Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: povezanost žvakanja i govornog aparata

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno povezanost žvakanja i govornog aparata

Citiram sa jednog drugog podforuma:

fizijatar mi je strogo zabranio da mu dajem kašastu hranu jer on sada mora žvakati, također mi je rekao da zbog toga što odbija žvakati hranu, ima problema sa govorom...
    Meni je to jako zanimljivo.
    Mislim, logično mi je pa bih voljela da malo vidimo gdje još što piše o toj temi.
    Svi linkovi, citati i razmišljanja su dobrodošli.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja kao totalni laik.... za određena slova su poterbni određeni položaji usta i usne šupljine.... dijete ih nesvjesno isprobava žvakanjem i lakše progovara

ako mu hrana samo klizi , problem

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Zvuci vrlo logicno.
    Moja brbljivica je rano progovorila a od samog pocetka dohrane je zvakala bez vecih problema, dakle, fakat je imala prilike da isproba te razlicite polozaje usta, jezika itd. E, sad njoj su rano poceli izlaziti zubici pa mislim da i to ima neki uticaj na fonetiku.
    U mojoj okolini sticem utisak da klinci koji dugo jedu kasasto pricaju vise onako "bebeci" i to stalno spominjem mamama ali niko me ne shvata ozbiljno.
    Sad se i ja nadam ovde nekim citatima i strucnim misljenjima kojim bih mogla da potkrepim svoje pretpostavke.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kako bi taj doktor objasnio da djeca koja do godinu dana nisu nista osim sise htjela jesti - govore?
    valjda kao fenomene?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    a kako bi taj doktor objasnio da djeca koja do godinu dana nisu nista osim sise htjela jesti - govore?
    valjda kao fenomene?
    Sisanje zahtjeva rad mišića više nego hranjenje na bočicu tako da to vjerojatno ima puno veze.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

valjda kao fenomene?
    ne, nego bi tebe prozvao isključivom.

valjda istim "principom" kojim će i djeca koju se stavlja u hodalicu - prohodati.
    ali, ne bih dojenje vezala uz ovo, kada dojenjem rade skupine mišića koje koje koristimo pri govoru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa bas bezveze od mene da komentiram slucaj s drugog foruma s kojeg imam pola recenice ali mislim da bi taj fizijatar, koji je i logoped izgleda, imao i neki stav kao nutricionist

ne kuzim koliko je staro to dijete koje jede samo kasasto, a vec mu kasni govor?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kod moje nećakinje, apsolutno ovo ne stoji. Iako i sad s 4 godine grahorcie jede samo kašaste, a općenito kašasto je jela dugo, pogotovo u tim prvim godinama, propričala je vrlo rano i potpuno čisto,tj. nikad nije tepala.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa bas bezveze od mene da komentiram slucaj s drugog foruma s kojeg imam pola recenice ali mislim da bi taj fizijatar, koji je i logoped izgleda, imao i neki stav kao nutricionist

ne kuzim koliko je staro to dijete koje jede samo kasasto, a vec mu kasni govor?
    nije s drugog foruma, s našeg je
    a maknula sam ime autorice kako bih je zaštitila :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Žvakanje i gutanje kod djece s višestrukim poteškoćama

Diana Korunić, logoped

Da bi dijete moglo vokalizirati mora postojati kontrola i koordinacija govornog mehanizma i slušanja. Tako plakanje, sisanje, gutanje, žvakanje, pokreti usnica i jezika pomoću razvoju mišića i cjelokupnog mehanizma potrebnog u izvođenju glasova. Može se reći da su žvakanje i gutanje predgovorne vježbe koje su temelj da bi se jednom uopće razvio govor.

Kod djece s poteškoćama u razvoju često postoji problem sa žvakanjem i gutanjem. Naročito je to izraženo kod djece s cerebralnom paralizom kod koje poremećeni proces normalnog sazrijevanja mozga ili oštećenje perifernih živaca koji su odgovorni za inervaciju oralno-farinksne muskulature onemogućuje ili otežava sposobnost žvakanja i gutanja.

Pročitajte savjete kako kroz hranjenje i igranje stimulirati mišiće važne za razvoj govora.

Zašto je važno žvakanje i gutanje?

Žvakanje, a naročito gutanje je sposobnost od egzistencijalne važnosti za čovjeka. Ona omogućuje proces unosa i prerade hrane i tekućine koja čovjeku daje energiju neophodnu za život. Važna uloga roditelja je naučiti svoje dijete toj sposobnosti jer će na taj način potaknuti

· Razvoj i mobilizaciju mišića žvakača-neophodnih za kasniji razvoj govora

· Mogućnost uvođenja krute hrane( raznolikost prehrane)

· Pravilan razvoj i održavanje funkcije zubiju

· Veća samostalnost u kasnijoj fazi hranjenja( uzimanje hrane rukama, vilicom, žlicom)

Ukoliko se ne radi o organskoj etiologiji problema npr. Refluksu gdje zbog suženog otvora jednjaka dolazi do refleksnog povraćanja naročito na krutu hranu dijete možemo i moramo naučiti žvakati.

Potrebno se pridržavati slijedećih pravila:

· Kod djece hranjene na bočicu pripaziti na normalni ritam sisanja-gutanja-disanja. Potrebno je raditi pauze odnosno češće vaditi bočicu da ne dođe do zagrcavanja,

· Osigurati pravilan položaj tijela tj. glave prema naprijed, zajedno s ramenima (za učvršćivanje tijela i glave u dobrom položaju može pomoći i nekoliko jastuka),

· Hranjenje treba započeti u optimalno vrijeme (kruća hrana na žlicu) u dobi od 6-9 mjeseci. Hrani se po mogućnosti mekom gumenom žličicom koja se gura sa strane ili na vršak jezika da dijete samo prihvati hranu,

· Fiksni obroci koji nisu vremenski ograničeni,

· Prvi obrok kruće hrane uvoditi ovisno o stanju djeteta odnosno kad je najraspoloženije i najodmornije (najčešće ujutro),

· Dopustiti da dijete eksperimentira s hranom(primanje rukama, gnječenje, razmazivanje),

· Od najranije dobi provoditi masaže facijalno-oralnog područja.

VJEŽBE GOVORNIH ORGANA

Prije svakog ili baram glavnog obroka područje obraza ,u sta i vrata treba potaknuti na življi rad sljedećim nizom postupaka:

· Jagodicama prstiju ili dudicom lupkati po djetetovim obrazima i uokolo usta, a zatim blago masirati, kružno gladiti isto područje naizmjenice nekoliko puta na jednu pa na drugu stranu

· Kistom ili okruglom četkicom ponovo tapkati široko oko usta, te potom kružno gladiti

· Vrlo tankim kistićem dražiti, škakljati usnice po samom vanjskom rubu dok ih dijete ne počne skupljati kao da mu nešto smeta

· Dlanom masirati vrat, laganim pokretima u smjeru gutanja

· Posebnim hvatom učvrstimo djetetovu donju čeljust(bradu) između kažiprsta i srednjaka, te je pokrećemo desetak puta najprije gore-dolje, a potom kružno u jednom i u drugom smjeru podražavajući žvakanje.

Tada se počinje s hranjenjem. Zalogaj ne previše usitnjene hrane žličicom unosimo djetetu u usta, ali ne u sredinu, nego najprije na jednu stranu pokraj jezika, odnosno pod zube, pa sljedeći zalogaj na suprotnu stranu. Rade se pokreti kao iz prethodne vježbe, odnosno kružno kretanje donje vilice.

Važno je naglasiti da pri ovim postupcima treba biti uporan i dosljedan i ne vraćati se na cjelovitu tekuću hranu. Često dijete neće žvakati ne zato što nije sposobno, već provodi naučeni obrazac ponašanja. Što je dijete starije teže se odvikava od loših navika i smanjuje se tolerancija za prihvaćanje novih vještina i iskustava.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Žvakanje je apsolutno povezano sa govornim aparatom, a radi se o mišićima oko usta, koji ako su 'mekani' tj. hipotoni onda dijete niti može žvakati a moguće je da će imati problema i sa govorom.

Rane logopedske vježbe uključuju poticanje žvakanja - nama je upravo logopedica pokazala kako poticati žvakanje.

No, koliko to sve skupa ima veze kod zdrave djece - ne bih rekla da ima.
    Kao što kaže P. Leach, djeca indijanaca koja cijelu prvu godinu provedu zavezana za mamu prohodaju sa godinu dana jednako kao i ona koja se valjaju po strunjačama i puzzlama. Tako će i zdravo dijete koje jede kašice sigurno normalno govoriti kad mu mozak sazrije.

Kod djece koja imaju problema (a znamo da je to svaki drugi u Zagrebu ) loše žvakanje može biti znak hipotone čeljusti i treba ga poticati, postoje i masaže mišića oko čeljusti koje jako pomažu, a sve to može biti vezano sa problemima sa govorom.

Na kraju, Lea je jako loše žvakala, hranu smo morali miksati da bi jela, radili smo kuglice od kruha punjene ABC sirom i tako poticali žvakanje, jako dugo je loše jela krutu hanu nego smo morali raditi nekakve juhice i uglavnom tekućaste stvari. Sa govorom nije bilo problema - osim što i dan danas govoi francuski "R".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    No, koliko to sve skupa ima veze kod zdrave djece - ne bih rekla da ima.
    Kao što kaže P. Leach, djeca indijanaca koja cijelu prvu godinu provedu zavezana za mamu prohodaju sa godinu dana jednako kao i ona koja se valjaju po strunjačama i puzzlama. Tako će i zdravo dijete koje jede kašice sigurno normalno govoriti kad mu mozak sazrije.
    skroz se slazem
    a ova manija hendlinga zdrave djece po protokolima za djecu s poteskocama me plasi, nije nikako ni dobra ni korisna ni za djecu ni za majke, dobra je samo valjda za one koji zaradjuju na tome

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa eto, ja pazim na to "hendlanje", a nitko na meni ni kune zaradio nije.
    to mi je kao da pazim da ljepše pišem ili da mi stol bude urednije postavljen: zašto ne, ako već mogu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nekih osvijestenih neuroza se nastojim osloboditi
    dovoljne su mi ove druge

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    pa eto, ja pazim na to "hendlanje", a nitko na meni ni kune zaradio nije.
    to mi je kao da pazim da ljepše pišem ili da mi stol bude urednije postavljen: zašto ne, ako već mogu?
    pa super ako kod tebe nije bilo štete
    ali vjerujem da velikom broju zdrave djece i majki može štetiti kao što šteti npr i porod u kojem se postupa preventivno zato da ne bi došlo do komplikacije, pa onda do komplikacije i dođe
    postajemo robovi pravila i hodograma
    meni je važno dijete smatrati zdravim dok se ne dokaže suprotno, kao i porod - ne dirati dok sve ide svojim tijekom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stvarno misliš da može biti štete što nisam dijete stavljala u hodalicu, što ih nisam vodila za ruke pri "prohodavanju", što ih nisam držala u vrtiću, što ih nisam ničemu učila nego ih puštala da na sve "nadođu" sami?!

nema smisla...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ovaj tvoj zadnji post stvarno nema smisla, tj veze s icim gore napisanim

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, uostalom zar se uvijek govori o tvojoj djeci?
    ja govorim o principu, o tome da se za zdravu djecu zakazuju preventivni pregledi ne samo kod fizijatra i slično, da se svaka sitnica promatra pod povećalom i da previše toga znamo i to nam stvara neuroze
    i, ofkors, kad nešto tražiš, vjerojatnije je da ćeš i naći
    ne sviđa mi se ta opća medikalizacija i postručnjivanje roditeljstva
    eto, ja ne mislim ni da će moji stradati zato jer ih je netko vukao za ruku u nekom trenutku
    to nažalost nisam bila ja, ja sam stajala sa strane i grizla usnu jer sam se užasavala što nije po propisu
    bilo bi mi bolje da sam primila kćer za ruke

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem mimu,
    mislim da se redosljed kauzalnosti zbrckao, dijete koje ne govori ne govori zbog ostecenja mozga koje je dovelo do ostecenja misica, da bi se poticao govor i potaknulo koristenje misica ustiju nuzno je paziti da dijete vjezba te misice, najbolje s zvakanjem hrane...ali nece se desiti da dijete zato sto jede samo kasastu hranu nece progovoriti, misici nece atrofirati, govorom upravlja centar u mozgu koji je vrlo blizak motorickom ali nije identican, odnosno mozak djeteta je toliko plastican da cak i ako je ostecen taj dio mozga zaduzen za govor najcesce se centar za govor pojavi u drugoj (zdravoj) hemisferi...
    no, otisla sam predaleko, kratko receno- nije dobar zakljucak da dijete koje vise zvace ili ranije pocne zvakati ce lijepse, bolje ili sto vec govoriti.
    no, ako dijete moze zvakati, zasto da ne zvace hranu? tako je normalno da ono sto dijete moze samo mu to i prepustimo da radi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Natrčao sam negdje da kut čeljusti određuje introvertiranost/ekstrovertiranost u smislu da tupi kut omogućuje lakše otvaranje usta i time daje ekstroverta. Na taj način gledano sigurno i da svaka druga aktivnost s ustima može imati nekakav utjecaj na razvoj govora i izražajnost.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Natrčao sam negdje da kut čeljusti određuje introvertiranost/ekstrovertiranost u smislu da tupi kut omogućuje lakše otvaranje usta i time daje ekstroverta. Na taj način gledano sigurno i da svaka druga aktivnost s ustima može imati nekakav utjecaj na razvoj govora i izražajnost.
    eto doprinosa temi o oralnom seksu na 9-13

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima introverata koji puno brbljaju

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hocu reci da takve "price" (o celjusti i licnosti) idu pod ruku s onima o visokom celu i pameti ili dugom nosu i seksualnom apetitu...uvijek ce se naci dokaza koji to potvrdjuju ili pobijaju...ali definitivno na osnovu toga je vrlo tesko/nemoguce donositi neke logicne zakljucke.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    8)

J je lijen za žvakanje, žvače kratko i onda guta. Jede sve, kašasto, kruto.
    I priča normalno za svoju dob, kad ga uhvati, možda čak i previše.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    Prisutan
    Nisam nikako pobornik eugenike, ali mi se primjer učinio zgodan u ovoj temi.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja imam nežvakača, koji priča tako da bi mu i neki godinu ili više stariji klinci pozavidjeli. sklapa rečenice i poznaje nebrojeno riječi s razumijevanjem. točno izgovara i riječ tipa =Paprika=što je teško izgovoriti.a nema još 16 mjeseci. pa eto...
    doduše da ne bi volila da žvače bi, hrana ga apsolutno ne zanima, nema on vremena za to.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

paid,pa što ti onda jede sa 16 mjeseci?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i još malo

nije pure science članak
    ali mislim da je to zbog čega je apricot otvorila ovaj topik

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    paid,pa što ti onda jede sa 16 mjeseci?
    sve osim slatkiša i smeća od hrane. ali sve mora biti zgnječeno ili kašasto.e da jabuku, kupine,jagode, grožđe, krušku, mrkvu i još neke stvarčice koje obožava jede iz rukice sam i tada mala mustrica zna žvakati, a sve ostalo povraća ako nije njemu prihvatljive konzistencije.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

eto vidiš,znači nije da ne žvače
    isto bi mi to malo čudno bilo za tu dob

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •