Niska kiselost u želucu (
hipoklorhidrija) stanje je koje se javlja kad ljudsko tijelo nije sposobno proizvoditi odgovarajuće količine želučane kiseline. Niska kiselost u želucu neizbježno i dramatično utječe na probavu i apsorpciju većine hranjivih tvari neophodnih za zdravlje. Većina minerala, uključujući i tako važne kao što su željezo, cink, kalcij i vitamine B kompleksa (folnu kiselinu i druge) treba određenu količinu želučane kiseline da bi uopće mogli biti apsorbirani. Bez želučane kiseline, neizbježno dolazi do nedostataka hranjivih tvari koji vode do bolesti.
Pored apsorpcije, želučana kiselina ima mnoge druge važne funkcije. Na primjer, želučana kiselina trebala bi uništavati sve štetne mikroorganizme, patogene bakterije, parazite i njihova jajašca, te gljivice koje uđu u tijelo kroz usta. Zbog toga, kod nedostatka želučane kiseline ne postoji barijera protiv parazita.
Razgovarala sam s gastroenterologom koji uzima uzorke želučane kiseline od svojih pacijenata i često pronalazi raznovrsne parazite koji bujaju upravo tamo gdje bi trebali biti uništeni. Već samo zbog tog razloga htjela bih da je moja želučana kiselina jaka.
Želučana kiselina pomaže kod probavljanja velikih molekula bjelančevina. Ako je razina želučane kiseline niska, nepotpuno probavljeni dijelovi bjelančevina apsorbiraju se u krvotok i izazivaju alergije i imunološke poremećaje.
Prirodna razina solne kiseline (HC1) opada sa starošću osobe, posebno nakon četrdesete. Tada većina ljudi počinje dobivati sijede dlake kao rezultat nedostatka hranjivih tvari uzrokovanog sniženom razinom želučane kiseline. Razina solne kiseline može se početi smanjivati i ranije ako zlostavljamo svoj probavni trakt, ili cijelo tijelo, suvišnim količinama hrane, upotrebom kemikalija i stresom. Prejedanje, posebno pretjeran unos masti i bjelančevina, iscrpljuje stanice
stjenke želuca koje luče HC1…
…Razgovarala sam s jednim liječnikom iz Rusije i zaintrigiralo me kad sam otkrila kako tamo testiraju hipoklorhidriju.
Zatraže od ljudi da popiju četvrt šalice soka od cikle i provjere hoće li se boja njihovog urina ili stolice imalo promijeniti prema boji cikle. Pazite sad! Ako se promijene, onda da, vaša razina želučane kiseline je niska.