Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: niski trombociti - epiduralna???

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno niski trombociti - epiduralna???

nisam uspjela ništa naći o tome, pa molim da mi se jave trudnice koje su u trudnoće imale niske trombocite, a ipak dobile epiduralnu...da li je to moguće??

naime, dr mi kaže da u petrovoj mnogi anesteziolozi dvoume oko davanja isteako su trombociti sniženi, a meni su od početka dosta niski...donja granica je 150, meni je oko 110-120 najviše...

ima li nekog s tim iskustvom ili da zna nešto o tome??

HvALA!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nemam iskustva s epiduralnom, ali imam s niskim trombocitima.
    Kod mene je neki autoimuni uzrok, uglavnom ako mi antiTPO (antitela stitnjace) rastu, trombociti mi padaju, i obrnuto.
    Meni je dr rekla da je sve do 80 ok, i to je vise puta ponovila.
    I ginekologinja i endokrinolog su mi rekli da je definitivno autoimuno, ali da bi hematoloska ispitivanja bila duga, i pitanje je da li bi se pronasao uzrok, tako da ne moram nista dok nemam tegobe i broj je iznad 80.

E da, i u trudnocama bi obavezno malo pali trombociti. Isto tako nesto kao kod tebe. Na pocetku oko 140, a pri kraju oko 100.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a jesi li tražila, odnosno dobila epiduralnu tokom poroda??

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nisam trazila, ali mi je ta ista ginekologinja nudila oba puta.
    Verovatno ne bi nudila da ne moze, ona od pocetka zna za trombocite, a radi u porodilistu u kom se 15 godina daje epiduralna.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ma da?? hvala ti puno na odgovoru!!!

a jel iam nekog s niskim trombocitima, a rodio je u petrovoj+dobio epiduralnu??

iitko?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a kakvi su ti drugi parametri koagulacije? PV,INR,APTV
    što je uzrok tvoje trombocitopenije?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    Verovatno ne bi nudila da ne moze, ona od pocetka zna za trombocite, a radi u porodilistu u kom se 15 godina daje epiduralna.
    isključivo anesteziolog odlučuje o kontraindikaciji za epiduralnu analgeziju i/ili anesteziju
    lege artis je ne raditi epiduralnu ukoliko svi parametri koagulacije nisu uredni,pa me malo čudi stav tvoje ginekologice

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    a kakvi su ti drugi parametri koagulacije? PV,INR,APTV
    što je uzrok tvoje trombocitopenije?
    mislim da to nisam radila...osim ako to nije uobičajena procedura kod krvne slike?? ali imam pdw, mpv i p-lcr parametre...jel to to ili nije? :?

hematologica rekla da vjerojatno imam inače dosta niske, odnosno kod donje granice trombocite, pa se sad to u trudnoće dodatno malo spustilo, ali ništa strašno...nekakv točan uzrok...nije spomenut :/ , a i za daljnje pretrage je rekla da bi se radile ukoliko se spusti ispod 100...a nije..

najnoviji nalaz od jučer: trombociti: 121 (158-424), pdw: 15.3, mpv: 11.5, p-lcr: 0.381

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

isključivo anesteziolog odlučuje o kontraindikaciji za epiduralnu analgeziju i/ili anesteziju
    lege artis je ne raditi epiduralnu ukoliko svi parametri koagulacije nisu uredni,pa me malo čudi stav tvoje ginekologice
    Vise puta su mi radili razne druge analize vezane za koagulaciju, i kod mene je sve ok sto se toga tice, jedino je ostao neispitan autoimuni kontekst svega toga.
    Dr mi je nacelnik porodilista, znam da ona ne odlucuje, ali nije ni bas tako nepovezana s tim, zato sam i napisala.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni cak upozore da to nije trobocitopenija, ako su trombociti iznad 100. (a najcesce su bili oko 104, 105...)
    Ja inace imam i isto tako blagu leukopeniju.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kudri,vidim da brojiš sitno do poroda
    zašto ideš kod hematologa?
    budući da nemaš baš puno vremena,napravi u ponedjeljak i ove nalaza koje sam spominjala (ne samo zbog epidurala)
    120 su ti T (kli kli trombocitopenija je čim su trombociti ispod referentnih vrijednosti,samo se ne radi ništa kada su 120,a na 50 se već daje transfuzija T) i sumnjam da će ti netko dati epiduralnu na tu količinu i pogotovo jer ne znaš etiologiju (kako ti hematolog to nije ispitao??) budući da je poremećaj koagulacije apsolutna kontraindikacija za epiduralnu jer može izazvati fatalne komplikacije
    najpametnije ti je da potražiš nekog od anesteziologa u bolnici u kojoj ćeš roditi i čuješ njegovo mišljenje (nemoj se ustručavati, anesteziolozi su uvijek frendly nastrojeni prema pacijentu i biti će ima drago pomoći;ovdje gdje se voli pljucati po dr,nisam još pročitala takav stav prema anesteziologu)

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ma da fatalne posljedice???? kakve??? ajoj...

kod hematologice sam bila na početku trudnoće i tada je rekla neka svaki mjesec radim krnu sliku i ako padnu ispod 100 da dođem opet...nitko mi nikad nije spominjao te testove koagulacije...a gdje da to napravim?? da ide po uputnicu kod svog gin i onda dalje gdje me uputi ili da prvo posjetim nekog anesteziologa?? sad sam totalno zbunjena...

ali hvala na pomoći i uputama!

mamal avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja sam dobila epiduralnu. jedino što su me pitali anesteziolozi jest jesam li alergična na neki anestetik.
    na tečaju smo čuli sve o epi i nije mi jasno kako koagulacija može imati utjecaja na to dobiješ li epi ili ne.
    epi se daje u prostor između kralješka i leđne moždine, ne u krvotok. to je blokator receptora boli (boli te, ali ti nije došlo do mozga da te boli)
    anesteziolog na predavanju je rekao kako jedino može niski tlak smetati, ali kako se dobije infuzija (ja imam niski tlak i dobila sam dvije boce) i nema problema...
    zato, pričati sa anesteziologom prije nego se prepadneš, epi je super stvar

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kudri,pod fatalne komplikacije mislila sam na epiduralni hematom
    trauma koju mogu uzrokovati sama igla ili insercija katetera na epiduralne vene često uzrokuju krvarenje koje je najčešće malo i spontano prestaje
    incidencija je 1:200000,ali se najčešće događa kod osoba sa poremećajima koagulacije
    ono što će uzrokovati epiduralni hematom je kompresija neuralnog tkiva i inzult i ishemiju kralješčine moždine
    jedina th je hitna kirurška dekompresija inače ostaju trajne neurološke posljedice

mamal,loše je da su te jedino pitali da li postoji alergija na anestetik jer se OBAVEZNO pita da li postoji nekakva sklonost krvarenju
    kod trudnica se ne radi screening preoperativno,ali ako u anamnezi postoji neki poremećji koagulacije onda se ta činjenica ne ignorira
    i ne,nije točno da može smetati samo niski tlak ali to sad nije tema pa neću o tome (ali je šteta da na tečaju daju tako polovične informacije)

trombociti u trudnoći padnu za oko 10%
    tri su uzroka trombocitopenije
    1.njihovo smanjeno stvaranje
    2.povećana sekvestracija u slezeni
    3.povećana destrukcija (viralna infekcija-HIV,citomegalovirus,hepatitis B; malignomi,kolagena vaskularna bolest; lijekovi-heparin,digitoxin,thiazidi; multiple transfuzije krvi)
    neću te više zamarati s trombocitopenijom
    smatra se da je broj trombocita iznad 100000 uglavnom dovoljan za adekvatnu hemostazu,što ti i imaš; ali u slučaju komplikacije -ipak imaš i trombocitopeniju zato nije lako za odlučiti

laboratorij možeš napraviti i kod svog obiteljskog dr
    T,VK (vrijeme krvarenja)i ukoliko to rade i analiza funkcije trombocita
    PV;(INR),APTV,TT
    s tim nalazima javi se anesteziologu pa ćete naći najidealnije rješenje za tebe

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamal prvotno napisa
    zato, pričati sa anesteziologom prije nego se prepadneš, epi je super stvar
    eto, imate sreću pa se na topic javila vrhunska anesteziologinja.
    pa s njezinim savjetima radite što hoćete.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

svakako ću u ponedjeljak pitati doktora više o tome, te napraviti detaljnije pretrage...

hvala puno princess puffy!!

mamal avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

mamal,loše je da su te jedino pitali da li postoji alergija na anestetik jer se OBAVEZNO pita da li postoji nekakva sklonost krvarenju
    kod trudnica se ne radi screening preoperativno,ali ako u anamnezi postoji neki poremećji koagulacije onda se ta činjenica ne ignorira
    i ne,nije točno da može smetati samo niski tlak ali to sad nije tema pa neću o tome (ali je šteta da na tečaju daju tako polovične informacije)
    vjerojatno nas nisu htjeli opterećivati sa specifičnim situacijama, a mislim da se ti podaci o koagulaciji vide iz trudničke knjižice, tj. onog nalaza krvi koji se napravi odmah po potvrdi trudnoće?

Sorry, reagirala sam na ono fatalne posljedice, jer znaš da žena koja upravo ide roditi misli na svoje dijete najprije i sva je u panici.
    ali, evo, drago mi je da si sad sve objasnila, pls, no hard feelings

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mamal, se vidi???

inače sam izvan sebe, em ovi trombicti, em meningitis u petrovoj...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj kudri prvotno napisa
    mamal, se vidi???

inače sam izvan sebe, em ovi trombicti, em meningitis u petrovoj...
    za trombocite se ne brini
    ništa ti neće biti s 120 000

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

princess puffy, na ove moje trombocite svaki je lekar odmahivao glavom u smislu da to nije nista, zato sam ja tako to opisala.
    a za epidural me majke mi nekoliko puta pitala...

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

e da, sad sam provjerila i vidim da sam sve te testove koagulacije radila na početku trudnoće i bili su u granicama normalnih vrijednosti (piše na nalazu), ali su trombociti onda 149

da radim ponovno te testove?? ma da, ne brinem se zbog samih trombocite, već nemogućnosti dobivanja epiduralna..što ako mi bude jaaaako trebala,,,

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

princess puffy, na ove moje trombocite svaki je lekar odmahivao glavom u smislu da to nije nista, zato sam ja tako to opisala.
    a za epidural me majke mi nekoliko puta pitala...
    ma vjerujem ti

kao što sam negdje gore već napisala, vrijednosti T veće od 100 000 smatra se da su dovoljne za njihovu funkciju u primarnoj hemostazi,ALI ...referentne vrijednosti su od 150 000

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj kudri prvotno napisa
    e da, sad sam provjerila i vidim da sam sve te testove koagulacije radila na početku trudnoće i bili su u granicama normalnih vrijednosti (piše na nalazu), ali su trombociti onda 149

da radim ponovno te testove?? ma da, ne brinem se zbog samih trombocite, već nemogućnosti dobivanja epiduralna..što ako mi bude jaaaako trebala,,,
    gledaj,sad kad smo već čačkali mečku; ponovi te nalaze
    da budeš mirna ti, a i da možeš pokazati anesteziologu pa da zna s čim može baratati
    još jednom napominjem da ti ta vrijednost T nije za nikakvu paniku

jednako učinkovito (skoro) kao i epiduralna je kakva je situacija u tvojoj glavi
    ako je tu spremno sve za bebača, zaboraviti ćeš na epiduralnu i neće ti nimalo trebati

moj savjet je doći u bolnicu (naravno,ako mogućnosti to dopuštaju) što kasnije, prohodati one prve trudove u društvu najmilijih i doći tek na sam finiš u rađaonu

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam imala smanjen broj trombocita zbog tromboflebitisa (još sam primala heparin) al ne sjećam se točno koliko, mislim oko 120, dobila sam epiduralnu u drugoj fazi mog dugog poroda (koja ga je još dodatno usporila).

Nisam imala nikakav hematom (dapače dobro je prošlo, inače sam prije poroda bila njen žestoki protivnik) al je jedna cura bila tad u bolnici koja je imala isto probleme s koagulacijom i venama kao i ja i dobila taj hematom od epiduralne.

Moj jedini savjet ti je slušaj našu princess_puffy i nećeš fulat.
    Princess puffy ti si meni zakon, strašna si i pomogla si mi puno pred moj porod.

Kudri, sretno sve će bit dobro vidjet ćeš!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •