je za 5 vse) sto moze cak rezultrati potrebom za novim kukom u starosti)
a ne
tara ima ispruzene nogice prema naprijed i tako guzla.to je ok