-
okreće riječi
Kopala sam po pretražniku i tražila ali ne nađoh ništa slično, ako postoji uputite me...
N je sad 2.5god, priča naveliko, svladala je sva slova, čak i "r" prije par mjeseci ali okreće neke riječi (otiša-oštia, šporko-porško, zelena-zenela i sl). Neke riječi je s vremenom počela pravilno izgovarati, kad razdvojimo na slogove dobro ponovi ali riječ opet obrne. Prije bi je ispravljala i ponavljala joj kako se ispravno kaže ali u zadnje vrijeme mi na to zna reći: neću ti ja to reći pa kao da je zasmeta što je ispravljam tako da sam prestala s time. Ne želim napraviti goru stvar :/
Ima li tko sličnih iskustava i kako ste reagirali? Kada su prestali s time?
-
nasa e. je dugo tako neke rijeci izvrtala, ja bi svaki put ponovila ispravno ali ispalo je jos gore. primjer : beger. ona bi rekla mager, ja kazem ne, nije mager, nego b bager a ona ponovi mager b
klopovac (poklopac), čepek (kečup),...neznan, vise sam zaboravila... uglavno, ono sto sam htjela rec je da je sama nakon nekog vremena skuzila i pocela pravilno govorit.
-
moj je isto u toj fazi: gona-noga, puka-kupa....
-
-
E, da...sjetila sam se...danas joj se pokravila pizura (pokvarila frizura)
-
Ja još nemam tako veliku pričalicu pa ti nemam šta reći iz iskustva. Ali sam čitala da je pogrešno djecu ispravljati kada nešta krivo kažu u stilu: "Ne kaže se tako, nego ovako!", nego da se treba ponoviti istu rečenicu koju je dijete reklo, ali na ispravan način. Neka me iskusnije forumašice isprave ako sam nešta pobrkala
-
izvrtanje rijeci na taj nacin je disleksija. sada samo ne znam kada se disleksija kao takva moze pojaviti?? odnosno, da li se radi o njoj vec kod tako male djece?
ja sam ju imala kao mala. gdje smo zivjeli nije bilo logopeda i sve se ispravilo samo....
nisam te struke, pa nek se strucniji jave.
moj savjet - napomeni pedijatrici... mozda vas posalje logopedu
-
Meni je to slatko i mislim da je rano za zabrinutost-ali JA nisam stručnjak, pa traži stručni savjet ako misliš da treba. Ja bih mirno djetetu katkad ponovila kako se ispravno kaže. Npr. kad reče pizura, kažeš, ahaaaa
misliš na frizuru, da to mi je nova frizura, jel lijepa
-
mislim da je to normalno i da će proći (u većini slučajeva) samo od sebe, kad bude vrijeme za to.
Kod nas toga isto ima koliko hoćete (2 g i 1 mj), i ne ispravljam. Zapravo nekad ispravim (slično kao što kaže makita - aha, to misliš) a nekad svi skupa počnemo iz štosa govoriti kao ona. Nepedagoški, ali je slatko. Odlučila sam se ne brinuti oko toga još dosta vremena.
Par primjera:
ručak - ukač
nazad - nakac
ispod - ipsod
mačka - makča
majko - makijo
to majko je uveo mm da me provocira, a sad sam makija... kad je ne slušam viče makijoo
-
I moj D.je dosta dugo izgovarao izvrnuto mnoge reci.
Vecinu sam zaboravila,ali bilo je
haljina-hanjila,poklopac-klopotac....no,nije me to previse brinulo.
U jednom trenutku(sa oko 3g)je poceo da zamuckuje,e to me je vec jako zabrinulo.
Odvela sam ga kod logopeda.
Teta je rekla da tako maleno dete ni slucajno ne treba zaustavljati u govoru,i traziti da ponovi tacno,tako samo potenciramo problem i rusimo samopouzdanje.
Vec,dati mu dovoljno vremena da izgovori sta zeli,s paznjem ga slusati i s njim razgovarati pazljivo i razgovetno,da moze jasnije i bolje da cuje svaku izgovorenu rec.
I da ce proci samo od sebe.
I proslo je,vrlo brzo :D
-
disleksija i dislalija nemaju veze s izgovorom rijeci, nego s pisanjem i citanjem procitanog. a kod male djece se tako nesto ne moze dijagnosticirati. normalno je da djeca izvrcu rijeci (imate i na topicu "biseri" nekoliko takvih primjera).
najbolje sto roditelj moze raditi je sljedece: kad dijete npr. kaze "puka", i misli idemo se kupati, onda vi ponovite: da, idemo se kupati. dakle, pravilno, ali ne na nacin ja sad tebe ispravljam, nego, razumjela sam sto hoces reci i to ponovite pravilno.
-
Ma ne...nije kod mene zabrinutost zbog toga što ona okreće, vidim da je pokoje riječi počela pravilno izgovarati pa vjerujem da će i druge s vremenom...meni je bila zabrinutost kako reagirati a da ne stvorim od toga veći problem.
Hvala vam, dobila sam konstruktivne savjete. Uglavnom, nisam joj baš govorila: nije to pravilno, kaže se ovako.... ponovila bi to što je ona rekla al bi naglasila riječ koju treba pravilno reći. Ona bi spontano ponavljala zamnom pokušavajući je reći pravilno, prije bi to preraslo u igru i smjeh ali u zadnjih par dana ne. Očito je to bila greška!
Hvala svima
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma