Imam curicu od 6 godina koja ima 32 kilograma. Visinu ne znam, ali dosta je visoka, uglavnom visa od svojih vrsnjaka. Sta kad predje tezinu od 36 kg, a bude imala 7, 8 ili 9 godina?
Hvala
Imam curicu od 6 godina koja ima 32 kilograma. Visinu ne znam, ali dosta je visoka, uglavnom visa od svojih vrsnjaka. Sta kad predje tezinu od 36 kg, a bude imala 7, 8 ili 9 godina?
Hvala
pa u biti bi trebala sjediti na boosteru dok ne naraste do 150 cm ili po HR zakonu do 12 godine.
Po zakonu je obavezna biti u sjedalici do 5 g. a poslije mora biti vezana pojasom.
Ako sve preraste, onda samo pojas.
(5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.
Pa da li dijete moze sjediti u busteru bez naslona kad predje 36 kg?
Jer na sjedalici pise da je do 36 kg.
Ja ne vidim razloga zašto ne bi moglo. A mora sjediti na boosteru (posebnom postolju kako se spominje u članku zakona) do visine od 150 cm.Pa da li dijete moze sjediti u busteru bez naslona kad predje 36 kg?
Jer na sjedalici pise da je do 36 kg.
Zato što su većina AS grupe III atestirane samo do 36 kg ali većina djece sa 36 kg bude viša od 150 cmBarbi prvotno napisa
Slažem se. Ali kada razmišljam zdravorazumski, bitnija je visina djeteta jer ako dijete nije dovoljno visoko pojas koji mu ide preko vrata može ga ozlijediti više nego što bi mu moglo potencijalno naškoditi da sjedi na boosteru sa višom kilažom od atestirane.Zato što su većina AS grupe III atestirane samo do 36 kg
Ne mozes koristiti autosjedalicu koja ide do 36 kg za dijete koje tezi vise od 36 kg.
Kad dijete dode do 36 kg, ukoliko ne mozes naci booster koji ide do vece tezine, dijete se treba vezati direktno pojasom. Gracovi boosteri u sj. americi idu do 45 kg. Neznam jel im je to gornja kilaza i u Europi.
Ancčce, a što napraviti ako je dijete teško a nedovoljno visoko? Kod nas nema na tržištu boostera za veću kilažu od 36 kg. Osim onih po 30 kn iz trgovačkih lanaca na kojima ni ne piše za koju su kilažu. :/
E vidiš,moj Domagoj ima 150,36 kg, i 9,5 g , zakoni su glupidaddycool prvotno napisa
Ako prelazi 150 cm može bez sjedalice.kinder prvotno napisa
e sad, nisu zakoni glupi nego je konkretno jedan članak ovog zakona glupkinder prvotno napisa
![]()
neki zakoni definiraju prelazak u vezanje s pojasom dovoljnom visinom a neki, kao npr. naš godinama a to baš nije najbolje rješenje.
no prilično sam siguran da ti nitko neće naplatiti kaznu ako Domagoja vežeš pojasom bez postolja.
ovo je vrlo škakljivo jer to što si napisala je protuzakonito u HR i ja to ne bi preporučio. također mi nije skroz jasno kako komad stiropora koji samo služi da bi pojas išao ispravnom putanjom može izgubiti svoju svrhu kad dijete ima 37 kg?Ancica prvotno napisa
Stvar je u tome da ni ti ni ja ne mozemo preporuciti nekome da koristi autosjedalicu van njenih parametara za koristenje.
Sto se tice zakona, ovo je problem sa zakonom s kojim su oni koji su ga odobrili, i u tijelu koje ga je pripremalo i u saborskim odborima na koje je isao prije izglasavanja, upoznati i svejedno zakon prihvatili takvim kakav je. Mi (u Rodi) smo pokusali utjecati na promjene u toj odredbi al nismo bili uspjesni.
Ako policajac zaustavi roditelja i zeli ga kazniti po toj odredbi, roditelj moze pokusati objasniti zasto njegovo dijete nije vezano u pomocnom postolju, a ako ne uspije, moze se obraniti na prometnom sudu.
Ovdje je problem i s hrvatskom i s europskom regulativom. S hrvatskom u gore navedenom smislu, a s europskom u kontekstu striktno definiranih tezinskih granica za autosjedalice, od kojih je najveca 36 kg, pa tako autosjedalice koje su od istog proizvodaca i istog modela na jednom trzistu su deklarirane da idu do 45 kg, a na drugom da idu do 36 kg.
Al ja nisam njihov proizvodac i ne mogu reci nikom da medu njima fakat ne postoji razlika i da je booster sasvim ok koristiti van njegovih tezinskih/visinskih parametara i/ili da je to sigurnije od samog pojasa.
Trebamo zapamtiti da je svrha boostera da postavi pojas preko djeteta na pravilan nacin. Ako dijete tezi 36 kg/visine je preko 150 cm i preraslo je booster, i istovremeno mu pojas odgovara bez koristenja boostera (vidi donje uvjete), onda je sasvim ok da se veze pojasom.
Slazem se, to se protivi zakonu kako je trenutno napisan, ako dijete ima manje od 12 godina, i tu roditelj mora odluciti sto ce odabrati.
A sto se tice uvjeta za pojas: Kada dijete sjedi ispravno na sjedistu vozila, sto znaci da mu je straznjica skroz pri naslonu sjedala
- koljena trebaju biti presavinuta preko ruba sjedala
- donji dio pojasa treba lezati nisko preko zdjelice
- gornji dio pojasa treba lezati preko sredine ramena djeteta
- sredina usiju nije visa od vrha naslona sjedala/stitnika za glavu
Ja pak tražim autosjedalicu za moje djete ali ne nalazim ništa što mi je sigurno.... Djete je dijete sa cp pa će joj uvijek trebati svi pojasevi kao malim bebama....
uh, ima ona jedna organizacija u hr koja se bavi potrebama roditelja djece s posebnim potrebama i koja ima popis proizvodaca as za djecu s posebnim potrebama i gdje se mogu kupiti...
potrazim pa stavim![]()
Biti ću ti od srca zahvalna, za taj popis...
Evo, nasla sam. Udruga OKO za djecu i roditelje djece s posebnim potrebama pisala je svojedobno (negdje pocetkom 2008) HZZO-u apel da se autosjedalice za djecu s motorickim poteskocama uvrste u popis ortopedskih pomagala. Neznam kako je taj zahtjev zavrsio (sjecam se da smo im iz Rode pisali pismo podrske njihovom apelu).
Pismo HZZO-u, zajedno s popisom modela i proizvodaca autosjedalica za djecu s motorickim poteskocama mozes naci na njihovom portalu www.udruga-oko.hr pod gumbom Dokumenti, u dokumentu Zahtjev za autosjedalicama.
Nadam se da to pomaze.
I de javi, ako ces kontaktirati OKO, jesu li bili uspjesni kod HZZO-a.
Ovo u stvari zasluzuje zasebni topik, koji mozda vec i postoji. Potrazit cu pa skopirat info i tamo ako vec nije tamo.
Ancice, ti si se u ovome što si pisala najviše osvrnula na zakone. Tu se slažemo da je u Hr zakon dosta nespretno sročen i da godine djeteta nisu bitne već visina i težina, tu se slažemo. Međutim, mene zanima kako se dijete može sigurno voziti ako nema potrebnu visinu da se vezanjem samo pojasom auta postigne da pojas ide preko ključne kosti a ne preko vrata. Ovo se odnosi naravno na onaj slučaj kad dijete ima preko 36 kg a visoko je npr. 130 cm. :? Kako ispravno namjestiti putanju pojasa bez boostera?
Ja razmišljam kao daddy, ne vidim kako podložak pod guzom može naškoditi djetetu koje ima 37 kg? Stavimo sad malo na strano ono strogo pridržavanje uputa proizvođača.
Nisu baš rijetke situacije kada su teorija i praksa u raskoraku.