Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: "Neslana" so

  1. #1
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno "Neslana" so

    Malo mi je naslov neslan, ali ne znam kako drugačije da nazovem temu...

    Da li ste vi primjetili da je so koju koristite nedovoljno slana?
    Mi kupujemo tuzlansku, i u zadnje vrijeme sam počela primjećivati da, iako posolim i više (količinski) nego sam ikad solila, hrana bude neslana :?

    Imate li slična iskustva sa tom ili nekom drugom "markom" soli?
    Ako imate kakvu drugu so za preporučiti, otvorena sam za prijedloge.

    Dotuklo me što sam skuvala neslanu supu nakon što sam u nju stavila 6 (slovima - šest! :shock kašičica soli (kašičica mala, za promiješati kafu)

    Dodatno se brinem šta je dodato u so da se dobije na masi :?
    Jer ako toliko neslana, mora da je jedan dio mase NaCl zamijenjen nečim drugim, isto tako kristalnim, topivim i - neslanim ... :/ Čim?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    1,405

    Početno

    znaš šta vještičice : kao da mi čitaš misli, jučer sam mislila staviti tu temu, ali nisam stigla;koristim pašku sol i u zadnjih par mjeseci sam primjetila da se puno brže potroši , nije neka cijena, ali to mi je bio prvi pokazatelj, mene isto zabrinjava to "kemijanje" , ne želim ni pomisliti što bi sve moglo biti unutra :shock:

  3. #3
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    možda ste se samo "navikle" pa vam treba više
    isto kao i sa bilo kojim začinom
    tako je bar kod mene

  4. #4
    melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    ebay
    Postovi
    2,039

    Početno

    jeste provjeravale štitnjaču?

  5. #5
    anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    438

    Početno

    Ja sam odavno to primjetila za svaku vrstu morske soli, pa sam onda prešla na tuzlansku...i nisam primjetila da je "neslana" (ali nisam je skoro ni kupovala, meni sol duuuugo traje)

  6. #6
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Mislim da nije navika. Ima razlika u slanosti. Zadnjih nekoliko godina vrlo rijetko naiđem na sol koja je stvarno "slana". I ja se pitam zakaj.

  7. #7
    tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Iza...
    Postovi
    906

    Početno

    Ova tema ko da je stvorena za mene. Već duže vrijeme kuda hodam tud pričam o neslanoj soli. Nikad ne znam kolko soli da stavim, nekad je premalo, nekad previše. Čak i kod istih proizvođača. Najgore mi je kad negdje dodjem i trebam nešto posoliti, u pravilu uvijek presolim, jer više nemam osjećaj kolko treba soli staviti. A još gore mi je kad kuham negdje drugdje, a ne doma, tu sam izgubljena.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,948

    Početno

    ista stvar


    izraz prstohvat soli s ovom današnjom treba zamijeniti sa šaka soli

  9. #9
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    Meni se prije znalo dogoditi da neke marke morske soli nisu bile baš slane...ali u zadnjih par mjeseci mi stvarno se troši sol ko nenormalna. A koristimo samo Tuzlansku ili Pašku. A ja sam od onih koje bi mogle i totalno neslano jesti, ali dobro slano nikako...tako da nije do mog navikavanja sigurno

  10. #10
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Već sam bila odgovorila prije izlaska u šetnju, ali post izgleda nije prošao :/

    Elem, nemam problema sa štitnjačom, bubrezima i inim organima (Bogu hvala).

    Nije problem ni u količini soli koju stavljam u klopu, uvijek je minimalna i klopa je uvijek jedva slana. Tako oduvijek jedemo, skoro-pa-neslano.

    Problem je so.
    Oduvijek stavljam dvije narečene male kašičice na pun lonac supe sa mesom i povrćem. Uvijek je supa bila skoro pa neslana, baš kako i jedemo. Ali je odnedavno počela bivati potpuno neslana. Pa sam mislila da sam stavila previše vode, pa nije ni to. Na kraju sam nekoliko uzastopnih dana kad kuvam supu probala prvo sa tri, pa povećavala, do jučerašnjeg pokušaja sa šest. Sad je bila skoro-pa-neslana nakon šest kašičica.
    I nije samo meni neslano, svima je.
    To me debelo zabrinulo. Ne zbog cijene soli i količina koje trošimo, nego zbog sastava koji vjerovatno nije ispravno deklarisan.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    I ja sam primjetila tu neslanost. Ja volim slano , ali se kontrolirm radi ostatka obitelji. MM je zaključio da sam promjenila navike soljenja zbog klinaca, a ja tjeram po starom, ali se jela ne zasole. Tako da htjela-ne htjela kuham neslano.
    Koristim tuzlansku sol.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    nisam promjetila , ali sam se sjetila nečega
    Prije nekoliko godina moj svekar presolio meso na svinjokolju , bilo je
    sve redom preslano .On se branio da nije kriv , da je sol bila preslana , mi smo se na račun toga zezali... a sad čitam da je to stvarno moguće :?

  13. #13
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Sad izguglah da je sadržaj NaCl u jestivoj soli (table salt) u jako širokom rasponu od 60 do čak 99% NaCl
    Tek sad ništa ne znam :?
    Koiko se sjećan na kutiji tuzlanske soli je pisalo koliki je taj postotak, ali sad nemam kutiju da budem sigurna šta tačno piše...

    Svejedno, sutra svakako moram u kupovinu soli, kuva se zimnica pa je ponestalo
    Javim se sutra sa više informacija o natpisima na deklaracijama i slanosti različitih soli koje se mogu kupiti u nas

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    66

    Početno

    Meni su u bolnici prije porod, kad me tlak nesto zezao rekli, da se treba kuhati neslano i na kraju posoliti, da se onda kao manje treba soli jer ostane slanije.

  15. #15
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Kod nas nema neg' domaće
    Samo i isklučivo tuzlanska so, u običnoj i morskoj varijanti.
    S obzirom da je Tuzla jako, jako davno bila blizu mora, morsku sam varijantu ipak preskočila

    Elem na ovoj običnoj stoji ovako:
    Proizvedeno uparavanjem prirodne slane vode
    Sadrži 99-99,5% čistog natrijum hlorida
    Jodirana sa kalijum jodatom (KJO3) u količini od 20-30mg joda po kilogramu soli.
    Dodano sredstvo protiv zgrudvavanja soli E-536 max. 10mg/kg soli
    E-536 je kalijum ferocijanid

    Nisam ni malo pametnija po pitanju neslanosti jestive soli :/

  16. #16
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Koristim samo pašku sol. I isto sam skužila da stavljam više nego ikad.

  17. #17
    sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    372

    Početno

    koristim samo pašku sitnu sol - sve drugo mi je neslano, ali s ovom nemam problema.

  18. #18
    anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    moj dom
    Postovi
    395

    Početno

    Citiraj sunca prvotno napisa
    koristim samo pašku sitnu sol - sve drugo mi je neslano, ali s ovom nemam problema.

    meni je ova najbolja - kupila sam nekoliko puta sol od različitog proizvođača i to nije ni slično jedno drugome

    ko kad sam jednom kupila šećer u mađi - kolači su mi bili dijetni 8)

  19. #19
    lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    1,328

    Početno

    hm,stvarno...ja koristim biljnu sol,ali kad sam radila neki dan kiflice stavila sam pašku sol po receptu,obično mi bude i preslano,ali kak sam radila za obitelj koja voli slanije ostavila sam tako.i bile su odurno bljutave kao da nisam stavila ni gram soli. :/ hmm....

  20. #20
    slonić tonić avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    149

    Početno Re: "Neslana" so

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Mi kupujemo tuzlansku, i u zadnje vrijeme sam počela primjećivati da, iako posolim i više (količinski) nego sam ikad solila, hrana bude neslana :?
    isto ovako ... baš neki dan govorim MM da mi je u zadnje vrijeme čudna ova sol, nekako mi je bljutava, nikako da dovoljno posolim.

    Mislila sam da je do mene ali sad vidim da nije

  21. #21
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    krasno, prvo saznam da paška sol uopće nije sa Paga, a onda tu i da sol možda i nije sol

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •